Er innbilt svangerskap hos hund farlig

Et innbilt svangerskap i seg selv er vanligvis ikke farlig for hunden. Lær mer om innbilt svangerskap hos hund, og hva du kan gjøre for å behandle og forebygge.

Hvorfor får hunder innbilt svangerskap?

Årsakene til innbilt svangerskap hos hunder er ikke fullt ut forstått, men det antas å være relatert til hormonelle endringer etter løpetid. Her er noen faktorer som kan bidra til utviklingen av innbilt svangerskap:

 1. Hormonelle ubalanser: Etter løpetid kan noen hunders hormonelle nivåer, spesielt progesteron, fortsette å være forhøyede. Disse hormonelle endringene kan utløse fysiologiske og atferdsmessige responser som etterligner en graviditet.
 2. Følsomhet for hormonelle endringer: Noen hunder er mer følsomme for hormonelle endringer enn andre. Rasen kan spille en rolle i følsomheten, da visse raser, som for eksempel dvergschnauzere, bichon frisé og puddel, har en høyere forekomst av innbilt svangerskap.
 3. Individuelle forskjeller: Noen hunder kan ha genetiske eller individuelle faktorer som gjør dem mer utsatt for å utvikle innbilt svangerskap. Det kan være knyttet til deres følsomhet for hormonelle endringer eller deres generelle reproduktive helse.
 4. Manglende paring eller reproduksjon: Etter en løpetid er en hunds reproduktive system biologisk forberedt på en mulig graviditet. Hvis hunden ikke pares eller blir gravid, kan det oppstå en hormonell ubalanse som fører til innbilt svangerskap.

Det er viktig å merke seg at innbilt svangerskap ikke er en sykdom, men en naturlig respons hos noen hunder etter løpetid. Det er en del av deres reproduktive syklus. Imidlertid kan noen hunder oppleve mer alvorlige symptomer og ubehag knyttet til tilstanden. Hvis du er bekymret for hundens helse eller har spørsmål om innbilt svangerskap, bør du oppsøke en veterinær for råd og veiledning.

Relatert: Innbilt svangerskap hos hund

Er innbilt svangerskap hos hund farlig?

Et innbilt svangerskap hos hunder, også kjent som pseudograviditet eller løpskhet, er en tilstand der en ikke-gravid hund opplever fysiske og atferdsmessige endringer som er typiske for en graviditet. Tilstanden oppstår vanligvis etter løpetid og kan vare i noen uker.

Et innbilt svangerskap i seg selv er vanligvis ikke farlig for hunden. Det er en naturlig fysiologisk respons hos mange hunder etter løpetid, og det er en normal del av reproduksjonssyklusen deres. Imidlertid kan noen hunder oppleve mer uttalte symptomer og ubehag knyttet til denne tilstanden.

Symptomene på innbilt svangerskap kan variere, men de kan omfatte melkeproduksjon, hovne brystkjertler, endret appetitt, økt bukomfang, tretthet, endringer i atferd og til og med omsorg for leker eller andre gjenstander som valper. I noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner som betennelse i brystkjertlene (mastitt) eller psykologisk stress for hunden. Hvis du merker alvorlige symptomer eller bekymringer, er det viktig å oppsøke veterinærhjelp.

Behandlingen av innbilt svangerskap hos hunder kan variere avhengig av symptomens alvorlighetsgrad og hundens generelle helse. Noen ganger kan veterinæren anbefale å redusere fôrmengden, begrense tilgangen til leker eller gjenstander som stimulerer omsorgsinstinktet, og gi medisiner for å lindre symptomer eller forhindre komplikasjoner.

Det er også viktig å merke seg at innbilt svangerskap ikke bør forveksles med en ekte graviditet. Hvis du mistenker at hunden din er gravid, eller hvis du har spørsmål om hundens reproduktive helse generelt, bør du kontakte en veterinær for råd og veiledning.

Selv om innbilt svangerskap i seg selv vanligvis ikke er farlig, kan det noen ganger føre til komplikasjoner. En av de vanligste komplikasjonene er mastitt, som er en betennelse i brystkjertlene. Dette kan oppstå hvis hunden produserer melk, men ikke får muligheten til å tømme brystene gjennom amming eller lignende. Mastitt kan være smertefullt og krever veterinærbehandling.

I tillegg kan alvorlige tilfeller av innbilt svangerskap føre til psykologisk stress for hunden. De fysiske og atferdsmessige endringene kan være ubehagelige og forvirrende for dyret, og det kan påvirke dens generelle trivsel og livskvalitet. I slike tilfeller kan veterinæren anbefale behandling for å lindre symptomene og redusere stressnivået.

For å diagnostisere innbilt svangerskap og utelukke en ekte graviditet, kan veterinæren utføre en grundig fysisk undersøkelse og noen ganger ta blodprøver for å vurdere hormonnivåene. Hvis hunden opplever alvorlige symptomer eller komplikasjoner, kan veterinæren anbefale medisiner som prostaglandiner for å redusere melkeproduksjonen eller betennelsesdempende medisiner for å behandle mastitt.

