Hund med luft i magen

I denne artikkelen vil vi utforske årsakene, symptomene og behandlingen for hunder med luft i magen, og gi deg nyttig informasjon som kan hjelpe deg med å takle denne situasjonen på best mulig måte.

Hunder er fantastiske følgesvenner som bringer glede og kjærlighet inn i livene våre. Men som med alle dyr, kan hunder oppleve ulike helseproblemer, og en vanlig bekymring for mange hundeeiere er når deres firbente venn utvikler luft i magen. Dette kan være ubehagelig for hunden og forårsake bekymring for eieren. I denne artikkelen vil vi utforske årsakene, symptomene og behandlingen for hunder med luft i magen, og gi deg nyttig informasjon som kan hjelpe deg med å takle denne situasjonen på best mulig måte.

Hva er luft i magen hos hunder?

Luft i magen, også kjent som gass i magen eller oppblåsthet, er en tilstand der magen til hunden fylles med unormalt mye luft eller gass. Dette kan skje av forskjellige årsaker og kan være svært ubehagelig for hunden. I alvorlige tilfeller kan det til og med være livstruende. Det er derfor viktig å forstå hva som forårsaker denne tilstanden og hvordan man kan gjenkjenne symptomene tidlig.

Årsaker til luft i magen hos hunder

Det er flere årsaker til at en hund kan utvikle luft i magen. De mest vanlige inkluderer:

1. Inntak av luft

Noen hunder har en tendens til å svelge mye luft når de spiser eller drikker. Dette kan skje hvis de spiser raskt eller er veldig ivrige etter maten. Når luften blir fanget i magen, kan det føre til oppblåsthet.

2. Fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer som forstoppelse eller irritabel tarm syndrom kan føre til opphopning av gass i magen. Dette er spesielt vanlig hos eldre hunder eller de med sensitiv mage.

3. Inntak av ufordøyelige gjenstander

Hunder er nysgjerrige dyr, og noen ganger kan de svelge gjenstander som de ikke kan fordøye ordentlig. Dette kan inkludere leker, bein eller andre fremmedlegemer. Disse gjenstandene kan blokkere tarmen og føre til oppblåsthet.

4. Matallergi eller intoleranse

Noen hunder kan ha matallergier eller intoleranser som kan føre til oppblåsthet som en av symptomene. Det er viktig å identifisere og unngå matvarer som forårsaker allergiske reaksjoner hos hunden din.

5. Stress eller angst

Stress eller angst kan påvirke hundens fordøyelsessystem og føre til oppblåsthet. Dette kan være et resultat av en rekke faktorer, inkludert endringer i miljøet, separasjonsangst eller andre emosjonelle stressorer.

Relatert: Hund med løs mage

Andre årsaker til luft i magen

I tillegg til de årsakene som er nevnt ovenfor, kan luft i magen hos hunder også skyldes andre faktorer, for eksempel:

 • Stress
 • Overvekt
 • Parasitter
 • Fordøyelsessykdommer, for eksempel magekatarr, tarmsykdommer og forstoppelse
 • Kreft

Hvis du er bekymret for at hundens luft i magen kan skyldes en underliggende sykdom, bør du kontakte veterinæren din.

Symptomer på luft i magen hos hunder

Når en hund utvikler luft i magen, kan det være flere symptomer som eieren bør være oppmerksom på. Disse inkluderer:

1. Oppblåst mage

En av de mest åpenbare indikasjonene på luft i magen er en oppblåst eller hoven mage. Dette kan være smertefullt for hunden og føre til at den virker ubehagelig.

2. Hyppig raping eller gjesping

Hunder med luft i magen kan prøve å kvitte seg med overskuddsgass ved å rape eller gjespe oftere enn vanlig.

3. Uro

Hunden kan virke urolig eller prøve å finne en behagelig stilling når den har luft i magen.

4. Appetittmangel

Noen hunder kan miste appetitten når de har luft i magen, mens andre kan spise mindre enn vanlig.

5. Oppkast

I alvorlige tilfeller kan hunden kaste opp eller ha problemer med å holde maten nede.

6. Dårlig ånde

Luft i magen kan også føre til dårlig ånde hos hunden.

Relatert: Løs mage hos hund

Hvordan behandle luft i magen hos hunder?

