Hvorfor kvesser katter klørne

Katter kvesser klørne sine av flere grunner, og det er en naturlig atferd for dem. Lær mer om hvorfor katter kvesser klørne.

Hvorfor klorer katter når de koser seg?

Når katter klorer eller bruker klørne når de koser seg, kan det skyldes flere faktorer, og dette er en atferd som varierer fra katt til katt. Her er noen mulige grunner til hvorfor katter kan klore når de koser seg:

 1. Instinktiv atferd: Selv når de koser seg, kan katter vise atferd som er knyttet til deres naturlige instinkter. Dette kan inkludere klorebevegelser som etterligner hvordan de ville brukt klørne for å bygge et hi eller klare seg i naturen.
 2. Økt følelse av velvære: Katter har spesielle duftkjertler på potene, og når de klorer eller gnir klørne mot en overflate, kan de etterlate en liten mengde av sin egen lukt. Dette kan være en måte for katter å markere området de er i som “trygt” eller “komfortabelt”, og det kan føre til en økt følelse av velvære.
 3. Refleksiv respons: Noen ganger kan katter automatisk utføre visse bevegelser når de blir kilt eller stimulert på en positiv måte. Kloring kan være en refleksreaksjon på den følelsen av å bli kilt eller berørt.
 4. Fysisk komfort: Kloring kan gi en viss fysisk stimulering og avslapning for kattens muskler og ledd. Det kan være en måte for katten å strekke seg og samtidig oppleve en form for behagelig fysisk komfort.
 5. Individuell variasjon: Husk at hver katt er unik, og deres atferd kan variere basert på deres personlighet, erfaringer og tidligere samspill med mennesker.

Det er viktig å merke seg at denne atferden ikke alltid er tilstede hos alle katter, og det er heller ikke alltid kattens hovedmåte å vise glede eller komfort. Hvis du lurer på hvorfor din spesifikke katt klorer når den koser seg, kan det hjelpe å observere kattens kroppsspråk og kontekst for å få en bedre forståelse av deres unike atferd.

Årsaker til at katter kvesser klørne

Her er noen av hovedårsakene til hvorfor katter kvesser klørne:

 1. Vedlikehold av klørne: Katter har klør som kontinuerlig vokser, og kvessing av klørne hjelper dem med å fjerne de ytre døde lagene, slik at de holder seg skarpe og funksjonelle.
 2. Territorial markering: Katter har kjertler i potene sine som avgir duftmarkeringer når de kvesser klørne på overflater. Dette er en måte for katter å markere sitt territorium på ved å etterlate sin egen lukt.
 3. Strekk og trening: Når katter strekker seg og kvesser klørne, bidrar det til å strekke musklene og leddene i kroppen deres. Dette kan også hjelpe kattene med å opprettholde smidighet og muskelstyrke.
 4. Selvforsvar og jakt: Skarpe klør er viktige for både selvforsvar og jakt. Katter er rovdyr, og skarpe klør hjelper dem med å fange bytte og forsvare seg mot potensielle trusler.
 5. Emosjonell utløsning: Noen ganger kan katter kvesses klørne som en form for utløp for stress, frustrasjon eller overflødig energi.
 6. Instinktiv atferd: Kvessing av klørne er dypt forankret i kattens instinkter og adferd som er utviklet over tid gjennom evolusjon og domesticering.
 7. Avslapning og komfort: For noen katter kan klørne kvessing også ha en avslappende og beroligende effekt. Det kan gi dem en form for komfort og velvære.
 8. Ødeleggelse av det ytre klørlaget: Katter kan kvesser klørne for å fjerne deler av det ytre klørlaget som kan være skadet, skittent eller smertefullt.

For å hjelpe katter med å tilfredsstille sitt behov for klørne kvessing, er det viktig for eiere å gi kattene sine egnede alternativer, som klorestativer eller kloskurtreppe, som de kan bruke i stedet for møbler eller andre uønskede overflater. Dette kan bidra til å opprettholde kattens klør og samtidig beskytte hjemmet ditt.

