Hva trenger man til valp

Når du får en valp, er det viktig å være godt forberedt for å gi den riktig omsorg og oppmerksomhet. Lær mer om hva man trenger til en valp.

Hva trenger man til valp?

Når du får en valp, er det viktig å være godt forberedt for å gi den riktig omsorg og oppmerksomhet. Her er noen grunnleggende ting du trenger til valpen:

 1. Mat og vannskåler: Du trenger separate skåler til valpens mat og vann. Sørg for at de er holdbare, lette å rengjøre og ikke for enkle å velte.
 2. Valpefôr: Spør oppdretteren eller veterinæren om anbefalinger for valpens diett. Velg et høykvalitets valpefôr som passer til rasen og størrelsen på valpen. Følg retningslinjene for porsjonsstørrelser.
 3. Halsbånd og bånd: Et justerbart halsbånd og en bånd er nødvendig for å gå på tur med valpen. Sørg for at halsbåndet er riktig størrelse og komfortabelt for valpen.
 4. Seng eller bur: Valpen trenger et eget sted å sove og slappe av. En hundeseng eller et bur som er passende størrelse for valpen, vil gi den en trygg og komfortabel soveplass.
 5. Leke- og tyggeleker: Valpen vil trenge leker for å holde seg opptatt og for å utvikle sunne tyggevaner. Sørg for å velge leker som er egnet for valpens størrelse og alder, og unngå små gjenstander som kan svelges.
 6. Hundeputer og rensemidler: Valper kan ha uhell inne, så det er viktig å ha hundeputer og rensemidler tilgjengelig for å rydde opp. Velg produkter som er egnet for valpeurin og -flekker.
 7. Børster og kammer: Avhengig av valpens rase og pelstype, trenger du børster og kammer for å holde pelsen ren og fri for floker. Spør veterinæren eller en hundefrisør om anbefalinger.
 8. Hundesjampo og balsam: Du vil trenge spesialiserte hundesjampo og balsam for å bade valpen din. Pass på å velge produkter som er skånsomme og spesifikt formulert for hunder.
 9. Hundetannbørste og tannpasta: Valpens munnhygiene er viktig, så invester i en hundetannbørste og tannpasta beregnet for hunder. Begynn å venne valpen til tannpuss tidlig.
 10. Veterinærpleie: Registrer valpen hos en pålitelig veterinær og planlegg rutinemessige helsekontroller, vaksinasjoner og ormekurer. Snakk med veterinæren om eventuelle andre anbefalte medisiner eller kosttilskudd.

Husk at det kan være individuelle behov avhengig av rasen og valpens helse. Det er alltid lurt å snakke med en veterinær eller en erfaren hundeeier for å få mer spesifikke anbefalinger basert på din valps situasjon.

Relatert: Valp piper når den er alene hjemme

Mat og vannskåler

Mat- og vannskåler er viktige forsyninger for å gi valpen din riktig ernæring og tilgang til friskt vann. Her er noen ting du bør vurdere når du velger mat- og vannskåler til valpen:

 1. Materiale: Velg skåler laget av et holdbart og trygt materiale. Rustfritt stål er vanligvis et godt valg, da det er enkelt å rengjøre, motstandsdyktig mot bakterievekst og kan vare lenge. Unngå skåler laget av plast eller keramikk, da de kan sprekke, samle bakterier eller forårsake allergiske reaksjoner hos noen hunder.
 2. Størrelse: Velg en skål som passer til valpens størrelse og matbehov. Valpen bør kunne spise og drikke uten å måtte strekke seg for langt ned eller løfte hodet for mye. En skål som er for stor kan være vanskelig for en liten valp å nå ned i, mens en for liten skål kan være ubehagelig og uheldig for valpens spise- og drikkevaner.
 3. Stabilitet: Sørg for at skålen er stabil og ikke lett kan velte når valpen spiser eller drikker. En stabil skål vil forhindre søl og holde valpens spiseplass renere.
 4. Lett å rengjøre: Velg skåler som er enkle å rengjøre for å opprettholde god hygiene. Rustfritt stål er igjen et godt valg, da det kan vaskes grundig og er motstandsdyktig mot flekker og lukt.
 5. Sklisikker base: Sjekk om skålen har en sklisikker base eller gummiknotter på undersiden. Dette vil bidra til å forhindre at skålen glir eller sklir rundt gulvet mens valpen spiser eller drikker.

