Hvorfor skjelver hunden

Det er flere mulige årsaker til at en hund kan skjelve. Lær mer om hvorfor hunden skjelver, hvilke tiltak du kan iverksette, og hva du kan gjøre for å forebygge.

Årsaker til at hunden skjelver

Det er flere mulige årsaker til at en hund kan skjelve. Her er noen vanlige årsaker:

 1. Kulde: Hunder kan skjelve når de er kalde, akkurat som mennesker. Hvis hunden din er utsatt for kaldt vær eller sitter eller ligger på et kaldt underlag, kan den begynne å skjelve for å generere varme og holde kroppstemperaturen stabil.
 2. Frykt eller angst: Skjelving kan være et tegn på at hunden er redd eller engstelig. Dette kan skyldes en rekke faktorer, som for eksempel høye lyder, ukjente situasjoner eller møte med fremmede.
 3. Smerte: Hunder kan også skjelve når de opplever smerte eller ubehag. Dette kan skyldes en skade, sykdom eller andre helseproblemer. Hvis hunden din skjelver og virker urolig eller viser tegn på smerte, er det viktig å kontakte veterinæren for å få en undersøkelse.
 4. Stress: Stressende situasjoner kan føre til skjelving hos hunder. Dette kan inkludere ting som reiser, endringer i rutiner, tap av en nærstående person eller dyr, eller andre forstyrrelser i hundens daglige liv.
 5. Lavt blodsukker: Noen hunder kan oppleve skjelving på grunn av lavt blodsukkernivå, spesielt hvis de ikke har spist på en stund. Dette kan være spesielt vanlig hos små raser eller hunder med spesifikke helseproblemer.

Det er viktig å merke seg at hvis hunden din skjelver uten noen åpenbar grunn, eller hvis skjelvingen er ledsaget av andre symptomer som tap av matlyst, oppkast, diaré eller uvanlig atferd, bør du kontakte veterinæren din for å få en profesjonell vurdering og veiledning. Veterinæren vil kunne hjelpe deg med å identifisere årsaken til skjelvingen og gi nødvendig behandling eller oppfølging.

Relatert: Kan hunder spise kattemat

Kulde

Når en hund skjelver på grunn av kulde, er det vanligvis kroppens naturlige respons for å generere varme og opprettholde en stabil kroppstemperatur. Hundens skjelving er et forsøk på å skape muskelbevegelse, som produserer varme gjennom friksjon.

Hunder kan bli kalde hvis de blir eksponert for lave temperaturer uten tilstrekkelig beskyttelse, spesielt hvis de ikke har tykk nok pels eller ikke er vant til kjølig vær. Små raser og raser med kort pels er spesielt utsatt for kulde.

Hvis hunden din skjelver på grunn av kulde, er det viktig å ta tiltak for å hjelpe den med å holde seg varm. Her er noen tips:

 1. Beskyttive klær: Vurder å kle hunden i passende klær, som en hundejakke eller genser. Dette kan bidra til å isolere kroppen og holde den varm.
 2. Varme senger: Gi hunden en myk og isolert seng å hvile på. Du kan også vurdere å bruke en varmepute eller et teppe for ekstra varme.
 3. Innendørsopphold: Hold hunden innendørs når det er veldig kaldt ute. Reduser tiden den tilbringer utendørs og unngå langvarig eksponering for kulde.
 4. Varmeområder: Sørg for at hunden har tilgang til oppvarmede områder i hjemmet ditt, for eksempel ved å la den være i nærheten av varmeovner eller ved å bruke en varmelampe eller varmepute i hundens område.
 5. Begrenset trimming: Unngå å trimme eller klippe hundens pels for kort, spesielt om vinteren. Pelsen fungerer som en naturlig isolasjon mot kulde.

Det er viktig å merke seg at hunder kan utvikle hypotermi, en farlig tilstand der kroppstemperaturen synker for mye, hvis de utsettes for ekstrem kulde over lengre tid. Hvis du mistenker at hunden din har hypotermi, bør du kontakte veterinæren umiddelbart.

Ved å ta nødvendige forholdsregler og sørge for at hunden din er varm og komfortabel i kaldt vær, kan du bidra til å beskytte den mot skadelige effekter av kulde.

Relatert: Kan hunder spise fiskekaker

Frykt eller angst

Når en hund skjelver på grunn av frykt eller angst, er det vanligvis et resultat av den emosjonelle responsen kroppen hennes har på en skremmende eller stressende situasjon. Hunder kan reagere forskjellig på frykt eller angst, og skjelving er en av de vanlige fysiske manifestasjonene av disse følelsene.

Noen situasjoner som kan utløse frykt eller angst hos hunder inkluderer høye lyder som torden eller fyrverkeri, møte med fremmede mennesker eller dyr, besøk hos veterinæren, eller endringer i omgivelsene og rutinene deres.

