Blod i avføring til katt

Blod i avføringen til en katt kan være et alvorlig tegn på en underliggende helseproblem. Lær mer om årsaker til blod i avføring til katt.

Hvordan skal kattens avføring se ut?

Normal kattens avføring kan variere litt i utseende, avhengig av faktorer som kosthold, hydrering og individuelle forskjeller. Imidlertid er det noen generelle retningslinjer for hvordan normal kattens avføring bør se ut:

 1. Farge: Normalt skal kattens avføring være brun eller brunaktig. Fargen kan variere litt avhengig av dietten, men ekstremt lyse eller veldig mørke farger kan indikere et problem og bør overvåkes nøye.
 2. Konsistens: Normal kattens avføring skal være fast, men ikke altfor hard. Den skal være formet som en jevn pølse eller en avlang klump, lignende en karamell.
 3. Lukt: Avføringen kan ha en viss lukt, men en ekstremt sterk eller uvanlig ubehagelig lukt kan være en indikasjon på fordøyelsesproblemer.
 4. Volum: Kattens avføring skal ikke være overdreven i volum. Normalt forbruk av mat bør resultere i moderat størrelse avføring.
 5. Ingen tillegg: Du bør ikke se synlige tillegg som blod, slim, fremmedlegemer eller ufordøyelige gjenstander i avføringen.
 6. Hygiene: Katter er kjent for å dekke opp avføringen sin med sand eller kattesand i kattetoalettet. Dette er en naturlig atferd som bidrar til hygiene.

Husk at det kan være variasjoner i kattens avføring på grunn av dietten, stress, endringer i kostholdet og andre faktorer. Det viktigste er å være oppmerksom på endringer i avføringens utseende, lukt eller konsistens. Hvis du ser dramatiske endringer, blod i avføringen eller andre uvanlige symptomer, bør du kontakte en veterinær for råd og veiledning.

Hvordan vet man at katten har orm?

Det er flere tegn og symptomer som kan indikere at en katt har orm. Det er viktig å merke seg at noen katter med milde orminfeksjoner kanskje ikke viser noen symptomer i det hele tatt. Her er noen vanlige tegn som kan tyde på orm hos katter:

 1. Endringer i avføringen: Dette kan inkludere diaré eller forstoppelse, samt blod eller slim i avføringen.
 2. Vekttap: Orminfeksjoner kan påvirke kattens evne til å absorbere næringsstoffer fra maten, noe som kan føre til vekttap.
 3. Oppblåst mage: Katter med en betydelig orminfeksjon kan utvikle en oppblåst eller hovne mage.
 4. Tørst og hyppig vannlating: Noen orminfeksjoner kan føre til dehydrering, noe som kan føre til økt tørst og hyppigere urinering.
 5. Dårlig pelskvalitet: Katter med orminfeksjoner kan ha en kjedelig, flassete eller ullen pels.
 6. Rumling i magen: Noen ganger kan du høre mage- og tarmlyder på grunn av fordøyelsesproblemer forårsaket av ormer.
 7. Endret appetitt: Dette kan inkludere tap av appetitt eller økt appetitt, avhengig av typen orm og hvor alvorlig infeksjonen er.
 8. Analmargin: Noen ganger kan du se ormer i avføringen eller rundt anusen til katten.

Det er viktig å merke seg at symptomene ovenfor kan også være relatert til andre helseproblemer, så det er viktig å søke profesjonell hjelp fra en veterinær for en nøyaktig diagnose. Hvis du mistenker at katten din har orm, bør du konsultere en veterinær for å få riktig behandling og oppfølging. Veterinæren kan anbefale avføringsprøver og andre tester for å fastslå tilstedeværelsen av orm og foreskrive passende behandling.

Årsaker til blod i avføring til katt

Blod i avføringen til en katt kan være et alvorlig tegn på en underliggende helseproblem som krever profesjonell oppmerksomhet fra en veterinær. Det er flere årsaker til at en katt kan ha blod i avføringen, inkludert:

 1. Parasitter: Innvollsormer eller andre parasitter kan forårsake irritasjon eller skader på tarmveggen, som kan føre til blødning.
 2. Tarminfeksjoner: Infeksjoner i mage-tarmkanalen kan føre til betennelse og blødning.
 3. Inflamatorisk tarmsykdom (IBD): Dette er en tilstand der kattens immunsystem reagerer overdrevent på tarmveggens celler, noe som kan føre til betennelse, blødning og fordøyelsesproblemer.
 4. Forstoppelse eller diaré: Ekstrem forstoppelse kan føre til blødning når avføringen er for hard og skarp, mens diaré kan føre til blodfarget avføring.
 5. Fremmedlegemer: Inntak av skarpe eller ufordøyelige gjenstander kan skade tarmveggen og forårsake blødning.
 6. Tarmsvulster: Godartede eller ondartede svulster i tarmen kan føre til blod i avføringen.
 7. Analfissurer: Små sprekker i området rundt kattens anus kan blø og føre til blod i avføringen.

