Hva kan katter spise og ikke spise

Katter er kjøttetende rovdyr, og deres naturlige diett består hovedsakelig av animalsk protein. Lær mer om hva katter kan spise og ikke spise.

Hvis du er usikker på om en bestemt matvare er trygg for katten din, bør du konsultere veterinæren din før du gir den til kjæledyret ditt. Det er viktig å huske at noen matvarer som er trygge for mennesker, kan være farlige for katter.

Når det gjelder mat, er det viktig å gi dem et balansert kosthold som oppfyller deres ernæringsbehov. Her er en oversikt over matvarer katter kan spise og de som de bør unngå:

Hva katter kan spise

 1. Kattemat: Kvalitets kattemat, enten tørrfôr eller våtfôr, som er formulert for å møte kattens behov for næringsstoffer.
 2. Kjøtt: Magert kjøtt som kylling, kalkun, storfe eller lam. Sørg for å fjerne ben og fett før servering. Kokt eller rått kjøtt er begge akseptable, men sørg for at rått kjøtt er ferskt og av god kvalitet.
 3. Fisk: Noen katter liker fisk, men det bør gis med måte. Unngå rå fisk, spesielt torskefisk som kan inneholde et enzym som ødelegger vitamin B1. Kokt fisk som laks er bedre, men ikke la fisk utgjøre mer enn 10% av kattens kosthold.
 4. Egg: Kokte egg er en god proteinkilde for katter.
 5. Grønnsaker: Noen katter kan like små mengder dampede grønnsaker som gresskar eller gulrøtter, men de er ikke nødvendige i kosten deres.
 6. Ris: Ris som er kokt og dreneres er noen ganger nyttig ved behandling av mageproblemer, men det bør ikke utgjøre en betydelig del av kostholdet.

Kattemat og kjøtt

Kattemat og kjøtt er to av de viktigste matvarene som katter kan spise.

 1. Kattemat: Kvalitets kattemat, enten tørrfôr eller våtfôr, er formulert for å gi katter de nødvendige næringsstoffene de trenger for å opprettholde god helse. Kattemat er spesiallaget for kattens ernæringsbehov og bør utgjøre hoveddelen av kattens daglige kosthold.
 2. Kjøtt: Katter er obligatoriske kjøttetere, noe som betyr at kjøtt er en viktig del av kostholdet deres. Magert kjøtt som kylling, kalkun, storfe eller lam gir en god proteinkilde for katten. Du kan tilberede kjøttet ved å koke eller steke det, og sørg for å fjerne ben og fett før servering.

Husk å gi katten et balansert kosthold som inneholder alle nødvendige næringsstoffer, inkludert proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Unngå å gi dem matvarer som er nevnt i den forrige listen over ting katter ikke bør spise, da de kan være skadelige eller giftige for katter.

Hvis du er usikker på hva som er det beste kostholdet for katten din, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning. De vil kunne gi deg anbefalinger som er skreddersydd for kattens individuelle behov og helsestatus.

Fisk

Katter kan spise fisk, og mange katter finner det veldig tiltalende på grunn av lukten og smaken. Fisk inneholder proteiner, omega-3-fettsyrer og andre næringsstoffer som kan være gunstige for katten. Imidlertid er det viktig å gi fisk med måte og ta noen forholdsregler:

 1. Kokt fisk: Rå fisk kan inneholde et enzym som ødelegger vitamin B1 (tiamin), så det anbefales å gi katten kokt fisk i stedet. Kokt fisk som laks eller tunfisk kan være et godt alternativ, men ikke la fisken utgjøre mer enn 10% av kattens daglige kosthold.
 2. Unngå bein og fiskeskinn: Fiskeskinn kan være vanskelig å fordøye for katter, og små bein kan utgjøre en kvelningsfare eller forårsake skade på kattens tarm.
 3. Moderasjon: Selv om katter kan nyte fisk, bør det kun gis som en del av et variert kosthold. Å gi for mye fisk kan føre til ernæringsmessige ubalanser på grunn av mangel på andre nødvendige næringsstoffer.
 4. Kattespesifikk fiskebasert kattemat: For å sikre at katten får de nødvendige næringsstoffene, kan du vurdere å gi dem fiskebasert kattemat, som er spesielt formulert for å møte kattens behov.
 5. Unngå rå fisk: Som nevnt tidligere, unngå å gi katten rå fisk på grunn av risikoen for tiaminødeleggelse og tilstedeværelsen av potensielt skadelige bakterier og parasitter.

