Hva kan katter spise

Katter er kjøttetende dyr, så det beste for dem er å få et balansert kosthold med hovedfokus på animalske proteiner. Lær mer om hva katter kan spise.

Hva katter kan spise

Her er noen matvarer som katter kan spise:

 1. Kattemat: Komplett og balansert kattemat som er spesielt formulert for katter, enten tørrfôr eller våtfôr.
 2. Kjøtt: Kokt, usaltet kjøtt som kylling, kalkun, biff, lam eller fisk uten bein eller skinn. Unngå rått kjøtt, spesielt svinekjøtt og kyllingbein, da det kan være farlig for katter.
 3. Innmat: Katter kan spise små mengder kokt innmat som lever, hjerte eller nyrer, men dette bør gis med måte.
 4. Egg: Kokte egg er en kilde til protein, men unngå rå egg for å forhindre salmonellainfeksjon.
 5. Kornprodukter: Katter er ikke avhengige av karbohydrater, men noen katter kan tåle små mengder kokt ris eller kokt havregryn.
 6. Grønnsaker: Noen katter kan spise små mengder kokte grønnsaker som gulrøtter, brokkoli eller gresskar. Men husk at katter er obligatoriske rovdyr og har ikke behov for mye plantebasert mat.
 7. Kattemynte og kattegress: Dette er urter som mange katter liker og som kan hjelpe dem med fordøyelsen.

Det er viktig å unngå å gi katter matvarer som er giftige for dem, for eksempel:

 • Løk, hvitløk og purreløk
 • Sjokolade og koffeinholdige produkter
 • Rosiner og druer
 • Alkoholholdige drikker
 • Nøtter
 • Xylitol (et søtningsmiddel som finnes i noen tyggegummi og sukkerfrie produkter)
 • Både rå og kokte bein, spesielt fra fugl og fisk, da disse kan skade fordøyelsessystemet.

Husk at katter er individer, og noen kan ha matintoleranser eller allergier. Hvis du er usikker på hva du skal gi katten din, er det best å konsultere veterinæren din for råd om kosthold og ernæring.

Kattemat

Kattemat er spesiallaget mat som er formulert for å møte alle ernæringsmessige behovene til katter. Den er utviklet for å gi katter de riktige mengdene proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler som er nødvendige for en sunn og balansert kosthold.

Det finnes to hovedtyper kattemat:

 1. Tørrfôr (tørrfôr): Dette er kattemat som kommer i små pellets eller biter. Tørrfôr har vanligvis lengre holdbarhet og er praktisk, spesielt for de som har katter som spiser små mengder jevnt gjennom dagen. Det hjelper også med å fremme tannhelse, da tygging av tørrfôr kan bidra til å redusere oppbyggingen av tannstein.
 2. Våtfôr (hermetikk): Dette er kattemat som kommer i form av fuktige konsistenser, som hermetikk eller porsjonsposer. Våtfôr har høyere fuktighet og kan bidra til å øke kattens væskeinntak, noe som er spesielt viktig for katter som ikke drikker mye vann på egen hånd. Det er også veldig velsmakende for mange katter, og noen eiere bruker våtfôr som en spesiell godbit eller tilleggsfôr.

Kvaliteten på kattemat kan variere avhengig av merke og type. Det er viktig å velge kattemat fra anerkjente produsenter som tilbyr balanserte måltider med høy kvalitet på ingrediensene. Se etter kattemat som er merket som “komplett og balansert”, da dette betyr at det møter alle kattens ernæringsbehov.

Når du velger kattemat, bør du også ta hensyn til kattens alder, størrelse, aktivitetsnivå og eventuelle spesielle helsebehov den måtte ha. Hvis du er usikker på hva som passer best for katten din, er det lurt å rådføre deg med veterinæren din for å få anbefalinger som passer til kattens individuelle behov.

