Bilyd på hjertet hos hund

I denne artikkelen vil vi utforske alt du trenger å vite om denne tilstanden, fra symptomer og diagnose til behandling og omsorg.

Bilyd på hjertet hos hunder er en tilstand som kan bekymre mange hundeeiere. Men hva er egentlig bilyd, hva forårsaker det, og hvordan kan det håndteres? I denne artikkelen vil vi utforske alt du trenger å vite om denne tilstanden, fra symptomer og diagnose til behandling og omsorg.

Hva er bilyd på hjertet hos hunder?

Bilyd på hjertet refererer til unormale lyder som legen eller veterinæren kan høre når de lytter til hundens hjerte med et stetoskop. Disse lydene indikerer vanligvis turbulens i blodstrømmen gjennom hjertet eller blodårene som fører til eller fra hjertet. Bilyden kan variere i intensitet og karakter, avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden.

Relatert: Hjertesvikt hos gammel hund

Årsaker til bilyd på hjertet hos hunder

Det er flere årsaker til bilyd på hjertet hos hunder, og noen av de vanligste inkluderer:

 1. Klaffefeil: Dette er en av de mest typiske årsakene til bilyd på hjertet. Klaffefeil oppstår når hjerteklaffene ikke fungerer som de skal, noe som fører til lekkasje eller innsnevring av blodstrømmen.
 2. Hjertemuskelproblemer: Dårlig hjertemuskelfunksjon kan også føre til bilyd på hjertet. Dette kan skyldes en rekke faktorer, inkludert alder, arvelighet og hjertesykdommer.
 3. Anemi: Lavt antall røde blodlegemer kan resultere i bilyd på hjertet. Dette skyldes at hjertet må jobbe hardere for å kompensere for den reduserte oksygentilførselen til vevet.
 4. Medfødte hjertefeil: Noen hunder kan være født med medfødte hjertefeil som gir opphav til bilyd. Dette kan inkludere misdannede hjerteklaffer eller uregelmessigheter i hjertekamrene.
 5. Infeksjoner: Visse hjerteinfeksjoner kan føre til bilyd på hjertet.

Symptomer på bilyd på hjertet hos hunder

Det er viktig å merke seg at mange hunder med bilyd på hjertet ikke viser noen symptomer i det hele tatt. Imidlertid kan noen hunder oppleve følgende symptomer:

 1. Tretthet: Hundene kan virke slappe og ha mindre energi enn vanlig.
 2. Hoste: Hoste, spesielt om natten eller etter aktivitet, kan være et tegn på hjerteproblemer.
 3. Pustevansker: Hunder med alvorlige hjerteproblemer kan ha problemer med å puste, noe som kan føre til rask pusting eller pustebesvær.
 4. Redusert matlyst: Noen hunder kan miste appetitten på grunn av ubehag eller kvalme.
 5. Vektøkning og væskeansamling: Hunder med hjerteproblemer kan oppleve væskeansamling i buken eller rundt bena, noe som kan føre til vektøkning.

Relatert: Voksende hjerte hos hund

Hva er symptomer på hjertesvikt?

Symptomer på hjertesvikt hos hunder kan variere avhengig av graden av alvorlighetsgrad og hvilken type hjertefeil hunden har. Her er noen vanlige symptomer som kan indikere hjertesvikt hos hunder:

 1. Hoste: En tørr, vedvarende hoste, spesielt om natten eller etter fysisk aktivitet, er et av de mest vanlige symptomene på hjertesvikt hos hunder. Hosten kan være forårsaket av væskeansamling i lungene (pulmonal ødem).
 2. Tretthet og slapphet: Hunder med hjertesvikt kan virke slappe og ha mindre energi enn vanlig. De kan også være mindre interessert i å delta i aktiviteter de tidligere likte.
 3. Pustevansker: Hunder med hjertesvikt kan oppleve pustebesvær, som manifesterer seg som rask, overfladisk eller anstrengt pusting. Dette kan være merkbar selv i hviletilstand.
 4. Nedsatt matlyst: Hunder med hjerteproblemer kan miste appetitten på grunn av ubehag eller kvalme. Dette kan føre til vekttap over tid.
 5. Væskeansamling: Hjertesvikt kan føre til væskeansamling i buken (ascites) eller rundt bena (ødem). Dette kan føre til økt bukomfang eller hevelse i bena.
 6. Hoster blod: I noen tilfeller kan hunder med hjertesvikt hoste opp blod eller ha blodtilblandet slim. Dette er en alvorlig indikasjon på at du bør søke øyeblikkelig veterinærbehandling.
 7. Nedsatt toleranse for aktivitet: Hunder med hjertesvikt kan ha problemer med å opprettholde normal aktivitetsnivå. De kan bli pusten og trette raskt, selv under lette aktiviteter som en kort spasertur.
 8. Blek eller blålig slimhinne: Over tid kan hjertesvikt føre til nedsatt oksygentilførsel til vevet, noe som kan føre til blekhet i slimhinnene i munnen og tungen eller i mer alvorlige tilfeller en blålig fargetone (cyanose).
 9. Vekttap: Noen hunder med hjertesvikt kan oppleve ufrivillig vekttap, selv om de spiser normalt eller til og med har økt matlyst. Dette skyldes ofte tap av muskelmasse og væskeretensjon.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder med hjertesvikt vil vise alle disse symptomene, og alvorlighetsgraden kan variere. Hvis du mistenker at hunden din har hjerteproblemer, er det viktig å kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forbedre hundens livskvalitet og forlenge levetiden.

