Hunden lukter vondt fra munnen

Dårlig ånde hos hund er et vanlig problem, men det kan være et symptom på et mer alvorlig problem. Lær mer om årsaker, behandling og forebygging av dårlig ånde hos hund.

Undersøk hundens munn

Det første du bør gjøre er å se nærmere på hundens munn. Se etter følgende:

 • Tannstein: Dette er en hard, gulaktig eller brunaktig belegg som dannes på tennene. Det kan føre til tannkjøttbetennelse og dårlig ånde.
 • Tannkjøttbetennelse: Dette er en betennelse i tannkjøttet som kan være rød, hoven og blødende. Det kan føre til tannløsning og dårlig ånde.
 • Sår eller skader: Sår eller skader i munnen kan være smertefulle for hunden og føre til dårlig ånde.
 • Fremmedlegemer: Fremmedlegemer som bein, pinnebiter eller leker kan sette seg fast i hundens munn og føre til dårlig ånde.

Hvis du finner noe av dette i hundens munn, bør du ta den til veterinæren for en grundigere undersøkelse.

Relatert: Dårlig ånde hos hund

Årsaker til dårlig ånde hos hunder

Tannproblemer

En av de vanligste årsakene til dårlig ånde hos hunder er tannproblemer. Akkurat som hos mennesker, kan opphopning av plakk og tannstein føre til betennelse i tannkjøttet og dårlig ånde. I tillegg kan tannråte og infeksjoner i munnen forårsake ubehagelig lukt.

Fordøyelsesproblemer

Dårlig ånde hos hunder kan også skyldes problemer med fordøyelsen. Gassdannelse i mage-tarmkanalen eller tilstedeværelsen av en tarminfeksjon kan føre til ubehagelig lukt fra munnen.

Ifølge en studie publisert i Journal of Veterinary Internal Medicine, kan fordøyelsesproblemer forårsake endringer i sammensetningen av bakterier i tarmen, noe som kan påvirke lukten som kommer fra munnen.

Diett

Hva hunden spiser kan også påvirke lukten fra munnen. Å gi hunden mat med sterke lukter, som fisk eller visse typer kjøtt, kan føre til dårlig ånde. I tillegg kan matrester som blir sittende fast mellom tennene, forårsake bakterievekst og dårlig lukt.

Andre årsaker til dårlig ånde hos hund

I tillegg til problemer i munnen, kan dårlig ånde hos hund også være et symptom på en rekke andre tilstander, inkludert:

 • Nyresykdom: Nyresykdom kan føre til at en hund lukter ammoniakk fra munnen.
 • Diabetes: Diabetes kan føre til at en hund lukter aceton fra munnen.
 • Leverproblemer: Leverproblemer kan føre til at en hund lukter svovel fra munnen.

Hvis du er bekymret for hundens helse, bør du ta den til veterinæren for en diagnose.

Behandling av dårlig ånde hos hund

Behandlingen av dårlig ånde hos hund vil avhenge av den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan det være nok å forbedre hundens munnhygiene ved å pusse tennene regelmessig og gi den tyggebein eller tannrensemidler. I andre tilfeller kan det være nødvendig med veterinærbehandling, for eksempel antibiotika for å behandle en infeksjon eller kirurgi for å fjerne en tann.

Relatert: Plutselig dårlig ånde hos hund

Forebygging av dårlig ånde hos hund

Det er en rekke ting du kan gjøre for å forhindre dårlig ånde hos hund, inkludert:

 • Pusse hundens tenner regelmessig: Dette er den beste måten å fjerne tannstein og forhindre tannkjøttbetennelse.
 • Gi hunden tyggebein eller tannrensemidler: Dette kan bidra til å holde tennene rene og friske.
 • Ta hunden til veterinæren for regelmessige undersøkelser: Dette vil bidra til å oppdage og behandle eventuelle problemer med tennene eller munnen på et tidlig stadium.