Kjøtt

Kjøtt er en viktig del av en katts kosthold, da katter er obligatoriske rovdyr og er avhengige av animalske proteiner for å få de nødvendige næringsstoffene de trenger for å opprettholde god helse. Her er noen kjøttslag som katter vanligvis kan spise:

 1. Kylling: Kokt, usaltet kylling er en populær proteinkilde for katter. Det er vanligvis godt tolerert og en favoritt blant mange katter.
 2. Kalkun: Kokt, magert kalkunkjøtt er en annen sunn proteinkilde for katter.
 3. Biff: Magert, kokt biff kan også være en del av kattens kosthold.
 4. Lam: Kokt lam er en alternativ proteinkilde som noen katter kan nyte.
 5. Fisk: Noen katter liker fisk, men det er viktig å mate dem med fisk uten bein eller skinn. Rå fisk bør unngås på grunn av risikoen for parasitter. Det er også lurt å variere typen fisk, slik at katten ikke bare får fisk i kostholdet sitt, da for mye fisk kan føre til ubalanser i næringsstoffene.
 6. Innmat: Små mengder kokt innmat som lever, hjerte eller nyrer kan tilbys som en del av et balansert kosthold, men dette bør ikke utgjøre en stor del av kattens diett.

Mens kjøtt er viktig for kattens kosthold, er det også viktig å huske at katter er kjøttetende rovdyr, og de har ikke de samme ernæringsmessige behovene som mennesker. Katter trenger ikke karbohydrater i kostholdet sitt, så unngå å gi dem matvarer med høyt innhold av korn og andre plantebaserte ingredienser.

Det beste for kattens ernæring er å velge kattemat fra pålitelige produsenter, da disse matvarene er formulert for å gi katter alle næringsstoffene de trenger i riktig balanse. Hvis du er usikker på hva som er det beste kostholdet for katten din, anbefales det å konsultere veterinæren din for veiledning.

Innmat

Innmat refererer til de indre organene fra dyr som vanligvis ikke blir konsumert som kjøtt. Dette inkluderer organer som lever, hjerte, nyrer, lunger og milt. Innmat er en del av det som kalles “slakt” eller “organflekker” og er spiselige deler av dyret som mange mennesker og også noen dyr, inkludert katter, spiser.

Når det gjelder katter, er innmat en naturlig del av kostholdet deres som rovdyr. De vil ofte spise organene fra de byttedyrene de fanger, og organene gir ekstra næringsstoffer og mineraler som er nødvendige for en sunn balansert diett.

Noen fordeler med å gi innmat til katter kan inkludere:

 1. Høyt næringsinnhold: Innmat er en god kilde til proteiner, vitaminer (særlig vitamin A og B-vitaminer) og mineraler (som jern og sink), som er viktige for kattens helse og velvære.
 2. Variasjon i kostholdet: Å inkludere innmat i kattens kosthold gir variasjon og kan hjelpe til med å tilfredsstille deres naturlige smakspreferanser.
 3. Tannhelse: Noen innmatstyper, som lever, kan bidra til å opprettholde god tannhelse fordi tyggingen kan hjelpe til med å fjerne plakk og tannstein.

Når du gir innmat til katten din, er det viktig å gjøre det i moderate mengder. Innmat bør ikke utgjøre en stor del av kattens kosthold, men heller være en del av en variert og balansert diett som også inkluderer kjøtt og spesielt kattemat som er formulert for å møte alle kattens ernæringsbehov.

Husk også å tilberede innmaten riktig. Du bør koke eller tilberede innmaten grundig før du gir den til katten din for å sikre at den er trygg å spise og for å unngå risikoen for å overføre sykdommer.

Som alltid er det beste å rådføre seg med veterinæren din for å få anbefalinger om hva som er det beste kostholdet for katten din, inkludert om du ønsker å inkludere innmat i dietten.

Egg

Egg er en god kilde til protein og inneholder også mange viktige næringsstoffer som kan være gunstige for katter. Mange katter liker smaken av egg, og det kan være en sunn og godbit å gi dem med jevne mellomrom.

Når du gir egg til katten din, er det viktig å tilberede det riktig for å unngå potensielle helseproblemer:

 1. Kokt egg: Kokte egg er den tryggeste måten å tilberede egg for katter. Kok egget til det er hardkokt, og sørg for at det er helt avkjølt før du gir det til katten. Katter tåler som regel godt kokt egg.
 2. Unngå rått egg: Å gi katten rå egg kan føre til risiko for salmonellainfeksjon, som kan være farlig for katter.
 3. Unngå krydder og salt: Ikke tilsett krydder eller salt i egget du gir til katten din. De trenger ikke ekstra krydder og salt i kostholdet sitt.

