Hvordan lære katten å gå på do

Å lære en katt å gå på do er en prosess som tar tid, tålmodighet og konsekvent trening. Lær hvordan du skal lære katten å gå på do.

Når begynner kattunger å gå på do?

Kattunger begynner å gå på do kort tid etter fødselen. Når de er veldig små, vil kattungene bli stimulert av moren deres til å urinere og avføring ved at hun slikker dem for å stimulere deres ekskrementer. Dette hjelper til med å holde reiret rent og unngå lukt som kan tiltrekke seg rovdyr.

Når kattungene blir litt eldre og er i stand til å bevege seg rundt selvstendig, vil de begynne å lære av moren og søsknene hvordan de skal bruke kattesandkassen eller gå på toalettet utendørs. Denne treningen skjer naturlig som en del av deres sosiale og adferdsmessige utvikling.

Hvis du har en kattunge i hjemmet, er det viktig å tilby en passende kattesandkasse tidlig, slik at de kan bli vant til å bruke den som toalettsted. I begynnelsen kan du hjelpe kattungen ved å plassere den i kattesandkassen etter måltider eller når du ser at den viser tegn til å skulle gå på toalettet.

Etter hvert som kattungen vokser opp, vil den lære å bruke kattesandkassen på egenhånd. Voksne katter er vanligvis veldig flinke til å gå på do og krever minimal innsats fra eierne for å opprettholde deres toalettvaner.

Slik lærer du katten å gå på do

Å lære katten din å bruke toalettet i stedet for kattesandkassen kan være en utfordrende prosess og er ikke nødvendigvis egnet for alle katter. Det er viktig å huske at ikke alle katter vil takle denne endringen, og det er viktig å respektere kattens naturlige preferanser.

Her er en trinnvis guide for å prøve å lære katten din å gå på do:

 1. Kjøp et kattetoalettadapter: Det finnes spesielle toalettadaptere tilgjengelig på markedet som lar katten bruke toalettet som mennesker. Disse adapterne passer over toalettskålen og gradvis utvider hullet i midten.
 2. Plassere adapteren ved siden av kattesandkassen: La kattesandkassen stå der katten pleier å bruke den, og plasser toalettadapteren ved siden av den. Dette hjelper katten å venne seg til å bruke adapteren og bli komfortabel med den.
 3. Flytt kattesandkassen gradvis: Etter en stund, når katten er vant til toalettadapteren, begynner du å flytte kattesandkassen gradvis nærmere toalettet. Dette gjør du over noen få dager, slik at katten blir vant til det nye stedet.
 4. Plassere kattesandkassen på toalettet: Når kattesandkassen er ved siden av toalettet, plasserer du den gradvis oppå toalettet. Du kan legge bøker eller andre gjenstander under for å heve den gradvis.
 5. Redusere mengden kattesand: Etter hvert som katten blir mer komfortabel med kattesandkassen på toalettet, kan du begynne å redusere mengden kattesand i den. Dette vil hjelpe katten med å bli vant til å bruke toalettet i stedet for kattesand.
 6. Fjern kattesandkassen: Når katten har tilpasset seg å bruke toalettet med lite eller ingen kattesand, kan du prøve å fjerne kattesandkassen helt. Hvis katten fortsatt er komfortabel med toalettet, vil den fortsette å bruke det som toalett.

Vær oppmerksom på at noen katter kan nekte å bruke toalettet og kan bli stresset av denne endringen. Hvis katten din viser motstand, ikke press den til å bruke toalettet, da det kan påvirke kattens helse og velvære negativt. I slike tilfeller er det best å returnere til kattesandkassen og la katten være komfortabel med det. Katter er forskjellige, og noen vil alltid foretrekke kattesandkassen fremfor toalettet.

Kjøp et kattetoalettadapter

Hvis du vil kjøpe et kattetoalettadapter, kan du søke etter det på nettet eller besøke dyrebutikker i nærheten av deg. Det finnes forskjellige merker og modeller av kattetoalettadaptere tilgjengelig, så det kan være lurt å lese omtaler og vurderinger for å finne en som passer best for din katt og ditt toalett.

