Hund kaster opp blod

Hvis hunden din kaster opp blod, er det viktig å ta dette på alvor, da det kan være et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand. Lær mer om hva du bør gjøre hvis hund kaster opp blod.

Hvorfor kaster hunder opp blod?

Årsakene til at hunder kaster opp blod kan variere, men noen mindre vanlige faktorer som kan føre til dette symptomet inkluderer:

 1. Ektoparasitter: Enkelte ektoparasitter som hookworms (Ancylostoma spp.) kan føre til blodtap i mage-tarmkanalen, som deretter kan føre til blodig oppkast.
 2. Autoimmune sykdommer: Visse autoimmune sykdommer som immuntrombocytopeni (ITP) kan føre til lavt antall blodplater og blødning, inkludert blodig oppkast.
 3. Medikamentbivirkninger: Noen medisiner kan ha bivirkninger som påvirker mage-tarmkanalen og forårsake blødning som resulterer i blodig oppkast.
 4. Koagulasjonsforstyrrelser: Tilstander som hemofili eller von Willebrands sykdom kan øke risikoen for blødning og blodig oppkast.
 5. Blodsykdommer: Sjeldne blodsykdommer som hemorragisk gastroenteritt (HGE) kan forårsake alvorlig blødning i mage-tarmkanalen og føre til blodig oppkast.
 6. Arvelige forhold: Noen hunderaser er mer utsatt for visse medfødte forhold som kan føre til blodig oppkast, som for eksempel portal hypertensiv gastropati hos leverenzyminnsatte raser.

Det er viktig å merke seg at selv om disse faktorene kan føre til blodig oppkast hos noen hunder, er de fortsatt relativt sjeldne sammenlignet med de mer vanlige årsakene som magesår, inntak av fremmedlegemer eller blødningsforstyrrelser. Uansett årsak til blodig oppkast, er det avgjørende å søke veterinærhjelp umiddelbart for å fastslå den underliggende årsaken og gi riktig behandling.

Relatert: Hund kaster opp magesyre

Når bør man oppsøke veterinær?

Når en hund kaster opp blod, er det en alvorlig situasjon som krever øyeblikkelig veterinærbehandling. Dette er en nødsituasjon, og du bør ikke nøle med å kontakte en veterinær eller oppsøke et dyrehospital så snart som mulig. Årsakene til blodig oppkast kan være varierte, inkludert alvorlige tilstander som magesår, fremmedlegemer, blødningsforstyrrelser, infeksjoner eller til og med kreft. Her er noen trinn du bør følge umiddelbart:

 1. Kontakt veterinær: Ring veterinæren din eller nærmeste dyrehospital og forklar situasjonen. De vil gi deg råd om hva du skal gjøre videre og sannsynligvis anbefale at du kommer så raskt som mulig.
 2. Ikke gi hunden mat eller vann: Unngå å gi hunden mat eller vann, da det kan forverre situasjonen hvis det er en alvorlig underliggende årsak til blodig oppkast.
 3. Hold hunden rolig: Prøv å holde hunden din rolig og komfortabel mens du venter på veterinæren. Stress kan forverre situasjonen.
 4. Vurder å samle prøver: Hvis mulig, kan du forsiktig samle en prøve av oppkastet for å vise veterinæren. Dette kan hjelpe dem med å bedre forstå årsaken til blodig oppkast.

Blodig oppkast er en indikator på alvorlig underliggende medisinske problemer, og det er ikke noe du bør prøve å behandle hjemme. Å få rask og profesjonell veterinærbehandling er avgjørende for å fastslå årsaken og gi riktig behandling. Tidlig diagnose og behandling kan ha stor innvirkning på hundens prognose og velvære.

Relatert: Hund kaster opp i varmen

Årsaker til at hund kaster opp blod

Du bør umiddelbart kontakte en veterinær for å få riktig diagnose og behandling, dersom hunden kaster opp blod. Mulige årsaker til at en hund kaster opp blod kan inkludere:

 1. Magesykdommer: Dette kan omfatte magesår, gastritt, eller betennelse i mage-tarmkanalen.
 2. Inntak av fremmedlegemer: Hunden kan ha svelget noe skarpt eller giftig som forårsaker indre skader.
 3. Blødningsforstyrrelser: Dette kan være forårsaket av en rekke tilstander, inkludert blodproppproblemer eller lavt antall blodplater.
 4. Tumorer: Noen ganger kan svulster i mage-tarmkanalen forårsake blodig oppkast.
 5. Infeksjoner: Infeksjoner i mage-tarmkanalen kan føre til blodig oppkast.

