Hunden klør i øret og rister på hodet

Denne artikkelen vil utforske de vanligste årsakene til at hunder klør seg i øret og hva du kan gjøre for å løse problemet.

Når du ser hunden din klø seg i øret og riste på hodet, kan det være et tegn på ubehag eller irritasjon. Dette vanlige atferdsmønsteret hos hunder kan ha flere årsaker, og det er viktig å forstå dem for å kunne hjelpe din firbente venn. Denne artikkelen vil utforske de vanligste årsakene til at hunder klør seg i øret og hva du kan gjøre for å løse problemet.

Hvorfor klør hunden seg i øret?

Når en hund klør seg i øret, kan det skyldes ulike faktorer. Her er noen av de vanligste årsakene:

1. Øreinfeksjoner

Øreinfeksjoner er en av de mest hyppige årsakene til at hunder klør seg i øret. Disse infeksjonene kan være forårsaket av bakterier, gjær eller parasitter. Typiske symptomer inkluderer kløe, rødhet, hevelse og en ubehagelig lukt. Hunder med floppy ører, som Basset Hounds eller Cocker Spaniels, er mer utsatt for øreinfeksjoner på grunn av dårlig luftsirkulasjon i ørene.

2. Allergier

Allergier, enten de er matallergier eller miljøallergier, kan forårsake kløe i ørene hos hunder. Pollen, støv, muggsporer og visse matvarer kan utløse allergiske reaksjoner som fører til kløe i ørene. Hunder kan også utvikle hudutslett eller røde øyne som en del av allergiske symptomer.

3. Fremmedlegemer

Noen ganger kan fremmedlegemer som gressfrø, små insekter eller øremidd komme inn i hundens øre og forårsake irritasjon. Dette kan føre til kraftig kløe og ubehag. Det er viktig å sjekke hundens ører regelmessig for å fjerne eventuelle fremmedlegemer.

4. Øreparasitter

Øremidd, også kjent som otodectes cynotis, er små parasitter som kan infisere hundens øregang og forårsake intens kløe. Disse parasittene kan være spesielt plagsomme for valper og unge hunder.

5. Eksponering for vann

Hvis hunden din svømmer mye eller blir utsatt for fuktighet i ørene, kan det føre til en tilstand kjent som “svømmers øre” eller ørebetennelse. Dette er vanligst hos hunder med lange ører eller hunder som liker å dykke i vann.

Relatert: Hund klør i øret

Hvordan kan du hjelpe hunden din?

Når du har identifisert årsaken til at hunden din klør seg i øret, er det viktig å ta riktige skritt for å løse problemet. Her er noen nyttige løsninger:

1. Øreundersøkelse

Hvis du mistenker at hunden din har en øreinfeksjon eller fremmedlegemer i øret, bør du oppsøke veterinær umiddelbart. En grundig øreundersøkelse vil hjelpe veterinæren med å diagnostisere problemet riktig og foreskrive nødvendig behandling.

2. Allergihåndtering

Hvis allergier er årsaken til kløen, kan veterinæren anbefale allergitest for å identifisere allergenene. Deretter kan du ta skritt for å begrense eksponeringen for disse allergenene. Medisinering kan også være nødvendig for å lindre symptomene.

3. Forebygging

For å forebygge øreinfeksjoner kan du holde hundens ører rene og tørre. Unngå å bruke Q-tips eller andre fremmedlegemer i ørene, da dette kan føre til skader. Bruk ørevask anbefalt av veterinæren for å opprettholde god ørehygiene.

4. Behandling mot øremidd

Hvis øremidd er årsaken til kløen, vil veterinæren foreskrive medisiner som dråper eller salver for å behandle infeksjonen. Behandlingen må ofte gjentas over en periode for å sikre at alle middene er utryddet.

5. Beskytt ørene i vann

Hvis hunden din er glad i å svømme, kan du bruke ørepropper eller ørebeskyttelse for å hindre vann i å komme inn i ørene. Etter svømming, bør du tørke hundens ører grundig med en ren klut.

Relatert: Lindre kløe hos hund

Forebyggende tiltak for å unngå øreproblemer hos hunden din

Å forebygge øreproblemer hos hunden din er like viktig som å behandle dem når de oppstår. Her er noen forebyggende tiltak som kan bidra til å holde hundens ører sunne og fri for irritasjon:

1. Regelmessig inspeksjon

Ta deg tid til å inspisere hundens ører regelmessig. Dette kan bidra til å oppdage eventuelle tidlige tegn på infeksjon eller irritasjon før de blir alvorlige. Se etter rødhet, hevelse, uvanlig utflod eller en ubehagelig lukt.

2. Rengjøring

Hold hundens ører rene, men vær forsiktig når du gjør det. Bruk kun ørevaskemidler som er anbefalt av veterinæren din, da noen produkter kan være skadelige. Unngå å bruke vattpinner eller bomullspinner dypt inne i øret, da dette kan skade trommehinnen.

3. Tørk ørene

Etter bading eller svømming, sørg for å tørke hundens ører grundig. Fuktige ører er mer mottakelige for infeksjoner, spesielt hvis hunden har lange ører som kan holde på fuktigheten.

4. Fôrvalg

Hundens kosthold kan også påvirke ørehelsen. Noen hunder er allergiske mot visse ingredienser i hundefôret, og dette kan føre til øreproblemer. Velg et høykvalitetsfôr som passer til hundens alder og spesielle behov, og konsulter veterinæren din om eventuelle allergier.

5. Beskytt ørene

Hvis hunden din har en tendens til å utvikle øreproblemer etter svømming eller bading, kan du bruke ørepropper eller ørebeskyttelse. Dette kan bidra til å forhindre vanninntrengning og infeksjoner.