Når du har kjøpt et kattetoalettadapter, følg trinnene jeg ga i forrige svar for å introdusere katten din til det gradvis og lære den å bruke toalettet. Husk å være tålmodig og gi katten din tid til å tilpasse seg endringen. Ikke glem å respektere kattens grenser og velvære under hele prosessen.

Plassere adapteren ved siden av kattesandkassen

Det er en god idé å begynne prosessen med å plassere kattetoalettadapteren ved siden av kattesandkassen. Dette trinnet vil hjelpe katten din med å bli vant til tilstedeværelsen av den nye gjenstanden og gradvis forstå at dette er en del av plassen der den vanligvis gjør sitt fornødne.

Her er noen ekstra tips for å lykkes med denne delen av prosessen:

 1. Plassering: Plasser kattetoalettadapteren ved siden av kattesandkassen i et område som katten din føler seg komfortabel med. Det bør være et rolig sted, borte fra støy og forstyrrelser, slik at katten kan føle seg trygg når den utforsker den nye gjenstanden.
 2. Introduksjon: La katten din få tid til å utforske og bli kjent med kattetoalettadapteren på egenhånd. Unngå å tvinge katten til å nærme seg den eller gå inn i den. La den gå rundt og snuse på den i sitt eget tempo.
 3. Positiv forsterkning: Bruk positiv forsterkning for å oppmuntre katten til å nærme seg og undersøke adapteren. Du kan bruke godbiter, ros eller favorittleker for å skape en positiv assosiasjon med den nye gjenstanden.
 4. Gradvis tilvenning: Hvis katten din er engstelig eller motvillig til å nærme seg kattetoalettadapteren, ikke tving den. Du kan prøve å flytte den gradvis nærmere kattesandkassen etter hvert som katten blir mer komfortabel med den.
 5. Tid og tålmodighet: Prosessen med å venne katten din til kattetoalettadapteren kan ta tid, så vær tålmodig og gi den den tiden den trenger for å tilpasse seg. Ikke stress eller straff katten hvis den ikke responderer slik du ønsker. Dette kan føre til at katten blir mer motvillig til å prøve igjen.

Husk at noen katter kan ta lengre tid å tilpasse seg enn andre, og det er også mulig at noen katter aldri vil bli komfortable med å bruke toalettet. Vær åpen for muligheten om at denne tilnærmingen kanskje ikke passer for din katt, og det er helt greit. Kattesandkassen er en naturlig og akseptert løsning for katter, så hvis katten din foretrekker det, er det viktig å respektere det.

Flytt kattesandkassen gradvis

Å flytte kattesandkassen gradvis er en alternativ metode for å endre kattens toalettvaner, men det er ikke en del av kattetoalettadapterprosessen.

Hvis du bestemmer deg for å bruke kattetoalettadapteren, trenger du ikke å flytte kattesandkassen. Du kan la kattesandkassen forbli på sitt vanlige sted og introdusere kattetoalettadapteren som en separat toalettløsning ved siden av den.

Hvis du derimot vil gå gjennom prosessen med å gradvis flytte kattesandkassen, kan du følge denne tilnærmingen:

 1. Begynn med å flytte kattesandkassen til en plass som ligger litt nærmere toalettet enn dens nåværende plassering.
 2. La katten bruke kattesandkassen på det nye stedet i noen dager, slik at den blir vant til den nye plasseringen.
 3. Fortsett med å flytte kattesandkassen gradvis nærmere toalettet hver dag eller hver noen få dager, til du har plassert den ved siden av toalettet.
 4. Når kattesandkassen er ved siden av toalettet, kan du begynne å introdusere kattetoalettadapteren ved siden av kattesandkassen.

Det er viktig å merke seg at å flytte kattesandkassen gradvis ikke er en del av den vanlige prosessen med å lære katten å bruke toalettet med en kattetoalettadapter. Å lære katten å bruke toalettet ved hjelp av en adapter krever tålmodighet og gradvis tilvenning, men det er ikke nødvendig å flytte kattesandkassen for å oppnå dette.

