Hunden blør etter kloklipp

I denne artikkelen vil vi utforske hvorfor dette kan skje, hvordan du kan unngå det, og hva du bør gjøre hvis det allerede har skjedd.

Å klippe hundens klør er en viktig del av hundepleie, men noen ganger kan det gå galt, og hunden kan begynne å blø. Dette kan være en skremmende opplevelse for både hunden og eieren. I denne artikkelen vil vi utforske hvorfor dette kan skje, hvordan du kan unngå det, og hva du bør gjøre hvis det allerede har skjedd.

Hvorfor blør hunden etter kloklipp?

Når en hunds klør blir for lange, kan de begynne å kurve seg inn i poten. Dette kan føre til smerte, ubehag og i noen tilfeller, til og med skade. Når klørne blir for lange, kan det også føre til at blodårene i klørne, kjent som “levende vev” eller “blodforsyningen,” forlenger seg inn i klørne. Dette er grunnen til at det er viktig å klippe hundens klør regelmessig for å unngå denne situasjonen.

Når du klipper klørne for nær “levende vev,” kan du forårsake blødning. Dette skjer fordi klørne inneholder små blodkar som forsyner blod til levende vev. Hvis du skader disse blodkarene under klippingen, vil det føre til blødning.

Relatert: Hvor ofte klippe klør på hund

Hvordan unngå at hunden blør etter kloklipp

 1. Bruk riktige klippeverktøy: Det første trinnet for å unngå at hunden blør etter kloklipp er å bruke riktige klippeverktøy. Investér i et par klippere som er designet spesielt for hunder. Det finnes forskjellige typer klippere tilgjengelig, inkludert guillotin-klippere og saks-klippere. Velg det som passer best for din hund og dine ferdigheter.
 2. Lær å identifisere “levende vev”: Før du begynner å klippe hundens klør, er det viktig å lære å identifisere “levende vev.” Dette er det lyserøde området i klørne hvor blodkarene er. Du må unngå å klippe inn i dette området. Hvis du er usikker, kan du be om hjelp fra en veterinær eller profesjonell hundefrisør.
 3. Klipp litt om gangen: Når du begynner å klippe klørne, er det best å klippe litt om gangen. Dette gir deg muligheten til å se nærmere på klørne og unngå å klippe for mye. Hvis du er usikker på hvor mye du skal klippe, er det bedre å være forsiktig og klippe mindre enn å risikere å skade hunden.
 4. Ha stoppblødningmiddel tilgjengelig: Det er alltid lurt å ha et stoppblødningmiddel, som for eksempel en spesiell pulver eller penn, tilgjengelig når du klipper hundens klør. Dette kan hjelpe deg å stoppe blødningen raskt hvis du skulle skade blodkarene.
 5. Belønn hunden din: Husk å belønne hunden din etter kloklippen. Dette kan hjelpe dem å forbinde klippingen med noe positivt. Gi dem en godbit eller ros for å gjøre opplevelsen hyggelig.

Når bør du klippe hundens klør?

En annen viktig faktor i å unngå blødning etter kloklipp er å forstå når det er riktig tidspunkt å klippe klørne. Dette avhenger av hundens aktivitetsnivå og klørnes vekst. Her er noen retningslinjer som kan hjelpe deg med å bestemme når det er på tide å klippe klørne:

 1. Sjekk klørne jevnlig: Det er viktig å sjekke hundens klør regelmessig, gjerne hver uke eller annenhver uke, avhengig av hvor fort de vokser. Jo oftere du kontrollerer klørne, desto bedre kan du forhindre at de blir for lange.
 2. Hør på lyden: En indikator på at klørne er for lange, er den karakteristiske klikkelyden når hunden går på harde overflater som fliser eller parkett. Hvis du hører denne lyden, er det tid for en klipp.
 3. Se på klørnes lengde: Klørne bør aldri berøre bakken når hunden står på alle fire. Hvis de gjør det, er de for lange og trenger klipping.
 4. Se etter slitasje: Aktive hunder som løper mye på ulike underlag, kan trenge sjeldnere klipp, da de naturlig vil slipe klørne litt ned. Pass likevel på å kontrollere klørne jevnlig, da noen klør kan vokse raskere enn andre.
 5. Hos eldre hunder: Eldre hunder har ofte mindre aktivitet og tregere klørvekst. Dette kan føre til at klørne blir lengre over tid, så det er viktig å være spesielt oppmerksom på klørne til eldre hunder.

Relatert: Umulig å klippe klør på hund

Hva du skal gjøre hvis hunden blør etter kloklipp

Selv om du tar alle forholdsregler, kan det fortsatt skje at hunden din begynner å blø etter kloklipp. Hvis dette skjer, ikke panikk. Her er trinnene du bør følge:

 1. Stopp blødningen: Hvis hunden blør, bruk stoppblødningmiddelet umiddelbart for å stoppe blødningen. Påfør det forsiktig på det blødende området.
 2. Pakk poten inn: For å unngå at hunden slikker eller biter på det skadede området, kan du pakke poten inn med en bandasje eller et rent håndkle. Pass på at det ikke er for stramt for å hindre sirkulasjonen.
 3. Kontakt veterinær: Hvis blødningen ikke stopper eller hvis du er usikker på alvorlighetsgraden av skaden, bør du umiddelbart kontakte en veterinær. De kan gi deg råd og eventuelt foreskrive medisiner eller behandling.

