Innvollsorm hos katt

Symptomene på innvollsorm hos katter kan variere avhengig av typen orm og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Lær mer om symptomer på innvollsorm hos katt.

Hvordan får katter innvollsorm?

Katter kan få innvollsorm på forskjellige måter. Her er noen vanlige måter katter kan bli smittet med innvollsorm:

 1. Inntak av infiserte byttedyr: Katter er kjent for å jakte og fange små byttedyr som mus, fugler eller kaniner. Disse byttedyrene kan være bærere av innvollsorm, og når katten spiser dem, kan den bli smittet.
 2. Inntak av infisert avføring: Hvis katten kommer i kontakt med infisert avføring fra en annen katt eller et annet dyr som har innvollsorm, kan den bli smittet ved å slikke seg selv eller ved å slikke på gjenstander som er forurenset med ormegg.
 3. Overføring fra mor til kattunge: Kattunger kan bli smittet med innvollsorm gjennom morsmelk hvis moren er infisert. Dette skjer vanligvis tidlig i kattungens liv.
 4. Indirekte smitte: Ormegg kan overleve i miljøet, for eksempel i jord eller på gjenstander, og katter kan bli smittet når de kommer i kontakt med disse ormeggene gjennom slikking eller inntak.

Det er viktig å merke seg at noen typer innvollsorm kan være mer vanlige i visse områder eller hos katter med spesifikke risikofaktorer, som for eksempel utendørskatter eller katter som har tett kontakt med andre dyr.

For å redusere risikoen for innvollsorm hos katter, er det viktig å opprettholde god hygiene, inkludert regelmessig fjerning av avføring, forebyggende avorming etter anbefaling fra veterinæren, og begrense kattens eksponering for potensielle kilder til smitte.

Innvollsorm hos katt

Innvollsorm er en vanlig parasittisk infeksjon som kan påvirke katter. De vanligste typene innvollsorm hos katter inkluderer rundorm (Toxocara cati), bendelorm (Taenia spp.) og piskorm (Trichuris spp.).

Katter kan bli smittet med innvollsorm på flere måter, for eksempel ved å spise infiserte byttedyr som mus eller fugler, eller ved å komme i kontakt med infisert avføring eller jord som inneholder ormegg. Kattunger kan også bli smittet gjennom morsmelk hvis moren er infisert.

Symptomene på innvollsorm hos katter kan variere avhengig av typen orm og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Noen vanlige symptomer inkluderer:

 1. Diaré eller løs avføring
 2. Vekttap
 3. Oppkast
 4. Tap av matlyst
 5. Flatulens (gassdannelse i magen)
 6. Et oppblåst utseende i magen
 7. Tørr eller matt pels
 8. Kløe rundt analområdet

Hvis du mistenker at katten din kan ha innvollsorm, er det viktig å ta den med til veterinæren for en grundig undersøkelse. Veterinæren kan utføre avføringsprøver for å påvise ormegg eller andre tegn på infeksjon. Basert på diagnosen kan veterinæren anbefale passende behandling.

Behandlingen for innvollsorm hos katter innebærer vanligvis bruk av ormekurer som er effektive mot den spesifikke typen orm som er til stede. Det kan være nødvendig med gjentatte behandlinger for å eliminere alle ormene, spesielt i tilfeller av alvorlige infeksjoner. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å behandle andre dyr i husstanden for å forhindre gjensmitte.

Forebygging av innvollsorm kan oppnås ved å holde kattens omgivelser rene, inkludert regelmessig fjerning av avføring fra sandkasser eller hager der katten har tilgang. Det er også viktig å unngå at katten spiser infiserte byttedyr. Veterinæren kan anbefale regelmessig avorming basert på kattens livsstil og risikoen for infeksjon.

Diaré eller løs avføring

Diaré eller løs avføring er et vanlig symptom på ulike helseproblemer hos katter, inkludert innvollsorm. Imidlertid kan diaré også skyldes andre faktorer, som fôrrelaterte problemer, mageinfeksjoner, fordøyelsesproblemer, allergier, eller til og med stress.

Når det gjelder innvollsorm, kan diaré oppstå som et resultat av irritasjon i tarmen forårsaket av ormene. Ormene kan forstyrre normal fordøyelse og absorpsjon av næringsstoffer, noe som kan føre til diaré og vekttap hos katten.

