Hvor lenge går en hund drektig

I denne artikkelen vil vi dykke dypt inn i dette emnet og gi deg all den nødvendige informasjonen du trenger om hvor lenge en hund går drektig.

Hunder er fantastiske følgesvenner og har vært menneskets beste venner i tusenvis av år. Når det gjelder reproduksjon, er det viktig å forstå hvor lenge en hund går drektig, slik at man kan gi den best mulig omsorg i løpet av denne perioden. I denne artikkelen vil vi dykke dypt inn i dette emnet og gi deg all den nødvendige informasjonen du trenger om hundens drektighet.

Hvordan finne ut om hunden er gravid?

Å fastslå om hunden din er gravid kan være viktig for å kunne gi riktig omsorg og forberede seg på kommende valper. Her er noen måter å finne ut om hunden din er gravid:

 1. Besøk veterinæren: Den mest pålitelige måten å bekrefte en graviditet er å ta hunden til veterinæren. En veterinær kan utføre en ultralyd eller røntgen for å se om det er valper i livmoren. Dette er den mest nøyaktige metoden.
 2. Observer oppførsel: En endring i oppførsel kan være et tidlig tegn på graviditet. Noen hunder blir mer kjærlige og søker mer oppmerksomhet. Andre kan bli mer reserverte. Merkendringer i hundens atferd kan hjelpe deg med å stille en tidlig mistanke om graviditet.
 3. Fysisk endringer: Selv om fysiske endringer ofte ikke er synlige tidlig i svangerskapet, kan du se etter følgende tegn senere i drektigheten:
  • Endringer i brystvortene: Brystvortene kan bli større og mørkere.
  • Økt vekt: En gradvis vektøkning er et tydelig tegn på graviditet, men det kan også være relatert til andre faktorer som overvekt eller endret kosthold.
  • Første uke: I løpet av den første uken kan det være økt tørste og mer urinering.
 4. Palpere magen: Noen erfarne eiere og veterinærer kan palperre (forsiktig føle) hundens mage for å føle etter små valpekyllinger. Dette kan imidlertid være vanskelig å gjøre nøyaktig og bør overlates til fagpersoner.
 5. Blodprøver: Veterinæren kan utføre en blodprøve for å påvise hormonendringer som indikerer graviditet. Dette kan være nyttig tidlig i drektigheten.
 6. Utslipp og hevelse: Noen hunder kan utvikle en klar utslipp fra vulvaen omtrent 30 dager etter parring. Hevelse i buken kan også være et tegn på graviditet, selv om dette kan forveksles med andre tilstander.

Det er viktig å merke seg at tidlige stadier av graviditet kan være vanskelige å oppdage uten profesjonell hjelp. Hvis du har mistanke om at hunden din kan være gravid, bør du kontakte en veterinær for en nøyaktig vurdering og råd om videre oppfølging. Graviditet hos hunder kan variere i lengde og er en viktig tid for ekstra omsorg og oppmerksomhet.

Relatert: Hvor lenge er en hund gravid

Drektighetens varighet

Drektighet, også kjent som svangerskapet hos hunder, varierer avhengig av hunderasen og størrelsen på hunden. Generelt kan du forvente at en hund er drektig i omtrent 63 dager, eller omtrent 9 uker. Dette er en gjennomsnittlig tidshorisont, men det er viktig å merke seg at det kan variere fra hund til hund.

Tegn på graviditet

Det kan være utfordrende å fastslå om hunden din er gravid tidlig i drektigheten, da de fleste fysiske endringene ikke er synlige før senere i prosessen. Noen tegn du kan se etter inkluderer:

1. Endringer i appetitt

Hunden din kan vise endringer i appetitt, enten ved å spise mer enn vanlig eller ved å miste interessen for maten.

2. Endringer i brystvortene

Brystvortene kan bli større og mørkere, og du kan merke at de utvikler seg tidlig i svangerskapet.

3. Økt vekt

En gradvis vektøkning er et tydelig tegn på graviditet, men det er viktig å merke seg at dette også kan være relatert til andre helseproblemer.

4. Endringer i oppførsel

Noen hunder kan endre oppførselen sin når de er gravide. De kan bli mer kjærlige og søke mer oppmerksomhet.

5. Veterinærundersøkelse

Den mest pålitelige måten å bekrefte graviditeten på er å konsultere en veterinær. En veterinær kan utføre en ultralyd eller røntgen for å se om det er valper i livmoren.

Relatert: Vektøkning hos drektig tispe

Utvikling av valpene

Når en hund er drektig, går valpene gjennom ulike utviklingsstadier. Her er en oversikt over hva som skjer under hundens graviditet:

Første uke

I den første uken etter parring blir eggene befruktet, og embryoen begynner å utvikle seg. Dette er en kritisk fase der de tidlige organene begynner å dannes.

Andre uke

I løpet av den andre uken begynner embryoen å feste seg til livmorens vegger. Det er fortsatt tidlig i prosessen, og valpene er små.

Tredje uke

I den tredje uken begynner valpene å utvikle seg mer, og hjerteaktiviteten kan vanligvis påvises ved ultralyd.

Fjerde til sjette uke

I løpet av denne perioden vokser valpene betydelig. De begynner å ligne små hunder, og organene deres fortsetter å utvikle seg.

