Dosering av Zyrtec til hund

En vanlig medisin som veterinærer ofte forskriver for å lindre allergisymptomer hos hunder er Zyrtec. Lær mer om dosering av Zyrtec til hund.

Mange hundeiere opplever at deres firbente venner lider av allergier, som kan forårsake kløe, nysing, og ubehag. En vanlig medisin som veterinærer ofte forskriver for å lindre allergisymptomer hos hunder er Zyrtec, også kjent som cetirizin. Men hvordan skal du dosere dette legemidlet riktig for din hund? I denne artikkelen vil vi utforske doseringen av Zyrtec til hunder, forstå hvorfor det brukes, mulige bivirkninger og andre relevante aspekter.

Hva er hunder mest allergisk mot?

Hunder er mest allergisk mot proteiner i hundehår, pels og hudceller. Disse proteinene kalles allergener. Allergener kan finnes i hundens pels, hudceller, spytt og urin.

De vanligste allergenene hos hunder er:

 • Can f 1: Dette er det mest vanlige allergenet hos hunder. Det finnes i hundens pels, hudceller og spytt.
 • Can f 2: Dette allergenet finnes i hundens hudceller.
 • Can f 3: Dette allergenet finnes i hundens urin.

Andre allergener som hunder kan være allergiske mot inkluderer:

 • Matallergener: Hunder kan være allergiske mot visse matvarer, for eksempel kjøtt, fisk, egg, melk og hvete.
 • Kontaktallergener: Hunder kan være allergiske mot visse stoffer de kommer i kontakt med, for eksempel pollen, støv, kjemikalier og medisiner.

Symptomer på allergi hos hunder kan inkludere:

 • Kløe
 • Rødhet
 • Utslett
 • Hudbetennelse
 • Hudinfeksjoner
 • Pustevansker
 • Øyebetennelse
 • Ørebetennelse

Hvis du tror hunden din er allergisk, bør du ta den med til veterinæren for en diagnose. Veterinæren kan utføre tester for å identifisere allergenet som forårsaker allergien.

Det finnes flere måter å behandle allergi hos hunder på. En vanlig behandling er å gi hunden medisiner som reduserer kløe og betennelse. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å endre hundens kosthold eller miljø.

Her er noen tips for å forhindre allergi hos hunder:

 • Velg en hunderase som er mindre sannsynlig å forårsake allergi.
 • Hold hunden din ren og frisert.
 • Unngå å utsette hunden din for allergener.

Hvis du har allergi, er det viktig å ta forholdsregler for å beskytte deg selv når du er i nærheten av hunder. Dette kan inkludere å bruke maske, hansker og klær som dekker huden din.

Relatert: Akutt allergisk reaksjon hos hund

Hva er Zyrtec?

Zyrtec er en reseptfri antihistamin som brukes til å behandle allergiske reaksjoner hos både mennesker og hunder. Hovedingrediensen, cetirizin, er kjent for å redusere histaminresponsen i kroppen, som er årsaken til mange allergisymptomer. Dette legemidlet har blitt populært blant veterinærer og hundeiere på grunn av sin effektivitet og relativt lave risiko for bivirkninger.

Hvorfor brukes Zyrtec til hunder?

Allergier hos hunder kan utløses av en rekke faktorer, inkludert pollen, støv, dyrehår, og mat. Når en hund er utsatt for allergener, kan den utvikle symptomer som kløe, rødhet, irritasjon i huden, nysing, hoste og til og med fordøyelsesproblemer. Zyrtec kan hjelpe med å lindre disse symptomene ved å blokkere histaminreseptorer i hundens kropp, noe som reduserer allergiske reaksjoner.

Dosering av Zyrtec til hunder

Doseringen av Zyrtec til hunder avhenger av flere faktorer, inkludert hundens vekt, alder og alvorlighetsgraden av symptomene. Det er viktig å konsultere en veterinær før du gir Zyrtec til hunden din, da de kan gi spesifikke anbefalinger basert på hundens individuelle behov.

Generelt sett er den vanlige doseringen av Zyrtec for hunder som følger:

 1. Hunder under 10 kg: 5 mg (en halv tablett) en gang daglig.
 2. Hunder mellom 10 kg og 25 kg: 10 mg (en tablett) en gang daglig.
 3. Hunder over 25 kg: 20 mg (to tabletter) en gang daglig.

Tablettene er tilgjengelige i forskjellige styrker, så det er viktig å lese etiketten nøye for å sikre at du gir riktig dose. Det er også viktig å bruke Zyrtec med cetirizin som den aktive ingrediensen, uten tilsetninger som kan være skadelige for hunder.

