Hvordan fete opp katten

Hvis du føler at katten din er undervektig, bør du først konsultere veterinæren din for å få en vurdering av kattens helse og ernæringsbehov. Lær hvordan du skal fete opp katten på en sunn måte.

Det er viktig å understreke at det er viktig å holde katten din sunn og i god form. Å overfôre eller gjøre katten overvektig kan føre til alvorlige helseproblemer, som diabetes, hjerte- og leddproblemer, og redusert livskvalitet. Hvis du føler at katten din er undervektig eller trenger litt ekstra vekt, bør du først konsultere veterinæren din for å få en vurdering av kattens helse og ernæringsbehov.

Hvis veterinæren mener at katten din trenger å øke i vekt, kan de gi deg råd om riktig diett og porsjonsstørrelser. Dette kan inkludere spesialfôr med høyere kaloriinnhold og næringsrike matvarer som kan hjelpe katten å øke vekten på en sunn måte.

Ikke forsøk å fete opp katten ved å gi den for mye fettrik mat eller søppelfôr, da dette kan føre til andre helseproblemer. Husk at sunn vektøkning er en gradvis prosess som bør følges under tilsyn av en veterinær.

Det er også viktig å oppmuntre katten til å være aktiv gjennom lek og mosjon, da dette vil bidra til å opprettholde en sunn vekt og generell velvære.

Hvordan fete opp katten på en sunn måte

Å få katten til å gå opp i vekt på en sunn måte krever en balansert tilnærming som tar hensyn til kattens ernæringsbehov og helse. Her er noen trinn du kan følge for å hjelpe katten til å øke vekten på en trygg og sunn måte:

 1. Konsultere veterinæren: Før du gjør noen endringer i kattens diett, bør du ta den med til veterinæren for en fullstendig helsevurdering. Veterinæren kan utelukke eventuelle underliggende helseproblemer som kan påvirke kattens vekt, og gi deg råd om den beste tilnærmingen for å få katten til å gå opp i vekt.
 2. Velg riktig fôr: Veterinæren kan anbefale et høykvalitets kattefôr som er spesielt formulert for vektøkning. Dette fôret bør være næringsrikt og inneholde rikelig med proteiner og kalorier. Unngå å gi katten menneskemat eller rester, da dette ikke vil gi den den nødvendige balansen av næringsstoffer.
 3. Øk fôrmengden gradvis: Hvis veterinæren mener at katten trenger å øke vekten, vil de gi deg råd om hvor mye mer fôr du bør gi katten. Det er viktig å øke fôrmengden gradvis for å unngå mageproblemer og overspising.
 4. Hyppige måltider: Del opp fôringen i flere små måltider gjennom dagen i stedet for å gi én stor porsjon. Dette kan bidra til å øke appetitten og gjøre det lettere for katten å få i seg mer mat.
 5. Våtfôr: Vurder å inkludere våtfôr i kattens diett. Våtfôr har høyere fuktighetsinnhold, og noen katter kan foretrekke det over tørrfôr. Det kan også bidra til å gi ekstra kalorier og næringsstoffer.
 6. Tilby godbiter: Gi katten sunne godbiter med høyere kaloriinnhold, men sørg for at de ikke blir hovedkilden til kalorier. Godbitene bør gis med måte.
 7. Oppmuntre til mosjon: Selv om målet er å få katten til å øke i vekt, er det viktig å oppmuntre til moderat mosjon. Lek med katten daglig for å stimulere den og opprettholde en sunn kroppsbygning.
 8. Overvåke vekten nøye: Hold et øye med kattens vektutvikling og juster fôringen etter behov. Vekten bør øke gradvis over tid, og du bør ikke prøve å få katten til å legge på seg for mye vekt for raskt.

Husk at det er viktig å følge veterinærens råd gjennom hele prosessen for å sikre at katten går opp i vekt på en sunn og forsvarlig måte.

Konsultere veterinæren

Konsultere veterinæren er det første og viktigste skrittet når det gjelder å få katten til å gå opp i vekt på en sunn måte. Veterinæren vil kunne gi deg spesifikk veiledning som passer til kattens individuelle behov og helsestatus. De vil kunne utelukke eventuelle underliggende medisinske tilstander som kan påvirke kattens vekt, samt gi råd om den beste tilnærmingen for å hjelpe katten med å øke vekten.

