Giftig mat for katt

Det er flere matvarer som er giftige for katter og som bør unngås. Lær mer om hva slags mat som kan være giftig for katter.

Hvilken mat er giftig for katt?

Det er flere matvarer som er giftige for katter og som bør unngås. Her er en liste over noen av de vanligste giftige matvarene for katter:

 1. Løk og hvitløk: Disse inneholder stoffer som kan ødelegge katters røde blodlegemer og forårsake anemi.
 2. Sjokolade: Sjokolade inneholder teobromin, som katter har vanskelig for å metabolisere. Inntak av sjokolade kan føre til symptomer som oppkast, diaré, hjerteproblemer og i alvorlige tilfeller også død.
 3. Koffeinholdige produkter: Koffein finnes i kaffe, te, energidrikker og sjokolade. Katter er spesielt følsomme for koffein og kan oppleve symptomer som rask pust, hjertebank, muskelskjelvinger, oppkast og i alvorlige tilfeller også kramper.
 4. Rosiner og druer: Disse fruktene kan forårsake nyresvikt hos katter. Selv små mengder kan være farlig.
 5. Avokado: Avokado inneholder et stoff kalt persin, som er giftig for katter og kan forårsake oppkast, diaré og i alvorlige tilfeller også hjerteproblemer.
 6. Alkohol: Selv små mengder alkohol kan være svært farlig for katter. Alkohol kan føre til alvorlig forgiftning og kan være dødelig.
 7. Rått kjøtt og fisk: Rått kjøtt og fisk kan inneholde bakterier og parasitter som kan være skadelig for katter. I tillegg kan rå fisk inneholde et enzym som kan føre til vitamin B-mangel hos katter.

Det er viktig å merke seg at dette ikke er en uttømmende liste, og det kan være andre matvarer som også er giftige for katter. Hvis du er usikker på om en spesifikk matvare er trygg for katten din, anbefales det å konsultere veterinæren din for råd.

Løk og hvitløk

Både løk og hvitløk er giftige for katter. Disse matvarene inneholder stoffer som kan ødelegge katters røde blodlegemer og føre til anemi. Selv små mengder løk eller hvitløk kan være skadelige for katter, og symptomer kan inkludere oppkast, diaré, mangel på matlyst, svakhet og eventuelt pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan inntak av løk eller hvitløk føre til alvorlig helsefare og til og med død. Derfor bør løk og hvitløk unngås å gi til katter, enten rått eller kokt, og de bør holdes utenfor rekkevidde for å forhindre utilsiktet inntak. Hvis du tror katten din har spist løk eller hvitløk eller viser symptomer etter å ha kommet i kontakt med disse matvarene, bør du kontakte veterinæren umiddelbart for råd og behandling.

Sjokolade

Sjokolade er også giftig for katter. Den inneholder en substans kalt teobromin, som katter har vanskelig for å bryte ned og metabolisere. Teobromin kan påvirke kattens nervesystem og hjerte, og inntak av sjokolade kan føre til symptomer som oppkast, diaré, rask pust, økt hjertefrekvens, muskelskjelvinger og i alvorlige tilfeller også kramper og hjertesvikt. Sjokolade kan være giftig uansett form, inkludert mørk sjokolade, melkesjokolade og kakao.

Mengden sjokolade som er nødvendig for å forårsake giftighet varierer avhengig av kattens størrelse, vekt og følsomhet. Som en generell regel bør sjokolade unngås for katter, og det er viktig å oppbevare sjokoladeprodukter utilgjengelig for dem. Hvis du mistenker at katten din har spist sjokolade eller viser symptomer etter inntak, bør du kontakte veterinæren umiddelbart for å få veiledning og behandling.

Koffeinholdige produkter

Koffeinholdige produkter er giftige for katter og bør unngås. Katter er spesielt følsomme for virkningen av koffein, og selv små mengder kan være skadelige. Koffein finnes i matvarer som kaffe, te, energidrikker, sjokolade og noen brus.

Inntak av koffein kan føre til symptomer som rask pust, hjertebank, muskelskjelvinger, oppkast, diaré, økt tørste og i alvorlige tilfeller også kramper. Koffein påvirker kattens sentralnervesystem og kan være giftig i store mengder.

Det er derfor viktig å holde koffeinholdige produkter utenfor kattens rekkevidde og sørge for at de ikke har tilgang til slike matvarer. Hvis du har grunn til å tro at katten din har fått i seg koffein eller viser symptomer etter inntak, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for råd og behandling.