Relatert: Hjerteproblemer hos hund

Diagnose av bilyd på hjertet hos hunder

Hvis du mistenker at hunden din har bilyd på hjertet, er det viktig å oppsøke en veterinær for en grundig undersøkelse. Diagnosen innebærer vanligvis følgende trinn:

 1. Fysisk undersøkelse: Veterinæren vil lytte nøye til hundens hjerte ved hjelp av et stetoskop og evaluere eventuelle symptomer eller tegn på hjerteproblemer.
 2. Bildediagnostikk: Røntgenbilder og ultralyd kan være nødvendig for å evaluere hjertets struktur og funksjon nøye.
 3. Blodprøver: En blodprøve kan avdekke eventuelle unormale verdier som kan indikere hjerteproblemer eller underliggende årsaker.
 4. EKG (elektrokardiogram): Dette kan brukes til å registrere hjertets elektriske aktivitet og oppdage eventuelle rytmeforstyrrelser.
 5. Blodtrykksmåling: Veterinæren kan måle blodtrykket for å vurdere hjertets belastning og blodstrømmen til organene.

Behandling av bilyd på hjertet hos hunder

Behandlingen av bilyd på hjertet vil avhenge av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Noen mulige behandlingsalternativer inkluderer:

 1. Medikamentell behandling: Dette kan omfatte medisiner som hjelper med å redusere hjertets arbeid, kontrollere rytmen eller behandle underliggende infeksjoner.
 2. Kostholds- og livsstilsendringer: Endringer i hundens kosthold og aktivitetsnivå kan være nødvendige for å støtte hjertehelsen.
 3. Kirurgi: I tilfeller av alvorlige hjertefeil kan kirurgi være nødvendig for å reparere eller erstatte defekte klaffer eller korrigere andre strukturelle problemer.
 4. Oppfølging og omsorg: Regelmessige oppfølgingsbesøk hos veterinæren og nøye overvåking av hundens tilstand er viktig for å sikre best mulig livskvalitet.

Hvor lenge kan en hund leve med hjertefeil?

Levetiden til en hund med hjertefeil kan variere betydelig avhengig av flere faktorer, inkludert typen hjertefeil, alvorlighetsgraden av tilstanden, riktig behandling og omsorg, samt hundens alder og generelle helse. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Type hjertefeil: Det finnes forskjellige typer hjertefeil hos hunder, inkludert medfødte og ervervede feil. Noen medfødte feil kan være livstruende fra en tidlig alder, mens andre kan være mer håndterbare med riktig behandling. Ervervede hjertefeil kan også variere i alvorlighetsgrad.
 2. Alder ved diagnose: Tidlig diagnose og behandling kan forlenge levetiden til hunden betydelig. Hunder som blir diagnostisert med hjertefeil i en tidlig fase, og som mottar riktig medisinsk behandling og omsorg, har bedre sjanser for å leve lenger.
 3. Behandling: Behandlingsmetoder, inkludert medisiner, diettendringer og livsstilsendringer, kan bidra til å forbedre hjertehelsen og forlenge levetiden til hunden. Noen hunder kan også være kandidater for kirurgiske inngrep, avhengig av typen hjertefeil.
 4. Rase og størrelse: Noen hunderaser er mer utsatt for hjerteproblemer enn andre, og det kan også være en sammenheng mellom størrelse og risiko for visse hjertefeil. Veterinæren din kan gi deg mer informasjon om din hunds spesifikke risikofaktorer.
 5. Generell helse: En hunds generelle helsestatus, inkludert vekt, fysisk aktivitet og forekomst av andre sykdommer eller tilstander, kan påvirke levetiden. Å opprettholde en sunn livsstil og gi riktig omsorg kan bidra til å forlenge levetiden til en hund med hjertefeil.

Det er viktig å merke seg at hjertefeil vanligvis er en kronisk tilstand som krever livslang oppfølging og omsorg. Mange hunder med hjertefeil kan leve flere år med riktig behandling og omsorg, mens andre kan leve et relativt normalt liv i mange år. Veterinæren din vil være den beste personen til å gi deg veiledning om forventet levetid og hvordan du best kan håndtere hjertefeilen hos din spesifikke hund basert på dens tilstand og behov.

