Hund som brekker seg uten å kaste opp

Hvis hunden din ser ut til å brekke seg uten å kaste opp, kan det være flere årsaker til dette. Lær mer om mulige årsaker til at hund brekker seg uten å kaste opp.

Hvorfor brekker hunden min seg?

Hunden din kan brekke seg av flere årsaker, og å finne den eksakte årsaken krever ofte en veterinærundersøkelse. Brekninger er kroppens naturlige respons for å kvitte seg med noe som irriterer mage-tarmkanalen. Her er noen vanlige årsaker til at hunder brekker seg:

 1. Inntak av fremmedlegemer: Hunder er kjent for å svelge fremmedlegemer, som leker, bein, eller gjenstander som de ikke kan fordøye. Dette kan føre til brekninger når kroppen prøver å fjerne det inntatte objektet.
 2. Matproblemer: Spise for raskt, inntak av dårlig kvalitet på mat, over-spising eller forbruk av matvarer som er vanskelige å fordøye, kan føre til brekninger.
 3. Matallergier eller intoleranser: Noen hunder kan utvikle allergier eller intoleranser mot visse matvarer, noe som kan føre til mageirritasjon og brekninger.
 4. Fordøyelsesproblemer: Mage-tarmproblemer som gastritt, inflammatorisk tarmsykdom (IBD), eller gastroøsofageal refluks (GERD) kan forårsake brekninger hos hunder.
 5. Infeksjoner eller parasitter: Bakterielle eller virale infeksjoner i mage-tarmkanalen, samt parasittinfeksjoner som ormer, kan føre til mageirritasjon og brekninger.
 6. Stress og angst: Stressende situasjoner, som separasjonsangst, frykt for tordenvær eller nye omgivelser, kan føre til brekninger hos noen hunder.
 7. Medisiner eller giftstoffer: Inntak av giftige planter, kjemikalier eller medisiner som kan irritere mage-tarmkanalen, kan føre til brekninger.
 8. Sykdommer eller andre helseproblemer: En rekke sykdommer, inkludert nyreproblemer, leversykdom, diabetes, og mer, kan føre til mage-tarmproblemer, inkludert brekninger.
 9. Fôringsfeil: Plutselige endringer i kostholdet, overgang til nytt fôr, eller gi hunden menneskemat som er usunn for den, kan utløse brekninger.
 10. Overoppheting eller dehydrering: Dette kan føre til brekninger og andre symptomer på mageproblemer.

Hvis hunden din opplever gjentatte brekninger, brekninger som er ledsaget av andre alvorlige symptomer, eller hvis brekningene vedvarer, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre undersøkelser for å fastslå årsaken til brekningene og gi riktig behandling. Det er viktig å søke hjelp fra en profesjonell for å sikre at hunden din får nødvendig omsorg og behandling for å løse det underliggende problemet.

Relatert: Hund kaster opp om natten

Årsaker til at hund som brekker seg uten å kaste opp

Det er viktig å merke seg at jeg ikke er veterinær, så hvis du er bekymret for hundens helse, bør du kontakte en veterinær for en grundig vurdering og rådgivning. Her er noen mulige årsaker til at en hund kan brekke seg uten å kaste opp:

 1. Fremmedlegeme: Hunden kan ha inntatt noe fremmed i kroppen som irriterer magen eller halsen. Dette kan inkludere gress, hårballer eller andre gjenstander.
 2. Fordøyelsesproblemer: Magen til hunden kan være irritert på grunn av en matallergi, intoleranse eller et annet problem med fordøyelsen.
 3. Gastroøsofageal refluks (GERD): Dette er en tilstand der magesyre lekker tilbake opp i spiserøret. Dette kan forårsake brekninger eller gagging uten oppkast.
 4. Inflammatorisk tarmsykdom: Hunder kan lide av inflammatoriske tarmsykdommer som kan forårsake oppkastfornemmelser og brekninger uten at noe blir kastet opp.
 5. Infeksjoner eller parasitter: Noen infeksjoner eller parasitter kan føre til ubehag i magen, noe som kan føre til brekninger.
 6. Stress eller angst: Noen ganger kan hunder reagere på stress eller angst ved å vise symptomer som brekninger eller oppkastfornemmelser.
 7. Andre helseproblemer: Det kan være andre underliggende helseproblemer som påvirker hundens velvære. En veterinær kan hjelpe med å diagnostisere slike problemer.

