Få katt når man har hund

Å introdusere en katt i et hjem der det allerede er en hund kan være en utfordring. Lær mer om hva du bør gjøre når man skal få katt når man har hund.

Kan hund og katt bli venner?

Ja, hunder og katter kan absolutt bli venner og utvikle et positivt forhold til hverandre. Selv om det kan være en utfordring i begynnelsen, spesielt hvis de ikke har blitt introdusert tidlig i livet, er det mange tilfeller der hunder og katter har blitt bestevenner. Her er noen faktorer som kan bidra til å bygge vennskap mellom hunder og katter:

 1. Gradvis introduksjon: En langsom og kontrollert introduksjonsprosess er viktig. Ved å introdusere dem for hverandre gradvis, ved hjelp av barrierer som babygrinder eller gjerder, kan de bli vant til hverandres lukter og tilstedeværelse uten direkte kontakt.
 2. Positive opplevelser: Skap positive opplevelser for dem når de er i nærheten av hverandre. Gi dem godbiter, ros og lek når de oppfører seg rolig og vennlig mot hverandre. Dette bidrar til å assosiere hverandres tilstedeværelse med noe positivt.
 3. Felles aktiviteter: Gi dem muligheter til å ha felles aktiviteter og lek. Dette kan inkludere felles leketid med interaktive leker eller felles treningstid. Det å ha morsomme og positive opplevelser sammen kan bidra til å styrke båndet mellom dem.
 4. Respekt individuelle behov: Hunder og katter har forskjellige kommunikasjonsstiler og behov. Respekter deres individuelle behov for plass, hvile og lek. Sørg for at de har separate områder og ressurser for å unngå territoriell konflikt.
 5. Tålmodighet og oppfølging: Bygging av vennskap tar tid og krever tålmodighet. Fortsett å være oppmerksom på deres oppførsel og tilpasning, og gjør nødvendige justeringer underveis. Noen ganger kan det være nødvendig med profesjonell rådgivning eller veiledning for å håndtere spesifikke utfordringer.

Husk at hvert dyr er unikt, og det er ingen garanti for at hunder og katter vil bli venner i alle tilfeller. Noen ganger kan de bare tolerere hverandre og opprettholde et fredelig samboerskap. Men med riktig introduksjon, positiv forsterkning og tid, er det absolutt mulig for hunder og katter å utvikle et sterkt vennskap.

Hvordan introdusere katt og hund?

Her er en generell veiledning for å introdusere en katt og en hund på en positiv måte:

 1. Forberedelsen:
 • Sørg for at både hunden og katten har individuelle områder med egne matskåler, senger og toaletter.
 • Skaff deg nødvendige forsyninger som babygrinder eller gjerder for å kunne kontrollere møtene mellom dem i begynnelsen.
 • Gjør hjemmet trygt for begge dyrene ved å fjerne potensielle farer eller giftige stoffer.
 1. Luktsammensetning:
 • Bytt på å bruke en klut eller teppe til å gni på både hunden og katten for å overføre lukten mellom dem.
 • Plasser disse klutene i områder der den andre dyrearten ferdes, slik at de blir vant til lukten uten direkte konfrontasjon.
 1. Separerte møter:
 • Bruk en babygrind eller gjerde for å skille hunden og katten i begynnelsen.
 • La dem se og lukte på hverandre gjennom gitteret, og observer deres reaksjoner nøye.
 • Gradvis øk tiden de tilbringer sammen, under nøye oppsyn, mens du ser etter positive tegn på interesse eller avslappethet.
 1. Kontrollerte møter:
 • Når de begynner å vise positive reaksjoner, kan du prøve å la dem møte hverandre uten barrieren, men fortsatt med hunden i bånd.
 • La dem utforske hverandre på avstand og gi positiv forsterkning når de viser ønsket oppførsel.
 • Hvis alt går bra, kan du gradvis øke tiden de tilbringer sammen og la hunden være løs, fortsatt under oppsyn.
 1. Oppfølging:
 • Fortsett å overvåke deres samspill og se etter tegn på stress, frykt eller aggressivitet.
 • Belønn positiv oppførsel og gi dem individuell oppmerksomhet og kjærlighet.
 • Gi dem fortsatt mulighet til å ha separate områder og tid alene.

