Hvorfor slikker katten meg

Det er flere mulige grunner til at katten din slikker deg. Lær mer om hvorfor katten slikker deg.

Årsaker til at katten slikker deg

Det er flere mulige grunner til at katten din slikker deg. Katter bruker ofte slikking som en form for sosial interaksjon og kommunikasjon. Her er noen av de vanligste årsakene:

 1. Sosial binding: Når katten din slikker deg, kan det være et tegn på at den ønsker å opprette og styrke båndet mellom dere. Slikking er en vanlig form for utveksling av lukt og kroppskontakt, og katten kan se på deg som en del av flokken sin.
 2. Pleie: Katter er kjent for å være svært renslige dyr, og de bruker mye tid på å stelle pelsen sin. Hvis katten din slikker deg, kan det være at den ser på deg som en del av “flokken” sin som den ønsker å hjelpe med å pleie. Den kan prøve å fjerne smuss eller urenheter fra huden din.
 3. Kjærlighet og hengivenhet: Katter viser ofte hengivenhet og kjærlighet til eierne sine gjennom slikking. Når katten slikker deg, kan det være et tegn på at den setter pris på deg og ønsker å uttrykke sin hengivenhet.
 4. Kommunikasjon: Katter bruker også slikking som en form for kommunikasjon. Hvis katten slikker deg forsiktig og i et rolig tempo, kan det være at den prøver å formidle at den er komfortabel og avslappet i din nærhet.
 5. Markering av territorium: Katter har luktkjertler i munnen, og når de slikker deg, kan de markere deg som en del av deres territorium. Dette er en måte for katten å markere at du tilhører den og at du er en del av flokken.
 6. Søken etter oppmerksomhet: Hvis katten din ønsker oppmerksomhet eller vil ha noe fra deg, kan den bruke slikking som en måte å få oppmerksomheten din på. Den har kanskje oppdaget at når den slikker deg, får den reaksjoner eller respons fra deg.
 7. Næringsmessige årsaker: Noen katter kan utvikle en vane med å slikke mennesker på grunn av saltet eller smaken på huden vår. Dette kan oppstå hvis du har påført deg noe med en appetittvekkende lukt eller smak, for eksempel lotion eller matrester på fingrene.
 8. Stress eller beroligelse: I noen tilfeller kan katter slikke seg selv eller andre som en beroligelsesmekanisme når de føler seg stresset eller engstelige. Hvis katten opplever stress, kan den søke trøst og sikkerhet ved å slikke deg.

Det er viktig å merke seg at alle katter er individuelle, og at grunnene til at de slikker kan variere. Hvis du er usikker på hvorfor katten din slikker deg, kan det være lurt å observere dens kroppsspråk og samspillsmønstre for å få en bedre forståelse av dens intensjoner og følelser.

Sosial binding

Sosial binding er en vanlig årsak til at katter slikker mennesker. Katter er sosiale dyr og etablerer sterke bånd med menneskene de lever sammen med. Slikking kan være en måte for katten å vise hengivenhet, kjærlighet og tilhørighet til deg som sin menneskelige følgesvenn.

Når katten slikker deg, kan den oppleve det som en form for sosial interaksjon. Katter har sensitive smaksløker i munnen, og å slikke deg kan gi dem en behagelig opplevelse. I tillegg kan slikking også være en måte for katten å utveksle lukt og kroppslige signaler med deg, som en del av å etablere og styrke båndet mellom dere.

Sosial slikking kan også være en form for gjensidig pleie og omsorg. Katter bruker vanligvis slikking for å stelle pelsen sin og holde den ren. Når de slikker deg, kan det være et tegn på at de ser på deg som en del av flokken sin og ønsker å ta vare på deg på samme måte som de ville gjort med en annen katt.

Hvis du ønsker å opprettholde den sosiale bindingen med katten din, kan du respondere positivt på slikkingen ved å gi katten oppmerksomhet, kjærlighet og kos. Du kan også oppmuntre til andre former for sosial interaksjon, som lek og kosestunder, for å styrke båndet mellom dere.

