Hva er det katter ikke kan spise

Katter er kjøttetere og har en spesialisert fordøyelsessystem som er tilpasset å fordøye animalsk protein. Lær mer om hva katter ikke kan spise.

Mat katter ikke bør spise

Det er visse matvarer som mennesker kan spise, men som kan være farlige eller giftige for katter. Her er en liste over noen matvarer katter ikke bør spise:

 1. Løk og hvitløk: Disse inneholder stoffer som kan ødelegge katters røde blodlegemer, føre til anemi og være svært giftig.
 2. Sjokolade: Inneholder teobromin, som katter og andre dyr ikke kan bryte ned på samme måte som mennesker. Sjokolade kan være giftig for katter og forårsake symptomer som oppkast, diaré, rastløshet, og i alvorlige tilfeller, hjerteproblemer og død.
 3. Koffein: Finnes i kaffe, te, energidrikker og noen brus. Koffein kan være skadelig for katter og påvirke nervesystemet, hjertet og fordøyelsen.
 4. Alkohol: Selv små mengder alkohol kan være farlig for katter og føre til alkoholforgiftning, som kan være livstruende.
 5. Rosiner og druer: Disse kan forårsake nyresvikt hos katter, selv i små mengder.
 6. Nøtter: Noen nøtter, som valnøtter og macadamianøtter, kan være giftige for katter og forårsake symptomer som svakhet, oppkast og muskelskjelvinger.
 7. Rått kjøtt, fisk og egg: Rått kjøtt, fisk og egg kan inneholde bakterier som kan føre til matforgiftning hos katter.
 8. Meieriprodukter: De fleste voksne katter er laktoseintolerante og kan få mageproblemer hvis de spiser meieriprodukter.
 9. Bein: Kokte bein kan splintre og forårsake skade på kattens munn, svelg eller tarm.
 10. Hundemat: Katter har spesielle ernæringsbehov, og hundemat eller andre dyrefôr er ikke egnet for dem.

Husk at hvis du mistenker at katten din har spist noe som kan være giftig, eller hvis katten din viser tegn på sykdom etter å ha spist noe, bør du kontakte veterinær umiddelbart for råd og behandling.

Løk og hvitløk

Katter bør ikke spise løk og hvitløk. Disse matvarene inneholder forbindelser som kan være skadelige for katter.

Løk og hvitløk inneholder organiske forbindelser som kan ødelegge katters røde blodlegemer, og dette kan føre til hemolytisk anemi. Anemi er en tilstand der kroppen har for få fungerende røde blodlegemer til å transportere oksygen rundt i kroppen. Dette kan føre til symptomer som svakhet, slapphet, blekhet og redusert matlyst.

Selv små mengder løk eller hvitløk kan være skadelig for katter, så det er best å unngå å gi dem noen matvarer som inneholder disse ingrediensene. Dette inkluderer matrester som kan inneholde løk eller hvitløk, samt matlaging og krydder som bruker disse ingrediensene.

Hvis du mistenker at katten din har spist løk eller hvitløk, eller hvis du ser symptomer på anemi, bør du umiddelbart kontakte veterinær for råd og behandling. Tidlig intervensjon kan være avgjørende for å unngå alvorlige komplikasjoner. Det er alltid best å være forsiktig og sørge for at katten din bare spiser matvarer som er trygge og sunne for dem.

Sjokolade

Katter bør ikke spise sjokolade. Sjokolade inneholder teobromin og koffein, som er kjemiske stoffer som er giftige for katter (og også for hunder og noen andre dyrearter).

Teobromin og koffein påvirker kattens nervesystem og kardiovaskulære system negativt. Katter er mye mer følsomme for disse stoffene enn mennesker, da de har lavere evne til å metabolisere og bryte dem ned.

Inntak av sjokolade kan føre til en rekke symptomer hos katter, inkludert oppkast, diaré, rastløshet, rask pust, økt hjertefrekvens, muskelskjelvinger og i alvorlige tilfeller, kan det føre til hjerteproblemer, kramper og til og med død.