Når bør du oppsøke veterinær?

Selv om du kan ta noen skritt for å håndtere mindre øreproblemer hjemme, er det tilfeller der profesjonell hjelp er nødvendig. Du bør umiddelbart oppsøke veterinær hvis:

  • Hunden din viser alvorlige symptomer som øreblødning, alvorlig hevelse eller uvanlig aggressiv oppførsel.
  • Du mistenker at hunden din har en øreinfeksjon, spesielt hvis det er gjentatte tilfeller.
  • Hunden din har en vedvarende og ubehagelig lukt fra ørene.
  • Du ser at hunden din har fremmedlegemer som du ikke kan fjerne forsiktig selv.

Veterinæren vil kunne gi en grundig diagnose og foreskrive riktig behandling for å løse hundens øreproblemer.

Behandling av øreproblemer hos hunden

Når du har konsultert veterinæren og fått en diagnose for hundens øreproblemer, vil du motta anbefalinger for behandling. Her er noen vanlige behandlingsmetoder for ulike øreproblemer:

1. Medisiner

For øreinfeksjoner vil veterinæren sannsynligvis forskrive øredråper eller salver som inneholder antibiotika eller soppdrepende midler, avhengig av årsaken til infeksjonen. Det er viktig å følge doseringsinstruksjonene nøye og fullføre hele behandlingen, selv om symptomene forsvinner tidligere.

2. Steroider og antihistaminer

Hvis allergier er roten til problemet, kan veterinæren foreskrive steroider eller antihistaminer for å redusere kløen og betennelsen. Disse medisinene kan hjelpe med å lindre ubehaget og forhindre at hunden din kontinuerlig klør seg i øret.

3. Rengjøring

I tilfeller av opphopet ørevoks eller fremmedlegemer kan veterinæren utføre en profesjonell ørerens for å fjerne alt som kan forårsake irritasjon. Du kan også bli instruert om hvordan du skal rengjøre ørene hjemme med de riktige produktene og teknikkene.

4. Kirurgi

Noen ganger kan mer alvorlige tilstander som svulster eller polypene kreve kirurgisk inngrep. Veterinæren vil vurdere situasjonen og avgjøre om operasjon er nødvendig for å løse hundens øreproblem.

5. Forebyggende tiltak

Etter vellykket behandling er det viktig å opprettholde god ørehygiene for å forhindre tilbakefall. Fortsett å inspisere hundens ører regelmessig, og følg veterinærens råd om rengjøring og pleie.

Vær oppmerksom på endringer i atferd

Hundens atferd kan gi verdifulle ledetråder om helseproblemer. Hvis du merker at hunden din klør seg i øret eller rister på hodet hyppigere enn vanlig, eller hvis den virker irritabel, trist eller urolig, kan dette være tegn på ubehag i ørene. Det er viktig å handle raskt for å forhindre at problemet forverres.

Endringer i livsstil for å forebygge øreproblemer

For å unngå at hunden din utvikler øreproblemer i fremtiden, kan det være nyttig å gjøre noen endringer i livsstilen og omsorgen du gir henne. Her er noen praktiske tips:

Tørk ørene etter vannaktiviteter

Hvis hunden din elsker å bade eller svømme, er det viktig å tørke ørene grundig etter vannaktiviteter. Bruk en ren og tørr klut for å fjerne fuktighet fra ørene. Dette bidrar til å forhindre at vann blir fanget i øregangene og reduserer risikoen for øreinfeksjoner.

Begrense eksponering for allergener

Hvis hunden din har allergier, kan du prøve å begrense eksponeringen for potensielle allergener. Dette kan inkludere å bruke allergivennlige puter og tepper, støvsuge regelmessig for å fjerne støv og pollen, og unngå matvarer som forverrer allergiske reaksjoner.

Gi et balansert kosthold

Sunn ernæring spiller en viktig rolle i hundens generelle helse, inkludert ørehygiene. Sørg for at hun får et balansert kosthold som inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Dette kan bidra til å opprettholde et sterkt immunsystem og redusere risikoen for allergier.

Regelmessig fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er viktig for hundens trivsel. Gjennom regelmessige turer og leketid kan du hjelpe henne med å opprettholde en sunn vekt og generell helse. Dette kan også bidra til å unngå overdreven kløe og irritasjon som kan oppstå på grunn av stress eller kjedsomhet.

Vær oppmerksom på tidlige tegn

Vær en observant hundeeier og vær oppmerksom på tidlige tegn på ubehag i hundens ører. Hvis du legger merke til at hun begynner å klø seg mer enn vanlig, rister på hodet hyppigere eller viser andre tegn på ubehag, ta kontakt med veterinæren din tidlig for en grundig undersøkelse.

Avsluttende tanker

Når hunden din klør seg i øret og rister på hodet, er det viktig å være oppmerksom på årsaken og ta nødvendige skritt for å hjelpe din kjæledyr. Gjennom regelmessig inspeksjon, riktig rengjøring og forebyggende tiltak kan du bidra til å holde hundens ører friske og fri for ubehag. Husk alltid at veterinæren din er den beste ressursen for å få råd og behandling når det gjelder øreproblemer hos hunden din. Med god omsorg og oppmerksomhet kan du sørge for at din firbente venn lever et komfortabelt og sunt liv.

Konklusjon

Hvis hunden din klør seg i øret og rister på hodet, er det viktig å ta dette symptomet på alvor. Årsakene kan variere, men med riktig diagnose og behandling kan du bidra til å lindre hundens ubehag og forhindre videre komplikasjoner. Husk alltid å konsultere veterinæren din for profesjonell veiledning og omsorg for din kjære firbente venn.

Referanser

Om forfatteren