Hvordan tømme analkjertler på hund

Hvis du er en hundeeier, har du kanskje hørt om analkjertlene og deres betydning for hundens helse. Lær mer om hvordan tømme analkjertler på hund.

Analkjertlene er små sekker som sitter på hver side av hundens anus, og de spiller en viktig rolle i fordøyelsessystemet. Imidlertid kan problemer med analkjertlene oppstå, og det er viktig å vite hvordan du kan tømme dem riktig. Denne artikkelen vil gi deg en grundig veiledning om hva analkjertlene er, hvorfor de kan forårsake problemer, og hvordan du trygt kan tømme dem.

Del 1: Hva er analkjertler?

Analkjertler, også kjent som analsekker eller perianal-kjertler, er små, slimproduserende sekker som ligger i området rundt hundens anus. Disse kjertlene har en viktig funksjon i hundens fordøyelsessystem, selv om de ofte kan forårsake problemer hvis de ikke fungerer som de skal.

Funksjonen til analkjertlene

Analkjertlene produserer en tykk, oljeaktig væske som normalt blir utskilt når hunden har avføring. Denne væsken har en karakteristisk lukt, som hjelper hunder med å markere sitt territorium. Den bidrar også til å smøre avføringen, slik at den kan passere lettere gjennom endetarmen og ut.

Hvorfor kan analkjertlene forårsake problemer?

Problemer med analkjertlene oppstår når væsken i disse kjertlene blir for tykk eller når kjertlene blir blokkert. Dette kan føre til ubehag og potensielle helseproblemer for hunden din. Her er noen vanlige årsaker til slike problemer:

 1. Feil diett: Hunder som har en diett som ikke inneholder nok fiber, kan ha problemer med å produsere normal væske i analkjertlene.
 2. Overvekt: Overvektige hunder har en økt risiko for analkjertelproblemer, da fettvev kan legge press på kjertlene og forhindre normal utskillelse av væsken.
 3. Infeksjon: Infeksjoner kan føre til hevelse og betennelse i analkjertlene, noe som kan blokkere utskillelsen av væske.
 4. Sittende for lenge: Hunder som sitter for lenge uten å bevege seg, kan ha vanskeligheter med å tømme analkjertlene naturlig.

Hvor ofte må man tømmes analkjertler?

Hvor ofte man må tømme analkjertler hos hund varierer fra hund til hund. Noen hunder klarer å tømme dem selv når de gjør fra seg, mens andre trenger hjelp. Hos hunder som ikke har problem med analsekkene trenger man aldri å tømme dem fordi hunden klarer det selv. Hos hunder som sliter veldig med tette analsekker må man av og til gjøre det så ofte som en gang i måneden.

Her er noen tegn på at hunden din kan ha problemer med analsekkene:

 • Kløe i bakenden
 • Røde eller irriterte hudlapper rundt anus
 • Aking seg på bakenden
 • Rødlig eller gul væske som lekker fra anus
 • Betennelse eller byller i analsekkene

Hvis du oppdager noen av disse tegnene, er det viktig å ta hunden din med til veterinæren. Veterinæren kan sjekke analsekkene og tømme dem hvis de er fulle.

Her er noen tips for å unngå problemer med analsekkene hos hund:

 • Gi hunden din et sunt kosthold som hjelper til med å holde fordøyelsen i gang.
 • Regelmessig aktivitet kan også bidra til å holde analsekkene i god form.
 • Hvis hunden din har problemer med analsekkene, kan veterinæren anbefale et spesialfôr eller et kosttilskudd som kan hjelpe.

Det er også mulig å lære hunden din å tømme analsekkene selv. Dette kan gjøres ved å bruke en finger eller en analkjertel-massasjestav. Det er viktig å være forsiktig når du gjør dette, og å stoppe hvis hunden din viser tegn på smerte.

Hvor mye koster det å tømme analkjertler hos hund?

Prisen for å tømme analkjertler hos hund varierer fra klinikk til klinikk. I Norge ligger prisen vanligvis mellom 200 og 500 kroner. Prisen inkluderer vanligvis tømming av begge analkjertler, samt en grundig undersøkelse av bakenden.

Hvis hunden din har problemer med analsekkene, kan det hende at veterinæren anbefaler å tømme dem regelmessig. I slike tilfeller kan det være mulig å få en rabatt på prisen.

Her er noen faktorer som kan påvirke prisen for å tømme analkjertler hos hund:

 • Størrelsen på hunden: Jo større hund, jo mer tid og utstyr kreves for å tømme analkjertlene.
 • Om hunden må i narkose: Hvis hunden din må i narkose, vil prisen være høyere.
 • Om det er nødvendig med andre behandlinger: Hvis hunden din har betennelse eller byller i analsekkene, kan det være nødvendig med andre behandlinger, for eksempel antibiotika. Dette vil øke prisen.

Det er alltid lurt å ringe veterinæren din for å få en prisvurdering før du tar hunden din med for å få analkjertlene tømt.

Del 2: Hvordan vet du om hundens analkjertler trenger tømming?

