Hund kaster opp ufordøyd mat

Hvis hunden din kaster opp ufordøyd mat, kan det være et tegn på ulike årsaker. Lær mer om årsaker til at hund kaster opp ufordøyd mat, og hva du kan gjøre for å forebygge.

Hvorfor spyr hunden opp maten igjen?

Hunder kan spy opp maten av flere årsaker, og det kan variere fra situasjon til situasjon. Her er noen vanlige årsaker til hvorfor hunder kan kaste opp maten:

 1. Raskt inntak av mat: En av de vanligste årsakene til at hunder kaster opp maten er at de spiser for raskt. Når de svelger maten uten å tygge ordentlig, kan magen bli overbelastet, og hunden kaster opp ufordøyd mat.
 2. Fremmedlegemer: Hunder er nysgjerrige dyr og kan svelge gjenstander som ikke skal spises, som leker, sokker, plast eller andre små gjenstander. Disse fremmedlegemene kan blokkere mage-tarmkanalen og føre til oppkast.
 3. Matallergier eller intoleranser: Noen hunder kan ha matallergier eller intoleranser som kan føre til oppkast. Dette kan være en reaksjon på bestemte ingredienser i maten.
 4. Infeksjoner eller sykdommer: Infeksjoner i mage-tarmkanalen, gastroenteritt, pankreatitt eller andre helseproblemer kan føre til oppkast. Hvis hunden din kaster opp regelmessig og det ikke ser ut til å være relatert til raskt inntak av mat, kan det være en underliggende sykdom.
 5. Magevirus eller bakteriell infeksjon: Noen ganger kan hunder bli smittet med magevirus eller bakterielle infeksjoner, noe som kan forårsake oppkast og diaré.
 6. Stress eller angst: Hunder kan reagere på stress eller angst ved å kaste opp. Dette kan skje i situasjoner som reising, besøk hos veterinæren eller andre stressende hendelser.
 7. Overmating: Å gi hunden for mye mat på en gang kan føre til oppkast, spesielt hvis magen blir overbelastet.

Det er viktig å merke seg at oppkast er kroppens måte å kvitte seg med noe som kan være skadelig eller ufordøyelig. Hvis hunden din kaster opp en gang i blant og er ellers frisk og aktiv, kan det ikke nødvendigvis være grunn til bekymring. Imidlertid, hvis oppkastet er hyppig, vedvarer, eller hvis hunden viser andre symptomer som svakhet, diaré, blod i oppkastet eller magesmerter, bør du kontakte veterinæren din for en grundig vurdering og diagnose. Veterinæren kan identifisere årsaken til oppkastet og gi riktig behandling og omsorg for hunden din.

Relatert: Hunden kaster opp og er slapp

Hva skal man gjøre når hunden kaster opp?

Når hunden kaster opp, er det noen skritt du kan ta for å hjelpe den og avgjøre om det er behov for veterinærbehandling. Her er noen retningslinjer om hva du bør gjøre når hunden kaster opp:

 1. Overvåk hunden: Hold øye med hunden din etter oppkastet. Se etter eventuelle andre symptomer eller endringer i atferd, som svakhet, diaré, blod i oppkastet, magesmerter eller tap av appetitt. Dette kan gi deg viktig informasjon som du kan dele med veterinæren.
 2. La magen hvile: Etter oppkast bør du la hundens mage hvile i noen timer ved å avstå fra å gi den mat eller vann. Dette gir magen tid til å roe seg.
 3. Gradvis introduser væske: Etter noen timer kan du gradvis introdusere små mengder vann eller isbiter for å forhindre dehydrering. Tilby små mengder væske flere ganger i løpet av dagen.
 4. Fôring: Etter at hunden har vært symptomfri i noen timer og oppkastet har stoppet, kan du introdusere et lett fordøyelig kosthold. Dette kan inkludere ris og kokt kylling eller en spesiell rehydreringsdiett anbefalt av veterinæren din. Gi små porsjoner med jevne mellomrom i stedet for ett stort måltid.
 5. Unngå fast føde: Unngå å gi fast føde til hunden i minst 12-24 timer etter at oppkastet har stoppet for å gi magen tid til å komme seg.
 6. Kontakte veterinær: Hvis hunden kaster opp flere ganger i løpet av dagen, hvis oppkastet inneholder blod, eller hvis hunden viser andre alarmerende symptomer som svakhet eller magesmerter, bør du kontakte veterinæren umiddelbart. Hyppig eller alvorlig oppkast kan indikere en underliggende helseproblem som krever profesjonell behandling.