Vær oppmerksom på at noen katter kan være mer tilbakeholdne med slikking, mens andre kan være mer ivrige til å slikke. Hver katt har sin egen personlighet og atferdsmønstre.

Pleie

Pleie er en annen viktig årsak til at katter slikker mennesker. Katter er naturlig renslige dyr og bruker mye tid på å stelle pelsen sin. Når en katt slikker deg, kan det være et tegn på at den ser på deg som en del av sin sosiale gruppe og ønsker å ta vare på deg gjennom pleie.

Når en katt slikker deg, kan den prøve å fjerne smuss eller urenheter fra huden din, eller den kan rett og slett prøve å hjelpe deg med å opprettholde en ren og velstelt utseende. Dette er en naturlig atferd for katter, da de ofte vil prøve å hjelpe hverandre med å holde pelsen ren og fri for parasitter.

Noen katter kan også prøve å “pusse” deg fordi de opplever deg som en del av sin sosiale gruppe eller som en slags substitutt for kattunger. Dette kan være spesielt vanlig hos katter som har utviklet et sterkt bånd med eieren sin.

Det er viktig å merke seg at mens slikking som en form for pleie vanligvis er et tegn på hengivenhet og omsorg fra katten, kan det noen ganger bli overdrevet eller plagsomt. Hvis du føler at katten din slikker deg for mye eller på en ubehagelig måte, kan det være lurt å begrense slikkingen ved å avlede oppmerksomheten eller tilby alternative former for interaksjon og pleie.

Husk at hver katt er unik, og årsakene til at de slikker mennesker kan variere. Det er viktig å observere kattens oppførsel og reaksjoner for å forstå dens intensjoner og tilpasse seg deretter. Hvis du er bekymret eller har spørsmål om kattens atferd, anbefales det å konsultere en veterinær eller en kattespesialist for råd og veiledning.

Kjærlighet og hengivenhet

Kjærlighet og hengivenhet er en av de viktigste grunnene til at katter slikker mennesker. Når katten din slikker deg, kan det være et sterkt uttrykk for hengivenhet og tilknytning. Slikking er en form for positiv sosial interaksjon som katter bruker for å vise at de bryr seg om deg.

Når katten din slikker deg, er det en måte den viser sin kjærlighet og omsorg på. Det kan også være et tegn på at katten setter pris på deg som sin eier og ønsker å uttrykke sin hengivenhet.

Katter har sin egen unike måte å vise kjærlighet på, og slikking er ofte en del av dette repertoaret. Det er viktig å merke seg at intensiteten og hyppigheten av slikking kan variere fra katt til katt. Noen katter kan være mer tilbøyelige til å slikke mennesker som en del av deres uttrykk for kjærlighet, mens andre kan være mer reservert eller mindre tilbøyelige til å slikke.

Å respondere på kattens slikking ved å vise kjærlighet og omsorg tilbake kan bidra til å styrke båndet mellom deg og katten din. Dette kan omfatte å tilby kos, klapp og verbal bekreftelse på en positiv måte.

Husk at det er viktig å være respektfull og lytte til kattens signaler. Hvis katten din viser tegn til ubehag eller ønsker å avslutte slikkingen, bør du respektere dens grenser.

Kjærligheten og hengivenheten katter viser gjennom slikking er en del av det unike båndet mellom mennesker og deres kjæledyr. Det er en vakker form for kommunikasjon og en måte for katten å uttrykke sin hengivenhet til deg.

Kommunikasjon

Kommunikasjon er en annen mulig årsak til at katter slikker mennesker. Katter bruker forskjellige former for kroppsspråk og atferd for å kommunisere med oss og uttrykke sine behov, ønsker eller følelser.