Hvordan administrere Zyrtec til hunder

Når du har fått riktig dosering fra veterinæren din, er det viktig å administrere Zyrtec på riktig måte for å sikre at hunden din får den ønskede effekten. Her er noen tips for å gi Zyrtec til hunden din:

 1. Tabletter: Du kan gi Zyrtec-tabletter direkte til hunden ved å plassere dem i hundens munn og sørge for at den svelger dem. Hvis hunden din ikke liker smaken eller har problemer med å svelge tabletter, kan du vurdere å skjule dem i en liten godbit eller pakke dem inn i et lite stykke ost eller skinke.
 2. Flytende form: Noen ganger kan Zyrtec også være tilgjengelig i flytende form, som er lettere å dosere for små hunder. Følg nøye med på instruksjonene på etiketten for å sikre riktig dosering.
 3. Tidspunkt for administrasjon: Det er vanlig å gi Zyrtec en gang om dagen. Prøv å gi det til hunden på samme tid hver dag for å opprettholde en jevn konsentrasjon av legemidlet i kroppen.
 4. Overvåk hunden: Etter at du har gitt hunden Zyrtec, bør du holde et øye med den for å se om symptomene blir bedre. Hvis du ikke ser noen forbedring eller hvis symptomene blir verre, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart.

Mulige bivirkninger av Zyrtec hos hunder

Zyrtec betraktes som relativt trygt for hunder, men som med alle medisiner er det mulig at det kan forårsake bivirkninger. De vanligste bivirkningene inkluderer:

 1. Døsighet: Noen hunder kan oppleve døsighet eller tretthet etter å ha tatt Zyrtec. Dette er imidlertid vanligvis mildt og går over tid.
 2. Tørr munn: Zyrtec kan føre til tørr munn hos hunder, noe som kan føre til økt tørst.
 3. Mageproblemer: Noen hunder kan oppleve milde mageproblemer som oppkast eller diaré etter å ha tatt Zyrtec.
 4. Allergiske reaksjoner: Selv om det er sjeldent, kan noen hunder oppleve allergiske reaksjoner på Zyrtec. Dersom hunden din får pusteproblemer, hevelse i ansiktet eller andre alvorlige symptomer, bør du kontakte veterinæren umiddelbart.

Hvis du merker noen uvanlige bivirkninger eller er bekymret for hundens reaksjon på Zyrtec, bør du kontakte veterinæren din for råd.

Viktige forholdsregler

Før du gir Zyrtec til hunden din, er det viktig å ta hensyn til følgende forholdsregler:

 1. Konsulter veterinæren: Det beste trinnet du kan ta før du gir Zyrtec til hunden din, er å konsultere veterinæren din. De vil kunne vurdere hundens spesifikke behov og gi deg råd om dosering og behandling.
 2. Aldri bruk Zyrtec-D: Zyrtec-D, som inneholder en kombinasjon av cetirizin og pseudoefedrin, skal aldri brukes til hunder. Pseudoefedrin kan være skadelig for hunder og kan føre til alvorlige bivirkninger. Sørg alltid for å bruke den vanlige Zyrtec uten ekstra ingredienser.
 1. Unngå alkohol: Det anbefales sterkt å unngå å gi alkohol til hunden samtidig som du administrerer Zyrtec. Dette kan forsterke bivirkningene og være skadelig for hundens helse.
 2. Overdosefare: Selv om Zyrtec vanligvis er trygt for hunder, er det viktig å holde medisiner utenfor rekkevidde fra kjæledyr. En overdosering av Zyrtec kan føre til alvorlige bivirkninger, inkludert kramper og bevissthetstap.
 3. Andre medisiner: Informer veterinæren din om alle medisiner og kosttilskudd hunden din tar, da det kan være interaksjoner med Zyrtec. Dette gjelder spesielt hvis hunden allerede tar andre medisiner.
 4. Gravide og ammende tisper: Hvis tispen din er gravid eller ammer, bør du konsultere veterinæren før du gir Zyrtec, da det kan være spesielle hensyn å ta.

Oppsummering

Zyrtec kan være en effektiv løsning for å lindre allergisymptomer hos hunder. Det er viktig å dosere riktig i henhold til veterinærens anbefalinger, og å overvåke hunden din for eventuelle bivirkninger. Hvis du er usikker på doseringen eller har spørsmål om hvordan du skal gi Zyrtec til hunden din, bør du alltid konsultere veterinæren din for profesjonell veiledning.

Husk også at Zyrtec bare behandler symptomene på allergier, og det er viktig å forsøke å identifisere og unngå allergenene som forårsaker problemene. Dette kan inkludere støvsanering i hjemmet, endring av kostholdet, eller andre tiltak for å minimere eksponeringen for allergener.

Som ansvarlig hundeeier er din prioritet å sikre hundens helse og velvære, og ved å bruke Zyrtec riktig, kan du bidra til å lette hundens ubehag og gi den en bedre livskvalitet.

Referanser

Om forfatteren