Husk å vaske valpens mat- og vannskåler regelmessig for å forhindre bakterievekst og holde dem rene. Valper har ofte en tendens til å utforske verden med munnen, så sørg for at skålene er trygge og ikke inneholder farlige stoffer eller små deler som valpen kan svelge.

Relatert: Hvor lang tid tar det før valpen kan være alene

Valpefôr

Valpefôr er spesielt formulert for å møte de ernæringsmessige behovene til valper i vekst. Det gir riktig balanse av næringsstoffer for å støtte utviklingen av sunne ben, muskler og organer. Her er noen ting du bør vurdere når du velger valpefôr:

 1. Alder og størrelse: Valpefôr er ofte delt inn etter alder og størrelse på valpen. Det finnes fôr som er spesifikt designet for små raser, mellomstore raser og store raser. Velg et fôr som passer til valpens alder og forventede voksenstørrelse for å sikre at den får riktig ernæring.
 2. Kvalitet: Sørg for å velge et høykvalitets valpefôr fra et pålitelig merke. Les ingredienslisten og se etter naturlige og sunne ingredienser som kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker. Unngå fôr som inneholder kunstige farger, smaker eller konserveringsmidler.
 3. Proteinkilde: Protein er viktig for valpens muskelvekst og utvikling. Se etter valpefôr som har en høy andel kvalitetsproteiner, som f.eks. kylling, lam eller fisk.
 4. Kornfritt eller kornholdig: Noen valpefôr er kornfrie, mens andre inneholder korn som ris eller hvete. Dette kan være et personlig valg basert på valpens ernæringsbehov og eventuelle allergier eller intoleranser den kan ha. Diskuter gjerne med veterinæren for å få anbefalinger basert på valpens helse.
 5. Anbefalinger fra oppdretter eller veterinær: Spør oppdretteren eller veterinæren for anbefalinger når det gjelder valpefôr. De kan gi deg råd basert på valpens spesifikke behov og helsehistorie.

Når du bytter valpens fôr, gjør det gradvis ved å blande det nye fôret med det gamle over noen dager for å unngå fordøyelsesproblemer. Valpens matbehov kan også endre seg etter hvert som den vokser, så det er viktig å følge produsentens retningslinjer for porsjonsstørrelser og justere etter behov.

Relatert: Når kan valpen være hjemme alene en arbeidsdag

Halsbånd og bånd

Halsbånd og bånd er viktige verktøy når det gjelder å gå på tur med valpen din og holde den trygg og under kontroll. Her er noen ting du bør vurdere når du velger halsbånd og bånd til valpen:

 1. Størrelse og justerbarhet: Valpens halsbånd bør være justerbart slik at det kan tilpasses valpens voksende størrelse. Sørg for å måle valpens nakkeomkrets og velg et halsbånd som passer komfortabelt, med mulighet for justering.
 2. Materiale: Velg et holdbart og komfortabelt materiale til halsbåndet. Vanlige alternativer inkluderer nylon, lær eller stoff. Nylon er vanligvis en rimelig og holdbar løsning, mens lær kan være mer stilfullt og varer lenge.
 3. Sikkerhet: Sørg for at halsbåndet har en sikkerhetsspenne eller hurtigkobling som gjør det enkelt å feste og løsne halsbåndet. Dette er viktig i tilfelle valpen skulle bli sittende fast eller trenger rask frigjøring.
 4. Refleks eller lysende detaljer: Hvis du går tur med valpen om kvelden eller i dårlig sikt, kan det være lurt å velge et halsbånd med refleks- eller lysende detaljer. Dette øker synligheten og bidrar til å holde valpen synlig og trygg i mørket.
 5. Båndmateriale og lengde: Båndet bør også være holdbart og behagelig å holde i. Nylonbånd er vanligvis et godt valg, men sørg for at det er solid og passer til valpens størrelse. Når det gjelder lengden, velger mange en båndlengde på 1,5 til 2 meter for å gi valpen litt frihet til å utforske, samtidig som de har kontroll.
 6. Utvidbart bånd: Noen eiere foretrekker å bruke et utvidbart bånd, også kjent som en flexi-line. Disse båndene gir mer frihet til valpen under turen, men det er viktig å være oppmerksom på treningen og valpens lydighet for å sikre sikker bruk.

Husk at valpen skal ha tilsyn når den bruker halsbånd og bånd, spesielt i begynnelsen når den fremdeles blir vant til det. Riktig bruk av båndet og trening av valpen i grunnleggende lydighet er også viktig for å sikre at turene blir trygge og hyggelige for både deg og valpen.