Det er viktig å kontakte en veterinær så snart som mulig hvis du oppdager blod i kattens avføring. Veterinæren vil kunne utføre en grundig undersøkelse, muligens inkludert avføringsprøver, blodprøver, og kanskje til og med bildeundersøkelser som røntgen eller ultralyd, for å bestemme årsaken til blødningen. Behandlingen avhenger av den underliggende årsaken, og veterinæren vil gi deg råd om hvordan du best kan håndtere situasjonen og sikre kattens helse.

Parasitter

Blod i avføringen til en katt som er forårsaket av parasitter er en mulig årsak til bekymring. Parasitter som innvollsormer, spesielt hookworms og whipworms, kan forårsake betennelse og blødning i tarmveggen. Dette kan føre til blodig avføring.

Hvis du mistenker at parasitter kan være årsaken til blod i kattens avføring, er det viktig å konsultere en veterinær. Veterinæren vil kunne diagnostisere tilstedeværelsen av parasitter ved hjelp av avføringsprøver. Prøven vil bli undersøkt for parasittegg eller larver. Behandlingen avhenger av hvilken type parasitt som er til stede, og veterinæren vil kunne foreskrive passende medisiner for å eliminere parasittene.

Det er også viktig å forhindre fremtidige parasittinfeksjoner ved å opprettholde god hygiene for katten din og sørge for regelmessig ormekur som anbefalt av veterinæren. Parasitter kan overføres fra miljøet eller fra kontakt med andre smittede dyr, så det er viktig å ta nødvendige forholdsregler for å beskytte kattens helse.

Tarminfeksjoner

Blod i avføringen til en katt kan også være assosiert med tarminfeksjoner. Tarminfeksjoner kan være forårsaket av bakterier, virus eller andre patogener som påvirker mage-tarmkanalen. Disse infeksjonene kan føre til betennelse, irritasjon og blødning i tarmveggen.

Noen vanlige symptomer på tarminfeksjoner hos katter inkluderer diaré, oppkast, tap av appetitt, magesmerter og generell slapphet. Hvis du mistenker at katten din har en tarminfeksjon, bør du søke råd fra en veterinær. Veterinæren kan utføre nødvendige tester for å fastslå årsaken til infeksjonen og anbefale passende behandling.

Behandlingen for tarminfeksjoner kan inkludere administrering av antibiotika eller andre medisiner avhengig av årsaken til infeksjonen. Det er viktig å sørge for at katten din holder seg hydrert og får riktig ernæring mens den gjenoppretter seg fra infeksjonen.

Husk at bare en veterinær kan gi en nøyaktig diagnose og anbefale riktig behandling basert på kattens individuelle tilstand. Hvis du mistenker at katten din har en tarminfeksjon eller en annen helseproblem, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig for råd og veiledning.

Inflamatorisk tarmsykdom (IBD)

Blod i avføringen til en katt kan også være knyttet til inflammatorisk tarmsykdom (IBD). IBD er en samlebetegnelse for en gruppe lidelser som involverer kronisk betennelse i tarmen. Den nøyaktige årsaken til IBD er ikke alltid kjent, men det er en autoimmun komponent der kattens immunsystem angriper og skader tarmveggen.

Symptomer på IBD hos katter inkluderer hyppig diaré, vekttap, tap av appetitt, oppkast og blod i avføringen. Blodet i avføringen kan være friskt og rødt eller mørkere og mer koagulert, avhengig av hvor i mage-tarmkanalen blødningen oppstår.

Diagnostisering av IBD krever vanligvis en grundig undersøkelse av en veterinær. Dette kan inkludere blodprøver, avføringsprøver, ultralyd eller endoskopi, hvor en liten kameraført sonde brukes til å inspisere tarmveggen direkte.

Behandlingen av IBD hos katter fokuserer på å lindre betennelse og symptomer. Dette kan inkludere spesialdietter som er enkle å fordøye og som ikke utløser betennelsesreaksjoner, samt medisiner som antiinflammatoriske midler eller immunmodulerende medisiner for å dempe immunresponsen og redusere betennelse.

IBD er en kronisk tilstand, og behandlingsplanen kan variere for hver katt. En veterinær vil kunne gi deg råd om den beste tilnærmingen for å håndtere kattens IBD og opprettholde dens helse på best mulig måte.

Forstoppelse eller diaré

Blod i avføringen til en katt kan også være relatert til både forstoppelse og diaré. La oss se nærmere på begge situasjonene:

 1. Forstoppelse: Dersom en katt lider av forstoppelse, kan avføringen bli tørr, hard og vanskelig å passere. Dette kan føre til at tarmveggen blir irritert eller skadet, og blod kan bli observert i avføringen. Katten kan også streve med å prøve å få ut avføringen.
 2. Diaré: Diaré er når avføringen er løs, vannaktig og hyppigere enn normalt. Sterk diaré kan føre til irritasjon av tarmveggen, og blodig diaré kan forekomme. Diaré kan være forårsaket av flere faktorer, som matintolerans, infeksjoner, endringer i kostholdet eller mer alvorlige underliggende helseproblemer.