Selv små mengder sjokolade kan være farlig for katter, så det er viktig å holde sjokolade og matvarer som inneholder sjokolade utilgjengelig for katter. Hvis du mistenker at katten din har spist sjokolade, må du kontakte veterinær umiddelbart for råd og behandling.

For å oppsummere: Sjokolade er ikke trygt for katter og bør holdes borte fra deres rekkevidde. Sørg for å gi dem kun kattemat og katteleker som er trygge og egnet for deres ernæringsmessige behov.

Koffein

Katter bør ikke spise koffein. Koffein finnes i kaffe, te, brus, energidrikker og visse medisiner. Katter og andre dyr er mye mer følsomme for koffein enn mennesker, da de ikke har evnen til å bryte ned og metabolisere koffein på samme måte.

Inntak av koffein kan forårsake en rekke uønskede symptomer og problemer hos katter, inkludert:

 1. Rask pust og hjertefrekvens: Koffein kan stimulere kattens nervesystem og føre til økt pustefrekvens og hjertefrekvens.
 2. Nervøsitet og rastløshet: Katter kan bli rastløse, urolige og overaktive etter å ha inntatt koffein.
 3. Mageproblemer: Koffein kan irritere kattens mage og føre til oppkast og diaré.
 4. Muskel skjelvinger: Katter kan oppleve muskelskjelvinger og skjelvinger som en reaksjon på koffein.
 5. Kramper: I noen tilfeller kan høye doser koffein føre til kramper hos katter.

Koffein kan være livstruende for katter, spesielt i store mengder. Derfor er det viktig å unngå å gi dem mat eller drikke som inneholder koffein. Pass også på at katten ikke har tilgang til kaffebønner, kaffegrut, teblader eller andre koffeinhaltige produkter.

Hvis du mistenker at katten din har fått i seg koffein eller viser symptomer på koffeinforgiftning, bør du kontakte veterinær umiddelbart for nødvendig behandling. Å få rask veterinærhjelp kan være avgjørende for å sikre kattens velvære og helse.

Alkohol

Katter bør absolutt ikke få i seg alkohol. Alkohol er giftig for katter og kan føre til alvorlige helseproblemer og til og med død.

Katter har en mye lavere toleranse for alkohol enn mennesker, og selv små mengder kan være skadelige. Alkohol kan forårsake en rekke symptomer og effekter hos katter, inkludert:

 1. Depresjon av nervesystemet: Alkohol virker som et depressivt middel på kattens nervesystem, noe som kan føre til nedsatt koordinasjon, svekkede reflekser og sløvhet.
 2. Oppkast og diaré: Inntak av alkohol kan irritere kattens mage og tarm, noe som kan føre til oppkast og diaré.
 3. Hjerte- og pusteproblemer: Alkohol kan påvirke kattens hjerte og pustefrekvens, og i alvorlige tilfeller kan det føre til hjertesvikt eller pustevansker.
 4. Koordinasjonsproblemer: Katter som har inntatt alkohol kan ha vanskeligheter med å bevege seg normalt, noe som kan føre til fall og skader.
 5. Alkoholforgiftning: Ved høye nok doser kan katter oppleve alkoholforgiftning, som kan være livstruende og kreve øyeblikkelig veterinærbehandling.

Det er viktig å holde all alkohol utenfor rekkevidde for katter. Kattens nysgjerrighet kan føre til utilsiktede inntak av alkoholholdige drikker som kan være farlige for dem.

Hvis du mistenker at katten din har fått i seg alkohol eller viser symptomer på alkoholforgiftning, bør du umiddelbart kontakte veterinær for nødvendig behandling. Å få rask veterinærhjelp kan redde kattens liv. Som ansvarlig eier er det viktig å sikre at katten din kun får tilgang til trygge og sunne matvarer.

Rosiner og druer

Katter bør ikke spise rosin eller druer. Selv om den spesifikke forbindelsen i druer og rosiner som kan være skadelig for hunder ikke er fullstendig forstått, har det blitt observert at disse fruktene kan føre til alvorlig nyresvikt hos hunder. Selv om det er mindre vanlig å se dette hos katter, er det best å være forsiktig og unngå å gi dem druer eller rosiner.

