Hvordan få katten mer kosete

Å få katten din mer kosete kan ta litt tid og tålmodighet, spesielt hvis katten din er naturlig reservert eller sky. Lær mer om hvordan du skal få katten mer kosete.

Hva gjør katter når de koser seg?

Når katter koser seg, kan de vise en rekke forskjellige atferder og signaler som indikerer at de er glade og avslappede. Her er noen vanlige tegn på at en katt koser seg:

 1. Purring: Purring er en av de mest kjente tegnene på at en katt er glad og tilfreds. Katter purrer vanligvis når de er avslappet og fornøyde, og det kan også være et beroligende signal til seg selv og de rundt dem.
 2. Halen høyt: Når en katt holder halen høyt og rett opp, er det et tegn på selvtillit og glede. Dette signalet indikerer ofte at katten føler seg komfortabel og trygg.
 3. Knadrende med forlabbene: Mange katter knadrer med forlabbene når de er glade og kosete. Dette er en atferd de ofte lærer som kattunger når de ammer, og det kan være et beroligende og behagelig tegn på at de føler seg trygge og tilfredse.
 4. Avslappet kroppsspråk: En katt som koser seg, vil ha en avslappet kroppsholdning. Ørene vil være rettet fremover eller til sidene, og katten kan ligge ned eller sitte avslappet.
 5. Gnir seg mot deg: Når en katt gnir seg mot deg, er det ofte et tegn på at den føler seg komfortabel og ønsker nærhet og oppmerksomhet fra deg. Dette kan også være en måte for katter å markere deg som en del av deres territorium.
 6. Åpne øyne og mye blunking: Katter som føler seg trygge, vil ha avslappede øyne og kan blunke mye. Dette er et tegn på at de føler seg komfortable i ditt nærvær.
 7. Legger seg i fanget ditt: Når en katt legger seg i fanget ditt eller i nærheten av deg, er det ofte et sterkt tegn på at den føler seg kosete og ønsker nærhet fra deg.

Det er viktig å huske at katter er individuelle skapninger, og at deres atferd og signaler kan variere. Noen katter kan være mer kosete og kjærlige enn andre, mens noen kan være mer reserverte og uavhengige. Å forstå din egen katts unike atferdsmønstre og signaler vil hjelpe deg med å bygge et bedre forhold og gjøre kosen og interaksjonen med den mer givende.

Tips til hvordan du skal få katten mer kosete

Her er noen tips som kan hjelpe deg å bygge tillit og oppmuntre til kosete oppførsel:

 1. Gi katten tid og plass: Noen katter trenger ekstra tid til å tilpasse seg nye mennesker eller miljøer. Gi katten din tid og plass til å utforske omgivelsene i sitt eget tempo.
 2. Respektére kattens grenser: Katter er individuelle skapninger, og noen liker ikke å bli overveldet med fysisk kontakt. Lær å respektere kattens grenser og tegn på at den ikke ønsker kontakt.
 3. Bruk positive forsterkninger: Belønn katten din når den viser ønsket atferd, for eksempel å komme nærmere deg, sitte i fanget ditt, eller la deg klappe den. Du kan gi favorittgodbitene dens, snakke med den på en mild stemme eller bruke godord.
 4. Leke med katten: Engasjer katten din i aktive leker for å bygge tillit og et godt forhold. Laserpekere, fjærleker og interaktive leketøy kan være morsomme for katter og hjelpe til med å skape en positiv assosiasjon med deg.
 5. Bruk duftferomoner: Feliway er et produkt som utskiller syntetiske ansiktsferomoner som kan skape en beroligende atmosfære for katten og hjelpe til med å redusere stress.
 6. Gi positiv oppmerksomhet: Ros katten din når den kommer til deg eller viser kosete oppførsel. Unngå å gi den oppmerksomhet når den viser sky eller engstelig atferd.
 7. Snakk mykt og rolig: Katter er følsomme for lyder og stemninger. Snakk med en myk og rolig stemme for å skape en avslappende atmosfære.
 8. Gi katten en komfortabel plass: Gi katten din en koselig, varm og trygg seng eller kattetårn som den kan føle seg komfortabel og trygg i.
 9. Klikkertrening: Klikkertrening er en positiv og belønningsbasert metode som kan hjelpe til med å forsterke ønsket oppførsel hos katten.