Rosiner og druer

Rosiner og druer er kjent for å være giftige for hunder, men det er ikke helt klart om de er like giftige for katter. Mens noen katter kan tåle inntak av små mengder uten problemer, har det vært rapporter om katter som har opplevd nyreproblemer etter å ha spist druer eller rosiner. Derfor anbefales det generelt å være forsiktig og unngå å gi katter rosiner og druer.

Hvis katten din har spist en liten mengde druer eller rosiner, er det sannsynligvis ikke noe å bekymre seg for. Imidlertid, hvis katten din har spist større mengder eller viser symptomer som oppkast, diaré, mangel på matlyst, slapphet eller uvanlig tørste, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for å få råd og behandling.

Som alltid er det viktig å være oppmerksom på hva katten din har tilgang til, og hvis du er usikker på om en bestemt matvare er trygg, er det alltid lurt å konsultere veterinæren din for veiledning.

Avokado

Avokado er giftig for katter og bør unngås å gi dem. Avokado inneholder et stoff kalt persin, som er giftig for katter og kan forårsake oppkast, diaré og i alvorlige tilfeller også hjerteproblemer. Kjøttet, frøene, skallet og planten til avokadoen inneholder persin og kan være skadelig hvis katten spiser dem.

Selv om ikke alle katter vil reagere negativt på avokado, er det best å være på den sikre siden og holde avokadoen utenfor rekkevidde for katten din. Hvis du har grunn til å tro at katten din har spist avokado eller viser symptomer etter inntak, bør du kontakte veterinæren for råd og behandling.

Det er verdt å merke seg at avokado kan være farlig for andre dyr også, som for eksempel hunder, fugler og gnagere, på grunn av innholdet av persin. Så det er viktig å være forsiktig med å gi avokado til kjæledyrene dine generelt sett.

Alkohol

Alkohol er svært giftig for katter og bør aldri gis til dem. Selv små mengder alkohol kan være skadelige og i verste fall dødelige for katter.

Katter er spesielt følsomme for virkningen av alkohol på grunn av deres små kroppsvekt og deres begrensede evne til å metabolisere alkohol. Alkohol kan føre til alvorlig forgiftning hos katter, og symptomer kan inkludere oppkast, diaré, ukoordinerte bevegelser, depresjon, pusteproblemer, leversvikt, kramper og til og med koma.

Det er viktig å være forsiktig med å la katten din få tilgang til alkoholholdige drikker, enten det er øl, vin, sprit eller andre alkoholholdige produkter. Hold alle alkoholholdige væsker utenfor kattens rekkevidde og pass på at de ikke kan få tilgang til søl eller rester av alkoholholdige drikker.

Hvis du har mistanke om at katten din har fått i seg alkohol eller viser symptomer på alkoholforgiftning, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din for råd og behandling.

Rått kjøtt og fisk

Rått kjøtt og fisk kan utgjøre visse risikoer for katter, selv om de ikke nødvendigvis er direkte giftige. Det er flere grunner til at rått kjøtt og fisk bør gis med forsiktighet eller unngås for katter:

 1. Bakterier og parasitter: Rått kjøtt og fisk kan inneholde skadelige bakterier som Salmonella eller E. coli, samt parasitter som Toxoplasma gondii. Disse kan føre til mage-tarmproblemer og infeksjoner hos katter. Derfor bør rått kjøtt og fisk være friskt, av høy kvalitet og egnet for dyreforbruk.
 2. Manglende ernæringsbalanse: Rått kjøtt og fisk alene kan ikke tilfredsstille kattens ernæringsbehov fullstendig. Katter har spesifikke ernæringsmessige krav, inkludert behovet for visse næringsstoffer som kan være mangelfulle i rått kjøtt eller fisk. Det er derfor viktig å gi katten et balansert og fullstendig kattefôr som oppfyller alle deres ernæringsbehov.
 3. Risiko for skader: Rått kjøtt og fisk kan inneholde bein eller grunn som kan forårsake kvelning eller skade på kattens tarm. Bein kan splintre og skade fordøyelsessystemet.

Hvis du ønsker å inkludere kjøtt eller fisk i kattens diett, anbefales det å tilberede det grundig for å drepe eventuelle bakterier eller parasitter. Det er også viktig å fjerne bein eller grunn før servering. Imidlertid er det tryggeste og mest praktiske alternativet å velge kvalitetskattefôr som er spesifikt formulert for å møte kattens ernæringsbehov.