Når en katt slikker deg, kan det være en form for kommunikasjon og en måte for den å formidle forskjellige meldinger. Her er noen mulige tolkninger av slikking som kommunikasjon:

 1. Komfort og avslapning: Hvis katten din slikker deg rolig og i et avslappet tempo, kan det være en indikasjon på at den føler seg komfortabel og avslappet i din nærhet. Det kan være et tegn på tillit og at den er fornøyd med å være i din nærhet.
 2. Sosial interaksjon: Katter bruker slikking som en del av sin sosiale kommunikasjon. Når katten slikker deg, kan det være en invitasjon til å samhandle eller en måte å uttrykke ønsket om oppmerksomhet og nærhet.
 3. Uttrykk for behov: Noen ganger kan katter slikke oss for å formidle at de har behov som må bli oppfylt. Det kan være et signal om at de ønsker mat, vann eller at de ønsker å bli lukket ut eller inn av et rom. Ved å slikke deg, prøver de å fange oppmerksomheten din og få deg til å forstå deres behov.
 4. Uttrykk for glede og takknemlighet: Slikking kan også være en måte for katten å uttrykke glede og takknemlighet. Hvis du har gjort noe positivt for katten, for eksempel å gi den godbiter eller leke med den, kan slikking være en del av dens takknemlighet og uttrykk for glede.

Det er viktig å merke seg at tolkningen av kattens slikking som kommunikasjon kan variere avhengig av konteksten og kattens individuelle atferdsmønstre. Det er nyttig å observere kattens kroppsspråk og samspillsmønstre for å få en bedre forståelse av dens intensjoner og følelser.

Markering av territorium

Markering av territorium kan være en mulig årsak til at katten din slikker deg. Katter har luktkjertler i munnen, og når de slikker deg, kan de etterlate sin lukt på deg som en måte å markere deg som en del av deres territorium. Dette er et naturlig instinkt for katter, og det er en måte for dem å markere sin tilstedeværelse og eierskap.

Det er verdt å merke seg at katter vanligvis markerer territoriet ved å gni seg mot objekter eller mennesker med kinnet eller hodet. Slikking som en form for markering av territorium er mer vanlig blant katter når de er unge, for eksempel kattunger som slikker moren sin for å markere tilhørighet.

Hvis katten din bruker slikking som en markering av territorium, kan du oppleve at den også gnikker seg mot deg eller andre gjenstander i hjemmet ditt. Dette er en del av deres naturlige atferdsmønstre og bør ikke være en grunn til bekymring, med mindre det blir overdrevent eller plagsomt.

Husk at hver katt er unik, og årsakene til at de utfører visse atferder kan variere. Hvis du har spesifikke bekymringer eller spørsmål om kattens oppførsel, er det alltid lurt å rådføre deg med en veterinær for å få mer innsikt og veiledning.

Søken etter oppmerksomhet

Søken etter oppmerksomhet kan være en annen grunn til at katten din slikker deg. Katter er intelligente dyr og er i stand til å forstå at ved å slikke deg, får de oppmerksomhet fra deg. Slikkingen kan være en form for kommunikasjon der katten prøver å tiltrekke seg oppmerksomheten din og få deg til å reagere på den.

Katter kan lære seg at når de slikker eieren sin, får de respons, kjærlighet og oppmerksomhet. Dette kan oppmuntre dem til å gjenta atferden for å oppnå ønsket reaksjon fra deg. Det kan være en måte for katten å be om kos, lek eller annen form for interaksjon.

Hvis du ønsker å begrense kattens slikking av deg, kan du prøve å tilby alternative former for oppmerksomhet og interaksjon, for eksempel leke med katten, gi den kos eller snakke med den. Dette kan bidra til å tilfredsstille kattens behov for oppmerksomhet og redusere behovet for overdreven slikking.

Det er også viktig å merke seg at noen katter kan utvikle en vane med overdreven slikking, som kan være et tegn på stress eller angst. Hvis du mistenker at dette kan være tilfelle, kan det være lurt å rådføre deg med en veterinær for å få råd og veiledning om hvordan du kan håndtere situasjonen på best mulig måte.

Næringsmessige årsaker

Næringsmessige årsaker kan være en annen mulig grunn til at katten din slikker deg. Katter har et utviklet smakssystem, og noen ganger kan de bli tiltrukket av smaker eller lukt av visse stoffer på huden vår. Dette kan inkludere rester av mat, lotion, parfyme eller andre produkter vi bruker på oss selv.