Når en hund skjelver av frykt eller angst, er det viktig å skape en trygg og beroligende atmosfære for å hjelpe den med å slappe av. Her er noen tips som kan være nyttige:

 1. Skap en trygg plass: Gi hunden et rolig sted hvor den kan trekke seg tilbake når den føler seg utrygg. Dette kan være en egen hundeseng, et bur eller et rolig rom hvor den kan føle seg beskyttet.
 2. Beroligende berøring: Gi hunden din beroligende berøring ved å stryke den forsiktig eller gi en massasje. Dette kan bidra til å redusere stress og fremme avslapning.
 3. Tilby trygghet: Vær til stede for hunden din og vis at du er der for å beskytte og støtte den. Snakk rolig og beroligende for å hjelpe den med å føle seg tryggere.
 4. Unngå å forsterke frykt: Prøv å unngå å overdrive trøsting eller gi for mye oppmerksomhet når hunden skjelver av frykt. Dette kan utilsiktet forsterke fryktatferden. I stedet kan du forsøke å være rolig og avslappet selv, og oppmuntre hunden til gradvis å bli mer komfortabel med situasjonen.
 5. Gradvis eksponering: Hvis hunden din har spesifikke frykt- eller angstutløsere, kan det være nyttig å eksponere den gradvis for disse tingene på en kontrollert og positiv måte. Dette kalles ofte for “desensibilisering” og kan hjelpe hunden å bygge opp gradvis toleranse og redusere fryktreaksjoner over tid. Det er viktig å søke veiledning fra en profesjonell hundetrener eller veterinær for å gjennomføre denne typen trening.

Hvis hundens frykt eller angst er alvorlig eller påvirker dens livskvalitet, kan det være lurt å oppsøke hjelp fra en veterinær eller en hundeatferdsekspert. De kan evaluere situasjonen grundig og gi råd om spesifikke tiltak eller treningsteknikker som passer best for din hund.

Relatert: Tørrfor til valp

Smerte

Når en hund skjelver på grunn av smerte, kan det være et tegn på ubehag eller lidelse. Smerte kan være forårsaket av forskjellige faktorer, inkludert skader, sykdommer, betennelser eller andre helseproblemer. Hunder kan reagere på smerte på forskjellige måter, og skjelving kan være en av de fysiske manifestasjonene.

Det er viktig å være oppmerksom på andre symptomer og atferdsmønstre som kan indikere smerte hos hunden din. Disse kan inkludere:

 1. Endret ganglag eller stivhet: Hunden kan virke haltende, ha problemer med å bevege seg eller virke stiv i leddene.
 2. Tap av appetitt: Hunden kan vise redusert matlyst eller helt nekte å spise.
 3. Endret atferd: Hunden kan bli irritabel, aggressiv eller motsatt, trekke seg tilbake og være mindre sosial enn vanlig.
 4. Piping eller stønning: Hunden kan lage ulydige lyder når den beveger seg eller blir berørt på smertefulle områder.
 5. Endringer i pustemønsteret: Hunden kan puste raskere eller overfladisk, spesielt hvis smerten påvirker brystet eller pustesystemet.

Hvis du mistenker at hunden din skjelver på grunn av smerte, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din for en undersøkelse og profesjonell vurdering. Veterinæren vil kunne undersøke hunden, diagnostisere årsaken til smerten og gi nødvendig behandling eller lindring. Det kan være nødvendig med røntgenbilder, blodprøver eller andre diagnostiske tester for å identifisere kilden til smerten.

Det er viktig å huske at smerte hos dyr bør tas på alvor, og det er best å få profesjonell veiledning for å sikre at hunden din får nødvendig omsorg og behandling for å lindre smerten og forbedre dens velvære.

Relatert: Symptomer på magedreining hos hund

Stress

Når en hund skjelver på grunn av stress, er det vanligvis et resultat av kroppens fysiologiske respons på en utfordrende eller overveldende situasjon. Hunder kan oppleve stress av forskjellige grunner, som endringer i rutiner, nye omgivelser, separasjonsangst, mangel på sosialisering eller konflikter i hjemmet.

Skjelving kan være en av flere mulige fysiske reaksjoner på stress. Andre tegn på stress hos hunder inkluderer:

 1. Pusting og hjertefrekvensendringer: Hunden kan puste raskere, ha økt hjertefrekvens eller ha uregelmessig pustemønster.
 2. Tap av matlyst: Stress kan påvirke hundens appetitt, og den kan vise redusert interesse for mat.
 3. Uro og rastløshet: Hunden kan virke rastløs, urolig og ha problemer med å slappe av.
 4. Overdreven slikking eller biting: Hunden kan begynne å slikke seg selv overdrevent eller bite på poter eller andre kroppsdeler som en måte å takle stresset på.
 5. Endret atferd: Stress kan føre til endringer i hundens atferd, som økt irritabilitet, aggresjon, unnvikende atferd eller overdreven underdanighet.