For å finne ut hva som forårsaker brekningene hos hunden din, er det best å kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre en fysisk undersøkelse, ta blodprøver og eventuelt andre diagnostiske tester for å fastslå årsaken og gi riktig behandling. Det er viktig å ta hensyn til andre symptomer og atferdsendringer hos hunden din, da dette kan hjelpe veterinæren med å stille en nøyaktig diagnose.

Relatert: Hund kaster opp flere ganger

Fremmedlegeme

En av de vanligste årsakene til at en hund brekker seg uten å kaste opp er tilstedeværelsen av et fremmedlegeme i hundens mage eller spiserør. Dette kan være en gjenstand som hunden har svelget, men som er for stor til å passere gjennom fordøyelsessystemet eller som har satt seg fast i spiserøret. Her er noen tegn som kan indikere at hunden din har et fremmedlegeme:

 1. Hyppige brekninger: Hunden kan forsøke å kvitte seg med fremmedlegemet ved å brekke seg gjentatte ganger.
 2. Gagging eller hoste: Hunden kan vise tegn på at noe sitter fast i spiserøret ved å gagge eller hoste.
 3. Endret spise- eller drikkeadferd: Hunden kan vise motvilje mot å spise eller drikke på grunn av smerte eller ubehag forårsaket av fremmedlegemet.
 4. Dårlig appetitt: Hvis hunden din har et fremmedlegeme, kan det føre til redusert appetitt.
 5. Endret atferd: Hunden kan bli mer urolig eller irritabel på grunn av smerte og ubehag.

Det er viktig å kontakte en veterinær så snart som mulig hvis du mistenker at hunden din har et fremmedlegeme. Veterinæren vil kunne utføre røntgenundersøkelser eller andre diagnostiske tester for å bekrefte tilstedeværelsen av et fremmedlegeme og bestemme den beste behandlingsmetoden, som kan inkludere endoskopi for å fjerne objektet eller kirurgi hvis det er nødvendig. Å ignorere et fremmedlegeme kan være farlig for hundens helse, så det er viktig å handle raskt.

Relatert: Hund kaster opp gult skum

Fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer kan føre til at en hund brekker seg uten at det nødvendigvis fører til oppkast. Her er noen mulige årsaker til at en hund kan oppleve brekninger i forbindelse med fordøyelsesproblemer:

 1. Matintoleranse eller allergi: Hunder kan utvikle intoleranse eller allergi mot visse ingredienser i maten sin, og dette kan føre til mageirritasjon og brekninger.
 2. Overeating: Inntak av store mengder mat på kort tid kan føre til overbelastning i magen og brekninger.
 3. Endringer i kostholdet: Plutselige endringer i hundens kosthold kan forstyrre fordøyelsessystemet og føre til brekninger.
 4. Magevirus eller infeksjon: Virus eller bakterielle infeksjoner i mage-tarmkanalen kan forårsake symptomer som brekninger, diaré, og magesmerter.
 5. Gastrointestinale lidelser: Hunder kan lide av ulike gastrointestinale lidelser, som for eksempel gastritt, som kan føre til mageirritasjon og brekninger.
 6. Inntak av giftige stoffer: Dersom hunden har inntatt noe giftig, kan det føre til mageproblemer og brekninger. Dette kan inkludere planter, kjemikalier eller giftige matvarer.
 7. Stress og angst: Stress og angst kan påvirke hundens mage og føre til brekninger eller oppkastfornemmelser.
 8. Parasitter: Parasitter som ormer kan forårsake mageirritasjon og fordøyelsesproblemer.

Hvis hunden din opplever gjentatte brekninger eller viser andre symptomer på fordøyelsesproblemer, bør du kontakte en veterinær. En veterinær kan hjelpe med å fastslå årsaken til problemene ved hjelp av en fysisk undersøkelse, blodprøver og andre diagnostiske tester. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken og kan inkludere endringer i kostholdet, medisiner eller andre tiltak for å lindre hundens ubehag. Det er viktig å søke profesjonell hjelp for å sikre at hunden får riktig omsorg og behandling for sine fordøyelsesproblemer.