Selv om katter kan spise fisk, er det viktig å huske at fisk ikke bør være det eneste næringskilden i kostholdet deres. For å oppfylle alle deres ernæringsbehov, bør katten få et balansert og variert kosthold som inkluderer hovedsakelig kattemat og kjøtt, med fisk som et sporadisk godbit. Hvis du er usikker på hva som er den beste dietten for katten din, bør du rådføre deg med en veterinær for personlig veiledning.

Egg

Katter kan spise egg og egg kan være en sunn og næringsrik godbit for dem. Egg er en utmerket kilde til proteiner, essensielle fettsyrer og ulike vitaminer og mineraler som kan være gunstige for kattens helse.

Her er noen ting du bør vite om å gi egg til katter:

 1. Kokte egg: Det er best å gi katten kokte egg. Kok eggene grundig for å unngå risiko for bakterier som salmonella. Du kan koke eggene hardkokte og deretter hakke dem i små biter før servering.
 2. Moderasjon: Egg bør gis med måte, spesielt hvis katten ikke har spist egg tidligere. Introduser egg gradvis i små mengder for å se om katten har noen allergiske reaksjoner.
 3. Fjern skallet: Fjern eggeskallet før du gir det til katten. Eggeskallet kan være skarp og vanskelig for katten å fordøye.
 4. Tillegg, ikke hovedmåltid: Selv om egg er en god kilde til næringsstoffer, bør det bare betraktes som et tillegg til kattens hoveddiett. Kattens hovedkosthold bør bestå av kvalitets kattemat som er spesielt formulert for å møte kattens ernæringsbehov.
 5. Allergier: Noen katter kan være allergiske mot egg, så vær oppmerksom på eventuelle tegn på allergi, for eksempel kløe, utslett eller mageproblemer. Hvis du observerer noen negative reaksjoner, bør du unngå å gi katten egg i fremtiden.

Husk at det beste kostholdet for katten din består av en balansert blanding av kattemat, kjøtt, og sporadiske godbiter som egg. Hvis du er usikker på om du bør introdusere egg i kattens kosthold eller hvis katten din har spesielle helsebehov, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Grønnsaker

Katter er naturlige kjøttetere og har et spesielt behov for animalsk protein. Grønnsaker er ikke en essensiell del av kattens kosthold, men noen katter kan like å smake på små mengder grønnsaker som en ekstra godbit. Det er viktig å merke seg at katter ikke har den samme fordøyelsessystemet som mennesker og ikke kan fordøye alle typer grønnsaker like godt.

Her er noen grønnsaker som du kan vurdere å gi katten din i små mengder:

 1. Gresskar: Gresskar inneholder fiber og kan være gunstig for katters fordøyelse, spesielt hvis de lider av forstoppelse.
 2. Gulrøtter: Noen katter liker smaken av rårevne gulrøtter. Gulrøtter er en kilde til karotenoider, som er forløpere for vitamin A.
 3. Brokkoli: Noen katter kan nyte små biter av kokt brokkoli. Brokkoli inneholder næringsstoffer som vitamin C og fiber.
 4. Kokt squash: Squash kan gi en liten dose av vitaminer og mineraler.
 5. Spinat: Spinat inneholder jern, kalsium, vitaminer og mineraler, men bør gis i små mengder på grunn av oksalatinnholdet, som kan hemme kalsiumopptaket.

Når du gir katten din grønnsaker, sørg for at de er godt kokte eller hakket i små biter for å unngå kvelningsfare. Vær oppmerksom på at noen grønnsaker kan forårsake mageproblemer hos katter, så det er viktig å introdusere nye matvarer gradvis og overvåke reaksjonen deres nøye.

Det er viktig å merke seg at grønnsaker ikke bør utgjøre en betydelig del av kattens kosthold. Hovedandelen av kattens ernæring bør komme fra kvalitets kattemat som er formulert for å møte deres spesifikke ernæringsbehov som obligatoriske kjøttetere. Hvis du er usikker på hva som er trygt for katten din å spise, bør du rådføre deg med veterinæren din for personlig veiledning.

Ris

Katter kan spise ris, spesielt kokt ris, i små mengder. Ris kan være nyttig i visse situasjoner, for eksempel når katter opplever milde mageproblemer, diaré eller oppkast. Det kokte risen kan bidra til å berolige kattens mage og gi en mild kilde til karbohydrater.