Syvende uke

Valpene har nå øynene og ørene sine utviklet, og de begynner å bevege seg mer aktivt i livmoren.

Åttende uke

Valpene er nå nesten helt utviklet og er klare til å bli født. Mors kropp gjør seg klar for fødselen.

Relatert: Røntgen av drektig tispe

Omsorg under drektighet

Under hundens drektighet er det viktig å gi henne ekstra omsorg og oppmerksomhet. Her er noen viktige retningslinjer for å sikre en sunn svangerskap og valper:

1. Riktig ernæring

Sørg for å gi hunden din et balansert kosthold som passer til hennes behov. En veterinær kan hjelpe deg med å velge riktig type mat og mengde.

2. Regelmessig mosjon

Fortsett med moderat mosjon for å holde hunden din i god form, men unngå overanstrengelse.

3. Veterinærbesøk

Planlegg regelmessige besøk hos veterinæren for å overvåke hundens helse og utvikling under graviditeten.

4. Opprett et komfortabelt fødested

Sørg for at hunden har et rolig og trygt sted å føde valpene når tiden er inne. Du kan lage en boks eller et rede der hun kan føle seg trygg.

5. Vær forberedt på fødselen

Ha nødvendig utstyr og kontaktinformasjon til veterinæren din klar, i tilfelle komplikasjoner skulle oppstå under fødselen.

Relatert: Drektig tispe uke for uke

Når er det på tide å kontakte en veterinær?

Det er viktig å overvåke hundens tilstand nøye under drektigheten. Hvis du merker noen av følgende tegn eller symptomer, bør du umiddelbart kontakte en veterinær:

 • Kraftige blødninger
 • Vanskeligheter med å puste
 • Sterke smerter
 • Fødselsprosessen som varer mer enn fire timer uten en valp som blir født

Valpens ankomst

Når tiden er inne for fødselen, er det viktig å være forberedt og støtte hunden din gjennom denne kritiske prosessen. Her er noen tips for å hjelpe hunden din under fødselen:

1. Vær til stede

Det er best å være til stede under fødselen for å gi støtte og hjelp til hunden din hvis det oppstår problemer. Hold deg rolig og oppmuntrende.

2. Overvåk fødselen

Noter tidspunktet for hver valps fødsel og sørg for at morkaken følger med. Det er normalt at en morkake følger hver valp, men kontakt veterinæren hvis dette ikke skjer.

3. La hunden være i fred

Hunden din vil sannsynligvis ønske å være alene med valpene i de første dagene etter fødselen. Respekter hennes ønske om privatliv og gi henne ro og fred.

4. Klipp navlestrengen

Hvis hunden din ikke gjør det selv, må du klippe navlestrengen til valpene og sørge for at de puster og får luft. Dette bør gjøres forsiktig med en steril saks.

5. Ta kontakt med veterinær ved behov

Hvis det oppstår problemer under fødselen, eller hvis du har bekymringer om hundens eller valpenes helse, må du ikke nøle med å kontakte en veterinær. Tidlig intervensjon kan redde liv.

Relatert: Tegn på drektighet hos hund

Valpens tidlige utvikling

Etter fødselen begynner valpene å utvikle seg raskt. Her er noen viktige aspekter av valpenes tidlige liv som du bør være klar over:

1. Amming

Valpene vil amme fra moren i de første ukene av livet. Morsmelk er rik på næringsstoffer og antistoffer som er avgjørende for valpenes vekst og immunsystem.

2. Sosialisering

Valpene begynner å utforske verden rundt seg og lære sosiale ferdigheter. Dette er en viktig tid for å introdusere dem for forskjellige mennesker, dyr og miljøer.

3. Veterinærkontroller

Valpene bør få regelmessige veterinærkontroller for vaksinering og helsevurderinger. Dette vil bidra til å sikre at de vokser opp friske og sterke.

4. Trening og stimulering

Når valpene blir eldre, trenger de økt fysisk og mental stimulering. Gi dem leker, trening og utfordringer for å hjelpe dem med å utvikle seg.

Avsluttende tanker

Å følge hundens drektighet og valpens utvikling kan være en spennende og givende opplevelse. Det er viktig å gi den riktige omsorgen og oppmerksomheten gjennom hele denne perioden. Ved å være godt forberedt, overvåke hunden nøye og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig, kan du hjelpe henne med å få sunne og glade valper.

Husk at hver hund er unik, og det er alltid best å konsultere en veterinær for spesifikk veiledning om din hunds drektighet og valpens utvikling. Med riktig omsorg og oppmerksomhet vil du kunne glede deg over å se valpene vokse opp og bli elskede medlemmer av familien din.

Konklusjon

Å forstå hvor lenge en hund går drektig og hvordan man skal gi riktig omsorg i løpet av denne perioden er avgjørende for hundens helse og velvære. Det er viktig å være oppmerksom på tegn på graviditet, gi riktig ernæring og veterinærpleie, og forberede seg grundig på fødselen. Ved å følge disse retningslinjene kan du hjelpe hunden din med å få en trygg og sunn fødsel, og velkomme en ny generasjon med firbente familiemedlemmer.

Referanser

Om forfatteren