Hvis katten din har vedvarende eller alvorlig diaré, er det viktig å kontakte veterinæren for en undersøkelse og riktig diagnose. Veterinæren vil sannsynligvis be om en avføringsprøve for å undersøke tilstedeværelsen av ormegg eller andre indikatorer på en orm-infeksjon. Basert på resultatene og den kliniske vurderingen, vil veterinæren kunne foreskrive en passende behandling.

I tillegg til behandlingen for innvollsorm, kan veterinæren også gi råd om tiltak for å lindre diaréen og støtte kattens fordøyelsessystem. Dette kan inkludere spesielle dietter, tilskudd av probiotika eller andre medisiner.

Husk at det er viktig å ikke forsøke å behandle eller medisinere katten selv uten råd fra en veterinær. En riktig diagnose og passende behandling er nødvendig for å sikre kattens helse og velvære.

Vekttap

Vekttap er et annet vanlig symptom som kan være forbundet med innvollsorm hos katter, spesielt hvis infeksjonen er alvorlig eller pågående. Ormer kan påvirke kattens evne til å absorbere næringsstoffer fra maten den spiser, noe som kan føre til tap av vekt over tid.

Når katten har innvollsorm, konkurrerer ormene om næringsstoffene fra maten den spiser. Dette betyr at selv om katten spiser normalt eller til og med øker inntaket av mat, kan den ikke dra full nytte av ernæringen på grunn av orminfeksjonen. Som et resultat kan katten oppleve gradvis vekttap.

Hvis du merker at katten din har betydelig vekttap uten noen åpenbar årsak, er det viktig å kontakte veterinæren din. Veterinæren vil gjennomføre en undersøkelse for å vurdere kattens generelle tilstand og undersøke om det er andre symptomer på innvollsorm eller underliggende helseproblemer.

For å behandle vekttapet og forbedre kattens ernæringsstatus, vil veterinæren sannsynligvis anbefale behandling for innvollsorm. I tillegg kan det være nødvendig å justere kattens kosthold for å sikre at den får tilstrekkelig ernæring. Veterinæren kan anbefale spesialisert fôr eller kosttilskudd for å hjelpe katten med å gå opp i vekt og gjenopprette sin optimale helse.

Husk at vekttap kan være et tegn på ulike helseproblemer, ikke bare innvollsorm. Derfor er det viktig å få en grundig vurdering og diagnose fra veterinæren for å identifisere årsaken og få riktig behandling.

Oppkast

Oppkast er et vanlig symptom som kan oppstå hos katter med innvollsorm, spesielt hvis infeksjonen er alvorlig eller påvirker kattens mage-tarmkanal. Ormer kan irritere eller blokkere fordøyelsessystemet, noe som kan føre til oppkast.

Når katten har innvollsorm, kan oppkast oppstå som kroppens forsøk på å kvitte seg med de irriterende ormene eller fordøyelsesproblemer forårsaket av dem. Oppkastet kan inneholde ormene selv eller være et resultat av betennelse og irritasjon i mage-tarmkanalen.

Hvis katten din oppkaster seg hyppig eller har vedvarende oppkast, bør du kontakte veterinæren for en undersøkelse. Veterinæren vil evaluere kattens symptomer og utføre relevante tester for å identifisere årsaken til oppkasten, inkludert mulige innvollsorminfeksjoner.

Behandlingen for oppkast som er relatert til innvollsorm vil vanligvis involvere behandling av selve orm-infeksjonen. Veterinæren vil foreskrive ormekurer som er effektive mot den spesifikke typen orm som påvirker katten. Etter hvert som ormene blir fjernet fra systemet, kan oppkasten avta.

Det er viktig å merke seg at oppkast også kan være et symptom på andre helseproblemer hos katter, som matintoleranser, mageinfeksjoner, fordøyelsesproblemer eller til og med mer alvorlige tilstander. En grundig vurdering fra veterinæren er avgjørende for å identifisere årsaken til oppkasten og foreskrive riktig behandling.

Hvis oppkasten er alvorlig, vedvarer eller er ledsaget av andre bekymrende symptomer, bør du søke veterinærhjelp så snart som mulig for en grundig undersøkelse og diagnose.

Tap av matlyst

Tap av matlyst er et vanlig symptom som kan oppstå hos katter med innvollsorm. Orminfeksjoner kan påvirke kattens fordøyelsessystem og føre til redusert appetitt.

Når en katt har innvollsorm, kan ormene forstyrre normal fordøyelse og opptak av næringsstoffer. Dette kan føre til en følelse av metthet eller ubehag i kattens mage-tarmkanal, noe som kan redusere matlysten. I tillegg kan ormer frigjøre toksiner som kan påvirke kattens generelle velvære og appetitt.