Konsekvenser av negleblødning hos hunder

Når en hunds negler blør etter klipping, kan det føre til mer enn bare midlertidig ubehag. Det er viktig å forstå konsekvensene av negleblødning for å forhindre potensielle komplikasjoner.

 1. Infeksjonsfare: Åpne sår som følge av negleblødning utgjør en økt risiko for infeksjoner. Hunder er nysgjerrige skapninger som kan utsette potensielt skitne poter for mikroorganismer, og en ubehandlet infeksjon kan forverre situasjonen.
 2. Smerter og ubehag: Blødning i neglen kan være smertefullt for hunden din. Dette kan føre til at de unngår å gå eller belaste poten, noe som igjen kan påvirke deres generelle velvære og livskvalitet.
 3. Endret ganglag: Hvis hunden din opplever ubehag eller smerter som følge av negleblødning, kan de endre måten de beveger seg på. Dette kan føre til ugunstige endringer i ganglaget og muskelspenninger.
 4. Psykologisk stress: Hunder er sensitive dyr, og en smertefull opplevelse som negleblødning kan forårsake psykologisk stress. De kan bli engstelige eller motvillige til å samarbeide under fremtidige kloklipp, noe som gjør pleien mer utfordrende.
 5. Risiko for blodmangel: Selv om det sjelden skjer, kan alvorlig negleblødning føre til betydelig blodtap over tid, noe som kan resultere i anemi og helseproblemer. Dette er spesielt viktig å være oppmerksom på hos hunder som allerede har helseproblemer.

Relatert: Stoppe blødning i klo hos hund

Forebygging er nøkkelen

For å forhindre at hunden din blør etter kloklipp, er det viktig å etablere en regelmessig rutine for klippehunden din sine klør. Her er noen ekstra tips for å opprettholde sunne klør og unngå blødning:

 1. Tren hunden din til å bli vant til berøring: Hvis hunden din er nervøs eller redd for å få klippene, kan det hjelpe å gradvis introdusere dem for berøring på potene. Dette kan gjøres ved å kjærtegne og massere potene mens du gir dem godbiter for å skape en positiv assosiasjon med berøringen.
 2. Kontroller klørne regelmessig: Inspeksjon av klørne regelmessig vil hjelpe deg med å identifisere når de trenger klipping. Klørne bør ikke berøre bakken når hunden står på alle fire. Hvis de gjør det, er det på tide å trimme dem.
 3. Gjør det til en hyggelig opplevelse: Når du er klar til å klippe klørne, sørger du for at hunden er avslappet. Du kan starte med å børste eller kamme pelsen for å skape en beroligende rutine før klippingen. Prøv også å belønne hunden under og etter kloklippen for å bygge positiv assosiasjon.
 4. Bruk god belysning: God belysning er viktig for å se tydelig hvor “levende vev” i klørne begynner. Naturlig lys eller en kraftig lampe kan hjelpe deg med å unngå feil og redusere risikoen for å klippe for langt inn i klørne.
 5. Ikke nøl med å søke hjelp: Hvis du føler deg usikker eller nervøs når du klipper hundens klør, nøl ikke med å søke hjelp fra en profesjonell hundefrisør eller veterinær. De har erfaring med kloklipp og kan veilede deg gjennom prosessen.

Relatert: Knekt klo hos hund

Avsluttende tanker

Å klippe hundens klør kan virke skremmende, spesielt hvis du har opplevd blødning tidligere. Imidlertid er det en viktig del av hundepleien som bør gjøres regelmessig for å sikre hundens komfort og helse. Ved å følge riktige teknikker, være oppmerksom på hundens behov og unngå overkutting, kan du minimere risikoen for blødning etter kloklipp.

Husk alltid å ta deg god tid, bruke riktig utstyr, og være oppmerksom på hundens reaksjoner under hele prosessen. Med riktig opplæring og praksis kan du gjøre kloklippingen til en enkel og trygg opplevelse for både deg og hunden din.

Husk også at du alltid kan søke råd og veiledning fra en veterinær eller profesjonell hundefrisør hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne riktig. Med god omsorg og oppmerksomhet kan du bidra til å holde hundens klør sunne og velstelte, samtidig som du unngår ubehagelige episoder med blødning etter kloklipp.

Konklusjon

Å klippe hundens klør er en viktig del av hundepleie, men det kan være skummelt når hunden begynner å blø etter kloklipp. Ved å bruke riktige verktøy, lære å identifisere “levende vev,” klippe forsiktig, ha stoppblødningmiddel tilgjengelig, og belønne hunden din, kan du unngå denne ubehagelige situasjonen. Hvis uhellet likevel skjer, husk å handle raskt og søke veterinærhjelp hvis nødvendig. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan du sørge for at hunden din har sunne og velstelte klør uten blødning.

Referanser

Om forfatteren