Plassere kattesandkassen på toalettet

Etter at du har plassert kattetoalettadapteren ved siden av kattesandkassen i trinnene jeg nevnte tidligere, kan du gå videre til å plassere kattesandkassen på toalettet.

Her er trinnene for å gjøre det:

 1. Sørg for at kattetoalettadapteren er riktig plassert: Adapteren skal sitte stabilt på toalettet og dekke toalettskålen. Hvis den ikke passer godt, kan katten føle seg utrygg og nekte å bruke den.
 2. Plasser kattesandkassen oppå kattetoalettadapteren: Sett kattesandkassen oppå adapteren, slik at kattesandkassen nå er plassert på toalettet. Du kan bruke bøker eller andre gjenstander for å heve kattesandkassen gradvis og gjøre overgangen jevnere for katten.
 3. La katten utforske: La katten din utforske den nye toalettløsningen i sitt eget tempo. Noen katter vil være nysgjerrige og prøve den med en gang, mens andre kan være mer motvillige og trenger mer tid til å bli komfortable med den.
 4. Gradvis reduser kattesandmengden: Etter hvert som katten blir mer vant til å bruke kattesandkassen på toalettet, kan du gradvis redusere mengden kattesand i kattesandkassen. Målet er å til slutt ha ingen kattesand, slik at katten bare bruker toalettet direkte.
 5. Fjern kattesandkassen: Når katten er komfortabel med å bruke kattetoalettadapteren uten kattesand, kan du prøve å fjerne kattesandkassen helt. Hvis katten din har tilpasset seg godt, vil den fortsette å bruke toalettet uten behov for kattesandkassen.

Husk å være tålmodig og gi katten din nok tid til å tilpasse seg endringene. Ikke tving eller straff katten hvis den ikke umiddelbart aksepterer kattetoalettadapteren eller å bruke toalettet. Katter er forskjellige, og noen kan ta lengre tid enn andre for å lære denne nye toalettvane. Vær positiv og bruk positiv forsterkning når katten gjør fremskritt.

Redusere mengden kattesand

Når du bruker en kattetoalettadapter for å lære katten din å bruke toalettet, er det en gradvis prosess. Et av trinnene innebærer å redusere mengden kattesand i kattesandkassen mens den er plassert på toalettet.

Her er noen tips for å redusere mengden kattesand gradvis:

 1. Fyll kattesandkassen som vanlig: Start med å fylle kattesandkassen som du normalt ville gjort. La katten din bruke den som den pleier mens den fortsatt er full av kattesand.
 2. Reduser mengden kattesand gradvis: Etter noen dager eller en uke, begynn å redusere mengden kattesand i kattesandkassen gradvis. Du kan fjerne en liten mengde kattesand hver dag eller annenhver dag, slik at katten gradvis blir vant til mindre sand.
 3. Følg kattens reaksjon: Vær oppmerksom på kattens reaksjon under prosessen. Hvis katten viser tegn til ubehag eller stress, kan det hende du må gå tilbake til forrige mengde kattesand en stund før du prøver igjen.
 4. Fortsett å redusere: Fortsett å redusere mengden kattesand gradvis over tid, til du til slutt har svært lite eller ingen kattesand igjen i kattesandkassen. Målet er å få katten til å bruke toalettet direkte uten behov for kattesand.
 5. Vær tålmodig: Å tilvenne katten til å bruke toalettet uten kattesand kan ta tid, spesielt avhengig av kattens personlighet og tilpasningsevne. Vær tålmodig, og gi katten din den tiden den trenger for å føle seg komfortabel med endringen.

Husk at noen katter kan være mer motvillige til å bruke toalettet uten kattesand enn andre. Hvis katten din ikke ser ut til å tilpasse seg denne tilnærmingen eller viser mye motstand, er det viktig å respektere kattens preferanser og velvære. Å bruke kattetoalettadapteren skal ikke være en stressende opplevelse for katten din. Hvis det ikke fungerer, er det best å gå tilbake til kattesandkassen som vanlig, da det er en mer naturlig løsning for katter.

