ANNONSØRINNHOLD |

Dobermann valp

Dobermannere er lojale, intelligente og energiske hunder som passer best for aktive familier med god plass. Les mer om rasen, inkludert helseproblemer og kostnader forbundet med eierskap.

Dobermann er en stor og kraftig hunderase som elsker å være delaktig i alt eierne deres gjør. De er lojale og intelligente, noe som gjør dem til populære kjæledyr – spesielt fordi de tilpasser seg så godt til ulike familieliv.

Til tross for at de originalt ble avlet frem som vakthunder og ofte brukes av militæret og politiet, så passer de godt inn i familieliv med en erfaren eier. De passer for aktive familier med mye plass der hunden kan få utløp for overflødig energi og leke.

ANNONSØRINNHOLD |

Vanlige helseproblemer hos dobermann

Dobermannere er solide og robuste hunder som fungerer godt som arbeidshunder, men også som familiehunder. Dessverre, som så mange andre raserene hunder, har de en viss risiko for rasespesifikke helseproblemer.

Om du overveier å kjøpe en dobermannvalp er det viktig å sjekke at valpens foreldre har blitt helsescreenet. Dette vil redusere risikoen for at valpen din rammes av bestemte sykdommer. Vi anbefaler å lete etter oppdrettere tilknyttet Norsk Kennel Klub, da disse oppfyller ekstra helsekrav for valpene.

Noen av helseplagene som kan oppstå hos dobermann:

  • Hoftedysplasi – Hofteleddet dannes ikke korrekt, noe som over tid vil føre til leddgikt. Før avl bør hundene screenes med røntgenbilde gjennom Veterinærinstituttet/NKKs registreringsprogram for hofteleddsdysplasi.
  • Wobbler syndrom – ustablie knokler i nakken gjør hunden svak i bakbeina.
  • Visse kreftformer
  • Von Willebrands sykdom – en blødningsforstyrrelse som hindrer blodet i å koagulere normalt og gjør at sår blør mer enn de burde. Det finnes screeningtester for dette.
  • Øyeproblemer som Persistent Hyperplastic Primary Vitreous (PHPV) – en øyedefekt som oppstår før fødselen. Det finnes screeningtester for dette, administrert av Veterinærinstituttet, NKK og ISDS.
  • Dilatert kardiomyopati (DCM) – en type hjertelidelse som innebærer at hjertet blir større enn det skal og ikke fungerer som det skal.
  • Gastric Dilatation Volvulus (GDV) – i Norge kjent som magedreining, der magesekken vrir seg. Det er en akutt tilstand som trenger umiddelbart veterinærtilsyn.
  • Hypothyreose – Lavt stoffskifte som fører til problemer med vekt, hud, og energinivå.

Om du ønsker å minske risikoen for at hunden får problemer relatert til overdrevne rasetrekk, kan du lese våre råd om hvordan man velger en rasehund.

Relatert: Pris på dobermann valp

KJØP varme vinterjakker av høy kvalitet fra REVOLUTIONRACE – HANDLE HER >>

Ta vare på din dobermann

Dobermannere trives ofte best i aktive hushold der de kan være involverte i alt som skjer. Med riktig trening blir de gjerne veldig rolige og veltilpassede hunder, selv om den store størrelsen gjør at de kanskje ikke er den beste rasen for familier med små barn eller førstegangseiere.

Dobermannere er svært energiske og trenger mye mental og fysisk trening for å være fornøyde og friske. De er lærevillige og trenger et miljø der de ikke blir kjedelige – ellers kan det gå utover møbler og hage!

Dobermann og bjeffing

Som alle andre hunder, kommer din dobermann til å bjeffe. Hvor mye de vokaliserer vil variere fra hund til hund, og basere seg på trening. Siden de ble avlet frem som vakthunder kan du oppleve at de bjeffer mer om noen besøker huset eller de tror du trenger å varsles om noe uvanlig. Generelt sett er ikke dobermann kjent for å bjeffe for mye, og med riktig trening bør barking holdes til et minimum. Har du problemer med overdreven bråk eller bjeffing anbefaler vi å kontakte en godkjent atferdskonsulent.

ANNONSØRINNHOLD |

Trening og sosialisering

Dobermannere er intelligente og læringsvillige, så de vil nyte belønningsbasert trening for å holde seg mentalt aktive. Om du er førstegangseier, eller ikke har erfaring med trening, anbefaler vi å få hjelp fra en godkjent hundetrener og å delta i valpekurs. Rasen er svært smart, men kan også være litt egenrådig under trening, så du må være forberedt på å være tydelig med en bestemt, men rettferdig væremåte.

Dobermannere danner sterke bånd med familien og kan bli beskyttende. Derfor er det viktig å sosialisere hunden med ulike opplevelser, folk og hunder fra ung alder. Som med alle hunder bør dobermannere aldri være alene i mer enn fire timer av gangen. De knytter seg så sterkt til eierne at de kanskje ikke klarer mer enn dette, og kan reagere med ødeleggende adferd for å vise misnøye.

Vi vet at det kan være vanskelig å være med hunden hele tiden på grunn av andre forpliktelser. Derfor kan det være greit å finne en hundepasser eller ha en venn til å passe hunden når du trenger å ta en tur ut.

Relatert: Doberman som familiehund

Mosjon

Dobermannere er svært aktive hunder som trenger mye mosjon for å være friske og fornøyde. De elsker å leke med eierne og familien. Å gi dem rikelig med mosjon vil bidra til å forhindre at de tygger på ting de ikke skal av kjedsomhet.