Egg er en kilde til høyverdig protein, samt fettsyrer, vitaminer (spesielt vitamin A og B-vitaminer) og mineraler som jern og selen. Imidlertid er egg ikke en nødvendig del av kattens kosthold, og det er viktig å ikke overfôre med egg eller gi det som en hovedkilde til næring.

Som med alle nye matvarer, er det viktig å introdusere egg i kattens kosthold gradvis og overvåke for eventuelle allergiske reaksjoner eller fordøyelsesproblemer. Hvis du er usikker på om det er trygt å gi egg til katten din eller hvor mye som er passende, bør du rådføre deg med veterinæren din for råd som passer til kattens individuelle behov.

Kornprodukter

Kornprodukter er matvarer som er laget av korn, for eksempel hvete, mais, ris, havre, bygg, rug og andre kornsorter. Disse produktene brukes ofte i menneskemat, men når det gjelder katter, er det noen viktige ting å vurdere når det gjelder å inkludere korn i kostholdet deres.

Katter er obligatoriske rovdyr, og som sådan er de ikke avhengige av karbohydrater i kostholdet sitt. I naturen ville katter få i seg karbohydrater gjennom innholdet i magen til byttedyrene de spiser, men det ville utgjøre en relativt liten del av kostholdet deres.

Fordi katter ikke har et naturlig behov for høye nivåer av karbohydrater, kan kornprodukter i store mengder være unødvendige i kostholdet deres. For noen katter kan høyt karbohydratinntak føre til overvekt og andre helseproblemer.

Noen eiere velger å unngå korn i kattematen og gir i stedet et kosthold som hovedsakelig består av animalske proteiner, som kjøtt og fisk, samt balansert kattemat som er spesielt formulert for å møte kattens ernæringsbehov.

Det er imidlertid viktig å merke seg at noen katter kan tåle små mengder korn i kostholdet sitt uten problemer. Kornprodukter kan gi en kilde til energi og fiber, og det er noen kommersielle kattematmerker som inneholder moderate mengder korn.

Hvis du er usikker på hva som er det beste kostholdet for katten din, bør du rådføre deg med veterinæren din. Veterinæren kan gi deg veiledning basert på kattens alder, størrelse, aktivitetsnivå og eventuelle spesielle helsebehov for å hjelpe deg med å bestemme det mest passende kostholdet for din firbente venn.

Grønnsaker

Grønnsaker kan være et sunt tilleggsfôr for katter når de gis i moderate mengder og riktig tilberedt. Mens katter primært er kjøttetende rovdyr og ikke har et naturlig behov for grønnsaker i kostholdet, kan noen grønnsaker gi ekstra næringsstoffer og fordeler.

Her er noen grønnsaker som katter kan spise i moderate mengder:

 1. Gresskar: Kokt gresskar er en kilde til fiber og beta-karoten, som er bra for fordøyelsen og øyehelsen.
 2. Gulrøtter: Kokte gulrøtter inneholder beta-karoten, som kan bidra til å styrke immunforsvaret og øyehelsen.
 3. Brokkoli: Kokt brokkoli kan gi noen nyttige næringsstoffer som vitamin C og K, samt fiber.
 4. Asparges: Kokt asparges er en kilde til vitamin A, C og K.

Det er viktig å huske følgende når du gir grønnsaker til katter:

 • Introduser grønnsaker gradvis i kattens kosthold og observer reaksjoner eller fordøyelsesproblemer.
 • Gi grønnsaker som et tilleggsfôr, ikke som hovedmåltid. Katter trenger hovedsakelig animalske proteiner for å få sine ernæringsmessige behov møtt.
 • Unngå å gi katter rå grønnsaker, spesielt de som kan være vanskelig å fordøye. Kok grønnsakene grundig for å gjøre dem mer fordøyelige.
 • Unngå grønnsaker som er farlige eller giftige for katter, for eksempel løk, hvitløk, purreløk, druer og rosiner.

Det er viktig å huske at hver katt er unik, og noen katter kan ha matintoleranser eller allergier, så det er alltid lurt å konsultere veterinæren din før du gjør større endringer i kattens kosthold eller introduserer nye matvarer, inkludert grønnsaker. Veterinæren din kan gi deg råd om hvilke grønnsaker som er trygge og passer best for katten din.