Viktigst av alt, vær tålmodig gjennom hele prosessen. Husk at det kan ta tid for katt og hund å venne seg til hverandre, og det kan være individuelle forskjeller i tilpasningstempo. Hvis du støter på utfordringer, kan det være lurt å søke råd fra en profesjonell dyreoppførselskyndig for å få skreddersydd veiledning basert på deres spesifikke situasjon.

Få katt når man har hund

Å introdusere en katt i et hjem der det allerede er en hund kan være en utfordring, men det er absolutt mulig å få dem til å leve sammen harmonisk. Her er noen tips for å gjøre prosessen lettere:

 1. Forsikre deg om at hunden din er lydig og har grunnleggende kommandoer som “sitt,” “stå,” “kom,” og “nei.” Dette vil være nyttig for å kunne kontrollere hunden og minimere stresset for katten.
 2. Før du introduserer katten og hunden direkte, la dem bli kjent med hverandres lukter. Gi katten en klut eller et teppe som har hundens lukt på, og vice versa. Dette kan gjøres ved å gni kluten på hver av dem.
 3. Skaff en babygrind eller et gjerde som kan brukes til å separere katten og hunden i begynnelsen. Dette gir dem muligheten til å se og lukte på hverandre uten å kunne ha direkte kontakt. Gradvis kan du øke tiden de tilbringer sammen, under nøye oppsyn.
 4. Gi hver av dem sitt eget personlige område med egne matskåler, senger og toaletter. Dette vil bidra til å redusere territorielle konflikter.
 5. Gi katten muligheten til å ha høyder de kan trekke seg tilbake til, for eksempel hyller, kattetrær eller et eget rom. Dette vil hjelpe katten å føle seg trygg og unngå stressende situasjoner.
 6. Belønn positiv oppførsel hos både hunden og katten. Gi dem godbiter og ros når de opptrer rolig og vennlig overfor hverandre. Dette vil bidra til å assosiere hverandres tilstedeværelse med positive opplevelser.
 7. Ha tålmodighet. Det kan ta tid for katten og hunden å bli vant til hverandre og akseptere hverandres tilstedeværelse. Ikke tving dem til å være sammen, og unngå å straffe dem hvis de viser frykt eller aggressivitet i begynnelsen. Gi dem tid til å tilpasse seg gradvis.

Husk at hver katt og hund er unik, så det kan være noen spesifikke tilpasninger som må gjøres basert på deres personligheter og atferd. Hvis du har problemer med å få dem til å bli vant til hverandre, kan det være lurt å konsultere en dyreoppførselskyndig for ytterligere råd og veiledning.

Forsikre deg om at hunden din er lydig

Når jeg sier at du bør forsikre deg om at hunden din er lydig, betyr det at det er viktig å ha et grunnleggende treningsnivå med hunden din før du introduserer en katt i hjemmet. Dette betyr ikke nødvendigvis at hunden din må være perfekt i alle kommandoer, men hunden bør ha et visst nivå av grunnleggende lydighetstrening. Dette vil gjøre det lettere å kontrollere hunden og hjelpe til med å minimere stresset for katten når de introduseres for hverandre.

Noen grunnleggende kommandoer som kan være nyttige inkluderer “sitt,” “stå,” “kom,” “nei” og “gi pote”. Dette gir deg muligheten til å dirigere hunden din og opprettholde kontroll over situasjonen. Hvis hunden din allerede har gjennomgått grunnleggende lydighetstrening, er det bra. Hvis ikke, kan det være en god idé å begynne med lydighetstrening før du introduserer katten i hjemmet.

