Hund sover hele dagen

I denne artikkelen ser vi nærmere på søvnvaner til hunder, avdekker årsakene bak deres tilsynelatende umettelige appetitt på søvn, og gir råd om hvordan du kan hjelpe din hund til å få den beste søvnen.

Hund sover hele dagen

For mange hundeeiere kan det virke som om deres pelskledde følgesvenn tilbringer mer tid i drømmeland enn de selv gjør, og det gjør de faktisk. Hunder sover 12-14 timer hver dag. Men hvorfor sover hunder så mye? Og er det normalt at de er mest aktive om natten? I denne artikkelen dykker vi ned i hunders søvnvaner, avdekker årsakene bak deres tilsynelatende umettelige appetitt på søvn, og gir råd om hvordan du kan hjelpe din hund til å få den beste søvnen.

Hunder som sover hele dagen: En naturlig vane

Det er ikke uvanlig å høre folk si at “hunden min sover hele dagen.” Dette er faktisk ganske normalt, og det skyldes hundens naturlige søvnbehov. Hundene er, som deres nære slektninger ulvene, byttedyr. Selv om de nå lever som kjæledyr i våre hjem, har de fortsatt instinkter fra sine ville forfedre. Dette inkluderer behovet for mye søvn for å restituere og forberede seg på jakt eller andre aktiviteter.

Relatert: Hvor mye sover en hund

Hvor mye bør hunden sove om natten?

Hvor mye en hund bør sove om natten kan variere avhengig av hundens alder, størrelse, rase og individuelle behov. Generelt sett trenger hunder mellom 12 og 14 timer med søvn per døgn, men dette kan variere betydelig.

Her er noen generelle retningslinjer for hundesøvn basert på alder og størrelse:

 1. Valper: Valper trenger mye mer søvn enn voksne hunder. Nyfødte valper kan sove opp til 22 timer per dag, og søvnbehovet reduseres gradvis etter hvert som de blir eldre. En valp kan fortsatt trenge 18-20 timer med søvn per dag i de første månedene av livet.
 2. Voksne hunder: Voksne hunder trenger vanligvis mellom 12 og 14 timer med søvn per dag. Dette kan variere avhengig av hundens aktivitetsnivå og individuelle behov. Noen hunder kan være aktive om natten og sove mer om dagen, mens andre har en mer typisk søvn- og våkencyklus.
 3. Eldre hunder: Eldre hunder kan ha økt søvnbehov på grunn av aldersrelaterte endringer i kroppen. De kan også oppleve kortere perioder med søvn om natten og korte perioder med våkenhet.

Det er viktig å merke seg at hunder er tilpasningsdyktige, og deres søvnbehov kan variere fra individ til individ. Det er viktig å gi hunden din en rolig og behagelig soveplass, gjerne i et stille rom, slik at den kan hvile godt om natten. Hvis du er bekymret for at hunden din ikke får nok søvn eller viser endringer i søvnvanene sine, bør du kontakte en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer.

Hunders søvnbehov: Hvorfor er de så aktive om natten?

Hunders søvnvaner kan variere avhengig av rase, alder og individuelle preferanser. Men generelt trenger hunder mye mer søvn enn mennesker. En gjennomsnittlig voksen hund kan tilbringe opptil 14-16 timer om dagen sovende. Dette kan variere, med noen raser som trenger mer søvn enn andre. For eksempel kan små raser, som Chihuahuas, trenge opp til 18 timer med søvn per dag, mens større raser, som Greyhounds, kan klare seg med 12 timer.

Hvorfor er hunder så aktive om natten, og hvorfor sover de hele dagen? Dette kan delvis forklares med deres biologiske rytme. Hundens naturlige instinkter er å være våken og aktive om natten, noe som går tilbake til deres vilde forfedres jaktmønster. De var nattaktive jegere som jaktet i flokk, og denne atferden har blitt bevart i hundens gener gjennom evolusjonen.

Sykluser og drømmer

Hunders søvn er delt inn i to hovedfaser: REM-søvn (Rapid Eye Movement) og ikke-REM-søvn. I REM-søvnfasen opplever hunder drømmer, akkurat som mennesker. Du kan ofte se hundens øyne bevege seg raskt under denne fasen, og de kan til og med røre på labbene som om de løper i søvne. Det er blitt spekulert om hva hunder drømmer om, men det er ingen definitive svar.

Ikke-REM-søvnfasen er den dype søvnen, der hunden hviler og kroppen gjør nødvendige reparasjoner. Hundens søvnsykluser varierer avhengig av størrelse og alder, med valper som har kortere sykluser og mer REM-søvn enn voksne hunder.

Relatert: Bør hunden sove i bur

Søvnmønster hos ulike hunderaser

Søvnmønsteret til hunder kan variere noe fra rase til rase, men det er viktig å huske at individuelle forskjeller og livsstilsfaktorer spiller en like stor rolle som rasen når det gjelder søvnvaner. Likevel kan vi se noen generelle mønstre som kan være karakteristiske for visse hunderaser:

 1. Aktive raser: Raser som border collie, australsk gjeterhund og labrador retriever er kjent for å være energiske og aktive. Disse rasene kan ha et høyere aktivitetsnivå om dagen, og noen kan være mer våkne om natten hvis de ikke får tilstrekkelig mosjon og mental stimulering i løpet av dagen.
 2. Rolige raser: Noen raser, som bulldogger og basset hounds, er kjent for å være mer avslappede og kan sove mye i løpet av dagen og natten.
 3. Vokterraser: Raser som tysk schäferhund og rottweiler kan være mer årvåkne om natten og tendere til å våke over sitt territorium. De kan også være mer følsomme for lyder og aktivitet i nattetimene.
 4. Selskapshunder: Mindre raser som chihuahua og dachshund kan ha mer varierte søvnvaner, og noen kan være nattaktive, spesielt hvis de føler seg ensomme eller utrygge.
 5. Jakt- og arbeidsraser: Raser som pointer og retriever-raser kan ha sterkere byttedrift og være mer oppmerksomme på bevegelser om natten.