Hvis du mistenker at hunden din har luft i magen, er det viktig å handle raskt for å lindre ubehaget og forhindre eventuelle komplikasjoner. Her er noen trinn du kan ta:

1. Kontakt veterinær

Det første du bør gjøre er å kontakte en veterinær. De vil kunne vurdere hundens tilstand og gi deg råd om hva du bør gjøre videre. I noen tilfeller kan de anbefale at du tar hunden til klinikken for videre behandling.

2. Begrenset tilgang til mat og vann

I de fleste tilfeller vil veterinæren råde deg til å begrense hundens tilgang til mat og vann i en periode. Dette kan bidra til å redusere mengden gass som dannes i magen.

3. Lett mosjon

Noen ganger kan en kort spasertur eller lett mosjon hjelpe hunden med å kvitte seg med overskuddsgass.

4. Legg til probiotika

Veterinæren kan også anbefale probiotika for å hjelpe med å balansere tarmfloraen til hunden og forbedre fordøyelsen.

5. Unngå stress

Hvis stress eller angst er årsaken til oppblåsthet, er det viktig å prøve å eliminere eller redusere stressfaktorene i hundens liv. Dette kan inkludere trening, lek og positiv forsterkning.

Relatert: Hund har vondt i magen

Forebygging av luft i magen hos hunder

Det er flere ting du kan gjøre for å forebygge luft i magen hos hunden din:

 • Gi hunden din flere små måltider om dagen i stedet for ett stort måltid. Dette vil bidra til å forhindre at hunden din spiser for mye mat på én gang.
 • Gi hunden din godt fordøyelig mat. Velg et fôr som er beregnet på hunder med sensitive fordøyelser.
 • Unngå å gi hunden din matvarer som er kjent for å gi luft i magen.
 • Gi hunden din probiotika. Probiotika kan bidra til å balansere tarmfloraen og redusere luften i magen.
 • Masser hundens mage. Magemassasje kan bidra til å frigjøre gasser.
 • Gi hunden din mye bevegelse. Bevegelse kan bidra til å stimulere fordøyelsen og redusere luften i magen.
 1. Begrenset fôring: En av de viktigste måtene å forebygge luft i magen hos hunder er å kontrollere fôringsrutinen nøye. Del opp daglige måltider i flere mindre porsjoner i stedet for å gi én stor porsjon. Dette kan bidra til å redusere inntaket av luft mens hunden spiser.
 2. Sakte spising: Noen hunder er ivrige etter å få i seg maten, og de kan svelge store mengder luft under måltidet. Du kan bruke en sakte-matskål eller spre fôret utover en flat tallerken for å tvinge hunden til å spise langsommere. Dette kan redusere risikoen for luft i magen.
 3. Unngå trening rett etter måltider: Det er best å unngå intens fysisk aktivitet rett etter at hunden har spist. La hunden hvile i minst 30 minutter etter måltidet for å redusere sjansen for at luft blir fanget i magen.
 4. Reduser inntaket av luft: Noen hunder har en tendens til å svelge luft når de drikker vann eller spiser. Du kan prøve å senke vannskålen for å redusere inntaket av luft mens de drikker, eller bruke en spesiell vannskål som er designet for å minimere luftinntak.
 5. Begrenset tilgang til luft: Hunder som liker å tygge på leker eller andre gjenstander, bør ha tilgang til trygge leker som ikke lett kan bli svelget. Dette kan bidra til å hindre at de svelger luft mens de tygger.
 6. Matvurdering: Snakk med veterinæren din for å finne ut om hundens kosthold passer til dens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Noen hunder kan ha spesielle ernæringsbehov, og en tilpasset diett kan bidra til å redusere risikoen for luft i magen.
 7. Reduser stress: Stress kan også føre til luft i magen hos hunder. Prøv å skape et rolig og stressfritt miljø for hunden din, spesielt rundt måltidstider.

Husk at hunder kan variere i hvordan de reagerer på ulike forebyggende tiltak, så det er viktig å observere hunden din nøye og tilpasse tiltakene etter behov. Hvis du mistenker at hunden din har luft i magen eller opplever andre mageproblemer, bør du alltid kontakte en veterinær for råd og behandling. Tidlig oppdagelse og behandling kan være avgjørende for hundens helse og trivsel.