Veterinæren vil kunne gi deg informasjon om følgende:

 1. Kattens nåværende helse: En full helseundersøkelse vil bidra til å fastslå om katten har noen medisinske tilstander som kan påvirke vektøkningen.
 2. Ideell vekt: Veterinæren vil kunne fastslå kattens ideelle vekt basert på dens rase, alder, kjønn og generell helse.
 3. Kosthold: Veterinæren vil gi råd om riktig fôring og hvilken type kattemat som er best egnet for å hjelpe katten med å legge på seg på en sunn måte.
 4. Porsjonsstørrelser: Veterinæren vil gi deg en veiledning om hvor mye mat du bør gi katten, samt hvor ofte den bør fôres for å oppnå en gradvis vektøkning.
 5. Endringer i fôr: Hvis katten allerede får et godt balansert fôr, kan veterinæren anbefale spesifikke tillegg eller fôrvarianter som har høyere kaloriinnhold for å hjelpe med vektøkningen.
 6. Oppmuntre til mosjon: Selv om hovedmålet er å få katten til å gå opp i vekt, vil veterinæren også kunne gi råd om moderat mosjon og fysisk aktivitet for å opprettholde kattens generelle helse.
 7. Oppfølging: Veterinæren vil følge opp med deg for å overvåke kattens fremgang og gjøre eventuelle justeringer i planen hvis det er nødvendig.

Å involvere veterinæren i prosessen er viktig for å sikre at katten får den riktige støtten og veiledningen den trenger for å oppnå en sunn vektøkning. Husk at helse alltid bør prioriteres over vektøkning, og det er viktig å følge veterinærens råd nøye gjennom hele prosessen.

Velg riktig fôr

Å velge riktig fôr er en av de viktigste faktorene når det gjelder å hjelpe katten din til å gå opp i vekt på en sunn måte. Her er noen tips for å velge riktig fôr:

 1. Høykvalitets kattemat: Velg et høykvalitets kattefôr som er formulert for vektøkning og inneholder nødvendige næringsstoffer. Sjekk ingredienslisten for å sikre at fôret inneholder rikelig med proteiner, sunne fettsyrer og andre essensielle næringsstoffer.
 2. Energitett fôr: Se etter kattemat som er energitett, det vil si at det har et høyere kaloriinnhold per porsjon. Dette vil hjelpe katten til å få i seg flere kalorier uten å måtte spise store mengder mat.
 3. Våtfôr: Våtfôr har vanligvis et høyere kaloriinnhold og høyere fuktighetsinnhold sammenlignet med tørrfôr. Noen katter foretrekker også våtfôr, så dette kan være et godt alternativ for å øke kaloriinntaket.
 4. Fôrtillegg: Veterinæren din kan anbefale spesifikke tillegg eller kosttilskudd for å hjelpe katten med vektøkning. Disse bør kun gis etter veterinærens råd, da overflødig tilskudd kan være skadelig.
 5. Unngå menneskemat: Unngå å gi katten din menneskemat, da dette kan føre til ubalansert ernæring og kan også være skadelig for katten på sikt.
 6. Gradvis overgang: Hvis du bytter til et nytt fôr, bør du gjøre det gradvis for å unngå mageproblemer. Bland det nye fôret med det gamle og øk gradvis mengden av det nye fôret over en periode på 7-10 dager.
 7. Overvåk kattens respons: Hold øye med kattens vektutvikling og generelle helse mens du gjør endringer i kosten. Hvis du legger merke til uvanlige symptomer eller vektøkning som er for rask, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart.

Husk at det er viktig å følge veterinærens råd og veiledning gjennom hele prosessen for å sikre at katten din går opp i vekt på en sunn og trygg måte. Vektøkningen bør være gradvis og i samsvar med kattens individuelle behov og helse.