Det er viktig å merke seg at hundens individuelle personlighet og oppdragelse spiller en stor rolle i deres søvnvaner. Uansett rase er det viktig å tilby hunden tilstrekkelig mosjon, mentalt stimulering, og en komfortabel og trygg soveplass for å støtte sunne søvnvaner. Hvis du merker endringer i hundens søvnvaner som bekymrer deg, eller hvis hunden din ikke får tilstrekkelig søvn, kan det være lurt å konsultere en veterinær eller en profesjonell hundetrener for råd og veiledning.

Tegn på at noe kan være galt med hundens søvn

Selv om hundens søvnvaner varierer, er det viktig å være oppmerksom på tegn som kan indikere at noe er galt med din hunds søvn. Hvis hunden din plutselig endrer sine søvnvaner, for eksempel ved å bli mer søvnløs eller sove mye mer enn vanlig, kan dette være et tegn på underliggende helseproblemer. Det er viktig å kontakte en veterinær hvis du er bekymret for endringene i hundens søvnvaner.

Noen andre tegn på søvnproblemer inkluderer overdreven nattlig uro, hyppig oppvåkning, eller overdreven tretthet i løpet av dagen. Disse kan indikere at hunden ikke får den nødvendige kvalitetssøvnen.

Relatert: Hvor mye søvn trenger en hund

Hunders søvn og eierens ansvar: Slik kan du hjelpe din firbente venn

Som hundeeier har du en viktig rolle i å sikre at din firbente venn får den beste søvnen mulig. Her er noen tips for å hjelpe din hund med å sove godt:

 1. Etabler en fast rutine: Prøv å holde en jevn rutine for måltider, lek og turer. Dette kan hjelpe hunden din med å forutsi når det er tid for å hvile.
 2. Gi en behagelig soveplass: Sørg for at hunden din har en komfortabel og rolig plass å sove på. En egnet hundeseng eller pute kan bidra til å forbedre kvaliteten på søvnen.
 3. Fysisk aktivitet: Gi hunden nok mosjon i løpet av dagen, slik at den blir fysisk sliten. Dette kan hjelpe den med å sove bedre om natten.
 4. Mental stimulering: Både fysisk og mental stimulering er viktig for hundens velvære. Gi den utfordrende leker og oppgaver som kan holde sinnet opptatt.
 5. Unngå forstyrrelser: Hold støy og lysnivåer på et minimum når hunden skal sove. Dette kan bidra til å opprettholde en dyp og uforstyrret søvn.
 6. Regelmessige veterinærbesøk: Sørg for at hunden din får regelmessige helsekontroller for å oppdage eventuelle underliggende helseproblemer som kan påvirke søvnen.

Relatert: Hvor mange timer sover en hund i døgnet

Gammel hund sover mye

Ja, det er ganske vanlig at eldre hunder sover mye mer enn yngre hunder. Aldring påvirker både fysisk og mentalt helse hos hunder, og en av de vanligste endringene er økt søvnbehov. Eldre hunder kan oppleve redusert energinivå og aktivitetsnivå på grunn av aldersrelaterte endringer i kroppen, som for eksempel redusert muskelmasse, leddproblemer og andre helseproblemer. I tillegg kan eldre hunder også oppleve endringer i søvnmønstret sitt, inkludert dypere søvn og lengre perioder med hvile.

Det er viktig å huske at selv om eldre hunder sover mer, bør du fortsatt sørge for at de får tilstrekkelig mosjon, riktig ernæring og regelmessige veterinærkontroller for å opprettholde god helse. Det kan også være lurt å tilby en komfortabel seng eller liggeplass for hunden din slik at den kan hvile komfortabelt. Hvis du er bekymret for at hunden din sover mer enn vanlig eller viser andre endringer i atferd eller helse, bør du konsultere en veterinær for å utelukke eventuelle underliggende medisinske problemer.

Konklusjon

I konklusjon, hundens søvn er en fascinerende del av deres liv, drevet av deres biologi og historie som jegere. Å forstå og respektere hundens søvnvaner er avgjørende for å sikre deres trivsel. Vi har sett hvordan hundens naturlige behov for søvn, deres preferanser for nattlig aktivitet, og deres søvnsykluser påvirker hvor mye de sover.

Som hundeeiere har vi et ansvar for å støtte våre firbente venner i deres søvnbehov. Dette innebærer å tilby dem en komfortabel soveplass, opprettholde en sunn rutine, og sørge for at de får den rette fysiske og mentale stimuleringen. Det er også viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i hundens søvnvaner, da dette kan indikere underliggende helseproblemer som krever veterinærbehandling.

Så når du ser hunden din sove hele dagen, vær sikker på at dette er en viktig og naturlig del av deres atferd. Ved å følge de rådene som er nevnt tidligere, kan du være en omsorgsfull eier som sikrer at din firbente venn får den nødvendige hvilen og søvnen de trenger for å være glade og sunne gjennom hele livet. Hundens søvn er en nøkkelfaktor for deres velvære, så la dem sove når de trenger det, og fortsett å gi dem kjærlighet og omsorg de fortjener.

Referanser

Om forfatteren