Husk at noen katter bare er naturlig mer reserverte og uavhengige enn andre, og det er viktig å respektere deres personlighet. Ta deg tid til å bygge tillit, og vær tålmodig mens du arbeider med å gjøre katten din mer kosete. Hvis katten din viser tegn på ekstrem engstelse, aggresjon eller endring i atferd, kan det være lurt å oppsøke en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer.

Gi katten tid og plass

Noen katter trenger ekstra tid til å tilpasse seg nye mennesker eller miljøer. Gi katten din tid og plass til å utforske omgivelsene i sitt eget tempo.

Bygg tillit gradvis: Gi katten din tid og plass til å bli kjent med deg og føle seg trygg i ditt nærvær. Ikke press den til å være kosete med en gang. Start med å sitte stille i nærheten av katten uten å forsøke å klappe den. Tillat den å komme nærmere deg av seg selv. Gradvis kan du begynne å tilby en hånd for den til å lukte på, og deretter prøve å klø den forsiktig på steder den liker. Ved å bygge tillit gradvis, vil katten din føle seg mer komfortabel rundt deg og være mer tilbøyelig til å være kosete.

La katten ta initiativ: La katten ta initiativ til kos og nærhet. Noen katter er mer reserverte og vil ikke alltid ønske å bli klapset. Respekter kattens behov og grenser, og unngå å påtvinge fysisk kontakt hvis katten ikke er interessert. Når katten føler seg tryggere, vil den sannsynligvis komme nærmere deg for kos av seg selv.

Gi katten oppmerksomhet på riktig tidspunkt: Prøv å gi katten din oppmerksomhet når den er i en rolig og avslappet tilstand. Forstyrrelser mens den sover eller leker intensivt kan gjøre at den blir mindre mottakelig for kos.

Ha rutiner: Katter liker forutsigbarhet og rutiner. Prøv å ha faste tidspunkter for måltider og lek, slik at katten kan forvente koselige stunder med deg.

Husk at hver katt er unik, og det som fungerer for en katt, fungerer kanskje ikke for en annen. Vær tålmodig, respektfull og kjærlig i dine interaksjoner med katten din, og over tid vil den sannsynligvis bli mer kosete og tillitsfull mot deg.

Respektére kattens grenser

Å respektere kattens grenser er viktig når du prøver å gjøre den mer kosete. Her er noen ekstra tips som kan hjelpe:

Bruk positiv forsterkning: Når katten viser ønsket atferd, som å komme nærmere deg eller tillate deg å klappe den, gi den positiv forsterkning i form av ros, favorittgodbiter eller kjærlige ord. Dette hjelper katten å forstå at det å være kosete med deg er en hyggelig opplevelse.

Skap en beroligende atmosfære: Katter er følsomme for miljøet rundt dem. Sørg for at det er et rolig og trygt miljø hjemme, med muligheter for katten å trekke seg tilbake når den føler behov for det.

Gi katten fysisk og mental stimulering: Katter som er mentalt og fysisk aktive, kan være mer kosete og sosiale. Leke med katten din daglig og gi den tilgang til leker og klatremuligheter som kan holde den engasjert og aktiv.

Bruk fellesaktiviteter: Katter er nysgjerrige skapninger, og de liker å være involvert i det som skjer rundt dem. Involver katten din i hverdagsaktiviteter, som å børste pelsen, leke med den eller bare ha den i nærheten mens du gjør ting i hjemmet.