Det viktigste du kan gjøre er å oppsøke veterinærhjelp så snart som mulig. Veterinæren vil utføre en grundig undersøkelse, og det kan være nødvendig med blodprøver, røntgenbilder eller andre diagnostiske tester for å finne årsaken til problemet. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken til blodig oppkast.

Ikke vent med å søke hjelp hvis hunden din kaster opp blod, da tidlig diagnose og behandling kan være avgjørende for hundens helse og velvære.

Relatert: Hund som brekker seg uten å kaste opp

Magesykdommer

Magesykdommer er en av de vanligste årsakene til at en hund kan kaste opp blod. Det er flere forskjellige forhold og sykdommer som kan påvirke hundens mage og føre til blodig oppkast. Her er noen av de vanligste mageproblemene som kan forårsake dette symptomet:

 1. Magesår: Magesår er sår i mageslimhinnen eller tolvfingertarmen. De kan forårsake blodig oppkast når de blør. Magesår kan være forårsaket av stress, visse medisiner eller infeksjoner.
 2. Gastritt: Dette er betennelse i mageslimhinnen. Akutt gastritt kan føre til oppkast med blod. Årsaker til gastritt kan inkludere inntak av giftige stoffer, infeksjoner eller en plutselig endring i kostholdet.
 3. Magedreining: En magedreining, også kjent som gastrisk volvulus, er en akutt medisinsk tilstand der hundens mage vrir seg om sin egen akse. Dette kan føre til alvorlig skade på mageslimhinnen og blodig oppkast.
 4. Magekreft: Magekreft eller svulster i mage-tarmkanalen kan også føre til blodig oppkast. Dette er vanligvis en mer alvorlig tilstand.
 5. Fremmedlegemer: Hunder kan svelge fremmedlegemer som kan skade mageslimhinnen og forårsake blødning.
 6. Blødningsforstyrrelser: Noen hunder kan ha blødningsforstyrrelser, for eksempel lavt antall blodplater, som kan øke risikoen for blødning i magen og føre til blodig oppkast.

Det er viktig å merke seg at bare en veterinær kan gi en nøyaktig diagnose etter en grundig undersøkelse og eventuelt diagnostiske tester som blodprøver, røntgenbilder eller endoskopi. Hvis hunden din kaster opp blod eller viser andre tegn på sykdom, må du kontakte veterinæren din umiddelbart for å få riktig behandling og omsorg. Tidlig intervensjon kan være kritisk for hundens velvære.

Relatert: Hund kaster opp om natten

Inntak av fremmedlegemer

Inntak av fremmedlegemer er en annen potensiell årsak til at en hund kan kaste opp blod. Dette kan skje når hunden ved et uhell svelger gjenstander som er skarpe eller potensielt skadelige. Når disse fremmedlegemene beveger seg gjennom hundens mage-tarmkanal, kan de forårsake skader på slimhinnen og føre til blødning. Her er noen eksempler på hvordan dette kan skje:

 1. Inntak av små gjenstander: Hunder er kjent for å svelge små gjenstander som leker, knapper, mynter, eller andre små objekter. Disse gjenstandene kan skade mageslimhinnen og forårsake blodig oppkast.
 2. Bein: Hunder kan også svelge ben, spesielt hvis de får tilgang til matrester eller ben som er igjen etter måltider. Benene kan skrape og irritere mageveggen, og i noen tilfeller kan de føre til blødning.
 3. Pinner eller piggtråd: Hvis en hund svelger pinner, piggtråd eller lignende skarpe gjenstander, kan de forårsake alvorlig skade på mage-tarmkanalen og føre til blodig oppkast.
 4. Giftige planter eller stoffer: Inntak av giftige planter, kjemikalier eller stoffer kan føre til skade på mage-tarmkanalen og blødning.

Når en hund har svelget et fremmedlegeme, kan det føre til symptomer som oppkast, diaré, magesmerter og i noen tilfeller blodig oppkast. Det er viktig å kontakte en veterinær umiddelbart hvis du mistenker at hunden din har svelget noe skadelig. Veterinæren kan utføre røntgen- eller endoskopiske undersøkelser for å vurdere tilstanden og avgjøre om kirurgisk fjerning er nødvendig.