Det er viktig å merke seg at innbilt svangerskap kan forebygges ved å sterilisere hunden. Sterilisering eliminerer hormonelle svingninger som er ansvarlige for tilstanden. Hvis du har spørsmål om innbilt svangerskap eller bekymringer angående hundens helse, bør du kontakte en veterinær for råd og veiledning som er skreddersydd tilstanden til din hund.

Relatert: Symptomer på innbilt svangerskap hos hund

Symptomer på innbilt svangerskap hos hund

Symptomene på innbilt svangerskap hos hunder kan variere fra individ til individ, men her er noen vanlige symptomer som ofte observeres:

 1. Hovne brystkjertler: Brystkjertlene hos hunden kan bli hovne og ømme. Noen ganger kan de også produsere melk. Dette skyldes hormonelle endringer og etterligner tilstanden hos en gravid hund.
 2. Melkeproduksjon: Hunden kan begynne å produsere melk fra brystkjertlene, selv om det ikke har funnet sted noen graviditet. Dette kan føre til utflod fra brystvortene.
 3. Endret appetitt: Noen hunder kan oppleve endringer i appetitten under innbilt svangerskap. De kan enten miste appetitten eller ha økt matlyst.
 4. Endret bukomfang: På grunn av opphopning av væske og gass i bukhulen kan hundens bukomfang øke. Dette kan få buken til å se oppblåst ut.
 5. Atferdsmessige endringer: Hunden kan vise atferdsmessige endringer som omsorgsinstinkt for leker, tepper eller andre gjenstander. Hun kan beskytte disse gjenstandene som om de var valper og vise økt oppmerksomhet og forsiktighet overfor dem.
 6. Nedsatt aktivitetsnivå: Noen hunder kan oppleve tretthet eller redusert energinivå under innbilt svangerskap. De kan være mindre aktive enn vanlig og tilbringe mer tid hvilende.
 7. Endringer i atferd og stemningsleie: Hundens atferd og stemningsleie kan bli påvirket. Noen hunder kan vise tegn på angst, rastløshet, irritabilitet eller depresjon.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder vil oppleve alle disse symptomene, og alvorlighetsgraden kan variere. Hvis du mistenker at hunden din har innbilt svangerskap eller hvis du er bekymret for noen av symptomene, er det best å kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse og råd. Veterinæren vil kunne bekrefte diagnosen og gi passende veiledning og behandling hvis nødvendig.

Relatert: Piping hos hund ved innbilt svangerskap

Behandling av innbilt svangerskap av hund

Behandlingen av innbilt svangerskap hos hunder avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og hundens generelle helse. I milde tilfeller kan veterinæren anbefale å la tilstanden gå over av seg selv, da den vanligvis avtar etter noen uker uten behov for spesifikk behandling.

I tilfeller der hunden opplever ubehagelige symptomer eller komplikasjoner, kan veterinæren foreslå forskjellige tiltak:

 1. Kontrollert diettjustering: Redusere mengden mat som gis til hunden kan bidra til å redusere produksjonen av melk og lindre hevelsen i brystene. Veterinæren kan gi råd om riktig ernæring og fôringsteknikker for å lette symptomene.
 2. Begrense stimuli: Fjerne leker, gjenstander eller andre stimuli som utløser omsorgsinstinktet kan bidra til å avlede oppmerksomheten og redusere atferdsmessige symptomer. Det kan også være lurt å begrense tilgangen til gjenstander som kan bli behandlet som valper.
 3. Beroligende midler: I noen tilfeller kan veterinæren forskrive beroligende midler for å redusere angst og stress forbundet med innbilt svangerskap. Disse medisinene kan hjelpe med å stabilisere humøret og lindre uro.
 4. Hormonbehandling: I sjeldne tilfeller kan veterinæren anbefale hormonbehandling for å regulere hormonelle ubalanser og redusere symptomene på innbilt svangerskap. Dette gjøres vanligvis når symptomene er alvorlige eller vedvarende.

Det er viktig å merke seg at veterinæren er den beste personen til å gi råd om riktig behandling for hundens spesifikke tilstand. De vil vurdere hundens individuelle behov og helsetilstand for å utvikle en passende behandlingsplan.

Som alltid, hvis du er bekymret for hundens helse eller har spørsmål om innbilt svangerskap, er det viktig å oppsøke en veterinær. De vil kunne gi deg mer detaljert veiledning basert på hundens spesifikke situasjon.

Relatert: Tips ved innbilt svangerskap hos hund

Medisin mot innbilt svangerskap hos hund

Når det gjelder medisinering for å behandle innbilt svangerskap hos hunder, er det viktig å merke seg at medisinsk behandling ikke alltid er nødvendig eller anbefalt i alle tilfeller. Innbilt svangerskap er en naturlig fysiologisk tilstand som vanligvis går over av seg selv uten komplikasjoner.