Det er viktig å bruke sunn fornuft og vurdere hundens generelle tilstand når du bestemmer hva du skal gjøre når hunden kaster opp. Hvis du er usikker eller bekymret, er det alltid best å kontakte en veterinær for råd. Veterinæren kan hjelpe med å fastslå årsaken til oppkastet og gi riktig behandling for å hjelpe hunden din med å komme seg.

Relatert: Hund som kaster opp

Hvor ofte er det vanlig at en hund kaster opp?

Det er normalt for hunder å kaste opp av og til, spesielt hvis de har spist noe ufordøyelig, spist for raskt, eller opplevd mild mageirritasjon. Imidlertid er hyppigheten av oppkast avhengig av flere faktorer, inkludert hundens alder, helse, kosthold, og livsstil. Her er noen retningslinjer for hva som kan anses som vanlig:

 1. Enkelte episoder: Det er normalt at en sunn voksen hund opplever en enkelt oppkastepisode fra tid til annen uten noen underliggende helseproblemer. Dette kan skje sporadisk og er vanligvis ikke grunn til bekymring, spesielt hvis hunden ellers virker frisk og aktiv.
 2. Valper: Valper kan være mer tilbøyelige til å kaste opp, spesielt når de utforsker verden og putter ting i munnen. Dette er vanlig og normalt i små mengder, men hvis oppkastet blir hyppig eller vedvarer, bør du konsultere en veterinær.
 3. Eldre hunder: Eldre hunder kan også ha økt risiko for oppkast på grunn av aldringsprosessen og økt risiko for helseproblemer. Hyppig oppkast hos eldre hunder bør undersøkes av en veterinær.
 4. Hyppighet: Hvis en hund kaster opp mer enn en gang i uken eller opplever hyppige oppkastepisoder, bør det anses som unormalt. Dette kan indikere et underliggende helseproblem som krever veterinærbehandling.
 5. Andre symptomer: Hvis oppkastet er ledsaget av andre symptomer som diaré, tap av appetitt, vekttap, feber, eller endringer i atferd, bør du søke veterinærhjelp umiddelbart, da dette kan være tegn på en alvorlig underliggende tilstand.

Det er viktig å merke seg at årsaken til oppkast kan variere, og noen ganger kan det være et tegn på noe enkelt og ufarlig, mens det andre ganger kan indikere en mer alvorlig underliggende tilstand. Hvis du er bekymret for hundens oppkast eller hvis det blir hyppig eller vedvarer, bør du kontakte veterinæren din for en vurdering og råd om riktig behandling og omsorg for hunden din. Veterinæren vil kunne fastslå årsaken til oppkastet og gi nødvendig behandling.