Relatert: Hund kaster opp ufordøyd mat

Gastroøsofageal refluks (GERD)

Gastroøsofageal refluks (GERD) er en tilstand der mageinnhold, inkludert magesyre, lekker tilbake opp i spiserøret. Dette kan forårsake ubehag for hunden og føre til brekninger eller gagging uten nødvendigvis å resultere i oppkast. Her er noen mulige årsaker og faktorer som kan føre til GERD hos hunder:

 1. Svake lukkemuskler: Magesekken er normalt adskilt fra spiserøret av en lukkemuskel som forhindrer at mageinnholdet lekker tilbake. Hvis denne lukkemuskelen er svekket, kan det tillate syre og mat å komme opp i spiserøret.
 2. Feil diett: Visse dietter eller feil matvaner kan øke risikoen for GERD. For eksempel kan å gi hunden store måltider rett før sengetid bidra til å utløse symptomer.
 3. Overvekt: Overvektige hunder har en høyere risiko for GERD, da overskytende kroppsvekt kan øke trykket på magen og føre til refluks.
 4. Medisinske tilstander: Noen medisinske tilstander, som feilstillinger i spiserøret, kan predisponere hunder for GERD.
 5. Stress og angst: Stress og angst kan påvirke hundens fordøyelsessystem og bidra til symptomer på GERD.
 6. Diaré eller forstoppelse: Vedvarende diaré eller forstoppelse kan påvirke trykket i mage-tarmkanalen og føre til GERD.
 7. Medisiner: Noen medisiner, som betennelsesdempende legemidler, kan påvirke lukkemuskelen som skiller magesekken og spiserøret, og dermed øke risikoen for GERD.

Behandling av GERD hos hunder avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Veterinæren kan anbefale endringer i kostholdet, medisiner som reduserer produksjonen av magesyre, eller andre behandlinger for å lindre symptomene og hindre komplikasjoner. Det er viktig å konsultere en veterinær hvis du mistenker at hunden din har GERD, da ubehandlet GERD kan føre til mer alvorlige helseproblemer over tid.

Relatert: Hund kaster opp skum

Inflammatorisk tarmsykdom

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) kan også føre til at en hund brekker seg uten nødvendigvis å kaste opp. IBD er en kronisk tilstand som påvirker hundens mage-tarmkanal og kan forårsake en rekke symptomer, inkludert brekninger. Her er noen mulige årsaker og faktorer knyttet til IBD hos hunder:

 1. Immunsystemets overreaksjon: IBD er preget av en overreaksjon i hundens immunsystem mot vanlige stoffer i fordøyelsessystemet, som mat eller bakterier. Dette fører til kronisk betennelse i mage-tarmkanalen.
 2. Genetiske predisposisjoner: Noen hunderaser har en høyere risiko for å utvikle IBD på grunn av genetiske faktorer.
 3. Miljømessige faktorer: Miljømessige faktorer som kosthold og eksponering for visse toksiner eller smittestoffer kan spille en rolle i utviklingen av IBD.
 4. Diettrelaterte allergier: Sensitivitet eller allergi mot visse matvarer kan utløse eller forverre IBD-symptomer hos noen hunder.
 5. Stress og angst: Stress og angst kan forverre IBD-symptomer og føre til brekninger hos hunder som allerede har tilstanden.
 6. Endringer i tarmflora: Endringer i sammensetningen av tarmfloraen kan spille en rolle i utviklingen av IBD.
 7. Medisinske tilstander: IBD kan noen ganger være assosiert med andre medisinske tilstander, som autoimmune sykdommer eller infeksjoner.

Symptomene på IBD kan variere fra hund til hund, men inkluderer ofte symptomer som diaré, oppkastfornemmelser, brekninger, vekttap, og endringer i appetitt. Diagnose av IBD krever vanligvis en grundig vurdering av en veterinær, inkludert blodprøver, avføringsprøver, og muligens en biopsi av mage-tarmkanalen.

Behandlingen av IBD kan inkludere endringer i kostholdet, medisiner for å redusere betennelse og kontrollere symptomer, samt tiltak for å redusere stress. Det er viktig å samarbeide med veterinæren din for å utvikle en behandlingsplan som er tilpasset hundens spesifikke behov. IBD er en kronisk tilstand som krever langsiktig oppfølging og omsorg for å håndtere symptomene og forbedre hundens livskvalitet.