Det er også viktig å forhindre at hunden din får tilgang til små gjenstander, ben og andre potensielt farlige objekter for å redusere risikoen for inntak av fremmedlegemer og de potensielle komplikasjonene det kan medføre.

Relatert: Hund kaster opp flere ganger

Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser kan også være en mulig årsak til at en hund kaster opp blod. Blødningsforstyrrelser kan påvirke blodproppsevnen til hunden og føre til uønsket blødning i mage-tarmkanalen eller andre organer. Her er noen eksempler på blødningsforstyrrelser og hvordan de kan forårsake blodig oppkast:

 1. Lavt antall blodplater (trombocytopeni): Blodplater er viktige for blodpropp. Hvis en hund har for få blodplater, kan det føre til blødning, inkludert blødning i mage-tarmkanalen, som kan resultere i blodig oppkast.
 2. Koagulasjonsforstyrrelser: Enkelte medfødte eller ervervede tilstander kan påvirke hundens evne til å danne blodpropper. Dette kan føre til spontan blødning, inkludert blødning i mage-tarmkanalen.
 3. Leverproblemer: Leveren er ansvarlig for produksjonen av koagulasjonsfaktorer som er nødvendige for normal blodpropp. Leverproblemer, som leversvikt, kan føre til blødning og blodig oppkast.
 4. Forgiftning: Noen giftstoffer kan forstyrre blodproppsevnen og føre til blødning.
 5. Autoimmune sykdommer: Visse autoimmune sykdommer kan påvirke blodplatene og koagulasjonssystemet, noe som kan føre til blødning i ulike deler av kroppen, inkludert mage-tarmkanalen.

Det er viktig å merke seg at blodig oppkast er et alvorlig symptom, og hvis du mistenker at hunden din har en blødningsforstyrrelse, må du umiddelbart kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre blodprøver for å evaluere hundens blodproppstilstand og diagnostisere den underliggende årsaken. Behandlingen vil avhenge av den spesifikke årsaken til blodig oppkast, og den kan inkludere blodoverføringer, medisiner eller andre tiltak for å kontrollere blødningen og behandle den underliggende lidelsen. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å sikre hundens helse og velvære.

Tumorer

Tumorer i mage-tarmkanalen eller i andre organer kan være en alvorlig årsak til at en hund kaster opp blod. Tumorer er unormale vekster av celler som kan være både godartede (ikke-kreftfremkallende) eller ondartede (kreftfremkallende). Når de utvikler seg i mage-tarmkanalen eller i organer som magesekken eller tarmen, kan de føre til blodig oppkast. Her er noen måter tumorer kan bidra til dette symptomet:

 1. Sår og blødning: Ondartede tumorer kan invadere vevet i mage-tarmkanalen og forårsake sår eller blødning. Dette kan føre til at blod blandes med oppkastet.
 2. Obstruksjon: Store tumorer kan blokkere passasjen i mage-tarmkanalen og føre til at mat og væske stagnerer, noe som kan forårsake irritasjon og blødning.
 3. Perforasjon: I noen tilfeller kan aggressive tumorer forårsake perforasjon (hull) i mage-tarmveggen, noe som gir blodtilblanding i mageinnholdet.
 4. Metastase: Kreft som har spredt seg fra andre deler av kroppen til mage-tarmkanalen, kan også føre til blodig oppkast.

Tumorer i mage-tarmkanalen kan være vanskelige å oppdage tidlig, og symptomer som blodig oppkast kan være et av de første tegnene. Andre symptomer kan inkludere vekttap, nedsatt matlyst, tretthet og endringer i avføringsmønsteret.

Hvis du mistenker at hunden din har en svulst som forårsaker blodig oppkast, må du umiddelbart kontakte en veterinær. Diagnostisering av en svulst krever ofte bildeundersøkelser som røntgen, ultralyd eller endoskopi, samt vevsprøver (biopsi) for å fastslå om det er kreft, og hvis ja, hvilken type kreft. Behandlingen avhenger av typen og stadiet av kreften, og den kan inkludere kirurgi, strålebehandling, kjemoterapi eller andre former for behandling.

Det er viktig å søke profesjonell veterinærhjelp så tidlig som mulig når det kommer til mistanke om kreft hos hunden, da tidlig oppdagelse og behandling kan forbedre prognosen og livskvaliteten til dyret.