Hvis du merker at hunden din skjelver på grunn av stress, er det viktig å prøve å identifisere og eliminere eller redusere kildene til stress så mye som mulig. Her er noen tips som kan hjelpe:

 1. Skape trygge og forutsigbare omgivelser: Gi hunden en stabil og strukturert rutine, og prøv å minimere plutselige endringer eller uforutsigbare hendelser.
 2. Sosialisering og trening: Gi hunden nok sosialisering og trening for å hjelpe den med å håndtere stressende situasjoner bedre. Gradvis eksponering for nye opplevelser og mennesker kan bidra til å bygge selvtillit og redusere stress.
 3. Beroligende teknikker: Bruk beroligende teknikker som beroligende berøring, massasje eller bruk av trykkpunkter. Dette kan hjelpe hunden med å slappe av og redusere stressnivået.
 4. Fordeling av mental og fysisk stimulering: Gi hunden tilstrekkelig mental og fysisk stimulering gjennom lek, trening og interaktive leker. Dette kan bidra til å kanalisere energien og redusere stress.
 5. Konsultere en profesjonell: Hvis hundens stressnivå vedvarer eller forverres, eller hvis det påvirker dens livskvalitet eller atferd, bør du vurdere å konsultere en veterinær eller en hundeatferdsekspert. De kan evaluere situasjonen grundig og gi råd om spesifikke tiltak eller teknikker som kan være nyttige for å håndtere stress hos hunden.

Husk at hver hund er unik, og det som fungerer for en hund, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Det kan være nyttig å få skreddersydd veiledning og råd basert på din hunds individuelle behov og situasjon.

Relatert: Stress hos hannhund under løpetid

Lavt blodsukker

Lavt blodsukker, også kjent som hypoglykemi, kan være en mulig årsak til at en hund skjelver. Blodsukkeret er kroppens viktigste kilde til energi, og når nivåene faller under det normale, kan det føre til forskjellige symptomer, inkludert skjelving. Lavt blodsukker kan oppstå av flere grunner, inkludert:

 1. Langvarig fasting eller uregelmessig fôring: Hvis hunden ikke får nok mat eller hvis fôringsrutinene er uregelmessige, kan det føre til lavt blodsukker. Dette kan spesielt være tilfelle hos hunder som ikke får tilstrekkelig næring eller de som har en metabolsk tilstand som påvirker glukosekontrollen.
 2. Insulin overdose: Hunder som lider av diabetes og får insulinbehandling, kan oppleve lavt blodsukker hvis de får for mye insulin i forhold til matinntaket. Dette kan skje ved en utilsiktet feildosering av insulin eller hvis hunden ikke spiser som forventet etter å ha fått insulininjeksjon.
 3. Underliggende medisinske tilstander: Noen sykdommer eller medisinske tilstander kan påvirke hundens evne til å regulere blodsukkernivået, for eksempel leversykdom, bukspyttkjertelproblemer eller endokrine lidelser. Disse tilstandene kan føre til redusert produksjon eller effektivitet av hormoner som er involvert i glukosereguleringen.

Hvis du mistenker at hunden din skjelver på grunn av lavt blodsukker, er det viktig å gi den passende behandling. Her er noen tiltak du kan vurdere:

 1. Gi mat: Hvis hunden ikke har spist nylig eller hvis det er kjent at den har lavt blodsukker, kan du prøve å tilby den litt mat som inneholder karbohydrater eller sukker. Dette kan bidra til å øke blodsukkernivået. Imidlertid bør du unngå å gi store mengder mat på kort tid, da det kan forårsake andre problemer. Snakk med veterinæren din for å få råd om passende mat og mengder.
 2. Rådfør deg med veterinær: Hvis hunden din har diabetes eller en annen underliggende medisinsk tilstand, er det viktig å kontakte veterinæren din for veiledning. Veterinæren kan justere medisiner eller gi råd om diettendringer som kan bidra til å håndtere blodsukkernivået bedre.
 3. Unngå fremtidige episoder: For å forhindre lavt blodsukker i fremtiden, bør du sørge for at hunden din har et regelmessig fôringsprogram og får en balansert og næringsrik diett som er tilpasset dens behov. Dette kan hjelpe med å opprettholde stabile blodsukkernivåer.

Det er viktig å merke seg at hvis hunden din opplever gjentatte episoder med lavt blodsukker, eller hvis skjelvingen vedvarer eller forverres, bør du kontakte veterinæren din for en grundig vurdering og ytterligere undersøkelser. De kan utelukke eventuelle underliggende medisinske problemer og gi den nødvendige behandlingen eller oppfølgingen.