Vedlikehold av klørne

Vedlikehold av klørne er definitivt en av hovedårsakene til at katter kvesser klørne. Katter har klør som kontinuerlig vokser gjennom livet deres, og kvessing av klørne hjelper dem med å håndtere denne naturlige veksten. Her er noen flere detaljer om hvorfor vedlikehold av klørne er så viktig for katter:

 1. Fjerning av det ytre laget: Klør består av flere lag, og det ytre laget er dødt vev. Ved å kvessing av klørne, fjerner kattene de ytre lagene, noe som holder klørne skarpe og funksjonelle. Dette lar dem enkelt rive opp mat, klatre og forsvare seg selv.
 2. Forhindring av overvekst: Hvis klørne ikke blir kvesset, kan de vokse for mye og begynne å krølle seg rundt kattens tær eller poten. Dette kan være smertefullt og føre til infeksjoner. Ved å kvessing av klørne holder katten klørne på en sunn lengde og forhindrer overvekst.
 3. Naturlig atferd: Katter kvesser klørne som en del av deres naturlige atferd. I naturen ville de trenge skarpe klør for jakt og selvforsvar, så kvessing av klørne er en instinktiv handling som går tilbake til deres rovdyrnatur.
 4. Strekk og trening: Når katter strekker seg og kvesser klørne, får de også en god strekk for musklene og leddene i kroppen. Dette bidrar til å opprettholde smidighet og bevegelighet.

For å oppmuntre sunn klørne kvessing og samtidig beskytte møbler og eiendeler, er det lurt å gi katten din tilgang til egne kloresteder. Dette kan være klorestativer, kloskurtreppe eller lignende alternativer som oppfordrer katten til å bruke disse stedene for klørne kvessing.

Strekk og trening

Strekk og trening er en annen viktig årsak til at katter kvesser klørne. Her er litt mer informasjon om dette:

Når katter kvesser klørne, strekker de seg samtidig. Dette strekket er en viktig del av kattens fysiske aktivitet og bidrar til å opprettholde deres muskelspenstighet og fleksibilitet. Når katten utvider klørne sine og strekker seg, aktiverer den en rekke muskler i hele kroppen, inkludert rygg, bryst og benmuskulatur.

Denne strekk- og treningseffekten er spesielt viktig for katter som lever innendørs. Katter i naturen ville naturlig strekke seg mens de klatrer i trær, løper og jakter, men innendørskatter har ofte mindre muligheter for slike aktiviteter. Kvessing av klørne gir dem en måte å oppnå lignende strekk- og treningsfordeler som de ville ha hatt i naturen.

Eiere kan bidra til å oppmuntre denne sunne atferden ved å gi kattene sine tilgang til passende klatresteder, lekeområder og klorestativer. Dette gir kattene muligheten til å strekke seg, trene og uttrykke sin naturlige atferd på en positiv måte.

Selvforsvar og jakt

Selvforsvar og jakt er også viktige årsaker til at katter kvesser klørne. Her er mer informasjon om dette:

 1. Selvforsvar: Skarpe klør er et viktig verktøy for katter når det kommer til selvforsvar. Hvis en katt føler seg truet eller er i en situasjon der den må forsvare seg selv, kan den bruke klørne til å avverge angrep fra andre dyr eller potensielle farer. Ved å ha skarpe klør øker kattens sjanser for å unngå eller redusere skader.
 2. Jakt: Katter er naturlige jegere, og skarpe klør er avgjørende for deres jaktatferd. Katter bruker klørne til å fange bytte, holde det fast og til og med drepe det. Klørne tillater katter å klatre i trær for å få tilgang til fugler eller andre byttedyr, og de kan også bruke klørne til å grave opp smågnagere fra bakken.
 3. Riving av bytte: Etter å ha fanget byttet sitt, bruker katter ofte klørne til å rive opp og partere det. Dette gjør det lettere for dem å spise byttet sitt, spesielt når det er større enn munnåpningen deres.
 4. Inntrykk av dominans: I noen tilfeller kan katter også bruke klørne som en form for nonverbal kommunikasjon. Dette inkluderer situasjoner der katter vil uttrykke dominans eller etablering av hierarki i forhold til andre katter eller dyr.

Samlet sett er kattens evne til å kvesser klørne og bruke dem til selvforsvar og jakt en viktig del av deres naturlige atferd og overlevelsesstrategi. Det er derfor viktig å forstå og respektere denne atferden samtidig som man gir katten muligheter for å uttrykke seg på en positiv måte.

Instinktiv atferd

Instinktiv atferd er faktisk en av de mest grunnleggende årsakene til at katter kvesser klørne. Her er mer informasjon om dette:

Instinktiv atferd refererer til adferdsmønstre som er medfødt og er en del av kattens naturlige oppførsel. Kattens forfedre, som ville katter, hadde behov for skarpe klør for å jakte bytte, forsvare seg mot rovdyr og klatre i trær. Kvessing av klørne er en av de mange instinktive atferdene som har blitt bevart gjennom evolusjonen, selv etter at katter ble tammet og ble husdyr.