Øk fôrmengden gradvis

Å øke fôrmengden gradvis er en viktig del av å hjelpe katten din med å gå opp i vekt på en sunn måte. Å gjøre dette vil tillate kattens fordøyelsessystem å tilpasse seg den økte mengden mat og unngå mageproblemer. Her er noen tips for å øke fôrmengden gradvis:

 1. Start med små økninger: Begynn med å øke fôrmengden med en liten mengde, for eksempel 5-10% av den nåværende porsjonen. Dette vil gi katten tid til å tilpasse seg endringene i kosten.
 2. Observér kattens reaksjon: Overvåk katten nøye etter å ha introdusert den større porsjonen. Se etter tegn på fordøyelsesproblemer som oppkast eller diaré, og legg merke til eventuelle endringer i atferd.
 3. Gradvis økning over tid: Hvis katten tolererer den første økningen godt, kan du gradvis øke fôrmengden ytterligere over en periode på flere dager eller uker. Fortsett å overvåke kattens respons for å sikre at den trives med endringene i kosten.
 4. Hyppige måltider: Hvis du ønsker å gi katten flere kalorier uten å øke mengden i hvert måltid, kan du dele opp fôringen i flere små måltider gjennom dagen. Dette kan også hjelpe med å stimulere appetitten og oppmuntre til å spise mer.
 5. Balansert diett: Sørg for at den økte fôrmengden inkluderer et balansert utvalg av næringsstoffer. Katten trenger fremdeles et fôr som inneholder alle de nødvendige næringsstoffene for å holde seg sunn.
 6. Konsulter veterinæren: Det er viktig å konsultere veterinæren din før du gjør større endringer i kattens diett. Veterinæren vil kunne gi deg veiledning om hvor mye mer du bør fôre katten og om det er nødvendig å gjøre andre endringer i kosten.
 7. Oppmuntre til aktivitet: Selv om målet er å få katten til å gå opp i vekt, er det viktig å oppmuntre til moderat mosjon og aktivitet. Dette vil bidra til å opprettholde en sunn kroppsbygning og generell helse.

Husk at vektøkning bør være gradvis og under tilsyn av veterinæren din. Å følge disse tipsene vil hjelpe deg med å støtte katten din i en sunn vektøkningsprosess.

Hyppige måltider

Hyppige måltider kan være en effektiv måte å hjelpe katten din med å gå opp i vekt på en sunn måte. Å tilby flere små måltider gjennom dagen kan stimulere kattens appetitt og gjøre det lettere for den å få i seg mer mat. Her er noen tips for å innføre hyppige måltider:

 1. Del opp dagens porsjon: Del den daglige fôrmengden i flere mindre porsjoner. For eksempel kan du gi katten mat tre til fire ganger om dagen i stedet for bare én eller to store måltider.
 2. Fast rutine: Etablér en fast fôringsrutine med jevne intervaller gjennom dagen. Dette vil hjelpe katten med å forvente mat på bestemte tidspunkter og oppmuntre til å spise når maten serveres.
 3. Unngå overfôring: Selv om hyppige måltider er viktige, er det viktig å unngå å overfôre katten. Sørg for å gi den passende mengder mat i hvert måltid for å unngå overvekt og andre helseproblemer.
 4. Overvåk kattens respons: Se hvordan katten reagerer på de hyppige måltidene. Hvis den spiser godt og trives, kan du fortsette med denne tilnærmingen. Hvis den viser tegn på metthet eller ikke spiser så mye, bør du kanskje justere fôrmengden eller prøve andre strategier.
 5. Gi varierte måltider: Bytt gjerne mellom våtfôr og tørrfôr, eller prøv ulike smaker og teksturer for å holde katten interessert i maten.
 6. Konsulter veterinæren: Før du introduserer hyppige måltider, bør du konsultere veterinæren din for å sikre at dette er en passende tilnærming for kattens individuelle behov og helsestatus.
 7. Oppmuntre til mosjon: Selv om målet er å få katten til å gå opp i vekt, bør du oppmuntre til moderat mosjon og aktivitet. Dette vil bidra til å opprettholde en sunn kroppsbygning og generell helse.

Husk at en sunn vektøkning bør være gradvis og under tilsyn av veterinæren din. Å innføre hyppige måltider kan være en nyttig strategi, men det er viktig å tilpasse tilnærmingen til kattens individuelle behov og reaksjoner.

