Er brasiliansk terrier allergivennlig

Denne dyptgående artikkelen utforsker om brasilianske terriere er allergivennlige, basert på vitenskapelige studier. Vi ser på rasens egenskaper, allergipotensial og gir råd for potensielle eiere med allergi.

Hva er brasiliansk terrier?

Brasiliansk terrier, kjent for sin livlige og lojale natur, er en populær rase i mange hjem. Men for personer med allergi, er valg av riktig hund av stor betydning for både komfort og helse. I denne artikkelen vil vi utforske om brasilianske terriere er et godt valg for allergikere, og hvordan man kan håndtere eventuelle utfordringer knyttet til allergi.

Brasiliansk terrier er fortsatt lite kjent utenfor sitt hjemland, men interessen for rasen øker for hvert år. Disse hundene ble ikke inkludert i den offisielle listen over den internasjonale kennelklubben før nylig, men mange har allerede forelsket seg i disse fantastiske, vakre, smidige og raske jakthundene. I tillegg er de utmerkede vakthunder som vil varsle eieren med sin kraftige bjeffing om selv de minste endringene som skjer i det beskyttede området. Livlige, lekne og morsomme, vil brasilianske terriere være fantastiske venner og følgesvenner for alle medlemmer av familien din.

Opprinnelse

Brasiliansk terrier ble offisielt anerkjent av den internasjonale hundeforeningen først i 1995, men dannelsen av rasen begynte mye tidligere. Forfedrene til den moderne brasilianske terrieren var små hunder som sjømenn holdt på skipene sine. Disse dyrene klarte seg bemerkelsesverdig godt med sine oppgaver; de måtte utrydde rotter og mus om bord. Snart dukket det opp lokale hunder av liten størrelse i Brasil, som var svært lik rottejegerne fra skipene. Ved slutten av det 19. og begynnelsen av det 20. århundre reiste mange brasilianere for å studere i forskjellige europeiske land, hvor terriere var vanlige på den tiden, og som ble brukt til revejakt. Tydeligvis brakte brasilianerne disse hundene tilbake til sitt hjemland, hvor de fortsatte å krysse dem med lokale hunder. Gjennom denne blandingen av forskjellige blodslinjer fra små hunder ble de moderne brasilianske terrierne dannet.

Utseende

Brasiliansk terrier er en mellomstor hund, veldig slank og harmonisk, med en firkantet form. Hodet er trekantet i form, snuten spisser mot nesen. Skallen er avrundet, pannen er moderat flat. Overgangen fra pannen til snuten er markert. Leppene er tett på tennene. Nesen er svart med vidåpne nesebor. Kinnbeina er godt utviklet. Øynene er store, runde i form, bredt plassert fra hverandre. Øyenfargen kan være brun, grå, blå og grønn. Ørene er plassert på øyehøyde, trekantede i form og spiss i endene, halvveis oppreiste, deres ender er rettet mot øynenes ytre hjørner. Nakken er middels i størrelse, lett buet. Ryggen er kort, rett, sterk og muskuløs. Brystet er langt, dypt, ikke veldig bredt, markert. Opptrukket buk. Halen er satt lavt, kort, sterk, båret opp, men ikke krøllet over ryggen. Forbeina er rette og parallelle. Bakbena er litt bredere enn forbeina. Potene er kompakte, de to midterste fingrene er lengre enn de andre. Huden er stram. Pelsen er kort, glatt og tett til kroppen. Fargen er hvit med svarte, brune og blå flekker. Brannmerker bør være over øynene, på begge sider av snuten, langs kantene på ørene og på innsiden av dem.

Karakter og temperament

Den vitale energien til brasilianske terriere er i full sving. Disse hundene er uvanlig muntre og glade, raske og smidige, uhemmet og rastløse. Perfekte for idrettsutøvere og mennesker som tror at “bevegelse er livet.” Eldre mennesker og passive personer vil ikke klare dem. I tillegg er brasilianske terriere svært nysgjerrige, og enhver spasertur er en mulighet for dem til å lære noe nytt. Mer enn én eier vil ikke kjede seg med dem. Men dette er ikke alle deres fordeler. De er også utmerkede vakthunder, som ikke er veldig høflige mot fremmede. De er fantastiske forsvarere. De er svært hengivne til eieren og hans familie.

Helse og sykdom

De vanligste sykdommene hos brasiliansk terrier inkluderer:

 • hofte- og albueleddsplasi;
 • epilepsi; døvhet;
 • allergier;
 • demodikose.

De to første typene sykdom er arvelige. Derfor må du nøye studere stamtavlen før du skaffer deg en valp. I løpet av vekstperioden er fysisk aktivitet, hopp og skader forbudt. Døvhet forekommer vanligvis hos eldre hunder. Hos unge kan det være en følge av indre betennelse i øret. Overvåk nøye kjæledyrets diett, fordi brasilianske terriere er utsatt for ulike allergier. Demodikose er en svært farlig sykdom. En underhudsmidd parasitterer på dyrets kropp, som forårsaker skallede flekker på dyrets kropp, hundene er bekymret for alvorlig kløe. Dessverre er også denne sykdommen arvelig, syke hunder bør ikke tillates å pare seg. For at kjæledyret ditt skal være sunt, må du absolutt styrke immunforsvaret hans, gi ham alle slags vitaminer og mineraler.