Husk at kontinuerlig trening og oppfølging er viktig for å opprettholde lydigheten til hunden din. Belønn positiv oppførsel og vær konsekvent med regler og forventninger. Dette vil bidra til å skape et trygt og harmonisk miljø for både hunden og katten din.

La hund og katt bli kjent med hverandres lukter

Å la hunden og katten bli kjent med hverandres lukter er en viktig del av introduksjonsprosessen. Dette bidrar til å skape en gradvis og mindre truende overgang når de til slutt møtes ansikt til ansikt. Her er noen trinn du kan følge for å la dem bli kjent med hverandres lukter:

 1. Bytt på å bruke en klut eller et teppe mellom hunden og katten. Gni kluten på hundens kropp, spesielt rundt halsen, ansiktet og bakenden. Deretter gni kluten på katten, spesielt på lignende områder. Dette vil bidra til å overføre lukten fra den ene til den andre.
 2. Plasser kluten eller teppet med hundens lukt i et område der katten ofte ferdes, og omvendt. La dem bli vant til lukten uten direkte konfrontasjon.
 3. Gjenta denne prosessen flere ganger i løpet av noen dager eller uker. Dette vil gradvis introdusere hverandres lukter til dem, slik at de kan begynne å assosiere hverandres lukt med noe kjent og trygt.
 4. Dersom det er mulig, kan du også la hunden og katten bytte rom i huset en stund. På denne måten kan de utforske hverandres områder og bli kjent med luktene uten å ha direkte kontakt.
 5. Etter hvert som de blir mer komfortable med hverandres lukter, kan du begynne å introdusere dem for hverandre under kontrollerte forhold, for eksempel ved å bruke en babygrind eller gjerde for å skille dem fysisk, men la dem fortsatt se og lukte på hverandre.

Husk å være tålmodig og gå i den hastigheten som passer for hunden og katten din. Det kan ta tid for dem å bli vant til hverandre, så ikke press dem til å møtes for tidlig. Respekter deres individuelle behov og komfortnivåer under introduksjonsprosessen.

Skaff en babygrind eller et gjerde

Ja, det kan være nyttig å skaffe en babygrind eller et gjerde for å separere hunden og katten i begynnelsen av introduksjonsprosessen. Dette gir dem muligheten til å se og lukte på hverandre uten å ha direkte fysisk kontakt. Her er noen tips om hvordan du kan bruke en babygrind eller et gjerde:

 1. Plasser babygrinden eller gjerdet i en døråpning eller et passende område i huset der du kan kontrollere møtene mellom hunden og katten.
 2. Sørg for at babygrinden eller gjerdet er solid og sikkert slik at ingen av dyrene kan hoppe over eller komme seg gjennom.
 3. La hunden og katten være på hver sin side av babygrinden eller gjerdet, og la dem gradvis bli vant til å se og lukte på hverandre uten å kunne ha direkte kontakt.
 4. Observer deres reaksjoner nøye. Se etter tegn på stress eller aggresjon, som knurring, hissing, oppreist pels eller intense øyne. Hvis noen av dyrene viser tegn på ubehag, er det viktig å gå tilbake et steg og gi dem mer tid til å tilpasse seg.
 5. Gradvis øk tiden de tilbringer sammen på hver side av babygrinden eller gjerdet. Dette kan gjøres over flere dager eller uker, avhengig av deres individuelle komfortnivå.
 6. Hvis de reagerer positivt og virker avslappet rundt hverandre, kan du begynne å la dem ha kortere og kontrollerte møter uten babygrinden eller gjerdet, men fortsatt under oppsyn. Dette kan gjøres ved å ha hunden i bånd og holde katten på trygg avstand, og gradvis nærme dem for kortvarige møter.