Det er flere tegn du kan se etter som kan indikere at hundens analkjertler trenger tømming. Disse inkluderer:

 1. Hyppig slikking av anus: Hvis hunden din plutselig begynner å slikke anusområdet oftere enn vanlig, kan det være et tegn på ubehag forårsaket av fullere analkjertler.
 2. Skjærende lukt: En ubehagelig lukt rundt hundens bakpart kan være et tegn på at analkjertlene ikke tømmes som de skal.
 3. Rumpemuskelstramming: Du kan merke at hunden din prøver å stramme rumpemusklene eller gni baken mot gulvet for å lindre ubehaget.
 4. Endringer i avføringsvaner: Hvis hunden din har problemer med å tømme analkjertlene, kan det påvirke avføringsvanene deres. Du kan legge merke til diaré eller forstoppelse.

Dersom du observerer noen av disse symptomene, kan det være på tide å vurdere å tømme hundens analkjertler. Det er viktig å merke seg at noen hunder aldri har problemer med analkjertlene sine, mens andre kan trenge regelmessig hjelp.

Del 3: Hvordan tømme analkjertlene på hund?

Hvis du er usikker på hvordan du skal tømme hundens analkjertler, er det best å få veiledning fra veterinæren din eller en profesjonell hundepleier første gangen. De kan vise deg riktig teknikk og sørge for at du gjør det riktig. Imidlertid kan vi gi deg en generell oversikt over prosessen:

Trinn 1: Forberedelse

Før du begynner, må du samle alt du trenger. Du vil trenge engangshansker, en myk klut eller papirhåndklær, en mild såpe, og et vaselinbasert smøremiddel. Du bør også ha noen godbiter for å belønne hunden din etter prosessen.

Trinn 2: Plassering

Plasser hunden din på et stabilt underlag, for eksempel et bord eller en benk. Det kan også være nyttig å få hjelp fra en annen person til å holde hunden rolig under prosessen.

Trinn 3: Identifisering av analkjertler

Bruk engangshansker og et mildt smøremiddel på fingrene dine. Deretter må du forsiktig løfte hundens hale og se etter de små åpningene på hver side av anus. Dette er hvor analkjertlene er lokalisert.

Trinn 4: Tømming av analkjertlene

Forsiktig, men fast, masser analkjertlene med tommel og pekefinger på hver side. Dette skal hjelpe med å tømme væsken fra kjertlene. Vær forsiktig, da kjertlene kan være sensitive og hunden kan oppleve ubehag.

Trinn 5: Rensing

Etter at du har tømt analkjertlene, bruk en mild såpe og en myk klut eller papirhåndkle til å rense området rundt anus forsiktig. Dette vil bidra til å fjerne resterende væske og hindre irritasjon.

Trinn 6: Belønning og oppmuntring

Etter at prosessen er fullført, er det viktig å belønne hunden din for å ha vært tålmodig og samarbeidsvillig. Gi den en godbit eller ros for å forsterke positiv opplevelse. Dette vil gjøre det lettere å gjenta prosedyren i fremtiden.

Trinn 7: Rådfør deg med veterinær

Hvis du er usikker på om du gjorde det riktig eller hvis hunden din har alvorlige problemer med analkjertlene, bør du kontakte veterinæren din. De kan hjelpe deg med å vurdere hundens tilstand og gi ytterligere råd eller behandling om nødvendig.

Trinn 8: Regelmessig overvåking

Det er viktig å holde øye med hundens analkjertler regelmessig. Hvis du merker tegn på problemer igjen, må du ikke nøle med å tømme dem eller søke veterinærhjelp om nødvendig. Noen hunder kan trenge hyppigere tømming enn andre, avhengig av deres individuelle behov.

Del 4: Forebygging av analkjertelproblemer

Forebygging er alltid bedre enn behandling. Her er noen tips for å hjelpe deg med å forhindre problemer med hundens analkjertler:

 1. Riktig kosthold: Sørg for at hunden din får en balansert diett med tilstrekkelig fiber. Dette kan bidra til å opprettholde sunne avføringsvaner og forebygge tette analkjertler.
 2. Regelmessig mosjon: Gi hunden din tilstrekkelig mosjon for å opprettholde en sunn vekt og redusere risikoen for overvekt, som kan påvirke analkjertlene.
 3. Hyppig toalettbesøk: Oppfordre hunden til å gå på toalettet regelmessig. Dette kan bidra til å tømme analkjertlene naturlig.
 4. Vær oppmerksom på symptomer: Hold øye med eventuelle endringer i hundens atferd, spesielt de som indikerer ubehag i anusområdet. Tidlig oppdagelse kan bidra til raskere behandling.

Konklusjon

Tømming av analkjertlene på hunden din kan være en viktig del av vedlikeholdet av deres helse og velvære. Det er viktig å forstå hva analkjertler er, hvorfor de kan forårsake problemer, og hvordan du trygt kan tømme dem når det er nødvendig. Husk alltid å søke råd fra veterinæren din eller en profesjonell før du forsøker å tømme analkjertlene for første gang, og vær forsiktig og varsom når du utfører prosedyren.

Å holde et øye med hundens helse og velvære er en viktig del av ansvarlig hundepleie, og å ta vare på analkjertlene er bare en del av dette. Ved å følge de riktige trinnene og forebyggende tiltakene som er nevnt i denne artikkelen, kan du bidra til å sikre at din firbente venn forblir lykkelig og sunn.

Referanser

Om forfatteren