Hvis du merker at katten din har redusert matlyst eller viser mindre interesse for maten, kan det være lurt å oppsøke veterinæren. Veterinæren vil gjennomføre en undersøkelse og evaluere andre symptomer eller tegn på innvollsorminfeksjon.

Behandlingen for tap av matlyst forbundet med innvollsorm vil vanligvis fokusere på å behandle selve orminfeksjonen. Veterinæren vil foreskrive passende ormekurer som er effektive mot den spesifikke typen orm som påvirker katten. Etter hvert som ormene elimineres, kan kattens matlyst gradvis gjenopprettes.

Det er viktig å merke seg at tap av matlyst også kan være et symptom på andre helseproblemer hos katter, som infeksjoner, fordøyelsesproblemer, dentalproblemer eller andre underliggende tilstander. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsetilstand og undersøke om det er andre årsaker til tap av matlyst.

Hvis katten din viser vedvarende tap av matlyst, betydelig vekttap eller andre bekymrende symptomer, bør du søke veterinærhjelp for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Flatulens

Flatulens, eller gassdannelse i magen, kan også forekomme hos katter med innvollsorm. Orminfeksjoner kan forstyrre fordøyelsesprosessen og føre til økt gassproduksjon i mage-tarmkanalen.

Når katten har innvollsorm, kan ormene forårsake irritasjon og betennelse i tarmveggen. Dette kan påvirke kattens evne til å fordøye maten ordentlig og resultere i økt dannelse av gasser. Flatulens kan være ledsaget av andre symptomer som oppblåsthet, mageknip eller rumling i magen.

Hvis du legger merke til at katten din har økt flatulens eller at det er en merkbar lukt av gass, kan det være lurt å oppsøke veterinæren. Veterinæren vil gjennomføre en undersøkelse og vurdere andre symptomer eller tegn på innvollsorminfeksjon.

Behandlingen for flatulens forbundet med innvollsorm vil vanligvis fokusere på å behandle selve orminfeksjonen. Veterinæren vil foreskrive passende ormekurer som er effektive mot den spesifikke typen orm som påvirker katten. Når ormene elimineres og fordøyelsessystemet normaliseres, kan flatulensen avta.

Det er viktig å merke seg at flatulens også kan være et symptom på andre helseproblemer hos katter, som fôrintoleranser, ubalansert kosthold eller mage-tarmproblemer. Veterinæren vil kunne evaluere kattens helsetilstand og undersøke om det er andre årsaker til flatulens.

Hvis katten din har vedvarende eller plagsom flatulens, eller hvis flatulensen er ledsaget av andre bekymrende symptomer, bør du søke veterinærhjelp for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Et oppblåst utseende i magen

Et oppblåst utseende i magen kan være et annet mulig symptom hos katter med innvollsorm. Orminfeksjoner kan forårsake opphopning av gass i mage-tarmkanalen, noe som kan føre til at kattens mage ser oppblåst eller forstørret ut.

Når en katt har innvollsorm, kan ormene forårsake irritasjon og betennelse i tarmveggen. Dette kan føre til økt gassproduksjon og opphopning av luft i magen. Oppblåstheten kan variere i grad og kan være ledsaget av andre symptomer som flatulens, mageknip eller endringer i avføringen.

Hvis du merker at katten din har et oppblåst utseende i magen som vedvarer eller er bekymringsfullt, er det viktig å søke veterinærhjelp. Veterinæren vil gjennomføre en undersøkelse og evaluere andre symptomer eller tegn på innvollsorminfeksjon.

Behandlingen for oppblåsthet forbundet med innvollsorm vil vanligvis fokusere på å behandle selve orminfeksjonen. Veterinæren vil foreskrive passende ormekurer som er effektive mot den spesifikke typen orm som påvirker katten. Når ormene blir eliminert og betennelsen i tarmen reduseres, kan oppblåstheten gradvis avta.

Det er viktig å merke seg at et oppblåst utseende i magen også kan være et symptom på andre helseproblemer hos katter, som mage-tarmobstruksjon, tarmbetennelse eller væskeansamling i bukhulen. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsetilstand og undersøke om det er andre årsaker til oppblåsthet.

Hvis katten din har et betydelig oppblåst utseende i magen, er det viktig å søke veterinærhjelp for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Tørr eller matt pels

En annen mulig indikasjon på innvollsorm hos katter er en endring i pelsens utseende og kvalitet, som tørrhet eller en matt pels. Orminfeksjoner kan påvirke kattens generelle helse og ernæringsstatus, og dette kan gjenspeiles i pelsens tilstand.