Fjern kattesandkassen

Når katten din er komfortabel med å bruke kattetoalettadapteren og har tilpasset seg å bruke toalettet uten kattesand, kan du vurdere å fjerne kattesandkassen helt. Før du fjerner den, må du være sikker på at katten din er trygg og selvsikker når den bruker toalettet.

Her er trinnene for å fjerne kattesandkassen:

 1. Observasjon: Følg kattens toalettvane nøye for å være sikker på at den er komfortabel med å bruke toalettet uten kattesandkassen. Se etter tegn på at katten har tilpasset seg, som å gå på toalettet uten problemer, ikke vise tegn til stress eller ubehag, og være trygg på toalettet.
 2. Fjern kattesandkassen: Når du er overbevist om at katten er komfortabel med toalettet, fjern kattesandkassen fra området. Sørg for å rengjøre kattesandkassen godt før du lagrer den eller gir den bort.
 3. Oppretthold toalettrenslighet: Etter at du har fjernet kattesandkassen, er det viktig å opprettholde toalettrensligheten. Sørg for å holde toalettet rent og fritt for avføring og urinrester, da katter er nøye med hvor de går på toalettet.
 4. Vær oppmerksom på kattens reaksjon: Fortsett å følge kattens oppførsel og toalettvane etter at kattesandkassen er fjernet. Hvis du legger merke til tegn på stress, ubehag eller problemer med å bruke toalettet, kan det hende du må gå tilbake til kattesandkassen midlertidig og prøve igjen senere.

Det er viktig å forstå at ikke alle katter vil takle denne endringen, og noen kan foretrekke kattesandkassen uansett. Hvis katten din ikke viser interesse for å bruke toalettet uten kattesandkassen, eller hvis den blir for stresset av denne endringen, bør du respektere kattens behov og la den bruke kattesandkassen som før. Å bruke kattetoalettadapteren skal ikke være en tvungen prosess, og kattens velvære bør alltid komme først.

Hvordan få katten til å gå på do ute?

Hvis du ønsker å lære katten din å gå på toalettet ute, vil du egentlig bare tilrettelegge for at katten får tilgang til et passende utendørsområde. Katter er naturlige til å gå på toalettet ute, så det kan være enklere enn å trene dem til å bruke et spesifikt sted innendørs. Her er noen tips for å få katten til å gå på toalettet ute:

 1. Innfør katten til det utendørsområdet: Hvis katten din har vært en innendørskatt hele livet, må du innføre den forsiktig til det utendørsområdet. Start med å la den utforske utendørsområdet under tilsyn. Bruk et sele eller kattesele for å holde den trygg og forhindre at den løper av gårde.
 2. Bruk positiv forsterkning: Når katten din går på toalettet ute, bruk positiv forsterkning, som ros eller godbiter, for å oppmuntre denne ønskelige oppførselen. Dette vil hjelpe katten til å assosiere det å gå på toalettet ute med noe positivt.
 3. Finn et egnet område: Velg et rolig og privat område i hagen eller uteområdet der katten din kan gå på toalettet. Katter liker ofte å bruke myk jord eller løs jord til å grave i, så sørg for at området har egnet underlag.
 4. Hold det rent: Sørg for å holde det utendørs toalettområdet rent. Fjern avføring og urinrester regelmessig for å oppmuntre katten til å bruke området igjen.
 5. Vær tålmodig: Å lære katten din å gå på toalettet ute kan ta tid og krever tålmodighet. Noen katter vil tilpasse seg raskt, mens andre kan trenge mer tid. Ikke press katten til å gå ut hvis den ikke er komfortabel med det. Respekter kattens naturlige rytme og preferanser.

Det er viktig å merke seg at noen katter kan være mer skeptiske til å gå på toalettet ute enn andre. Noen katter kan være trygge og glade for å bruke toalettet utendørs, mens andre kan foretrekke å bruke en kattesandkasse inne. Så lenge katten har tilgang til et egnet toalettområde, bør du respektere dens valg og behov.

Referanser

Om forfatteren