Her er noen ting du bør huske på når du gir ris til katter:

 1. Kokt ris: Gi alltid katten din kokt ris. Rå ris kan være vanskelig å fordøye og kan føre til fordøyelsesproblemer.
 2. Begrens mengden: Ris bør kun gis i små mengder som en midlertidig løsning for mageproblemer. Det bør ikke utgjøre en betydelig del av kattens kosthold, da katter er kjøttetere og har behov for hovedsakelig animalsk protein i kosten.
 3. Bland med kjøtt: For å gjøre ris mer tiltalende og balansert for katten, kan du blande det med kokt kylling eller annet magert kjøtt. Dette vil gi ekstra protein og gjøre det mer appetittvekkende for katten.
 4. Ikke bruk krydder: Unngå å tilsette salt, krydder eller smaksforsterkere i risen når du tilbereder den for katten din.
 5. Konsulter veterinæren: Hvis katten din har mageproblemer eller andre helseproblemer, bør du alltid rådføre deg med veterinæren din før du gir dem ris eller endrer kostholdet på noen måte.

Husk at mens ris kan være nyttig i visse situasjoner, bør kattens hovedkosthold bestå av kvalitets kattemat som er spesielt formulert for å møte deres ernæringsbehov. Hvis du er usikker på hva som er best for katten din, eller hvis katten din har spesielle helsebehov, bør du konsultere veterinæren din for råd og veiledning.

Hva katter ikke bør spise

 1. Melkeprodukter: Mange voksne katter er laktoseintolerante, så unngå å gi dem melk eller meieriprodukter.
 2. Sjokolade: Sjokolade inneholder stoffer som er giftige for katter (og hunder), spesielt teobromin.
 3. Løk og hvitløk: Disse grønnsakene, både rå og kokt, kan være giftige for katter og kan forårsake blodproblemer.
 4. Drue og rosiner: Disse kan forårsake nyresvikt hos katter.
 5. Koffein: Koffeinholdige produkter som kaffe og te kan være svært farlige for katter.
 6. Bein og små beinrester: Små bein kan splintre og forårsake indre skader eller kvelning.
 7. Rått kjøtt og rå fisk: Rått kjøtt og rå fisk kan inneholde bakterier og parasitter som kan være skadelige for katter.

Melkeprodukter

Katter bør unngå å spise melkeprodukter, spesielt etter at de er avvent fra morens melk. Selv om mange mennesker forbinder katter med å drikke melk, er sannheten at de fleste voksne katter er laktoseintolerante, noe som betyr at de ikke har tilstrekkelig mengde av enzymet laktase som trengs for å bryte ned laktose, som er sukkeret i melk.

Her er noen grunner til at melkeprodukter ikke er egnet for katter:

 1. Laktoseintoleranse: Når katter med laktoseintoleranse drikker melk eller spiser meieriprodukter, kan de oppleve mageproblemer som diaré, oppkast eller ubehag.
 2. Kalorier uten ernæringsmessig verdi: Melkeprodukter har høyere kaloriinnhold og fettinnhold, men de gir ikke de essensielle næringsstoffene som katter trenger for å holde seg sunne.
 3. Dehydrering: Melk kan faktisk føre til dehydrering hos katter på grunn av dens vanndrivende egenskaper.
 4. Alternativer: Katter får all den nødvendige væsken de trenger fra drikkevann og bør ikke stole på melk som en væskekilde.

Det finnes spesielle “kattemelker” på markedet som er laktosefrie, men selv disse bør gis med forsiktighet. Selv om de ikke inneholder laktose, er de fortsatt kaloririke og gir ikke den samme ernæringsmessige fordelen som kvalitets kattemat.

Hvis du vil gi katten din en spesiell godbit, er det bedre å velge kattespesifikke godbiter som er formulert for å møte deres ernæringsbehov, eller gi dem små mengder av kjøtt eller annen godkjent mat i stedet.

Som alltid er det viktig å huske at kattens hovedkosthold bør bestå av kvalitets kattemat som er spesielt formulert for å dekke deres ernæringsbehov som obligatoriske kjøttetere. Hvis du har spørsmål om kattens kosthold, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Sjokolade

Katter bør absolutt ikke spise sjokolade. Sjokolade inneholder stoffer som er svært giftige for katter (og hunder), spesielt teobromin og koffein. Selv små mengder sjokolade kan være skadelig for katter og utgjøre en alvorlig helsefare.

Her er hvorfor sjokolade er farlig for katter:

 1. Teobromin: Sjokolade inneholder teobromin, en stimulerende substans som katter ikke kan bryte ned effektivt. Teobromin kan samle seg i kattens system og føre til forgiftning.
 2. Koffein: Noen sjokoladetyper, som mørk sjokolade, kan inneholde betydelige mengder koffein. Koffein er også giftig for katter og kan forårsake alvorlige symptomer.