Relatert: Hund er dårlig i magen

Matvarer som kan gi luft i magen

Som nevnt ovenfor er det noen matvarer som er mer sannsynlig å gi hunder luft i magen enn andre. Disse matvarene er ofte vanskelige å fordøye og kan inneholde karbohydrater som er fermenterbare av tarmbakterier.

Noen eksempler på matvarer som kan gi luft i magen hos hunder er:

 • Belgfrukter, for eksempel erter, bønner og linser
 • Kål, for eksempel brokkoli, kålrot og rosenkål
 • Løk, inkludert løk, hvitløk og sjalottløk
 • Melk og meieriprodukter, spesielt hos hunder som er intolerante for laktose
 • Grønsaker som er høyt i fiber, for eksempel gulrøtter, spinat og selleri
 • Frukt som er høyt i fiber, for eksempel eple, pære og blåbær
 • Matvarer med høyt sukkerinnhold, for eksempel godteri og kaker

Fôring

Som nevnt ovenfor er fôring en av de viktigste faktorene for å forebygge luft i magen hos hunder. Det er flere ting du kan gjøre for å sikre at hunden din får et kosthold som er lite sannsynlig å gi luft i magen:

 • Gi hunden din flere små måltider om dagen i stedet for ett stort måltid. Dette vil bidra til å forhindre at hunden din spiser for mye mat på én gang.
 • Gi hunden din godt fordøyelig mat. Velg et fôr som er beregnet på hunder med sensitive fordøyelser.
 • Unngå å gi hunden din matvarer som er kjent for å gi luft i magen.

Hvis du er usikker på hvilket fôr som er riktig for hunden din, bør du kontakte veterinæren din.

Probiotika

Probiotika er levende mikroorganismer som kan bidra til å balansere tarmfloraen. Balansert tarmflora er viktig for fordøyelsen, og kan bidra til å redusere luft i magen.

Du kan gi hunden din probiotika i form av et kosttilskudd, eller du kan velge et fôr som er tilsatt probiotika.

Stress

Stress kan også bidra til luft i magen hos hunder. Hvis hunden din er stresset, kan det føre til at den spiser for raskt, eller at den spiser matvarer som den vanligvis ikke ville ha spist.

Hvis du er bekymret for at hunden din kan være stresset, bør du snakke med veterinæren din om hvordan du kan redusere stresset i hundens liv.

Overvekt

Overvekt kan også bidra til luft i magen hos hunder. Overvektige hunder har ofte problemer med fordøyelsen, og dette kan føre til luft i magen.

Hvis hunden din er overvektig, bør du snakke med veterinæren din om hvordan du kan hjelpe hunden din å gå ned i vekt.

Parasitter

Parasitter, for eksempel ormer og bendelorm, kan også bidra til luft i magen hos hunder. Hvis du er bekymret for at hunden din kan ha parasitter, bør du ta den med til veterinæren for å få sjekket.

Fordøyelsessykdommer

Fordøyelsessykdommer, for eksempel magekatarr, tarmsykdommer og forstoppelse, kan også bidra til luft i magen hos hunder. Hvis hunden din har andre symptomer på fordøyelsessykdom, bør du ta den med til veterinæren.

Relatert: Hard mage hos hund

Spesifikke tips for å redusere luft i magen hos hunder

Her er noen spesifikke tips som kan bidra til å redusere luft i magen hos hunder:

 • Gi hunden din godt kokt mat. Kokt mat er lettere fordøyelig enn rå mat.
 • Fjern fett og ben fra kjøtt før du gir det til hunden din. Fett og ben kan være vanskelige å fordøye og kan bidra til luft i magen.
 • Gi hunden din et fôr som er lavt i karbohydrater. For mye karbohydrater kan bidra til fermentering i tarmen, noe som kan føre til luft i magen.
 • Gi hunden din et fôr som er rikt på fiber. Fiber kan bidra til å regulere fordøyelsen og redusere luft i magen.

Hvis du følger disse tipsene, kan du bidra til å gjøre hundens liv litt mer behagelig.

Konklusjon

Luft i magen er en vanlig forekommende tilstand hos hunder som vanligvis ikke er farlig. I de fleste tilfeller kan luften forebygges eller behandles ved å gjøre endringer i hundens kosthold eller livsstil. Hvis du er bekymret for hundens luft i magen, bør du kontakte veterinæren din.

Referanser

Om forfatteren