Uansett om det er forstoppelse eller diaré som forårsaker blod i avføringen, er det viktig å konsultere en veterinær. Veterinæren vil kunne utføre nødvendige undersøkelser for å fastslå årsaken til problemet og gi riktig behandling. Dette kan inkludere avføringsprøver, blodprøver og fysiske undersøkelser.

Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken. For forstoppelse kan veterinæren anbefale en endring i kostholdet, bruk av avføringsmidler eller andre tiltak for å lindre problemet. For diaré kan behandlingen inkludere faste, spesielle dietter, væskebehandling og medisiner for å kontrollere infeksjoner eller betennelse.

Husk at bare en veterinær kan gi en nøyaktig diagnose og anbefale riktig behandling for kattens spesifikke tilstand.

Fremmedlegemer

Blod i avføringen til en katt kan også være knyttet til tilstedeværelsen av fremmedlegemer i mage-tarmkanalen. Katter er nysgjerrige dyr og kan noen ganger innta gjenstander som ikke kan fordøyes eller passere gjennom tarmen ordentlig. Dette kan føre til skade på tarmveggen og blødning.

Fremmedlegemer kan inkludere alt fra små plastbiter og stoffstykker til hårballer, tråder eller andre gjenstander som katten kan ha slikket opp eller svelget ved et uhell. Når disse gjenstandene blir fanget i tarmen, kan de forårsake irritasjon, betennelse og blødning.

Hvis du mistenker at katten din kan ha inntatt et fremmedlegeme og opplever blod i avføringen, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. Veterinæren vil kunne utføre en undersøkelse og muligens anbefale røntgen, ultralyd eller andre diagnostiske verktøy for å vurdere om det er tilstedeværelse av et fremmedlegeme.

Behandlingen kan variere avhengig av størrelsen og plasseringen til fremmedlegemet. Mindre gjenstander kan noen ganger passere naturlig, mens større eller mer utfordrende fremmedlegemer kan kreve kirurgisk inngrep for å fjerne dem sikkert fra tarmen.

Det er viktig å unngå at katten din har tilgang til små gjenstander som den kan svelge, spesielt ting som kan være skarpe eller vanskelige å fordøye. Forebygging er nøkkelen for å unngå komplikasjoner som følge av inntak av fremmedlegemer.

Tarmsvulster

Blod i avføringen til en katt kan også være knyttet til tilstedeværelsen av tarmsvulster. Tarmsvulster hos katter kan variere i størrelse og natur, og de kan forårsake blødning ved å skade tarmveggen eller forstyrre normal tarmfunksjon.

Tarmsvulster kan være både godartede (benigne) eller ondartede (maligne), og de kan oppstå i forskjellige deler av tarmen. Symptomer på tarmsvulster hos katter kan inkludere blod i avføringen, vekttap, endringer i appetitt, oppkast, magesmerter og endringer i avføringsvaner.

Hvis du mistenker at katten din kan ha tarmsvulster og opplever blod i avføringen, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. Veterinæren vil utføre en grundig undersøkelse, muligens inkludert røntgen, ultralyd eller andre bildeundersøkelser, for å vurdere tilstedeværelsen og naturen til eventuelle svulster.

Behandlingen avhenger av flere faktorer, inkludert typen svulst, dens plassering, størrelse og grad av spredning. I noen tilfeller kan kirurgisk fjerning av svulsten være en mulighet. Andre ganger kan behandlingen inkludere strålebehandling, cellegift eller andre tilnærminger for å kontrollere veksten og lindre symptomene.

Det er viktig å forstå at kun en veterinær kan gi en nøyaktig diagnose og anbefale den beste behandlingen basert på kattens individuelle situasjon. Hvis du har bekymringer om kattens helse, spesielt hvis du mistenker tarmsvulster, bør du konsultere en veterinær for profesjonell rådgivning og omsorg.

Analfissurer

Blod i avføringen til en katt kan også være knyttet til tilstedeværelsen av analfissurer. Analfissurer er små sprekker eller sår som oppstår i området rundt kattens anus. Disse fissurene kan oppstå av ulike årsaker og føre til smerte, ubehag og blødning under avføring.

Analfissurer kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert forstoppelse, diaré, traumer, overflødig rengjøring av anusområdet eller andre underliggende tilstander som påvirker tarmhelsen.

Symptomer på analfissurer kan inkludere blod i avføringen, smerte når katten går på toalettet, overdreven slikking eller biting av anusområdet, og en generell urolig atferd når det gjelder å prøve å tømme tarmen.

Hvis du mistenker at katten din har analfissurer, bør du oppsøke en veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil kunne undersøke området og gi en diagnose. Behandlingen kan variere avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av analfissurene.

Behandlingen kan inkludere smertelindring, reseptbelagte salver eller kremer for å hjelpe til med heling og redusere irritasjon, samt tiltak for å håndtere underliggende årsaker som forstoppelse eller diaré.

Som alltid er det viktig å konsultere en veterinær for å få riktig diagnose og veiledning om behandlingsalternativer dersom du er bekymret for kattens helse.

Referanser

Om forfatteren