Relatert: Hvor lenge kan en valp være alene

Seng eller bur

Når det gjelder valpens sove- og hvileområde, kan du velge mellom en seng eller et bur, avhengig av dine preferanser og valpens behov. Her er noen ting du bør vurdere:

Seng:

 1. Størrelse: Velg en seng som er passende størrelse for valpen. Den bør være stor nok til at valpen kan strekke seg ut og snu seg komfortabelt, men ikke for stor til å føle seg utrygg eller lost.
 2. Komfort: Sørg for at sengen er behagelig og gir god støtte for valpens kropp. Velg en seng med mykt polstret materiale, som for eksempel skum eller memory foam, for å gi ekstra komfort.
 3. Vaskbarhet: Valper kan ha uhell inne eller bli skitne utendørs, så det er viktig å velge en seng som er enkel å rengjøre. Velg en seng med avtagbart trekk som kan vaskes i maskin.
 4. Plassering: Bestem hvor du vil plassere valpens seng i hjemmet ditt. Velg et rolig og behagelig område, fortrinnsvis nær der familien tilbringer mest tid. Dette vil hjelpe valpen med å føle seg trygg og inkludert.

Bur:

 1. Sikkerhet og trygghet: Et bur kan gi valpen en følelse av trygghet og være et trygt sted for hvile og søvn. Valper har en naturlig tendens til å søke små, trygge områder, og et bur kan etterligne denne følelsen.
 2. Trening og begrensning: Buret kan også brukes som et verktøy for trening og begrensning. Det kan være nyttig for valpen å lære seg å være alene, unngå destruktiv atferd og opprettholde god husrenhet.
 3. Størrelse: Velg et bur som er tilpasset valpens størrelse, med nok plass til valpen å bevege seg, stå opp og snu seg. Buret bør ikke være for stort, da dette kan føre til at valpen bruker det som toalettområde.
 4. Kvalitet: Invester i et solid og godt konstruert bur som tåler valpens aktiviteter og vekst. Sørg for at døren er sikker og enkel å åpne og lukke.

Uansett om du velger en seng eller et bur, er det viktig å introdusere valpen gradvis og positivt til det valgte hvileområdet. Legg til komfortable tepper, leker og gjerne en tyggebein for å gjøre området enda mer attraktivt for valpen.

Relatert: Valpen angriper meg

Leke- og tyggeleker

Leke- og tyggeleker er viktige for valpens mentale og fysiske stimulering, tannhelse, og for å tilfredsstille dens naturlige behov for å bite og tygge. Her er noen ting du bør vurdere når du velger leke- og tyggeleker for valpen din:

 1. Holdbarhet: Velg leker som er holdbare og tåler valpens tygging. Valper har skarpe tenner og en sterk tyggeinstinkt, så lekene bør være robuste og ikke lett ødelagt. Se etter leker laget av sterke materialer som gummi eller solid tau.
 2. Størrelse og sikkerhet: Sørg for at lekene er i riktig størrelse for valpen. Unngå å gi leker som er for små og kan utgjøre en kvelningsfare. Pass også på at lekene ikke har små deler som valpen kan svelge.
 3. Allsidighet: Velg et utvalg av leker med forskjellige teksturer, former og funksjoner. Dette vil stimulere valpens interesse og holde den engasjert. Du kan vurdere leker som kan fylles med godbiter eller knasende lydleker for ekstra stimulering.
 4. Tannhelse: Noen leker er spesielt designet for å hjelpe til med tannhelsen til valpen. Velg tyggeleker som er myke nok til å være skånsomme mot tannkjøttet, men samtidig hjelper til med å rense tennene og lindre tannfellingen.
 5. Interaktive leker: Interaktive leker som kaste- og henteleker kan være morsomme for både deg og valpen. De oppfordrer til aktivitet og trening, samtidig som de gir deg muligheten til å bygge båndet mellom deg og valpen.
 6. Miljøvennlige valg: Velg leker som er laget av miljøvennlige materialer for å redusere belastningen på miljøet. Det finnes mange alternativer laget av resirkulerte materialer eller naturlige materialer som økologisk bomull eller naturlig gummi.

Husk å regelmessig inspisere lekene for slitasje eller skader, og erstatt eventuelt ødelagte leker for å unngå at valpen får i seg deler eller små biter som kan være farlige. Gi også valpen tilgang til lekene under tilsyn for å sikre sikkerheten.