Relatert: Hund spiser gress og kaster opp

Årsaker til at hund kaster opp ufordøyd mat

Det er viktig å merke seg at jeg ikke er en veterinær, men jeg kan gi deg noen generelle råd som kan hjelpe deg med å forstå hvorfor dette skjer:

 1. For raskt inntak av mat: Noen hunder spiser veldig raskt, spesielt hvis de konkurrerer om maten med andre dyr. Dette kan føre til at de kaster opp ufordøyd mat rett etter måltidet. Du kan prøve å bruke en saktefôringsbolle eller dele opp måltidene for å hjelpe til med å redusere denne atferden.
 2. Matallergier eller intoleranser: Hunder kan ha matallergier eller intoleranser som kan føre til oppkast. Hvis dette skjer jevnlig, kan det være lurt å prøve å endre hundens diett til en som er bedre egnet for sensitiv mage. Snakk med veterinæren din for å få råd om riktig diettendring.
 3. Fremmedlegemer: Noen ganger kan hunden svelge ting som ikke skal spises, som leker, bein eller annet søppel. Dette kan forårsake oppkast. Hvis du mistenker at hunden din har svelget noe farlig, bør du kontakte veterinæren umiddelbart.
 4. Infeksjoner eller sykdommer: Infeksjoner i mage-tarmkanalen eller andre helseproblemer kan føre til oppkast. Hvis hunden din kaster opp regelmessig og det ikke virker å være relatert til raskt inntak av mat, kan det være lurt å oppsøke veterinær for en undersøkelse.
 5. Overmating: Å gi hunden for mye mat på en gang kan føre til oppkast. Sørg for å måle porsjonene nøye i henhold til hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå.

Hvis hunden din kaster opp ufordøyd mat regelmessig eller hvis du er bekymret for hundens helse, bør du kontakte veterinæren din. Veterinæren kan hjelpe med å fastslå årsaken til oppkastet og gi råd om riktig behandling og omsorg for hunden din. Det er viktig å ta hundens helse på alvor og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig.

Relatert: Hund kaster opp skum

For raskt inntak av mat

Raskt inntak av mat er en vanlig årsak til at hunder kaster opp ufordøyd mat. Dette skyldes ofte at hunden spiser så fort at magen ikke har tid til å fordøye maten ordentlig før den blir kastet opp. Dette kan føre til flere problemer, inkludert:

 1. Luftinntak: Når hunder spiser for raskt, kan de også svelge mye luft sammen med maten. Dette kan føre til luft i magen og kan være ubehagelig eller smertefullt, noe som kan føre til oppkast.
 2. Risiko for torsjon i magen: Spesielt hos store hunderaser med dype brystkasser, som f.eks. Great Danes og Doberman Pinschers, kan raskt inntak av mat øke risikoen for torsjon i magen eller mageomdreining. Dette er en alvorlig og potensielt livstruende tilstand.

For å redusere risikoen for at hunden kaster opp på grunn av raskt inntak av mat, kan du prøve følgende:

 1. Saktefôringsbolle: Bruk en saktefôringsbolle som er utformet for å bremse hundens inntak av mat. Dette gir hunden din mer tid til å tygge og fordøye maten.
 2. Del opp måltidene: Gi hunden flere mindre måltider i løpet av dagen i stedet for bare ett eller to store måltider. Dette kan bidra til å forhindre sult og dermed redusere inntaket.
 3. Fôrdispenserleker: Noen fôrdispenserleker gir hunden en morsom måte å spise på, samtidig som de tvinger dem til å jobbe litt for maten. Dette kan også bremse inntaket.
 4. Tren hunden din til å spise saktere: Noen hunder kan trenes til å spise saktere ved hjelp av kommandoer som “sakte” eller “vent.” Dette kan ta litt tid, men det kan være effektivt.

Husk at hvis hunden din fortsetter å kaste opp ufordøyd mat selv etter å ha prøvd disse tiltakene, eller hvis du er bekymret for hundens helse av andre grunner, bør du konsultere en veterinær for en fullstendig vurdering og råd om riktig omsorg.