Relatert: Kan hunder spise peanøttsmør

Hund skjelver og kaster opp

Hvis hunden din opplever både skjelving og oppkast, kan det være flere mulige årsaker til disse symptomene. Det er viktig å merke seg at jeg som AI ikke kan gi en nøyaktig diagnose, men jeg kan informere deg om noen vanlige årsaker til disse symptomene:

 1. Sykdom eller infeksjon: En infeksjon eller en underliggende sykdom kan føre til både skjelving og oppkast hos hunder. Dette kan inkludere mageinfeksjoner, gastroenteritt, bukspyttkjertelbetennelse eller nyreproblemer. Andre symptomer som kan følge med kan være diaré, tap av matlyst, slapphet og feber. Hvis hunden din viser disse symptomene, bør du kontakte veterinæren din for en undersøkelse og råd.
 2. Matforgiftning: Hvis hunden din har spist noe skadelig eller giftig, kan det føre til både oppkast og skjelving. Matforgiftning kan være forårsaket av matvarer som er giftige for hunder, som sjokolade, løk, druer eller visse planter. I slike tilfeller er det viktig å kontakte veterinæren din umiddelbart for å få veiledning.
 3. Stress eller angst: Hunder kan reagere på stress eller angst ved å skjelve og muligens oppkaste seg. Stressende situasjoner, som reiser, endringer i rutiner, separasjonsangst eller uvanlige lyder, kan utløse disse reaksjonene. Hvis du mistenker at stress eller angst er årsaken, bør du prøve å skape en rolig og trygg atmosfære for hunden din og vurdere å konsultere en veterinær eller hundeatferdsekspert for råd.
 4. Fordøyelsesproblemer: En hund kan skjelve og oppkaste seg som respons på fordøyelsesproblemer, som for eksempel en magevirus eller en forstyrrelse i fordøyelsessystemet. Dette kan skyldes dårlig fordøyelse, intoleranse mot visse matvarer eller en diettendring. Hvis disse symptomene vedvarer, bør du kontakte veterinæren din for å få råd om diett og eventuelle nødvendige tester.

Det er viktig å søke veterinærhjelp hvis hunden din opplever både skjelving og oppkast. En veterinær vil kunne gjennomføre en undersøkelse, vurdere symptomene og gi riktig diagnose og behandling basert på hundens individuelle tilstand.

Hund skjelver og spiser ikke

Hvis hunden din skjelver og nekter å spise, kan det være et tegn på at den opplever ubehag eller sykdom. Det er flere mulige årsaker til disse symptomene, og det er viktig å oppsøke veterinærhjelp for en grundig vurdering. Her er noen mulige årsaker:

 1. Sykdom eller infeksjon: En underliggende sykdom eller infeksjon kan påvirke hundens appetitt og føre til skjelving. Dette kan inkludere tilstander som gastroenteritt, bukspyttkjertelbetennelse, nyreproblemer, leversykdom eller en infeksjon. Andre symptomer kan omfatte oppkast, diaré, tretthet og endringer i avføring eller urin. En veterinær kan utføre nødvendige tester for å identifisere den underliggende årsaken og gi riktig behandling.
 2. Smerte eller ubehag: Hunder kan nekte å spise når de opplever smerte eller ubehag. Dette kan skyldes en skade, betennelse eller andre helseproblemer. Skjelving kan også være et tegn på smerte. Det er viktig å kontakte veterinæren for en undersøkelse og diagnostisering av smertekilden.
 3. Stress eller angst: Stressfulle situasjoner eller angst kan påvirke hundens appetitt og føre til skjelving. Endringer i rutiner, nye omgivelser, separasjonsangst eller andre stressfaktorer kan spille en rolle. Prøv å skape en rolig og trygg atmosfære for hunden din, og konsulter en veterinær eller hundeatferdsekspert for råd om håndtering av stress og angst hos hunden.
 4. Tannproblemer: Tannproblemer, som tannkjøttbetennelse eller tanninfeksjoner, kan gjøre det smertefullt for hunden å spise. Hvis hunden unngår mat og har problemer med å tygge, kan det være lurt å få tennene sjekket av veterinæren.
 5. Matrelaterte problemer: Visse matvarer kan forårsake ubehag eller allergiske reaksjoner hos hunder. Hvis hunden din har spist noe uvanlig eller reagerer negativt på maten den får, kan det føre til manglende appetitt og skjelving.

Det er viktig å oppsøke veterinærhjelp for å få en nøyaktig diagnose og behandling av hunden din. Veterinæren vil kunne undersøke hunden grundig, stille relevante spørsmål og utføre nødvendige tester for å identifisere årsaken til symptomene. Basert på resultatene vil veterinæren kunne gi råd om videre behandling og omsorg for hunden din.

Referanser

Om forfatteren