Er ost farlig for katter?

Ost i moderate mengder anses vanligvis som trygt for katter. Mange katter er faktisk glad i smaken av ost. Imidlertid er det noen ting du bør være oppmerksom på når det gjelder å gi ost til katter:

 1. Laktoseintoleranse: Noen katter kan være laktoseintolerante, noe som betyr at de ikke har tilstrekkelige mengder av enzymet laktase som er nødvendig for å bryte ned laktose, sukkeret i melk og meieriprodukter. Dette kan føre til mage-tarmproblemer som diaré og oppkast når de spiser ost eller andre meieriprodukter. Hvis katten din viser tegn til ubehag etter å ha spist ost, kan det være lurt å begrense eller unngå å gi dem melkebaserte produkter.
 2. Høyt fettinnhold: Ost har ofte et høyt fettinnhold, noe som kan være vanskelig for katter å fordøye. For mye fett i kostholdet kan føre til oppkast, diaré og vektøkning hos katter. Derfor bør ost gis i moderate mengder og som en godbit, ikke som en hoveddelen av kattens diett.
 3. Krydrede eller smakstilsatte oster: Noen oster kan være krydret eller inneholde ingredienser som er giftige for katter, for eksempel løk eller hvitløk. Disse bør unngås, da de kan være skadelige for kattens helse.

Som med alle matvarer, er det viktig å gi ost i moderasjon og observere hvordan katten din reagerer på det. Hvis du er usikker, kan det være lurt å konsultere veterinæren din for råd om hvilke matvarer som er trygge for din katt og hvilke som bør unngås.

Kan katter spise kokt egg?

Ja, katter kan spise kokt egg som en del av kostholdet sitt. Kokte egg er en kilde til protein og inneholder også viktige næringsstoffer som vitamin A, vitamin D, jern og omega-3 fettsyrer. De fleste katter liker smaken av kokt egg og kan nyte det som en godbit eller som en del av måltidet.

Når du gir katten din kokte egg, er det viktig å sikre at eggene er tilberedt grundig. Det anbefales å koke eggene helt gjennom, slik at de er hardkokte. Dette bidrar til å eliminere risikoen for salmonella og andre potensielt skadelige bakterier som kan være til stede i rå egg.

Du kan servere kokte egg til katten din i små biter eller du kan hakke dem opp og blande dem med kattens vanlige mat. Sørg for å gi eggene i moderate mengder og som en del av et balansert kosthold. Det er viktig å huske at egg ikke skal utgjøre en stor del av kattens diett, da de trenger et bredt spekter av næringsstoffer fra forskjellige kilder for å oppfylle deres ernæringsbehov.

Som med alle nye matvarer, er det alltid lurt å introdusere kokt egg gradvis og observere hvordan katten din reagerer på det. Hvis du har spesifikke bekymringer eller spørsmål om kattens kosthold, er det best å konsultere veterinæren din for råd.

Kan katter spise poteter?

Ja, katter kan spise poteter i moderate mengder, men det er noen viktige ting å være oppmerksom på.

Rå poteter bør unngås, da de kan være vanskelige å fordøye for katter og kan forårsake ubehag eller fordøyelsesproblemer. Rå poteter inneholder også et stoff kalt solanin, som er giftig for både mennesker og dyr. Derfor bør poteter alltid være tilberedt før de serveres til katter.

Kokte eller bakte poteter uten tilsetninger som smør, olje eller krydder kan være trygge for katter å spise i små mengder. Det er viktig å merke seg at poteter i seg selv ikke er en nødvendig del av kattens naturlige diett, og de bør bare sees på som en sporadisk godbit eller et tillegg til hoveddietten.

Når du gir katten din poteter, sørg for å kutte dem i små biter eller mos dem godt for å gjøre det enklere for katten å spise og fordøye. Hold også øye med eventuelle reaksjoner eller endringer i kattens fordøyelse etter å ha introdusert poteter i kostholdet.

Det er viktig å huske at katter er kjøttetende dyr, og hoveddelen av kostholdet deres bør bestå av kvalitetskattemat som oppfyller deres spesifikke ernæringsbehov. Hvis du er usikker på hva som er trygt eller egnet for kattens kosthold, er det alltid lurt å konsultere veterinæren din for råd.

Referanser

Om forfatteren