Relatert: Når valpen biter og knurrer

Børster og kammer

Børster og kammer er viktige verktøy for å opprettholde valpens pels i god stand og bidra til å holde den ren og fri for floker. Her er noen ting du bør vurdere når du velger børster og kammer for valpen din:

 1. Børstetype: Det finnes ulike typer børster og kammer tilgjengelig, avhengig av valpens pelstype. Noen vanlige børster inkluderer:
  • Børster med myke bust: Disse er egnet for valper med kort eller fint hår.
  • Børster med stive bust eller piggkam: Disse er egnet for valper med lengre eller tykkere pels, for å løsne floker og fjerne løst hår.
 2. Pelskondisjon: Hvis valpen din har lang pels som er tilbøyelig til floker, kan det være lurt å bruke en kam først for å løsne flokene forsiktig, etterfulgt av en børste for å fjerne løst hår.
 3. Størrelse: Velg børster og kammer som er passende størrelse for valpens kropp og pelstype. Små børster og kammer er mer egnet for valper, da de er lettere å håndtere og mer skånsomme mot valpens hud.
 4. Ergonomisk design: Se etter børster og kammer med et ergonomisk design og et komfortabelt håndtak. Dette gjør det lettere for deg å børste valpen og reduserer belastningen på håndledd og armer.
 5. Kvalitet: Invester i børster og kammer av god kvalitet som vil vare lenge. Sørg for at børstene har sterke bust som ikke faller av eller blir ødelagt lett.
 6. Tilpasset valpens pelstype: Hvis valpen din har spesielle behov på grunn av dens pelstype eller spesielle krav, for eksempel valper med krøllete eller krusete pels eller valper med underull, kan det være lurt å konsultere en profesjonell hundefrisør eller en veterinær for å få anbefalinger om spesifikke børster og kammer som passer best for valpen din.

Husk å være forsiktig og ta det rolig når du børster valpen din, spesielt hvis den er følsom eller uerfaren. Gjør børstingen til en positiv og beroligende opplevelse ved å belønne valpen med ros og godbiter. Start børstingen tidlig i valpens liv for å venne den til prosessen og opprettholde en sunn og vakker pels.

Hundesjampo og balsam

Hundesjampo og balsam er viktige for å holde valpens pels og hud ren og sunn. Her er noen ting du bør vurdere når du velger hundesjampo og balsam:

 1. Spesifikt for hunder: Bruk kun sjampo og balsam som er spesielt formulert for hunder. Menneskelige produkter kan inneholde ingredienser som er for sterke for hundens hud og kan føre til irritasjon eller tørhet.
 2. Hud- og pelsbehov: Velg sjampo og balsam som passer til valpens spesifikke hud- og pelsbehov. Noen vanlige varianter inkluderer:
  • Generell sjampo: Egnet for vanlig rengjøring og vedlikehold av valpens pels.
  • Fuktighetsgivende sjampo: Bra for tørr eller irritert hud, og gir fuktighet til pelsen.
  • Sjampo for sensitiv hud: Laget spesielt for hunder med sensitiv hud eller allergier.
  • Avfettings- eller degreasing-sjampo: Nyttig for å fjerne olje, fett eller sterkt skittent pels.
  • Sjampo for hvit eller farget pels: Spesialiserte sjampoer for å opprettholde og fremheve bestemte farger i pelsen.
 3. Naturlige ingredienser: Velg produkter med naturlige ingredienser som er skånsomme mot hundens hud og miljøvennlige. Unngå produkter som inneholder sterke kjemikalier, kunstige farger eller dufter.
 4. Balsam for valpen: Balsam kan være nyttig for å mykgjøre valpens pels, redusere floker og gjøre den enklere å gre ut. Velg en balsam som er formulert spesielt for hunder og passer til valpens pelstype og behov.
 5. Anbefalinger fra veterinær eller hundefrisør: Hvis valpen har spesielle hud- eller pelsproblemer, som flass, allergier eller kløe, kan det være lurt å rådføre deg med veterinæren eller en hundefrisør for anbefalinger om spesifikke sjampo- og balsamprodukter som kan hjelpe.

Husk å følge instruksjonene på sjampo- og balsamflaskene nøye. Unngå å få produktene i valpens øyne eller ører. Skyll grundig for å fjerne all sjampo og balsam fra valpens pels for å unngå hudirritasjon. Vær oppmerksom på eventuelle allergiske reaksjoner eller hudproblemer etter bruk av produkter, og kontakt veterinæren hvis det oppstår problemer.