Husk at sikkerhet er viktig, så sørg alltid for at møtene mellom hunden og katten er under kontrollerte forhold. Hvis du merker aggressivitet eller uforutsigbar oppførsel, er det best å søke råd fra en profesjonell dyreoppførselkyndig for å hjelpe deg gjennom introduksjonsprosessen.

Gi hund og katt sitt eget personlige område

Det er viktig å gi både hunden og katten sitt eget personlige område i hjemmet. Dette bidrar til å redusere territorielle konflikter og gir dem et sted hvor de kan føle seg trygge og komfortable. Her er noen tips for å skape separate områder for hunden og katten:

 1. Gi hver av dem sitt eget rom eller område i huset der de kan trekke seg tilbake. Dette kan være et eget rom, en del av et rom eller en bestemt krok. Sørg for at de har tilgang til dette området når de ønsker det.
 2. Sørg for at hunden og katten har hver sin egen matskål og vannskål. Plasser disse på separate steder for å unngå konflikter rundt mat og ressurser.
 3. Gi dem separate soveområder. Hundens seng og kattens seng bør være plassert i forskjellige deler av huset. Dette gir dem muligheten til å hvile og slappe av uten å forstyrre hverandre.
 4. Ha separate toalettområder for hunden og katten. Hundens toalett bør være plassert utenfor rekkevidden til katten, for eksempel i en bakgård eller et dedikert område. Kattens kattesandkasse bør være tilgjengelig på et rolig sted innendørs.
 5. Oppmuntre til individuell leketid. Gi både hunden og katten deres egne leker og sørg for at de har tid og plass til å leke separat.
 6. Skap høyder for katten. Katter liker å ha høyder å klatre på, som hyller, kattetrær eller klatrestativer. Dette gir dem muligheten til å være fysisk adskilt fra hunden og gir dem en følelse av sikkerhet.

Ved å gi hver av dem sine egne personlige områder, kan du bidra til å minimere konflikter og skape et harmonisk miljø der begge kan trives.

Gi katten muligheten til å ha høyder å trekke seg tilbake til

Å gi katten muligheten til å ha høyder å trekke seg tilbake til er viktig for å skape et trygt og beroligende miljø for den. Katter naturlig elsker å klatre og ha oversikt over omgivelsene sine. Her er noen tips for å tilrettelegge høyder for katten din:

 1. Kattetrær: Invester i et solid og stabilt kattetre som gir katten flere nivåer å klatre på. Kattetrær kommer i forskjellige størrelser og varianter, med plattformer, hyller og skjulesteder. Sørg for at kattetreets høyde er passende for katten din, og plasser det i et område hvor katten ofte oppholder seg.
 2. Hyller og hylleseksjoner: Monter hyller eller kattesikre hylleseksjoner på veggene. Dette gir katten muligheten til å klatre opp og få en høyde å trekke seg tilbake til. Vær sikker på at hyllene er sterke nok til å bære kattens vekt og plasser dem på forskjellige nivåer for variasjon.
 3. Vindusutkikkssteder: Plasser en komfortabel pute eller et lite kattesete på et høyt sted nær et vindu. Dette gir katten en flott utsikt over omgivelsene og muligheten til å slappe av mens den ser på verden utenfor.
 4. Kattesenger: Gi katten flere myke og behagelige kattesenger plassert på forskjellige steder i huset. Noen katter foretrekker å trekke seg tilbake i senger som er plassert på høye steder eller hyller.
 5. Skap kattestier: Lag en kattesti ved å plassere hyller eller kattesikre gangveier langs veggene. Dette gir katten en mulighet til å bevege seg rundt i huset på forskjellige nivåer og unngå direkte konfrontasjoner med hunden.

Husk å plassere høydeområder slik at de er tilgjengelige for katten uten å måtte krysse territoriet til hunden. Dette gir katten en følelse av trygghet og privatliv, samtidig som den kan ha et sted å trekke seg tilbake og slappe av.