Symptomer på sjokoladeforgiftning hos katter kan inkludere oppkast, diaré, rastløshet, økt hjertefrekvens, skjelvinger, muskelstivhet, kramper og til og med hjerte- eller pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan sjokoladeforgiftning være dødelig.

Hvis du mistenker at katten din har spist sjokolade eller noe som inneholder sjokolade, må du søke umiddelbar veterinærhjelp. Veterinæren vil kunne gi passende behandling for å hjelpe katten din å bli kvitt giftstoffene og håndtere eventuelle symptomer.

For å unngå sjokoladeforgiftning, bør du oppbevare all sjokolade og matvarer som inneholder sjokolade utenfor rekkevidde for katten din. Hvis du vil gi katten din en godbit, velg trygge alternativer som kattespesifikke godbiter eller små mengder av godkjente matvarer som kokt kylling eller kalkun. Som alltid, hvis du er usikker på hva katten din kan spise, bør du rådføre deg med veterinæren din for råd og veiledning.

Løk og hvitløk

Katter bør aldri spise løk, hvitløk eller andre medlemmer av Allium-familien. Løk og hvitløk inneholder forbindelser som er giftige for katter, og inntak av selv små mengder kan føre til alvorlig forgiftning.

Her er hvorfor løk og hvitløk er farlig for katter:

 1. Allium-forgiftning: Løk og hvitløk inneholder forbindelser som kan ødelegge kattens røde blodceller, noe som fører til en tilstand som kalles hemolytisk anemi. Dette kan føre til redusert oksygentransport i kattens kropp og potensielt være dødelig.
 2. Symptomer: Symptomer på Allium-forgiftning kan inkludere oppkast, diaré, magesmerter, svakhet, sløvhet, mangel på appetitt, økt hjertefrekvens og pustevansker.
 3. Skader på andre organer: I tillegg til å påvirke blodcellene, kan Allium-planter også skade andre organer i kattens kropp.

Det er viktig å være klar over at Allium-forgiftning kan være en alvorlig medisinsk tilstand som krever umiddelbar veterinærbehandling. Hvis du mistenker at katten din har spist løk, hvitløk eller noe som inneholder disse plantene, må du søke veterinærhjelp umiddelbart.

For å unngå Allium-forgiftning, bør du være nøye med å holde løk, hvitløk og matvarer som inneholder disse ingrediensene utenfor rekkevidde for katten din. Som katteeier bør du også være oppmerksom på ingrediensene i maten du gir til katten din, spesielt hvis du deler mat fra bordet ditt. Hvis du er usikker på om en matvare er trygg for katten din, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Drue og rosiner

Katter bør ikke spise druer eller rosiner. Disse fruktene kan være svært giftige for katter og kan forårsake alvorlig nyresvikt.

Årsaken til at druer og rosiner er farlige for katter, er fortsatt ukjent, men selv små mengder av disse fruktene kan føre til alvorlige helseproblemer.

Symptomer på drue- eller rosinforgiftning hos katter kan inkludere oppkast, diaré, sløvhet, mangel på appetitt, magesmerter, dehydrering og økt drikking og urinering. Hvis katten din har spist druer eller rosiner og viser noen av disse symptomene, må du kontakte veterinæren din umiddelbart.

Det er viktig å være oppmerksom på ingrediensene i maten du gir katten din og sørge for at druer og rosiner, samt matvarer som inneholder dem, holdes utenfor rekkevidde for katten din. Selv små mengder kan være farlige, og det er best å være på den sikre siden og unngå å gi disse fruktene til katten din helt.

Hvis du er usikker på hva som er trygt for katten din å spise, eller hvis du mistenker at katten din har spist noe som kan være giftig, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning. Rask handling kan være avgjørende for å beskytte kattens helse og sikkerhet.

Koffein

Katter bør ikke spise mat eller drikke som inneholder koffein. Koffein er en stimulerende substans som finnes i forskjellige matvarer og drikkevarer, som kaffe, te, sjokolade, energidrikker og visse medisiner. Inntak av koffein kan være svært farlig for katter og kan føre til alvorlige helseproblemer.

Her er hvorfor koffein er farlig for katter:

 1. Koffeinforgiftning: Katter er mye mer følsomme for virkningen av koffein enn mennesker, da de bryter ned og fjerner koffein fra kroppen mye langsommere. Inntak av koffein kan føre til koffeinforgiftning hos katter, som kan være livstruende.
 2. Symptomer: Symptomer på koffeinforgiftning hos katter kan inkludere oppkast, diaré, rastløshet, hjertebank, skjelvinger, muskelstivhet, pusteproblemer, økt kroppstemperatur og i alvorlige tilfeller, kramper og død.
 3. Allergier: Noen katter kan også ha allergiske reaksjoner på koffein, og det kan føre til ekstra ubehag og helseproblemer.