Våtfôr

Å inkludere våtfôr i kattens diett kan være en gunstig måte å hjelpe den å gå opp i vekt på en sunn måte. Våtfôr har flere fordeler som kan bidra til vektøkning og bedre ernæring for katten. Her er noen måter våtfor kan være nyttig for vektøkning:

 1. Høyere kaloriinnhold: Våtfôr har vanligvis et høyere kaloriinnhold per gram sammenlignet med tørrfôr. Dette gjør det enklere for katten å få i seg flere kalorier uten å måtte spise store mengder mat.
 2. Høyere fuktighetsinnhold: Våtfôr inneholder mye mer fuktighet, som kan bidra til å øke kattens væskeinntak. Dette er spesielt viktig for eldre katter og de som ikke drikker mye vann.
 3. Bedre smak: Noen katter foretrekker smaken av våtfôr over tørrfôr, og dette kan oppmuntre dem til å spise mer og øke kaloriinntaket.
 4. Lettere fordøyelse: Våtfôr er generelt lettere å fordøye sammenlignet med tørrfôr, spesielt for katter som har sensitiv fordøyelse eller tannproblemer.
 5. Variasjon i kostholdet: Å inkludere våtfor i kattens kosthold gir variasjon og kan hjelpe til med å opprettholde appetitten.

For å inkludere våtfôr på en sunn måte, følg disse tipsene:

 1. Bytt gradvis: Hvis katten din er vant til bare tørrfôr, bør du innføre våtfor gradvis for å unngå mageproblemer. Bland små mengder våtfor med tørrfôret, og øk gradvis mengden våtfor over tid.
 2. Velg kvalitetsprodukter: Velg et våtfôr av høy kvalitet som tilbyr god ernæring og er formulert for vektøkning. Sjekk ingredienslisten for å sikre at fôret inneholder essensielle næringsstoffer.
 3. Konsulter veterinæren: Før du gjør endringer i kattens diett, bør du konsultere veterinæren din for å sikre at våtfor er egnet for katten din og ikke vil forverre eventuelle eksisterende helseproblemer.
 4. Pass på porsjonsstørrelser: Husk å justere porsjonsstørrelsen i henhold til kattens individuelle behov og helse. Overfôring kan føre til andre helseproblemer, så det er viktig å gi passende mengder mat.

Husk at det er viktig å følge veterinærens råd og veiledning for å hjelpe katten din til å gå opp i vekt på en sunn måte. Vektøkningen bør være gradvis og under tilsyn av en profesjonell.

Tilby godbiter

Tilby godbiter som en del av kattens kosthold kan være en måte å øke kaloriinntaket på og oppmuntre den til å spise mer. Imidlertid bør du være forsiktig med hvor mange og hvilke godbiter du gir, for å sikre at katten går opp i vekt på en sunn måte. Her er noen tips for å tilby godbiter på en ansvarlig måte:

 1. Begrens mengden: Godbiter bør bare utgjøre en liten del av kattens daglige kaloriinntak. Overdreven bruk av godbiter kan føre til ubalansert ernæring og overvekt.
 2. Velg sunne godbiter: Velg godbiter som er spesielt formulert for katter og som tilbyr god ernæring. Unngå å gi katten menneskemat eller godbiter med høyt fett- og sukkerinnhold.
 3. Godbiter med ekstra næringsstoffer: Noen godbiter er spesielt formulert for å gi ekstra kalorier og næringsstoffer. Slike godbiter kan være nyttige for å hjelpe katten med vektøkning.
 4. Belønning for aktivitet: Gi godbiter som en belønning for aktivitet eller trening. Dette oppmuntrer katten til å være aktiv og kan også øke appetitten.
 5. Kontroller totalt kaloriinntak: Pass på at det totale kaloriinntaket fra hovedmåltider og godbiter er passende for kattens individuelle behov og mål for vektøkning.
 6. Konsulter veterinæren: Før du introduserer nye godbiter i kattens kosthold, bør du konsultere veterinæren din. De kan gi råd om passende godbiter og mengder basert på kattens helsestatus.
 7. Variasjon: Gi katten forskjellige typer godbiter for variasjon og for å unngå matlei.
 8. Moderasjon: Selv om godbiter kan være nyttige for å øke kaloriinntaket, bør de gis med måte. Å gi for mange godbiter kan føre til at katten nekter å spise sitt vanlige fôr og kan føre til ernæringsmessige problemer.

Husk at selv om godbiter kan være nyttige som et supplement til kattens hovedmåltider, bør vektøkningen fortsatt være en gradvis prosess under tilsyn av veterinæren din. Ved å følge disse tipsene kan du hjelpe katten din til å gå opp i vekt på en sunn og ansvarlig måte.