Dobermannere trenger minst to timer med mosjon hver dag for å bli kvitt den store energimengden. Vi anbefaler å spre dette ut over dagen istedet for en to-timers tur. Dette bør inkludere gåturer med tid til friløp i et sikret område. I tillegg trenger de masse tid til lek, trening og fritid i hagen. Det er mange måter å mosjonere hunden på, også øvelser dere kan gjøre sammen!

Stell og pleie

Dobermannere har svært lettstelte pelser, den korte pelsen trenger kun børstes en gang i uken for godt vedlikehold. De røyter, men ikke i nærheten av like mye som langhårede raser – enda en grunn til at de er et populært valg for enkelte.

Du kan forvente at hunden røyter mer enn vanlig om våren og høsten, og da kan det være greit å børste hyppigere. De trenger egentlig kun bad om de har rullet seg i noe som stinker. Siden de er såpass store kan det være lurt å få profesjonell hjelp til bading.

Relatert: Dobermann ører

ANNONSØRINNHOLD |

Dobermann og barn

Dobermann kan være rolige og lojale hunder med riktig trening, men er fortsatt svært energiske og passer derfor best i aktive hjem. De kan være fantastiske familiehunder, men på grunn av størrelse og kraft anbefaler vi dem ikke for familier med små barn.

Du bør alltid ha overoppsyn når dobermannen din er med barn og sårbare voksne. De vet ofte ikke hvor sterkere de er, og kan derfor banke dem overende ved et uhell. Vær sikker på at du gjenkjenner tegn på ubehag hos hunden. Det vil dempe konflikter og sikre at opplevelser med barn forblir positive for hunden.

Dobermann og andre kjæledyr

Så lenge dobermannen får nok tid til å sosialisere med andre hunder fra ung alder bør de gå godt overens med dem. Dette må vedlikeholdes gjennom livet, da dobermannere har et sterkt vaktinstinkt og kan være på vakt mot fremmede hunder. Om du opplever problemer, søk hjelp fra en hundetrener eller atferdskonsulent.

Dobermannere er kjent for sin sterke jaktinstinkter og vil elske å jage mindre dyr (også mindre hunder på tur – så hold hardt i båndet!). Introduksjoner til andre dyr bør gjøres forsiktig, helst fra ung alder. La aldri din dobermann være alene med et annet kjæledyr uten tilsyn.

Sikre deg VARME VINTERJAKKER av høy kvalitet fra REVOLUTIONRACE – HANDLE HER >>

Mat

Kosthold til din dobermann vil variere etter alder. Du må fore med komplett, balansert hundefôr for å holde den slank og frisk.

Veterinæren din kan fortelle deg hvor mye hunden bør spise. Gi dem et fullfôr av høy kvalitet, gjerne fra en anerkjent produsent. Vi anbefaler vanligvis å dele den daglige mengden i to måltider. Husk å ta hensyn til godbiter du gir i løpet av dagen eller bruker til trening, og reduser den daglige matmengden tilsvarende.

Her er en oppsummering av kostnadene forbundet med å eie en dobermann. Jeg har forsøkt å formidle informasjonen på en konsis og oversiktlig måte.

ANNONSØRINNHOLD |

Kostnader ved å ha en dobermann

  • Månedlige kostnader (etter innkjøp): Minimum kr 1000
  • Kostnad over hundens levetid: Over kr 200 000

Kostnader du må vurdere:

Engangskostnader

  • Kjøp:
    • Å adoptere en voksen dobermann fra et omplasseringssenter er ofte rimeligere og gir et hjem til en hund i nød. Sjekk om senteret ber om et omplasseringsgebyr.
    • Kjøp av valp fra oppdretter medfører en vesentlig utgift. Unngå unormalt billige valper da disse kan stamme fra useriøse oppdrettere. Prioriter oppdrettere tilknyttet seriøse organisasjoner, for eksempel Norsk Kennel Klub.
  • Startkostnader:
    • Vaksineringer (Om du adopterer dekker ofte omplasseringssenteret dette)
    • Kastrering/sterilisering (rundt 6-12 måneders alder, men veterinæren din har best oversikt)
    • Utstyr: Halsbånd, bånd, sele, seng, matskåler, tannkrem (for hunder), tannbørste, børster etc. Husk at dette må byttes ut ved slitasje eller skade.

Løpende kostnader

  • Mat
  • Forebyggende helsetjenester: Regelmessige veterinærbesøk, årlige vaksiner, ormekur, flåttbehandling. Vurder en prisplan hos veterinæren for å fordele kostnadene jevnt over året.
  • Veterinærutgifter/forsikring: Uten forsikring kan uforutsette veterinærutgifter ved skade eller sykdom bli svært dyre. Sammenlign ulike forsikringer grundig.
  • Utstyr: Hundebæsjposer, nye leker, tannpleie, og andre nødvendigheter.

Andre kostnader

  • Trening: Grunntrening er svært viktig, vurder valpekurs. Noen hunder kan trenge hjelp fra profesjonell atferdskonsulent ved adferdsproblemer.
  • Dyrepass: Kennelopphold eller hundepass ved ferie/reiser.
  • Hundelufter/hundebarnehage: Vurder profesjonell hjelp om du ikke kan gi hunden nok mosjon selv, eller trenger noen til å passe hunden når du er borte over fire timer av gangen.

Referanser

Om forfatteren

ANNONSØRINNHOLD |