Kattens instinktive atferd knyttet til klørne inkluderer:

 1. Jakt: Katter bruker klørne for å fange og holde fast i byttedyr. Skarpe klør er avgjørende for å jakte effektivt og sikre matkilder.
 2. Selvforsvar: Katter bruker klørne som et forsvarsverktøy mot trusler eller angrep. De kan raskt bruke klørne til å avverge et angrep eller unnslippe farer.
 3. Territoriell markering: Selv om klørne i seg selv ikke er hovedmetoden for territoriell markering, kan katter etterlate duftmarkeringer når de kvesser klørne på overflater. Dette kan være en del av deres instinktive måte å etablere tilstedeværelsen sin på.
 4. Fysiske trening: Kvessing av klørne gir også katten en mulighet til å strekke musklene og leddene, noe som opprettholder smidighet og bevegelsesområde.
 5. Vedlikehold: Som nevnt tidligere, er kvessing av klørne en måte for katter å vedlikeholde klørne sine, fjerne det ytre døde laget og opprettholde klørnes funksjonalitet.

Å forstå kattens instinktive atferd kan hjelpe eiere med å tilby et miljø som er tilpasset kattens naturlige behov. Dette inkluderer å gi passende kloresteder og muligheter for jaktlignende lek for å imøtekomme kattens medfødte adferdsmønstre.

Ødeleggelse av det ytre klørlaget

Katter kvesser klørne delvis for å fjerne det ytre klørlaget, som kan bli skadet, slitt eller smussbehandlet over tid. Klør består av flere lag, og det ytre laget er dødt vev som kan bli utsatt for slitasje. Ved å kvessing av klørne hjelper kattene til å fjerne dette ytre laget, slik at klørne holder seg skarpe og effektive for forskjellige oppgaver som jakt, klatring og forsvar.

Så, ødeleggelse av det ytre klørlaget er en viktig faktor i kattens behov for å kvess klørne, men dette går også hånd i hånd med andre årsaker som vedlikehold, jakt, selvforsvar og stretching. Det er en viktig del av kattens naturlige atferd og biologi, som har utviklet seg gjennom evolusjon for å hjelpe dem med å overleve og trives i deres naturlige miljø.

Hvordan få katten til å bruke klorestativ?

Å få katten til å bruke et klorestativ kan noen ganger være en utfordring, men det er mulig med tålmodighet og riktig tilnærming. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å introdusere katten din for et klorestativ og oppmuntre bruk:

 1. Plassering: Plasser klorestativet i et område hvor katten din tilbringer mye tid eller liker å hvile. Dette kan være ved siden av kattens favorittsofa eller sovested. Plasseringen bør være tilgjengelig og attraktiv for katten.
 2. Lokk med duft: Du kan prøve å lokke katten til klorestativet ved å gni litt kattemynte på overflaten eller bruke en katteleke som henger fra toppen. Kattemynte er en naturlig duft som mange katter tiltrekkes av.
 3. Positiv forsterkning: Gi katten ros og belønninger når den viser interesse for eller bruker klorestativet. Dette kan være enkle godbiter eller kjærlig oppmerksomhet når katten utforsker eller klorer på stativet.
 4. Leke og belønning: Bruk leker som henger fra klorestativet for å tiltrekke kattens oppmerksomhet. Dette kan inkludere fjærleker eller baller. Belønn katten med ros og godbiter når den engasjerer seg med lekene.
 5. Modell atferd: Vis katten hvordan den kan bruke klorestativet ved å klore på det selv. Katter er nysgjerrige skapninger og kan etterligne din atferd.
 6. Unngå negativ forsterkning: Ikke bruk klorestativet som straff eller plasser katten fysisk på det. Dette kan skape en negativ assosiasjon og gjøre det mindre sannsynlig at katten vil bruke det frivillig.
 7. Tålmodighet: Noen katter kan være motvillige i begynnelsen, så vær tålmodig og gi dem tid til å venne seg til klorestativet.
 8. Variasjon: Prøv forskjellige typer klorestativer – noen katter foretrekker horisontale flater, mens andre liker vertikale stolper eller kombinerte strukturer.
 9. Rengjøring: Sørg for at klorestativet er rent og i god stand. Noen katter kan unngå skitne eller ødelagte stativer.

Husk at det kan ta tid for katter å tilpasse seg nye gjenstander og atferdsmønstre. Ved å være tålmodig, positiv og oppmuntrende, kan du gradvis få katten din til å bruke klorestativet.

Referanser

Om forfatteren