Infeksjoner eller parasitter

Infeksjoner eller parasitter i hundens mage-tarmkanal kan føre til brekninger uten nødvendigvis å resultere i oppkast. Her er noen mulige årsaker og faktorer knyttet til infeksjoner eller parasitter hos hunder:

 1. Magesekkinfeksjoner: Bakterielle eller virale infeksjoner i magesekken kan irritere slimhinnen og føre til brekninger.
 2. Gastroenteritt: Dette er en betennelse i mage-tarmkanalen som ofte skyldes infeksjoner med virus eller bakterier. Symptomer inkluderer brekninger, diaré, og magesmerter.
 3. Parasitter: Hunder kan bli infisert med ulike parasitter som påvirker mage-tarmkanalen, inkludert rundormer, båndormer og giardia. Parasittinfeksjoner kan forårsake mageirritasjon og brekninger.
 4. Fôringsfeil eller kontaminert mat: Å gi hunden mat som er dårlig lagret eller forurenset med bakterier kan føre til mageinfeksjoner og brekninger.
 5. Inntak av giftige stoffer: Hunder som inntar giftige planter, kjemikalier eller matvarer kan oppleve mageirritasjon og brekninger.
 6. Allergiske reaksjoner: Allergier mot visse matvarer eller miljøfaktorer kan føre til gastrointestinale symptomer, inkludert brekninger.
 7. Betennelsesreaksjoner: Kroppens immunrespons på infeksjoner eller parasitter kan føre til betennelse i mage-tarmkanalen, noe som kan forårsake brekninger.

Symptomene på infeksjoner eller parasitter hos hunder kan variere avhengig av den spesifikke årsaken og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Hunder som har infeksjoner eller parasitter kan også vise symptomer som diaré, oppkast, magesmerter, vekttap og endringer i appetitt.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha en infeksjon eller parasitt, bør du kontakte en veterinær for en riktig diagnose og behandling. Veterinæren kan utføre tester, inkludert avføringsprøver og blodprøver, for å identifisere årsaken til symptomene og foreskrive nødvendig medisinsk behandling. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å forhindre komplikasjoner og hjelpe hunden til å komme seg.

Stress eller angst

Stress eller angst kan påvirke hundens mage og føre til brekninger eller oppkastfornemmelser uten nødvendigvis å resultere i oppkast. Her er hvordan stress eller angst kan påvirke hunden din på denne måten:

 1. Nervøsitet: Hunder kan føle seg nervøse eller engstelige i visse situasjoner, som for eksempel under tordenvær, fyrverkeri, eller når de er i en ny omgivelse. Denne følelsen av nervøsitet kan føre til en opphopning av magesyre, som i sin tur kan føre til brekninger.
 2. Endringer i rutinen: Plutselige endringer i hundens rutine, som en endring i fôringstider, kan føre til stress og forstyrre fordøyelsessystemet.
 3. Separasjonsangst: Hunder som lider av separasjonsangst kan utvikle fordøyelsessymptomer når de er alene, inkludert brekninger.
 4. Sykdomsangst: Noen hunder kan utvikle symptomer som brekninger eller oppkastfornemmelser når de føler seg syke eller ubehagelige på grunn av en annen underliggende tilstand.
 5. Sosial angst: Hunder med sosial angst kan oppleve stress når de er rundt andre hunder eller mennesker, noe som kan påvirke mage-tarmkanalen.
 6. Traumatiske hendelser: Traumatiske hendelser som en tidligere ubehagelig opplevelse hos veterinæren kan føre til angstrelaterte symptomer, inkludert brekninger.

Det er viktig å merke seg at stress og angst kan påvirke hunder forskjellig, og ikke alle hunder vil vise mageproblemer som reaksjon på stress. For noen hunder kan stress manifestere seg som endringer i atferd, som hyperaktivitet, overdreven bjeffing eller til og med aggressivitet.

Hvis du mistenker at hunden din lider av stress eller angst som forårsaker mageproblemer, bør du vurdere å søke råd fra en veterinær eller en atferdsspesialist. De kan hjelpe deg med å identifisere kilden til stresset og gi råd om hvordan du best kan hjelpe hunden din til å takle det. Dette kan inkludere trening, adferdsterapi eller medisiner, avhengig av alvorlighetsgraden av problemet.