Tilby en belønningsrik matskål: Hvis katten din er matmotivert, kan du vurdere å bruke en belønningsrik matskål som en måte å oppmuntre til kosete oppførsel. Fyll den med små godbiter, og gi katten tid til å utforske og spise fra den.

Vær tålmodig: Å endre kattens oppførsel tar tid, så vær tålmodig og gi den den nødvendige tid til å tilpasse seg og føle seg trygg.

Husk at hver katt er unik, så det som fungerer for en katt, fungerer kanskje ikke for en annen. Respekter kattens individuelle behov og personlighet, og arbeid gradvis med å bygge tillit og skape et positivt forhold mellom deg og katten din.

Bruk positive forsterkninger

Bruk av positive forsterkninger er en effektiv måte å oppmuntre ønsket atferd og gjøre katten din mer kosete. Her er noen spesifikke tips om hvordan du kan bruke positive forsterkninger:

 1. Belønn kosete oppførsel: Når katten kommer nærmere deg, ligger i fanget ditt, eller viser annen kosete atferd, gi den umiddelbart positiv forsterkning. Dette kan være en godbit den liker, kjærlige ord, eller bare myk klapping og beroligende stemme.
 2. Tid riktig belønning: Det er viktig å gi belønningen umiddelbart etter at katten viser kosete oppførsel. På den måten knytter katten handlingen sin til belønningen, og det blir en positiv forbindelse.
 3. Vær konsekvent: Sørg for å være konsekvent i belønningene dine. Hver gang katten viser kosete oppførsel, gi den en positiv forsterkning. Dette vil oppmuntre den til å gjenta ønsket atferd.
 4. Bruk favorittgodbiter: Finn ut hvilke godbiter katten elsker mest, og bruk dem som belønning. Dette gjør belønningen mer tiltrekkende og effektiv.
 5. Ros og kjærlighet: I tillegg til godbiter, gi katten mye ros og kjærlighet når den oppfører seg kosete. Snakk med en myk og kjærlig stemme, og vis den at du setter pris på at den er nærmere deg.
 6. Gi oppmerksomhet når den kommer til deg: Når katten selv tar initiativ til kos, gi den ekstra oppmerksomhet og kjærlighet. Dette vil forsterke ideen om at det å komme til deg for kos er en positiv opplevelse.
 7. Unngå negative forsterkninger: Unngå å straffe eller skremme katten når den ikke oppfører seg kosete. Negative forsterkninger kan føre til at katten blir mer reservert og unnvikende.

Ved å bruke positive forsterkninger, vil du skape en positiv og kjærlig atmosfære som oppmuntrer katten din til å være mer kosete og tillitsfull. Vær tålmodig og konsekvent, da det kan ta tid før du ser ønsket endring i kattens atferd.

Leke med katten

Å leke med katten din er en flott måte å bygge tillit, styrke båndet og gjøre den mer kosete. Her er noen tips for å få mest mulig ut av leketiden:

 1. Finn kattens favorittleker: Katter har ulike preferanser når det kommer til leker. Noen liker fjærleker, mens andre foretrekker baller eller kattetunneler. Finn ut hva katten din liker best, og bruk disse lekene for å engasjere den.
 2. Interaktive leker: Bruk interaktive leker som fiskestenger med fjær eller små dyr i enden. Dette etterligner byttedyr, og det kan stimulere kattens naturlige jaktinstinkter og få den til å bli mer engasjert og leken.
 3. Sett av tid til lek: Ta deg tid til å leke med katten din hver dag. Dette kan være et spesielt øyeblikk hvor du dedikerer deg til å gi katten din full oppmerksomhet og lek.
 4. Variasjon i leken: Veksle mellom forskjellige leker og lekestiler for å holde katten interessert og nysgjerrig.
 5. Belønn med godbiter: Gi katten din små godbiter som belønning under leken. Dette kan bidra til å forsterke den positive opplevelsen av å leke med deg.
 6. Lek på kattens vilkår: La katten bestemme tempoet og intensiteten i leken. Noen katter foretrekker rolige og subtile bevegelser, mens andre liker mer energiske leker. Respekter kattens grenser og vær oppmerksom på tegn på at den ønsker å ta en pause.
 7. Etterlign byttedyr: Under leken, prøv å etterligne bevegelsene til byttedyret ved å bevege leken på en måte som likner en fugl eller et annet bytte.
 8. Lek på gulvet: Sett deg på gulvet når du leker med katten din. Dette kan hjelpe til med å skape en mer tillitsfull og avslappet atmosfære.