Infeksjoner

Infeksjoner kan være en annen mulig årsak til at en hund kaster opp blod, selv om det ikke er en vanlig årsak. Infeksjoner som påvirker mage-tarmkanalen eller andre organer kan forårsake irritasjon og betennelse som kan føre til blødning. Her er noen eksempler på infeksjoner som kan føre til blodig oppkast hos hunder:

 1. Gastritt: En bakteriell infeksjon i mageslimhinnen, som for eksempel Helicobacter pylori, kan forårsake betennelse og blødning, som kan føre til blodig oppkast.
 2. Mageslimhinneinfeksjoner: Infeksjoner i mage-tarmkanalens slimhinne, for eksempel parasittinfeksjoner eller bakterielle infeksjoner, kan føre til betennelse og blødning.
 3. Infeksjoner i øvre luftveier: Noen luftveiinfeksjoner kan føre til hoste som er så intens at det kan føre til irritasjon og bristende små blodkar i halsen og magesekken, noe som kan føre til blodig oppkast.
 4. Infeksjoner i leveren eller bukspyttkjertelen: Infeksjoner i disse organene kan føre til betennelse og blødning som kan påvirke mage-tarmkanalen.

Det er viktig å merke seg at infeksjoner som fører til blodig oppkast vanligvis er alvorlige og krever rask veterinærbehandling. Symptomer på en infeksjon kan variere avhengig av hvilket organ som er påvirket, og kan inkludere feber, magesmerter, endringer i appetitt og avføringsproblemer.

Hvis du mistenker at hunden din har en infeksjon som kan forårsake blodig oppkast, må du umiddelbart kontakte en veterinær. Diagnostisering av infeksjoner innebærer ofte blodprøver og andre diagnostiske tester for å identifisere den spesifikke patogenen og bestemme riktig behandling, som kan inkludere antibiotika eller andre medisiner for å bekjempe infeksjonen.

Som alltid, er tidlig diagnose og behandling avgjørende for å sikre hundens helse og velvære når det oppstår helseproblemer som blodig oppkast.

Hunden kaster opp og er slapp

Hvis hunden din kaster opp og er slapp, er det flere mulige årsaker til denne tilstanden. Det er viktig å merke seg at kasting opp i seg selv kan være et symptom på ulike helseproblemer. Her er noen mulige årsaker til hvorfor hunden din kaster opp og er slapp:

 1. Fordøyelsesproblemer: Kasting opp kan være forårsaket av fordøyelsesproblemer som gastritt, irritasjon i mage-tarmkanalen eller inntak av dårlig mat. Dette kan føre til slapphet på grunn av ubehag.
 2. Inntak av fremmedlegemer: Hvis hunden din har svelget et fremmedlegeme som forårsaker blokkering eller irritasjon i mage-tarmkanalen, kan det føre til oppkast og slapphet.
 3. Infeksjoner: Infeksjoner i mage-tarmkanalen, som bakterielle eller virale gastroenteritter, kan føre til oppkast og slapphet.
 4. Forgiftning: Inntak av giftige stoffer eller planter kan føre til oppkast og slapphet. Dette er en nødsituasjon som krever rask veterinærhjelp.
 5. Blødningsforstyrrelser: Hunder med blødningsforstyrrelser kan kaste opp blod, som kan føre til slapphet på grunn av tap av blod.
 6. Systemiske sykdommer: Noen systemiske sykdommer som leversykdom eller nyresvikt kan forårsake oppkast og slapphet som symptomer.
 7. Fôrrelaterte reaksjoner: Hunder kan ha allergiske reaksjoner på maten de spiser, og dette kan føre til oppkast og slapphet.

Når hunden din kaster opp og er slapp, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig vurdering. Veterinæren vil utføre en fysisk undersøkelse, ta en detaljert sykehistorie og eventuelt utføre diagnostiske tester som blodprøver, røntgen eller ultralyd for å fastslå årsaken til symptomene.

Inntil du kan komme til veterinæren, bør du sørge for at hunden har tilgang til ferskt vann, men ikke tving den til å spise. Unngå å gi medisiner eller hjemmebehandlinger uten veterinærens veiledning, da feil behandling kan forverre tilstanden. Hvis hunden din er svært slapp, blek i tannkjøttene eller viser andre alvorlige symptomer, bør du oppsøke nød veterinærhjelp umiddelbart.

Referanser

Om forfatteren