Kattemynte og kattegress

Kattemynte (Nepeta cataria), også kjent som kattmynte, og kattegress er to forskjellige planter som ofte brukes som tilleggsfôr for katter. Disse plantene er ikke giftige for katter og kan tilby noen fordeler og stimulering for dem.

 1. Kattemynte: Kattemynte er en plante i myntefamilien, og den inneholder en kjemisk forbindelse kalt nepetalakton, som påvirker katter på en euforisk måte. Mange katter reagerer positivt på kattemynte, og det kan føre til at de blir lekne, nysgjerrige og engasjerte. Kattemynte er ofte tilgjengelig i form av tørkede blader og blomster, som kan fylles i leketøy, eller som en spray for å tilføre leker eller klorestativ med duften. Ikke alle katter reagerer på kattemynte, og effekten varierer fra katt til katt. Det er trygt å gi kattemynte til katter, men moderat bruk anbefales for å unngå overdreven stimulering.
 2. Kattegress: Kattegress refererer til spiselige planter som katter kan trygt tygge på. Disse plantene hjelper til med å stimulere kattens fordøyelsessystem og kan hjelpe dem med å kvitte seg med hårboller og fremme sunn fordøyelse. Kattegress inkluderer ofte hvete-, bygg- eller havregras, som kan kjøpes i mange dyrebutikker eller plantes selv i potter. Katter har en naturlig trang til å tygge på gress, og kattegress gir en trygg og egnet måte for dem å tilfredsstille dette behovet. Sørg for at kattegresset ikke inneholder potensielt skadelige kjemikalier eller sprøytemidler.

Det er viktig å huske at hver katt er unik, og noen katter kan ikke reagere på kattemynte eller interessere seg for kattegress. I tillegg bør du alltid introdusere nye matvarer eller planter gradvis og overvåke katten din for eventuelle uvanlige reaksjoner. Hvis du er i tvil om disse tilleggene er passende for katten din, eller hvis katten din har underliggende helseproblemer, bør du konsultere veterinæren din for råd og anbefalinger.

Hvilken mat kan katter ikke spise?

Det er flere matvarer som kan være skadelige eller giftige for katter. Her er en liste over matvarer som du bør unngå å gi katten din:

 1. Løk, hvitløk og purreløk: Disse inneholder stoffer som kan ødelegge kattens røde blodceller og føre til anemi.
 2. Sjokolade: Inneholder teobromin, som er giftig for katter og kan føre til alvorlige problemer, som hjerteproblemer og kramper.
 3. Drue og rosiner: Selv små mengder druer eller rosiner kan føre til nyresvikt hos katter.
 4. Alkoholholdige drikker: Alkohol kan være svært giftig for katter og kan føre til alkoholforgiftning.
 5. Nøtter: Spesielt makadamianøtter kan være giftige for katter og kan føre til oppkast, feber og nevrologiske symptomer.
 6. Xylitol: Et søtningsmiddel som finnes i sukkerfrie produkter som tyggegummi og godteri, kan forårsake rask insulinfrigjøring hos katter, noe som kan føre til lavt blodsukker og leversvikt.
 7. Rått kjøtt, spesielt svinekjøtt og kyllingbein: Rått kjøtt kan inneholde bakterier som kan føre til matforgiftning, og kyllingbein kan være farlige da de kan dele seg og skade kattens tarmkanal.
 8. Rå fisk: Rå fisk kan inneholde parasitter som kan være skadelige for katter. Gi kun fisk uten bein og skinn, og kok det først for å drepe eventuelle parasitter.
 9. Meieriprodukter: Mange voksne katter har vanskeligheter med å fordøye meieriprodukter på grunn av mangel på enzymet laktase. Dette kan føre til mageproblemer og diaré.
 10. Koffeinholdige produkter: Koffein kan være farlig for katter og påvirke hjertet og nervesystemet deres.

Det er også viktig å unngå å gi katten din mat fra ditt eget bord, spesielt mat som er krydret, fet, salt eller søt, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer og vektøkning.

Hvis du er usikker på hva katten din kan spise, eller hvis du mistenker at katten din har spist noe giftig, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din for veiledning og behandling. Det er bedre å være forsiktig når det gjelder å gi mat til katter, da noen matvarer som er trygge for oss mennesker, kan være farlige for katter.

Referanser

Om forfatteren