Noen katter kan utvikle en vane med å slikke mennesker på grunn av smak eller saltinnholdet på huden. Dette kan være spesielt vanlig hvis du har påført deg noe med en appetittvekkende lukt eller smak. Katter kan være nysgjerrige dyr og kan prøve å utforske og smake på ting rundt dem, inkludert huden din.

Det er viktig å merke seg at dette ikke nødvendigvis betyr at katten mangler næringsstoffer i kostholdet sitt. Det kan være mer knyttet til kattens nysgjerrighet og behovet for å utforske og smake på ulike ting i miljøet sitt.

Hvis du ønsker å begrense kattens slikking av deg av næringsmessige årsaker, kan du prøve å unngå å ha sterke eller duftende produkter på huden når du skal samhandle med katten. Du kan også avlede kattens oppmerksomhet ved å tilby den alternative former for stimulering og lek.

Husk at det alltid er lurt å rådføre deg med en veterinær hvis du er bekymret eller har spørsmål om kattens atferd eller ernæring for å få profesjonell veiledning og råd som er tilpasset din spesifikke situasjon.

Stress eller beroligelse

Stress eller beroligelse kan være en annen mulig årsak til at katten din slikker deg. Katter kan bruke slikking som en beroligelsesmekanisme når de føler seg stresset, engstelige eller urolige. Slikking kan gi dem en følelse av trygghet og komfort.

Når katter slikker seg selv eller andre, produseres det endorfiner i hjernen deres. Disse endorfinene kan ha en beroligende effekt og hjelpe katten med å slappe av. Slikking kan også være en måte for katter å distrahere seg selv fra stressende situasjoner eller å håndtere følelser av angst eller uro.

Hvis katten din bruker slikking som en form for stressmestring, er det viktig å identifisere og adressere årsaken til kattens stress. Det kan være at miljøet deres ikke er optimalt, at det har skjedd endringer i rutiner eller omgivelser, eller at det er andre stressfaktorer til stede. Ved å redusere kattens stressnivå kan du bidra til å redusere behovet for overdreven slikking.

Det er også viktig å merke seg at overdreven slikking kan føre til hudirritasjon eller skade over tid. Hvis du er bekymret for kattens slikkeatferd eller mistenker at det kan være relatert til stress, bør du konsultere en veterinær eller en kattespesialist for å få veiledning om hvordan du best kan håndtere situasjonen og hjelpe katten din til å føle seg mer avslappet og trygg.

Tegn på at katten trives

Det er flere tegn på at en katt trives og er fornøyd i sitt miljø. Her er noen vanlige tegn på at katten din trives:

 1. Avslappet kroppsspråk: En katt som er avslappet og trives, har en avslappet holdning. Den vil ha myke og avslappede bevegelser, med halen lavt eller rolig sveipende fra side til side. Ørene vil være rettet fremover eller litt til siden.
 2. Purring: Purring er ofte assosiert med at katter er glade og tilfredse. Det er et tegn på at katten føler seg trygg og komfortabel i sitt miljø.
 3. God appetitt: En katt som trives, vil ha en god appetitt og spise regelmessig. En sunn og tilfreds katt viser interesse for maten og har normal vektøkning.
 4. Glansfull og velstelt pels: En katt som er opptatt av egenpleie og har en sunn pels, er et tegn på at den trives. Pelsen vil være glansfull, uten tegn til klumper, floker eller hudproblemer.
 5. Sosialt samspill: En katt som trives, vil vise interesse for sosialt samspill med mennesker og/eller andre dyr i hjemmet. Den vil søke ut nærhet og tilbringe tid sammen med deg, og den vil være åpen for kos, kosing og lek.
 6. Avslappet sovestilling: En katt som føler seg trygg og avslappet, vil sove i åpne og avslappede stillinger. Den vil kunne rulle seg sammen eller strekke seg ut uten å være på vakt.

Husk at alle katter er individuelle, og at tegn på trivsel kan variere. Det er viktig å bli kjent med kattens normale atferdsmønstre og ta hensyn til eventuelle endringer eller tegn på ubehag eller stress. Hvis du er usikker på kattens trivsel, er det alltid lurt å rådføre deg med en veterinær for å få råd og veiledning basert på kattens spesifikke behov.

Referanser

Om forfatteren