For noen katter kan inntak av druer eller rosiner føre til oppkast, diaré eller mageubehag. Det er også en risiko for at noen katter kan være mer følsomme enn andre, og at de kan utvikle alvorligere reaksjoner, inkludert nyresvikt.

Som ansvarlig katt-eier er det viktig å sørge for at katten din ikke har tilgang til druer eller rosiner, og at du ikke gir dem disse fruktene som en del av deres kosthold. Hvis du tror at katten din har spist druer eller rosiner, eller hvis du observerer symptomer som oppkast, diaré eller uvanlig oppførsel, bør du kontakte veterinær umiddelbart for å få råd og behandling. Tidlig intervensjon kan være avgjørende for å beskytte kattens helse og velvære.

Nøtter

Katter bør ikke spise visse typer nøtter, da noen nøtter kan være giftige eller skadelige for dem. Noen av de nøttene som kan være farlige for katter inkluderer:

 1. Macadamianøtter: Disse nøttene inneholder et stoff som er giftig for katter og kan forårsake symptomer som svakhet, ataksi (ustø gange), oppkast, muskelskjelvinger og feber.
 2. Valnøtter: Valnøtter kan også være giftige for katter. De kan føre til gastrointestinale problemer og forårsake symptomer som oppkast og diaré.
 3. Pekannøtter: Pekannøtter kan være vanskelig å fordøye for katter og kan føre til mageproblemer og ubehag.
 4. Andre nøtter: Det er best å være forsiktig og unngå å gi katter andre typer nøtter også, da noen nøtter kan være for store og potensielt forårsake kvelning eller skade på kattens tarm.

Nøtter generelt er også veldig kaloririke og fettholdige, og det anbefales ikke å gi katter store mengder nøtter da det kan føre til vektøkning og mageproblemer.

Hvis katten din har fått i seg nøtter og viser tegn på uvanlig oppførsel, oppkast, diaré eller andre symptomer, bør du kontakte veterinær for råd og behandling. Som med andre matvarer som ikke er en del av kattens naturlige diett, er det best å være forsiktig og sørge for at katten din bare spiser mat som er trygg og egnet for dem.

Rått kjøtt, fisk og egg

Katter har en naturlig tendens til å være kjøttetere, men det er viktig å være forsiktig med hvilken type kjøtt de spiser. Rått kjøtt, fisk og egg kan potensielt inneholde bakterier og parasitter som kan være skadelige for katter og forårsake matforgiftning eller infeksjoner.

 1. Rått kjøtt: Rått kjøtt kan være kontaminert med bakterier som salmonella eller E. coli. Disse bakteriene kan føre til alvorlig mage- og tarmsykdom hos katter.
 2. Rå fisk: Rå fisk kan inneholde et enzym kalt thiaminase, som kan bryte ned vitamin B1 (tiamin) i kattens kropp. Tiamin er en viktig vitamin som er nødvendig for kattens nervesystem. Tiaminmangel kan føre til alvorlige nevrologiske problemer hos katter.
 3. Rå egg: Rå egg kan inneholde et protein kalt avidin, som kan binde seg til biotin (B-vitamin) og forhindre kroppens evne til å absorbere det. Biotinmangel kan føre til hudproblemer og pelsproblemer hos katter.

Det er også verdt å merke seg at selv om katter i naturen spiser byttedyr rå, er de tamme kattenes fordøyelsessystem ikke alltid like godt tilpasset forbruk av rå mat. Derfor er det best å tilberede kjøtt, fisk og egg før du gir det til katten din.

Hvis du ønsker å gi katten din en variasjon i kostholdet, kan du vurdere å gi dem tilberedt kjøtt, kokt fisk eller hardkokte egg, så lenge det ikke er krydret eller tilsatt ingredienser som kan være skadelige for katter. Snakk med veterinæren din før du gjør større endringer i kattens kosthold for å sikre at det er trygt og sunt for dem.

Meieriprodukter

Katter er i utgangspunktet laktoseintolerante, noe som betyr at de har en begrenset evne til å fordøye melkesukker (laktose) etter at de har blitt avvent fra morens melk. Derfor er det generelt ikke anbefalt å gi katter meieriprodukter, spesielt i store mengder.