Andre helseproblemer

Hvis en hund brekker seg uten å kaste opp, kan det også være et resultat av andre underliggende helseproblemer som påvirker mage-tarmkanalen eller kroppen generelt. Her er noen eksempler på andre helseproblemer som kan føre til slike symptomer:

 1. Gastrisk ubehag: Hunder kan oppleve ubehag i magen av ulike grunner, inkludert matallergier, irritabel tarmsyndrom (IBS), eller andre mage-tarmforstyrrelser. Dette ubehaget kan føre til brekninger.
 2. Bukspyttkjertelproblemer: Sykdommer i bukspyttkjertelen, som bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt), kan føre til mageproblemer, inkludert brekninger og oppkastfornemmelser.
 3. Nyresykdom: Nyresykdom kan føre til en opphopning av avfallstoffer i blodet, noe som kan påvirke mage-tarmkanalen og føre til brekninger.
 4. Leverproblemer: Sykdommer i leveren, som leversvikt eller hepatitt, kan også påvirke fordøyelsessystemet og føre til brekninger.
 5. Hjerteproblemer: Noen hjertelidelser kan forårsake væskeopphopning i buken, noe som kan føre til mageirritasjon og brekninger.
 6. Medisinske bivirkninger: Noen medisiner kan ha bivirkninger som påvirker mage-tarmkanalen og forårsake brekninger.
 7. Kreft: I noen tilfeller kan mage- eller tarmkreft føre til symptomer som brekninger.
 8. Forgiftning: Inntak av giftige stoffer, selv i små mengder, kan føre til brekninger og andre mageproblemer.

Hvis hunden din opplever gjentatte brekninger eller andre uvanlige symptomer, bør du søke hjelp fra en veterinær. En veterinær kan utføre en grundig fysisk undersøkelse, ta blodprøver og eventuelt utføre bildebehandlingstester som røntgen eller ultralyd for å diagnostisere og identifisere eventuelle underliggende helseproblemer. Behandlingen vil avhenge av den identifiserte årsaken og kan inkludere medisiner, diettoppdateringer, kirurgi eller andre tiltak som er nødvendige for å hjelpe hunden din til å komme seg. Tidlig diagnose og behandling er ofte avgjørende for å oppnå best mulig utfall for hundens helse.

Når bør man oppsøke veterinær?

Hvis hunden din brekker seg uten å kaste opp, og dette er en engangshendelse uten andre symptomer eller alvorlige bekymringer, kan det være lurt å nøye overvåke hunden din i noen timer for å se om problemet løser seg selv. Det kan være en enkel engangsforeteelse forårsaket av noe som irriterte hundens mage.

Imidlertid, hvis hunden din opplever gjentatte brekninger uten oppkast, eller hvis brekningene er ledsaget av andre symptomer eller bekymringer, bør du vurdere å oppsøke en veterinær. Her er noen situasjoner hvor det er viktig å kontakte en veterinær:

 1. Gjentatte brekninger: Hvis hunden din brekker seg flere ganger i løpet av kort tid eller gjentatte ganger i løpet av en dag.
 2. Andre symptomer: Hvis brekningene er ledsaget av andre symptomer som diaré, oppblåsthet, magesmerter, feber, tap av appetitt, vekttap eller endringer i atferd.
 3. Langvarige brekninger: Hvis brekningene varer mer enn 24 timer.
 4. Inntak av giftstoffer: Hvis du mistenker at hunden din har inntatt noe giftig, for eksempel planter, kjemikalier eller giftig mat.
 5. Underliggende medisinske tilstander: Hvis hunden din har en kjent underliggende medisinsk tilstand som kan påvirke mage-tarmkanalen, som for eksempel inflammatorisk tarmsykdom, diabetes, eller nyresykdom.
 6. Aldrende hunder: Eldre hunder kan være mer sårbare for mageproblemer, så det kan være spesielt viktig å oppsøke veterinær for en grundig vurdering.

Veterinæren kan utføre en grundig undersøkelse, ta blodprøver og utføre andre diagnostiske tester for å fastslå årsaken til brekningene. Behandlingen vil avhenge av diagnosen og alvorlighetsgraden av problemet. Tidlig behandling er ofte avgjørende for å forhindre eventuelle komplikasjoner og hjelpe hunden til å komme seg. Det er alltid lurt å rådføre seg med en profesjonell veterinær når du er bekymret for hundens helse.

Referanser

Om forfatteren