Når en katt har innvollsorm, kan ormene forstyrre opptaket av næringsstoffer fra maten den spiser. Dette kan føre til ernæringsmessige mangler og ubalanser som kan påvirke pelsens utseende og kvalitet. Katten kan utvikle en tørr, livløs eller matt pels som mangler glans og er mer utsatt for å falle av eller bli lett sammenfiltret.

Hvis du legger merke til at kattens pels har endret seg og ser tørr eller matt ut, kan det være en god idé å kontakte veterinæren. Veterinæren vil gjennomføre en undersøkelse og evaluere andre symptomer eller tegn på innvollsorminfeksjon.

Behandlingen for endringer i pelsens tilstand forbundet med innvollsorm vil vanligvis fokusere på å behandle selve orminfeksjonen og forbedre kattens generelle ernæringsstatus. Veterinæren vil foreskrive passende ormekurer for å eliminere ormene og kan også anbefale kosttilskudd eller spesialfôr for å støtte pelsens helse og vekst.

Det er viktig å merke seg at endringer i pelsens tilstand også kan være et symptom på andre helseproblemer hos katter, som dermatitt, allergier, hormonelle ubalanser eller underliggende sykdommer. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsetilstand og undersøke om det er andre årsaker til pelsendringer.

Hvis kattens pels forblir tørr eller matt til tross for riktig pleie og behandling, eller hvis pelsen er ledsaget av andre bekymrende symptomer, bør du søke veterinærhjelp for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Kløe rundt analområdet

Kløe rundt analområdet kan være et annet mulig symptom hos katter med innvollsorm. Orminfeksjoner kan forårsake irritasjon og betennelse i tarmen, noe som kan føre til kløe og ubehag rundt anus.

Når en katt har innvollsorm, kan ormene bevege seg rundt i tarmen og forårsake irritasjon av tarmslimhinnen. Dette kan føre til kløe og en følelse av ubehag rundt analområdet. Katten kan begynne å slikke, bite eller gnage på området i et forsøk på å lindre kløen.

Hvis du legger merke til at katten din viser tegn til kløe rundt analområdet, kan det være lurt å oppsøke veterinæren. Veterinæren vil gjennomføre en undersøkelse og vurdere andre symptomer eller tegn på innvollsorminfeksjon.

Behandlingen for kløe rundt analområdet relatert til innvollsorm vil vanligvis fokusere på å behandle selve orminfeksjonen. Veterinæren vil foreskrive passende ormekurer som er effektive mot den spesifikke typen orm som påvirker katten. Etter hvert som ormene elimineres og betennelsen avtar, vil kløen rundt analområdet gradvis avta.

Det er viktig å merke seg at kløe rundt analområdet også kan være et symptom på andre helseproblemer hos katter, som allergier, hudinfeksjoner, inflammasjoner eller til og med blokkering av analkjertlene. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsetilstand og undersøke om det er andre årsaker til kløen.

Hvis katten din opplever vedvarende eller intens kløe rundt analområdet, eller hvis kløen er ledsaget av andre bekymrende symptomer, bør du søke veterinærhjelp for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Kan innekatter få orm?

Innekatter kan få orm selv om de ikke har direkte tilgang til utendørs. Selv om innekatter generelt har en lavere risiko for å bli smittet med innvollsorm sammenlignet med utendørskatter, er det fortsatt mulig for dem å få orm på flere måter:

 1. Overføring fra andre dyr: Innekatter kan bli smittet med innvollsorm hvis de kommer i kontakt med infiserte dyr, for eksempel ved å dele boareal med en annen katt som er smittet.
 2. Indirekte smitte: Ormegg kan overføres til innekatter gjennom sko, klær eller gjenstander som har blitt forurenset med ormegg. Hvis innekatten kommer i kontakt med disse forurensede gjenstandene og slikker på dem, kan den bli smittet.
 3. Tidligere infeksjoner: Katter kan også bli smittet med innvollsorm som kattunger gjennom morsmelk hvis moren er infisert. Selv om katten er innekatt nå, kan den ha fått innvollsorm tidligere i livet.

For å minimere risikoen for innvollsorm hos innekatter er det viktig å opprettholde en god hygienepraksis og regelmessig veterinærsjekk. Veterinæren kan anbefale passende avormingsrutiner basert på kattens livsstil og risikoen for infeksjon.

Referanser

Om forfatteren

Legg til kommentar