Tidlig oppdagelse og veterinærbesøk

Det er viktig å være oppmerksom på tegn på dårlig ånde hos hunden din og søke veterinærhjelp hvis du legger merke til vedvarende problemer. Dårlig ånde kan være et tidlig varseltegn på underliggende helseproblemer som krever behandling. Ved å søke profesjonell hjelp tidlig, kan du bidra til å forhindre at mindre problemer utvikler seg til mer alvorlige tilstander.

Ifølge American Veterinary Medical Association, “Regelmessige veterinærbesøk er avgjørende for å opprettholde god helse hos hunder, inkludert munnhelse. Veterinæren kan utføre grundige undersøkelser og gi råd om forebyggende tiltak for å sikre hundens velvære.”

Dental hygiene hos ulike hunderaser

Det er viktig å merke seg at noen hunderaser kan være mer utsatt for tannproblemer enn andre. Mindre hunderaser, som dvergpuddel, Yorkshire terrier og chihuahua, har for eksempel mindre kjeve og tannstruktur, noe som kan øke risikoen for tannproblemer.

Ifølge en studie utført ved University of California, Davis, “Mindre hunderaser har en høyere forekomst av tannproblemer sammenlignet med større raser. Dette skyldes delvis deres mindre kjeve og tannstruktur, som kan gjøre det vanskeligere å opprettholde god munnhelse.”

Viktigheten av regelmessig tannsjekk

I tillegg til daglig tannstell hjemme, bør hundeeiere også planlegge regelmessige tannsjekker hos veterinæren. Under disse sjekkene kan veterinæren undersøke tannhelsen til hunden, identifisere eventuelle problemer og gi råd om videre behandling og forebygging.

Ifølge American Animal Hospital Association, “Regelmessige tannsjekker er avgjørende for å oppdage og behandle tannproblemer hos hunder tidlig. Dette kan bidra til å forhindre utvikling av alvorlige tilstander og opprettholde god munnhelse gjennom hele hundens liv.”

Naturlige midler for å bekjempe dårlig ånde

Noen hundeeiere foretrekker å bruke naturlige midler for å bekjempe dårlig ånde hos hunder. Det finnes flere urter og kosttilskudd som hevdes å fremme god munnhelse og redusere dårlig ånde.

Ifølge en gjennomgang publisert i Journal of Veterinary Dentistry, “Visse urter og kosttilskudd, som persillefrøolje og klorofyll, har blitt foreslått som naturlige midler for å bekjempe dårlig ånde hos hunder. Imidlertid er det begrenset vitenskapelig bevis for deres effektivitet, og det er viktig å konsultere veterinæren din før du bruker slike produkter.”

Når bør du bekymre deg?

Det er normalt at hunder har en viss lukt fra munnen, men hvis lukten er veldig sterk eller ubehagelig, kan det være et tegn på et problem. Her er noen tips for å vite når du bør bekymre deg for hundens ånde:

 • Lukten er plutselig blitt mye verre: Dette kan være et tegn på en infeksjon eller en annen medisinsk tilstand.
 • Hunden har andre symptomer: For eksempel nedsatt matlyst, vekttap, eller slapphet.
 • Du ser tegn på tannproblemer: For eksempel tannstein, tannkjøttbetennelse, eller løse tenner.
 • Hundens ånde lukter urin eller avføring: Dette kan være et tegn på nyre- eller leverproblemer.
 • Hundens ånde lukter aceton: Dette kan være et tegn på diabetes.

Hvis du er bekymret for hundens ånde, er det alltid best å ta den med til veterinæren for en undersøkelse. Veterinæren kan undersøke hundens munn og sjekke for eventuelle underliggende medisinske tilstander.

Konklusjon

Dårlig ånde hos hund er et vanlig problem, men det kan være et symptom på et mer alvorlig underliggende problem. Det er derfor viktig å ta hunden til veterinæren for en undersøkelse hvis du merker at den har dårlig ånde. Ved å ta vare på hundens munnhygiene og gi den regelmessige veterinærkontroller, kan du bidra til å forhindre dårlig ånde og holde hunden din frisk og sunn.

Referanser

Om forfatteren