Forebygging og omsorg for hunder med bilyd på hjertet

Selv om det kanskje ikke alltid er mulig å forhindre bilyd på hjertet hos hunder, er det flere ting du kan gjøre for å støtte hundens hjertehelse:

 1. Regelmessige veterinærbesøk: Årlige kontroller kan bidra til å oppdage tidlige tegn på hjerteproblemer før de blir alvorlige.
 2. Sunt kosthold: Gi hunden din et balansert kosthold som er egnet for dens alder, størrelse og helse.
 3. Mosjon: Oppmuntre til regelmessig mosjon for å opprettholde en sunn vekt og styrke hjertet.
 4. Vektstyring: Hold hunden din i en sunn vektområde for å redusere belastningen på hjertet.
 5. Unngå stress: Stress kan påvirke hjertet negativt, så gi hunden din en trygg og rolig omgivelse.

Livet med en hund med bilyd på hjertet

Når du har fått en diagnose av bilyd på hjertet hos hunden din, kan det være en skremmende opplevelse. Imidlertid er det viktig å forstå at mange hunder lever et fullverdig liv med denne tilstanden, spesielt hvis den blir behandlet og håndtert riktig. Her er noen viktige aspekter å vurdere når du lever med en hund med bilyd på hjertet:

1. Medisiner og oppfølging: Hvis veterinæren din har foreskrevet medisiner for hunden din, er det avgjørende å gi dem regelmessig i henhold til instruksjonene. Dette kan bidra til å stabilisere hundens tilstand og forbedre livskvaliteten. I tillegg er det viktig å følge opp med veterinæren for planlagte kontroller for å overvåke hundens fremgang.

2. Kosthold: Et godt balansert kosthold er nøkkelen til å opprettholde hundens generelle helse. Spør veterinæren om råd om hva slags mat og porsjonsstørrelser som passer best for hunden din. Noen ganger anbefales spesialfôr for hunder med hjerteproblemer.

3. Reduser stress: Stress kan påvirke hundens hjerte negativt, så det er viktig å skape et rolig og støttende miljø. Unngå situasjoner som kan forårsake overdreven stress eller angst for hunden din.

4. Regelmessig mosjon: Selv om hunden din har bilyd på hjertet, betyr det ikke nødvendigvis at den må være inaktiv. Lett mosjon og aktiviteter som korte spaserturer kan hjelpe til med å opprettholde muskeltonus og styrke hundens hjerte. Imidlertid bør du alltid rådføre deg med veterinæren din om hva slags aktivitet som er trygt for din spesifikke hund.

5. Vær oppmerksom på symptomer: Selv om hunden din kan ha blitt diagnostisert med bilyd på hjertet, betyr det ikke at den nødvendigvis vil oppleve symptomer hele tiden. Imidlertid bør du være oppmerksom på eventuelle endringer i hundens atferd eller velvære. Hvis du merker økt tretthet, hoste eller andre uvanlige symptomer, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart.

6. Hjertets helse over tid: Hunder med bilyd på hjertet vil trenge nøye oppfølging gjennom hele livet. Det er viktig å forstå at tilstanden kan utvikle seg over tid, og veterinæren din vil hjelpe deg med å tilpasse behandlingen i henhold til hundens behov.

Støtte og informasjon

Det kan være en emosjonell utfordring å håndtere en hund med bilyd på hjertet, og du er ikke alene. Det finnes støttegrupper og online ressurser der hundeeiere kan dele sine erfaringer og få råd fra andre i samme situasjon. Det kan også være nyttig å snakke med veterinæren din om eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha angående hundens tilstand.

Avsluttende tanker

Bilyd på hjertet hos hunder kan være en utfordrende tilstand å håndtere, men med riktig diagnose, behandling og omsorg kan mange hunder leve lykkelige og sunne liv. Det er viktig å være oppmerksom på hundens behov og gi den den omsorgen den fortjener. Ved å samarbeide med veterinæren din og følge rådene som er gitt, kan du hjelpe hunden din med å leve et langt og tilfredsstillende liv, selv med denne hjertetilstanden. Husk alltid at kjærlighet, støtte og oppmerksomhet er noen av de beste medisinene du kan gi din firbente venn.

Konklusjon

Bilyd på hjertet hos hunder kan være skremmende, men med tidlig diagnose og riktig behandling kan mange hunder leve lykkelige og sunne liv. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle symptomer og oppsøke veterinærhjelp når det er nødvendig. Gjennom regelmessig omsorg og oppfølging kan du hjelpe hunden din med å leve et langt og tilfredsstillende liv, selv med denne tilstanden.

Referanser

Om forfatteren