Å leke med katten din er ikke bare moro, men det kan også bidra til å styrke båndet mellom dere og gjøre katten mer kosete og tillitsfull. Det er viktig å tilpasse leken til kattens individuelle behov og personlighet, så vær oppmerksom på hva katten liker og hva den reagerer best på.

Bruk duftferomoner

Bruk av duftferomoner kan være en nyttig tilnærming for å gjøre katten din mer kosete og skape en beroligende atmosfære for den. Duftferomoner er kjemiske signaler som katter bruker til å kommunisere og markere sitt territorium. Disse feromonene er også tilgjengelige som syntetiske produkter og kan hjelpe til med å redusere stress og angst hos katter.

Her er noen tips om hvordan du kan bruke duftferomoner for å få katten mer kosete:

 1. Feliway-spray eller diffuser: Feliway er en populær merkevare som tilbyr syntetiske ansiktsferomoner i form av en spray eller en diffuser. Du kan bruke Feliway-sprayen på områder der katten din liker å være, som sengen eller kattetårnet. En diffuser kan plasseres i et vanlig oppholdsområde for å spre feromonene over et større område.
 2. Skape en trygg plass: Plasser duftferomoner i områder der katten din ofte oppholder seg, for eksempel i nærheten av matskålen eller kattetoalettet. Dette kan hjelpe katten å føle seg mer trygg og avslappet i sitt miljø.
 3. Bruk duftferomoner under lek og kos: Spray litt Feliway på lekene dine eller der du vanligvis koser med katten din. Dette kan bidra til å skape en positiv og avslappende opplevelse når du er sammen.
 4. Introduser katten til nye situasjoner: Hvis du vil introdusere katten din til nye miljøer eller situasjoner, som for eksempel en ny lekekamerat eller en ny person i hjemmet, kan du bruke duftferomoner for å hjelpe til med å redusere stress og angst i disse situasjonene.
 5. Vær tålmodig: Husk at det kan ta tid for katten din å reagere på duftferomoner, og resultatene kan variere fra katt til katt. Noen katter kan vise en umiddelbar positiv respons, mens andre kan trenge litt mer tid til å tilpasse seg.

Ved å bruke duftferomoner som Feliway, kan du skape en beroligende og trygg atmosfære for katten din, som kan hjelpe den å føle seg mer avslappet og kosete. Det er imidlertid viktig å huske at duftferomoner er et supplement til andre tiltak, som å gi katten tid og plass, bruke positive forsterkninger, og leke med den regelmessig for å bygge tillit og styrke båndet mellom dere.

Gi positiv oppmerksomhet

Å gi positiv oppmerksomhet er en viktig faktor for å gjøre katten din mer kosete. Her er noen tips om hvordan du kan gjøre det:

 1. Ros katten din: Gi katten din ros og oppmuntring når den viser ønsket atferd, som å komme nærmere deg, sitte i fanget ditt, eller tillate deg å klappe den. Snakk med en myk og kjærlig stemme når du gjør dette.
 2. Gi kos og kjærlighet: Når katten din kommer til deg for oppmerksomhet eller kos, vær åpen for å gi den den oppmerksomheten den ønsker. Klappe den, gi den kjærlige ord og nusse den på steder den liker.
 3. Lær kattens preferanser: Katter har individuelle preferanser for hvordan de liker å bli koset. Noen liker å bli klappet på hodet, mens andre foretrekker å bli strøket under haken eller bak ørene. Finn ut hva katten din liker best, og gi den kos på den måten den liker mest.
 4. Belønn kosete atferd: Når katten din viser kosete oppførsel, gi den belønninger som små godbiter, ekstra oppmerksomhet eller lek. Dette vil forsterke atferden og gjøre den mer sannsynlig å gjenta det.
 5. Vær tilstede og tilgjengelig: Sett av tid hver dag til å være tilstede og tilgjengelig for katten din. Dette kan være spesielle øyeblikk der du gir den din fulle oppmerksomhet, leker med den eller bare slapper av sammen.
 6. Unngå negativ oppmerksomhet: Unngå å gi katten din negativ oppmerksomhet når den viser uønsket atferd. Straff og skremmende handlinger kan føre til at katten blir mer reservert og sky.
 7. Vær tålmodig: Å bygge tillit og gjøre katten mer kosete kan ta tid. Vær tålmodig og konsekvent i dine handlinger, og la katten din få den nødvendige tiden til å tilpasse seg og føle seg trygg.

Ved å gi positiv oppmerksomhet til katten din, vil du skape en positiv og kjærlig atmosfære som oppmuntrer den til å være mer kosete og tillitsfull. Vær oppmerksom på kattens individuelle behov og respekter dens grenser, og du vil sannsynligvis oppleve at den blir mer åpen for å være kosete med deg.

Snakk mykt og rolig

Å snakke mykt og rolig kan være en effektiv måte å gjøre katten din mer kosete og komfortabel rundt deg. Her er noen tips for å bruke stemmen din til å oppmuntre kosen:

 1. Bruk en mild tone: Når du snakker med katten din, bruk en mild og kjærlig tone. Unngå høylytte eller aggressive stemmefall, da dette kan skremme eller stresskatten.
 2. Prat i lave frekvenser: Katter er spesielt sensitive for høye frekvenser. Å snakke i lave frekvenser kan være beroligende for katten og hjelpe til med å skape en avslappende atmosfære.
 3. Bruk beroligende ord: Bruk beroligende ord som “god jente/gutt,” “fin katt,” eller “søte pusen” når du snakker med katten din. Dette kan bidra til å styrke den positive assosiasjonen med å være i nærheten av deg.
 4. Snakk med jevne mellomrom: Prat med katten din med jevne mellomrom, spesielt når du leker med den eller gir den kos. Dette hjelper katten til å bli vant til stemmen din og føle seg trygg i ditt nærvær.
 5. Prøv å forstå kattens reaksjoner: Katter kommuniserer også med kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Vær oppmerksom på kattens reaksjoner når du snakker med den. Hvis den ser avslappet og tilfreds ut, fortsett å snakke mykt og rolig. Hvis den viser tegn på stress eller uro, gi den litt tid og plass.
 6. Snakk mens du koser: Når du koser med katten din, fortsett å snakke mykt og rolig. Dette vil bidra til å styrke båndet mellom dere og gjøre kosestunden enda mer behagelig for katten.

Husk at katter er individuelle skapninger, og noen kan være mer følsomme for stemmen din enn andre. Vær oppmerksom på kattens reaksjoner og tilpass deg dens behov og personlighet. Ved å snakke mykt og rolig, kan du skape en positiv og beroligende atmosfære som oppmuntrer katten til å være mer kosete og tillitsfull mot deg.