Allergier og hunder

Allergier mot hunder er forårsaket av proteiner funnet i hundens hud (flass), spytt, og urin. Når disse proteinene blir luftbårne, kan de utløse allergiske reaksjoner hos noen mennesker. Reaksjoner kan variere fra mild snue og øyekløe til mer alvorlige symptomer som astma.

Er brasilianske terriere allergivennlige?

Det er viktig å merke seg at ingen hunderaser er 100% allergivennlige. Brasilianske terriere er ikke klassifisert som en hypoallergen rase. Som mange terriere har de en tendens til å røyte moderat, noe som kan bidra til allergiske reaksjoner hos sensitive personer.

Håndtering av allergier

For allergikere som ønsker å leve med en brasiliansk terrier, er det flere strategier som kan implementeres for å redusere allergener:

 1. Regelmessig rengjøring: Hyppig støvsuging og rengjøring av hjemmet kan redusere tilstedeværelsen av allergener.
 2. Pelsstell: Regelmessig bading og børsting av hunden hjelper med å fjerne død hud og hår som kan inneholde allergener.
 3. Luftrensere: Bruk av HEPA-luftrensere kan også bidra til å rense luften for allergener.

Studier har vist at eksponering for hunder tidlig i livet kan være forbundet med en lavere risiko for å utvikle allergier senere i livet. Imidlertid er det viktig at potensielle hundeeiere med allergi konsulterer helsepersonell før de tar en hund inn i hjemmet.

Pleie og stell

Brasilianske terriere er svært raske og smidige hunder, de brukes primært til jakt og gjeting, så de kan være noe ubekvemme i urbane miljøer. Selvfølgelig, hvis du bor i byen, kan du skaffe deg en brasiliansk terrier, men han vil trenge å vie mye tid til turgåing. Disse hundene er svært atletiske og trenger en aktiv livsstil. Det er veldig lett å ta vare på slike terriere. Deres korte pels kan børstes en gang i uken. Du trenger sjelden å bade dem, så as ikke å vaske bort det beskyttende laget av fett på huden, ellers blir hundene mer sårbare for ulike infeksjoner. Det anbefales også å bruke bare en spesiell hundesjampo, ellers kan det oppstå ulike irritasjoner og allergier på hundens kropp. Trim hundens negler regelmessig, rengjør ørene hans, og vask øynene hans med en betennelsesdempende kamilledekok.

Trening

Brasilianske terriere kan oppnå mye hvis de trenes riktig og regelmessig mosjoneres. De fanger veldig raskt opp alt som kreves av dem. Men treneren må være veldig tålmodig, vedvarende og tilbakeholden. Siden terriere har vanskelig for å sitte stille, vil de alltid bevege seg og leke, så å få dem til å fullføre en bestemt oppgave kan være ganske vanskelig. Men hvis du klarer å finne et felles språk med kjæledyret ditt (med hjelp av godbiter vil du være 100% vellykket), vil du kunne overraske enhver forbipasserende med vennens talenter.

Fordeler og ulemper ved å eie en brasiliansk terrier

Fordeler

 • De er vennlige og lekne: Når de blir kjent med deg, forstår de reglene. Disse hundene er et utmerket valg for eldre som bor alene, så vel som for familier. Deres engasjerende personligheter gjør dem til et godt valg for førstegangs hundeeiere.
 • De er svært intelligente: De er ekstremt smarte og kan være sta. Så fasthet og konsekvens må være viktige deler av enhver treningsplan. Trening tilfredsstiller deres behov for mental stimulering, så jo tidligere du begynner å trene og sosialisere dem, desto lykkeligere blir de. Brasilianske terriere gjør det spesielt bra med trening i hundesport og lydighet.
 • De er lettstelte: De har korte, stritthårede pelser, noe som betyr at stell lett kan gjøres hjemme. De røyter middels mye, så de er ikke allergivennlige. Børst dem av og til, puss tennene minst en gang om dagen, bad dem en gang i uken, så vil de klare seg fint.

Ulemper

 • De bjeffer mye: De bjeffer, spesielt når de kjeder seg. Selv om dette gjør dem til gode vakthunder, begrenser det deres evne til å bo i leiligheter eller følge deg på “Ta med hunden din på jobb”-dager. Hvis du bor i et bymiljø, er kanskje ikke en brasiliansk terrier det riktige valget.
 • De ble avlet for å jakte: Hvis du har andre kjæledyr som kaniner, hamstere, ørkenrotter eller marsvin, er ikke brasilianske terriere hunden for deg. På brasilianske plantasjer hvor denne rasen først ble utviklet, ble disse hundene avlet for å jakte små byttedyr. Selv med trening kan denne driften være vanskelig å kontrollere.
 • De kan utløse allergier: De er ikke allergivennlige. De røyter middels mye, og røytingen deres kan utløse allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for hunder.

Konklusjon

Mens brasilianske terriere ikke er de mest allergivennlige hundene, kan riktig håndtering av miljøet og personlig hygiene gjøre det mulig for allergikere å nyte selskapet av disse energiske og lojale hundene. Det anbefales å gjennomføre flere besøk med hunden før adopsjon, og konsultere med en allergolog for å vurdere personlig sensitivitet og risiko.

Referanser

 1. A-Z Animals (u.å.). Brazilian Terrier. Hentet 12. mai fra https://a-z-animals.com/animals/brazilian-terrier/ 
 2. Zoobonus (u.å.). Brazilian Terrier. Hentet 12. mai fra https://zoobonus.ua/en/breed/brazilian-terrier

Om forfatteren