Imidlertid kan veterinæren i noen tilfeller anbefale medisiner for å lindre symptomer eller forhindre komplikasjoner. Her er noen av de medisinske alternativene som kan brukes:

 1. Prostaglandiner: Prostaglandiner kan brukes til å redusere melkeproduksjonen hos hunden. Disse medisinene bidrar til å regulere hormonelle nivåer og kan være nyttige for å redusere hevelse og ømhet i brystkjertlene.
 2. Betennelsesdempende medisiner: Hvis hunden utvikler mastitt (brystkjertelbetennelse) som en komplikasjon av innbilt svangerskap, kan veterinæren forskrive betennelsesdempende medisiner for å behandle infeksjonen og lindre smerten.
 3. Beroligende midler: I tilfeller der hunden opplever alvorlig angst, rastløshet eller stressrelaterte symptomer, kan veterinæren foreskrive beroligende midler for å roe hunden og redusere uro.

Det er viktig å merke seg at medisinsk behandling skal kun gis etter anbefaling fra en veterinær. Veterinæren vil vurdere hundens individuelle helsestatus, alvorlighetsgraden av symptomene og andre relevante faktorer før de tar en beslutning om medisinering.

Det er også verdt å merke seg at sterilisering (kastrering eller ovariehysterektomi) kan være et forebyggende tiltak mot innbilt svangerskap. Sterilisering eliminerer hormonelle svingninger som er ansvarlige for tilstanden. Hvis du vurderer sterilisering, bør du diskutere dette med veterinæren din for å få mer informasjon og veiledning.

Forebygge innbilt svangerskap hos hund

Det er flere tiltak du kan ta for å forebygge innbilt svangerskap hos hunder. Her er noen anbefalinger:

 1. Sterilisering: Den mest effektive metoden for å forebygge innbilt svangerskap er å sterilisere hunden din. Sterilisering kan enten være kastrering (fjerning av testiklene hos hannhunder) eller ovariehysterektomi (fjerning av eggstokkene og livmoren hos tisper). Sterilisering eliminerer hormonelle svingninger og reduserer risikoen for innbilt svangerskap betydelig.
 2. Begrense stimuli: Etter løpetid bør du begrense hundens tilgang til leker, gjenstander eller andre stimuli som kan utløse omsorgsinstinktet. Dette kan bidra til å redusere muligheten for utvikling av innbilt svangerskap.
 3. Regelmessig mosjon og mental stimulering: Sørg for at hunden din får tilstrekkelig fysisk mosjon og mental stimulering. Dette kan bidra til å opprettholde en sunn hormonbalanse og redusere risikoen for hormonelle ubalanser som kan føre til innbilt svangerskap.
 4. Kosthold og vektstyring: Gi hunden din et balansert kosthold og oppretthold en sunn kroppsvekt. Overvekt kan påvirke hormonelle nivåer og øke risikoen for hormonelle ubalanser. Rådfør deg med veterinæren din for å få anbefalinger om riktig ernæring og vektstyring for hunden din.
 5. Tidligere sterilisering: Hvis du ikke har planer om å avle hunden din, kan du vurdere å sterilisere henne tidlig i livet. Sterilisering før første løpetid kan bidra til å forhindre utvikling av innbilt svangerskap senere i livet.

Det er viktig å merke seg at valg av forebyggende tiltak kan variere avhengig av hundens individuelle behov og situasjon. Diskuter alltid forebyggende tiltak med veterinæren din for å få skreddersydd rådgivning og veiledning basert på hundens spesifikke behov.

Hvor lenge kan en hund ha innbilt svangerskap?

Varigheten av innbilt svangerskap hos hunder kan variere, men det er vanligvis en midlertidig tilstand som varer i flere uker. Typisk sett kan innbilt svangerskap vare mellom to til seks uker, selv om noen tilfeller kan vare enda lenger. Varigheten avhenger av individuelle faktorer og hundens hormonelle respons.

I løpet av denne perioden vil hunden gjennomgå de fysiske og atferdsmessige endringene som er karakteristiske for innbilt svangerskap. Brystkjertlene kan bli hovne, melkeproduksjon kan forekomme, buken kan virke utvidet, og atferdsmessige endringer som omsorg for gjenstander kan observeres.

Etter en stund vil symptomene gradvis avta, og hunden vil normalisere seg. Hormonene vil gå tilbake til normalnivå, og hunden vil komme tilbake til sitt vanlige reproduktive tilstand. Dette betyr at innbilt svangerskap vanligvis går over av seg selv uten behov for spesifikk behandling.

Det er viktig å merke seg at hvis symptomene vedvarer eller blir alvorlige, kan det være lurt å oppsøke veterinærhjelp. Noen ganger kan komplikasjoner som mastitt (brystkjertelbetennelse) oppstå, og det kan være nødvendig med medisinsk behandling for å lindre ubehag og forebygge ytterligere komplikasjoner.

Hvis du mistenker at hunden din har innbilt svangerskap eller har spørsmål om varigheten eller alvorlighetsgraden av tilstanden, er det alltid best å konsultere en veterinær. De vil kunne gi deg riktig veiledning basert på hundens spesifikke situasjon og helsestatus.

Referanser

Om forfatteren