Gi katten en komfortabel plass

Å gi katten din en komfortabel plass kan være en flott måte å gjøre den mer kosete og tillitsfull. Her er noen tips for å skape en koselig og trygg sone for katten din:

 1. Katteseng eller kattetårn: Investér i en myk og koselig katteseng eller et kattetårn der katten din kan hvile og slappe av. Plasser det i et rolig og avsidesliggende område, slik at katten kan trekke seg tilbake når den føler behov for det.
 2. Varme og myke tepper: Legg til myke og varme tepper i kattens seng eller på favorittstedene dens. Katter elsker å krølle seg sammen på myke overflater, spesielt hvis det er varmt og koselig.
 3. Plasser sengen i nærheten av deg: Hvis katten din ønsker å være i nærheten av deg, plasser kattesengen eller kattetårnet i et rom der du ofte oppholder deg. Dette vil hjelpe katten å føle seg nærmere deg og tryggere i ditt nærvær.
 4. Skap høyder: Katter liker å ha oversikt over omgivelsene sine. Plasser kattetårn eller hyller nær vinduer, slik at katten kan se ut og følge med på hva som skjer utenfor.
 5. Unngå støyende områder: Plasser kattens seng eller tårn i et område uten mye støy eller uro. Katter foretrekker ofte rolige steder der de kan slappe av uforstyrret.
 6. Oppdater kattens seng: Bytt ut kattens seng eller tepper regelmessig for å sikre at de er rene og friske. Katter liker ikke å ligge på skitne eller dårlig luktende steder.
 7. Bruk duftferomoner: Som nevnt tidligere, kan duftferomoner som Feliway bidra til å skape en beroligende atmosfære i kattens komfortsone.

Ved å gi katten din en komfortabel plass som oppfyller dens behov for varme, trygghet og ro, vil du hjelpe den å føle seg mer avslappet og tilfreds. En koselig og trygg sone vil oppmuntre katten til å være mer kosete og tilbringe mer tid i ditt nærvær. Husk å respektere kattens personlighet og gi den tid til å utforske og tilpasse seg sin nye komfortsone.

Klikkertrening

Klikkertrening kan være en effektiv metode for å få katten din mer kosete. Klikkertrening er en positiv forsterkningsteknikk der du bruker en klikker til å merke ønsket atferd hos katten, etterfulgt av en belønning som godbiter eller kjærlige ord. Her er noen tips for å bruke klikkertrening for å gjøre katten din mer kosete:

 1. Skaff deg en klikker: Først må du skaffe deg en klikker, som du kan få fra dyrebutikker eller på nettet. Klikkeren er et lite verktøy som lager en distinkt klikkelyd når den trykkes.
 2. Marker ønsket atferd: Når katten din viser ønsket kosete atferd, som å komme nærmere deg, sitte i fanget ditt, eller la deg klappe den, bruk klikkeren for å markere denne atferden med en klikkelyd.
 3. Gi belønning: Etter at du har klikket, gi katten din umiddelbart en belønning, som en godbit den liker eller noen kjærlige ord. Dette forsterker atferden og hjelper katten å forstå hva som forventes av den.
 4. Vær konsekvent: Vær konsekvent i bruk av klikkeren og belønningene. Marker og belønn kosete atferd hver gang du ser den, slik at katten din lærer at denne oppførselen er ønsket og belønnet.
 5. Start enkle og bygg gradvis: Begynn med enkle trinn av kosete atferd og bygg gradvis opp til mer avanserte handlinger. For eksempel kan du først belønne katten når den kommer nærmere deg, og deretter når den setter seg i fanget ditt, og så videre.
 6. Vær tålmodig: Klikkertrening tar tid og tålmodighet. Vær tålmodig med katten din, og gi den den nødvendige tiden til å lære og tilpasse seg.
 7. Avslutt positivt: Avslutt hver treningsøkt på en positiv tone, selv om du ikke oppnår det du ønsket akkurat da. Dette vil bidra til å skape en positiv opplevelse for katten og oppmuntre den til å delta i treningen igjen.

Klikkertrening er en positiv og belønningsbasert tilnærming som kan hjelpe til med å styrke båndet mellom deg og katten din. Det er en flott måte å kommunisere med katten på, og det kan også være morsomt for begge parter. Vær tålmodig, vær konsekvent, og ha det gøy med å trene katten din til å være mer kosete.

Referanser

Om forfatteren