Oppmuntre til mosjon

Å oppmuntre til mosjon er viktig, selv om målet er å hjelpe katten din med å gå opp i vekt på en sunn måte. Mosjon bidrar til å opprettholde en sunn kroppsbygning, styrker muskler, forbedrer kattens generelle helse og kan øke appetitten. Her er noen tips for å oppmuntre katten til å være aktiv:

 1. Interaktiv lek: Engasjer katten i interaktiv lek ved å bruke leketøy som fjærstenger, laserpekere eller små leker. Dette kan bidra til å stimulere kattens naturlige jaktinstinkt og få den til å bevege seg rundt.
 2. Stimulerende leker: Prøv forskjellige typer leker som katten finner interessante, som baller, kattedotter eller leker som inneholder kattemynte.
 3. Kattemøbler: Plasser kattemøbler, som klatrestativ, hyller eller senger, rundt i huset for å oppmuntre til aktivitet og gi katten muligheten til å klatre og utforske.
 4. Spennende miljø: Endre miljøet ved å introdusere nye leker, rotere lekene eller flytte møbler. Dette kan gjøre det mer spennende for katten å utforske og være aktiv.
 5. Sosialt samvær: Bruk tid sammen med katten din, gi den oppmerksomhet og del aktive lekeøkter sammen. Katter liker ofte å være involvert når du er aktiv og engasjert.
 6. Mataktiviteter: Bruk mataktiviteter for å stimulere katten til å være aktiv. For eksempel kan du bruke matpuzzle-leker, der katten må jobbe for å få tak i maten, eller gjemme mat rundt i huset for å gi katten en mulighet til å jakte på maten.
 7. Gradvis økning: Hvis katten er inaktiv eller overvektig, bør du starte med korte og milde lekesesjoner, og gradvis øke intensiteten og lengden etter hvert som katten blir mer aktiv og i bedre form.

Vær tålmodig og oppmuntrer til positive opplevelser når du introduserer mosjon. Noen katter er mer aktive enn andre, og det er viktig å finne aktiviteter som passer til kattens personlighet og energinivå. Ved å oppmuntre til mosjon, hjelper du katten din til å være sunn og i god form, samtidig som den får en balansert vektøkning.

Overvåke vekten nøye

Overvåking av kattens vekt er en viktig del av å hjelpe den til å gå opp i vekt på en sunn måte. Å holde nøye oversikt over vektutviklingen vil gi deg verdifull informasjon om kattens fremgang, og det vil også tillate deg å justere kostholdet eller aktivitetsnivået etter behov. Her er noen tips for å overvåke kattens vekt nøye:

 1. Veie katten jevnlig: Veie katten regelmessig, for eksempel en gang i uken eller en gang i måneden, vil gi deg et nøyaktig bilde av vektutviklingen.
 2. Hold en vektlogg: Skriv ned kattens vekt i en vektlogg slik at du kan spore endringer over tid. Dette vil også hjelpe deg med å identifisere eventuelle uvanlige vektsvingninger.
 3. Vær konsekvent: Veie katten på samme tidspunkt og under de samme forholdene hver gang for å få mest mulig nøyaktige resultater.
 4. Sammenlign med idealvekt: Sammenlign kattens nåværende vekt med dens ideelle vekt, basert på rase, alder og kjønn. Dette vil hjelpe deg med å forstå om katten er på rett vei for å nå en sunn vekt.
 5. Juster kostholdet etter behov: Hvis katten ikke går opp i vekt som forventet, eller hvis den går opp i vekt for raskt, kan du justere kostholdet i samråd med veterinæren for å oppnå en mer gradvis og balansert vektøkning.
 6. Søk veterinærhjelp: Hvis du er usikker på hvordan du skal overvåke kattens vekt eller hvordan du skal håndtere eventuelle vektendringer, bør du søke hjelp fra veterinæren din. De vil kunne gi deg råd og veiledning basert på kattens individuelle behov og helsestatus.

Husk at vektøkning bør være en gradvis prosess, og at det er viktig å følge veterinærens råd og veiledning gjennom hele prosessen. Vektøkningen bør være sunn og tilpasset kattens individuelle behov for å sikre at den oppnår en balansert og stabil vekt.

Referanser

Om forfatteren