På grunn av den potensielle alvorlige risikoen for koffeinforgiftning, bør du aldri gi mat eller drikke som inneholder koffein til katten din. Sørg for å holde kaffe, te, sjokolade, energidrikker og eventuelle medisiner som inneholder koffein, utenfor rekkevidde for katten din.

Hvis du mistenker at katten din har fått i seg koffein, må du kontakte veterinæren din umiddelbart. Tidlig behandling kan være avgjørende for å redde kattens liv. Som katteeier er det viktig å være klar over potensielle farer i kattens miljø og sørge for at de ikke får tilgang til farlige matvarer eller stoffer.

Bein og beinrester

Katter bør ikke spise bein eller beinrester, spesielt små bein som kan splintre og forårsake skade i kattens mage-tarmkanal. Å gi katter bein kan føre til en rekke potensielle problemer og komplikasjoner.

Her er hvorfor katter ikke bør spise bein eller beinrester:

 1. Splinter: Små bein fra f.eks. kylling eller fisk kan splintre når katten tygger på dem. Disse skarpe splintrene kan forårsake sårskader eller perforasjoner i kattens munn, hals, mage eller tarm, noe som kan være livstruende.
 2. Obstruksjon: Beinrester kan også føre til tarmobstruksjoner hos katter. Hvis en bit av bein blir sittende fast i kattens tarmsystem, kan det hindre matens passasje og forårsake alvorlige problemer.
 3. Kvelning: Små bein kan også utgjøre en kvelningsfare hvis katten svelger dem hel uten å tygge ordentlig.

For å unngå disse farene, bør du aldri gi katten din bein eller beinrester å spise. Hvis du gir katten din rått kjøtt, sørg for å fjerne alle bein før servering. Kokt kjøtt er vanligvis tryggere for katter, men sørg også da for å fjerne eventuelle beinrester.

For å tilfredsstille kattens naturlige instinkter for å tygge, kan du gi dem egnet katteleker og tyggeleker som er spesielt laget for å være trygge og fordøyelige. Hvis du er bekymret for at katten din har spist et bein eller beinrester, og du merker symptomer som oppkast, diaré eller sløvhet, må du kontakte veterinæren din umiddelbart for råd og veiledning. Tidlig intervensjon kan bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Rått kjøtt og rå fisk

Katter bør unngå å spise rått kjøtt og rå fisk. Selv om noen katter kan finne rått kjøtt og fisk fristende, er det viktig å forstå at disse matvarene kan inneholde potensielle farer for katten din.

Her er noen grunner til hvorfor katter ikke bør spise rått kjøtt og rå fisk:

 1. Bakterier og parasitter: Rått kjøtt og rå fisk kan være forurenset med farlige bakterier som salmonella og E. coli, samt parasitter som toxoplasma. Inntak av slike mikroorganismer kan føre til alvorlige mage- og tarminfeksjoner hos katter.
 2. Tiaminase: Rå fisk inneholder et enzym kalt tiaminase, som kan bryte ned vitamin B1 (tiamin) i kattens kropp. Tiamin er essensielt for kattens helse, og en mangel på dette vitaminet kan føre til alvorlige nevrologiske problemer.
 3. Ernæringsmessige ubalanser: Rått kjøtt og rå fisk alene kan ikke gi katten alle nødvendige næringsstoffer som de trenger for å opprettholde god helse. Et balansert kattemat som er spesielt formulert for å møte kattens ernæringsbehov, er den beste måten å sikre at katten får alle nødvendige næringsstoffer.

For å opprettholde kattens helse og sikkerhet, bør du tilberede kjøttet og fisken grundig før du gir det til katten din. Kokt kjøtt og kokt fisk er vanligvis tryggere og mindre sannsynlig å inneholde skadelige mikroorganismer. Likevel bør rått kjøtt og fisk unngås, og det er alltid best å konsultere veterinæren din for å få råd om det beste kostholdet for katten din.

Som obligatoriske kjøttetere har katter behov for hovedsakelig animalsk protein i kostholdet sitt. Kvalitets kattemat er spesielt formulert for å møte kattens ernæringsbehov og bør utgjøre hoveddelen av kattens daglige kosthold.

Referanser

Om forfatteren