Meieriprodukter som melk, ost og iskrem inneholder laktose. Hvis katter inntar store mengder laktose, kan det føre til mageproblemer som diaré, oppkast og magekramper.

Selv om noen katter kan ha en viss toleranse for små mengder meieriprodukter uten å utvikle problemer, er det best å være forsiktig og begrense eller unngå å gi dem meieriprodukter helt. Det finnes mange andre sunne godbiter som er mer egnet for katter og som de vil nyte like mye.

Hvis du ønsker å gi katten din en godbit, kan du vurdere å gi dem spesielle kattegodbiter som er tilgjengelige i dyrebutikker, som er formulert for å møte kattens ernæringsmessige behov og er trygge for dem å spise. Vann er den beste væsken for katter å drikke, så sørg alltid for at katten din har tilgang til ferskt vann for å holde seg hydrert.

Som alltid er det viktig å konsultere veterinæren din hvis du er usikker på hva som er trygt og passende for kattens kosthold. Veterinæren kan gi deg råd om riktig ernæring og godbiter som passer for katten din.

Bein

Katter skal ikke spise kokte bein, spesielt små bein som kan splintre. Kokte bein, spesielt fra fjærkre som kylling eller kalkun, har en tendens til å bli skjøre, og når katter forsøker å tygge på dem, kan de splintre seg og forårsake alvorlige skader i kattens munn, svelg eller tarm.

Svært små bein, som bein fra fisk, kan også være farlige for katter. Slike bein kan sette seg fast i kattens hals eller mage-tarmkanalen, noe som kan føre til blokkeringer og andre potensielt livstruende problemer.

I naturen vil katter instinktivt tygge på bein fra byttedyr, men som tamdyr har de blitt avlet og tilpasset for å spise en diett som primært består av kjøtt. Derfor er det best å unngå å gi katter bein fra matvarer som du spiser hjemme.

Hvis du ønsker å gi katten din noe å tygge på, kan du gi spesielle kattegodbiter eller tyggeleker som er laget for katter og som er trygge for dem å spise. Sørg alltid for å overvåke katten din når den leker eller spiser, spesielt hvis det er noe nytt eller ukjent i kostholdet deres.

Hvis katten din har fått i seg et bein og viser tegn på ubehag, smerte eller vanskeligheter med å spise eller drikke, bør du kontakte veterinær umiddelbart for råd og behandling.

Hundemat eller annet dyrefôr

Katter og hunder har forskjellige ernæringsmessige behov, så det er ikke anbefalt å gi katter hundemat eller andre typer dyrefôr. Katter er obligate kjøttetere, noe som betyr at de har spesielle behov for proteiner og næringsstoffer som kun finnes i animalsk vev. Hunder er derimot mer tilpasningsdyktige og kan spise en mer variert diett, inkludert noen plantebaserte ingredienser.

Hundemat kan mangle spesifikke næringsstoffer som katter trenger, som taurin og arakidonsyre, som er essensielle for kattens helse. I tillegg inneholder noen hundematprodukter ingredienser som kan være skadelige for katter, som for eksempel løk og hvitløk, som vi tidligere nevnte at katter ikke bør spise.

For å sikre at katten din får riktig ernæring og helse, er det viktig å gi dem kattemat som er spesielt formulert for deres behov. Kattemat er designet for å inneholde de riktige mengdene protein, taurin, vitaminer og mineraler som er nødvendige for en sunn katt. Det finnes et bredt utvalg av kattematprodukter tilgjengelig i dyrebutikker og hos veterinærer som er egnet for forskjellige aldre og helsebehov hos katter.

Hvis du har både katter og hunder i huset, sørg for at de har egne matskåler og at de ikke har tilgang til hverandres mat. Hold også alltid kattens mat og hundens mat adskilt for å forhindre utilsiktet forbruk av feil mattype.

Som alltid er det best å konsultere veterinæren din hvis du er usikker på hva som er den beste dietten for katten din. Veterinæren kan gi deg råd om riktig kattemat og ernæring for å holde katten din sunn og frisk.

Referanser

Om forfatteren