Belønn positiv oppførsel

Belønning av positiv oppførsel er en viktig del av treningen og samspillet mellom hunden og katten. Det bidrar til å forsterke ønsket atferd og opprettholde et positivt forhold mellom dem. Her er noen tips for å belønne positiv oppførsel hos både hunden og katten:

 1. Godbiter: Bruk små belønninger i form av godbiter som både hunden og katten liker. Gi dem en godbit når de oppfører seg rolig og vennlig overfor hverandre. Dette kan bidra til å assosiere hverandres tilstedeværelse med noe positivt.
 2. Ros og oppmuntring: Bruk positiv forsterkning ved å gi dem verbal ros, klapp eller oppmuntring når de oppfører seg på en ønsket måte. For eksempel, hvis de er rolige og avslappede rundt hverandre, gi dem ros og vis at du er fornøyd med deres oppførsel.
 3. Leke og sosialisere sammen: Oppfordre til felles lek og sosialisering mellom hunden og katten når de viser tegn på å være komfortable med det. Dette kan være gjensidig lek eller rolige aktiviteter som å bruke en fjærleke eller laserpekere, avhengig av hva de liker. Belønn dem begge for å delta i positiv samhandling.
 4. Separat oppmerksomhet: Gi hver av dem individuell oppmerksomhet og tid alene med deg. Dette bidrar til å bygge en sterk bånd med hver av dem og viser dem at de er verdifulle i seg selv. Sørg for at de får tid til å føle seg spesielle og elsket.
 5. Vær konsistent: Vær konsekvent med belønning av positiv oppførsel. Jo mer konsistent du er, desto mer effektivt vil belønningen bidra til å forme ønsket atferd hos både hunden og katten.

Husk at positiv forsterkning fungerer best når den gis umiddelbart etter ønsket oppførsel. Det er også viktig å unngå å belønne uønsket atferd for å opprettholde klarhet og tydelighet. Ved å belønne positiv oppførsel kan du oppmuntre til et positivt samspill mellom hunden og katten og skape en harmonisk atmosfære i hjemmet.

Vær tålmodig

Tålmodighet er helt essensielt når du introduserer en katt til et hjem der det allerede er en hund. Det tar tid for dyrene å venne seg til hverandre og bygge et godt forhold. Her er noen grunner til hvorfor tålmodighet er viktig:

 1. Tilpasningstid: Både hunder og katter er vanebaserte dyr som trenger tid til å tilpasse seg nye situasjoner og hverandre. Det kan ta uker eller til og med måneder før de føler seg komfortable og trygge sammen.
 2. Individuelle forskjeller: Hver hund og katt er unik med sin egen personlighet og tidligere erfaringer. Noen kan være mer sosiale eller tilpasningsdyktige enn andre. Tålmodighet er nødvendig for å respektere deres individuelle behov og tempo.
 3. Gradvis introduksjon: Å introdusere hunden og katten for hverandre gradvis og kontrollert er viktig for å unngå stress og konflikter. Dette betyr at du må ta deg tid til å følge introduksjonsprosessen trinn for trinn og ikke skynde deg gjennom den.
 4. Bygge tillit: Tålmodighet er nøkkelen til å bygge tillit mellom hunden og katten. De trenger tid til å observere og lære hverandres kroppsspråk, og det tar tid å bygge et positivt og trygt forhold basert på gjensidig tillit.
 5. Feiljustering: Det kan oppstå utfordringer eller tilbakeslag underveis. Kanskje hunden eller katten viser uønsket atferd eller reagerer negativt. Tålmodighet er viktig for å kunne håndtere disse situasjonene med ro og finne løsninger.

Husk at tålmodighet, positiv forsterkning og gradvis introduksjon er nøkkelfaktorer for å skape et harmonisk samspill mellom hunden og katten. Gi dem tid og støtte, og vær villig til å tilpasse deg deres individuelle behov og tempo.

Referanser

Om forfatteren