Matallergier eller intoleranser

Matallergier eller intoleranser kan også være årsaken til at en hund kaster opp ufordøyd mat. Her er noen detaljer om hvordan dette kan påvirke hunder:

 1. Matallergi: En matallergi oppstår når hundens immunsystem reagerer på spesifikke proteiner i maten som om de var skadelige inntrengere. Dette kan føre til en allergisk reaksjon, og symptomer kan inkludere oppkast, diaré, kløe, hudproblemer og mer. Oppkast kan være en reaksjon på kroppens forsøk på å kvitte seg med det allergifremkallende stoffet.
 2. Matintoleranse: Matintoleranse er forskjellig fra matallergi, da den ikke involverer immunsystemet. Matintoleranse kan oppstå når hunden har problemer med å fordøye visse ingredienser i maten, for eksempel laktose i melkeprodukter. Dette kan også føre til oppkast og andre mageproblemer.

For å avgjøre om matallergi eller intoleranse er årsaken til at hunden din kaster opp ufordøyd mat, kan du gjøre følgende:

 1. Elimineringsdiett: En veterinær kan hjelpe deg med å utføre en elimineringsdiett, der potensielle allergener eller intolerante ingredienser gradvis fjernes fra hundens diett for å se om symptomene forbedres.
 2. Allergitester: Veterinæren kan også utføre allergitester, som blodprøver eller hudtester, for å identifisere spesifikke matallergier.
 3. Endre hundens diett: Hvis en matallergi eller intoleranse blir bekreftet, kan veterinæren anbefale en diettendring til en mat som er egnet for hundens spesifikke behov. Dette kan innebære å unngå ingredienser som forårsaker problemene.

Det er viktig å konsultere veterinær hvis du mistenker at hunden din lider av matallergi eller intoleranse. De kan gi deg råd om testing og hjelpe deg med å utvikle en passende diettplan for hunden din for å minimere symptomene og fremme god helse.

Fremmedlegemer

Tilstedeværelsen av fremmedlegemer i hundens mage eller tarm kan være en alvorlig årsak til at hunden kaster opp ufordøyd mat. Dette kan være farlig og krever umiddelbar oppmerksomhet fra veterinæren. Her er noen detaljer om denne årsaken:

 1. Inntak av fremmedlegemer: Hunder er nysgjerrige dyr og kan svelge gjenstander som ikke skal spises, for eksempel leker, sokker, plast, bein, steiner eller andre små gjenstander. Disse fremmedlegemene kan blokkere mage-tarmkanalen og forhindre maten i å passere. Dette kan føre til oppkast, magesmerter og alvorlige komplikasjoner.
 2. Kvalme og oppkast: Når hunden oppdager at noe er feil i magen eller tarmen, kan den forsøke å kvitte seg med problemet ved å kaste opp. Dette kan føre til oppkast av ufordøyd mat sammen med det fremmedlegemet som forårsaker problemet.
 3. Symptomer: Andre symptomer på at hunden kan ha svelget et fremmedlegeme inkluderer tap av appetitt, mageubehag, diaré, slapphet og muligens synlig ubehag når du berører magen.

Hvis du mistenker at hunden din har svelget et fremmedlegeme og kaster opp ufordøyd mat, må du handle raskt:

 1. Kontakt veterinær umiddelbart for en vurdering. Dette er en nødsituasjon som krever profesjonell behandling.
 2. Ikke prøv å få hunden til å kaste opp igjen hjemme, med mindre veterinæren gir deg instruksjoner om å gjøre det.
 3. Unngå å gi mat eller vann til hunden inntil du har konsultert veterinær. Å gi mat eller vann kan potensielt forverre situasjonen ved å dytte fremmedlegemet videre ned i mage-tarmkanalen.