Hundetannbørste og tannpasta

Hundetannbørste og tannpasta er viktige for å opprettholde god munnhygiene og tannhelse hos valpen din. Her er noen ting du bør vurdere når du velger hundetannbørste og tannpasta:

 1. Hundetannbørste: Velg en hundetannbørste som er spesifikt designet for bruk på hundens tenner og tannkjøtt. Det finnes to typer hundetannbørster du kan vurdere:
  • Fingerbørste: En fingerbørste som passer over fingeren din, gir bedre kontroll og kan være mer behagelig for valpen.
  • Tannbørste med langt håndtak: En vanlig tannbørste med et langt håndtak gir deg mer rekkevidde og kan være lettere å bruke på større hunder.
 2. Tannpasta for hunder: Bruk kun tannpasta som er spesielt formulert for hunder. Menneskelig tannpasta inneholder ingredienser som kan være giftige for hunder. Hundetannpasta finnes i forskjellige smaker som valpene ofte liker, for eksempel kylling eller biff.
 3. Tennerensende egenskaper: Velg en hundetannpasta som har tennerensende egenskaper, for eksempel å bidra til å redusere plakk og tannstein. Dette kan bidra til å opprettholde god tannhelse og forebygge tannproblemer hos valpen.
 4. Naturlige ingredienser: Sjekk ingrediensene i hundetannpastaen og velg en med naturlige ingredienser som er skånsomme mot valpens munnhelse og fordøyelsessystem.
 5. Gradvis innføring: Start gradvis med tannbørsting og la valpen bli vant til følelsen av børsten og smaken av tannpastaen. Bruk positive forsterkninger, ros og belønninger for å gjøre tannbørstingen til en positiv opplevelse for valpen.
 6. Tannhelsekontroll: Selv om tannbørsting er viktig, er det også viktig å planlegge regelmessige tannhelsekontroller hos veterinæren. Veterinæren kan gi grundigere rengjøring og undersøke tannhelsen til valpen din.

Husk å være forsiktig når du børster valpens tenner og unngå å børste for hardt, spesielt hvis valpen har sensitivt tannkjøtt. Hvis valpen motsetter seg tannbørsting, kan alternative løsninger som tanngele eller tyggeleker for tannhelse være et alternativ. Snakk med veterinæren for mer informasjon og veiledning basert på valpens spesifikke behov.

Veterinærpleie

Veterinærpleie er avgjørende for valpens helse og velvære. Her er noen viktige aspekter ved veterinærpleie for valpen din:

 1. Registrering hos veterinær: Sørg for å registrere valpen hos en pålitelig veterinær så snart som mulig. Velg en veterinær som har erfaring med hundehelse og er kjent med valpens rase og spesifikke behov.
 2. Rutinemessige helsekontroller: Planlegg regelmessige helsekontroller for valpen hos veterinæren. Disse kontrollene bidrar til å overvåke valpens vekst og utvikling, identifisere eventuelle helseproblemer tidlig og gi nødvendige vaksinasjoner.
 3. Vaksinasjoner: Følg veterinærens anbefalte vaksinasjonsplan for valpen din. Vaksiner beskytter valpen mot potensielt livstruende sykdommer som parvovirus, valpesyke, hepatitt og rabies.
 4. Ormekurer og forebyggende medisiner: Følg veterinærens anbefalinger for ormekurer og forebyggende medisiner mot indre og ytre parasitter som flått, lopper, hjerteorm og innvollsorm.
 5. Sterilisering eller kastrering: Snakk med veterinæren om riktig tidspunkt for sterilisering eller kastrering av valpen din. Dette kan bidra til å kontrollere befolkningen av uønskede hunder og gi helsemessige fordeler for valpen.
 6. Tannhelse: Valpens tannhelse er viktig. Planlegg regelmessige tannhelsekontroller hos veterinæren og diskuter behovet for tannrengjøring eller andre tannbehandlinger.
 7. Akutthjelp: Vet hvor du skal henvende deg eller hvem du skal kontakte hvis valpen din trenger akutt veterinærhjelp utenom vanlige åpningstider. Ha kontaktinformasjonen til nærmeste dyreklinikk eller nødhjelpsnummer lett tilgjengelig.
 8. Rådgivning og veiledning: Veterinæren kan gi verdifull rådgivning og veiledning om valpens ernæring, trening, sosialisering, atferd og generell omsorg. Ikke nøl med å spørre om eventuelle spørsmål eller bekymringer du har.

Det er viktig å bygge et tillitsforhold med veterinæren din, slik at du kan arbeide sammen om valpens helse og sikre at den får den beste mulige omsorgen gjennom hele livet.

Referanser

Om forfatteren