Veterinæren vil vurdere situasjonen og kan utføre røntgenundersøkelser eller andre diagnostiske tester for å finne fremmedlegemet og bestemme den beste behandlingsplanen, som kan inkludere kirurgi for å fjerne fremmedlegemet hvis nødvendig. Tidlig behandling er avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Infeksjoner eller sykdommer

Infeksjoner eller sykdommer kan være en annen årsak til at en hund kaster opp ufordøyd mat. Det er flere infeksjoner og sykdommer som kan påvirke hundens mage-tarmkanal og føre til oppkast. Her er noen eksempler:

 1. Gastroenteritt: Gastroenteritt er en betennelse i mage-tarmkanalen og kan forårsakes av virus, bakterier eller parasitter. Symptomer inkluderer oppkast, diaré, tap av appetitt og magesmerter.
 2. Magevirus eller bakteriell infeksjon: Noen virus, som parvovirus, eller bakterier som salmonella, kan forårsake alvorlig gastroenteritt hos hunder og føre til oppkast.
 3. Inflammatoriske tarmsykdommer (IBD): IBD er en samlebetegnelse for en gruppe kroniske inflammatoriske tilstander i tarmen. Symptomer inkluderer kronisk oppkast, diaré og vekttap.
 4. Pankreatitt: Pankreatitt er en betennelse i bukspyttkjertelen og kan forårsake alvorlig magesmerter, oppkast og diaré.
 5. Nyre- eller leverproblemer: Nyre- eller leverproblemer kan føre til opphopning av giftstoffer i kroppen, som kan påvirke mage-tarmkanalen og føre til oppkast.
 6. Andre helseproblemer: En rekke andre sykdommer og tilstander, som diabetes, hypotyreose, eller svulster i mage-tarmkanalen, kan også føre til oppkast og andre mageproblemer hos hunder.

Hvis hunden din kaster opp ufordøyd mat regelmessig, spesielt hvis det er ledsaget av andre symptomer som diaré, blod i avføringen, vekttap, eller endringer i atferd, bør du umiddelbart konsultere en veterinær. Veterinæren vil kunne utføre nødvendige tester for å identifisere årsaken til oppkastet og utvikle en behandlingsplan som passer for hunden din. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å håndtere mange av disse sykdommene og forhindre ytterligere komplikasjoner.

Overmating


Overmating kan absolutt være en årsak til at en hund kaster opp ufordøyd mat. Når en hund spiser mer mat enn magen kan håndtere, kan det føre til at magen blir overbelastet, og oppkast kan være kroppens måte å kvitte seg med overskuddet av mat. Her er noen detaljer om hvordan overmating kan påvirke hunden:

 1. Magekapasitet: Hunder har begrenset magekapasitet, og mengden mat de trenger, avhenger av deres alder, størrelse og aktivitetsnivå. Hvis de får mer mat enn de kan fordøye, kan magen bli strukket og føre til ubehag og oppkast.
 2. Haster: Noen hunder spiser svært raskt, spesielt hvis de er konkurransedyktige om maten. Dette kan føre til at de svelger store mengder mat før kroppen har en sjanse til å fordøye den, og oppkast kan oppstå.
 3. Risiko for overvekt: Overmating over tid kan føre til overvekt hos hunden din, som igjen kan øke risikoen for en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom, diabetes og leddproblemer.

For å forhindre overmating og oppkast kan du:

 1. Mål porsjonene nøye: Følg anbefalingene fra hundens veterinær eller produsenten av hundemat for å bestemme riktig mengde mat som skal gis basert på hundens behov.
 2. Del opp måltidene: Gi hunden flere mindre måltider i løpet av dagen i stedet for én eller to store måltider.
 3. Saktefôringsbolle: Bruk en saktefôringsbolle for å tvinge hunden til å spise saktere, slik at den ikke svelger for mye mat på kort tid.
 4. Overvåk matinntaket: Unngå å la hunden få tilgang til maten hele tiden. Fjern eventuell ubrukt mat etter en stund.
 5. Begrenset tilgang til godbiter: Begrens også antallet godbiter du gir til hunden din, da dette kan bidra til overvekt.

Det er viktig å opprettholde en sunn vekt for hunden din for å sikre god helse. Hvis hunden din kaster opp på grunn av overmating, og dette skjer jevnlig, bør du konsultere veterinæren din for råd om riktig ernæring og porsjonskontroll for hunden din.

Referanser

Om forfatteren