Behandling av skabb på katt

Hvis katten din har skabb, er det viktig å søke råd fra en veterinær for en nøyaktig diagnose og anbefalinger for behandling. Lær mer om behandling av skabb på katt.

Skabb er en hudsykdom forårsaket av mikroskopiske parasitter kalt mider, og det finnes forskjellige typer skabb som kan påvirke katter.

Kan jeg få skabb fra katt?

Ja, det er mulig for mennesker å få skabb fra katter, men det er relativt sjeldent. Skabb hos katter og skabb hos mennesker er forårsaket av forskjellige typer skabbmider. Katter kan være smittebærere av skabbmider som er spesifikke for katter, og disse mider kan forårsake skabb hos katter. Mennesker kan imidlertid bli smittet med skabb fra menneskespesifikke skabbmider.

Skabb hos mennesker kalles også scabies, og det er forårsaket av Sarcoptes scabiei-miden. Menneskelig skabb forårsaker kløe, hudutslett og irritasjon, og det er en svært smittsom tilstand som kan spre seg gjennom tett fysisk kontakt.

Selv om det er teoretisk mulig for katter å overføre skabbmider til mennesker, er det relativt sjeldent. Kattespesifikke skabbmider har en tendens til å være spesialiserte for kattens hud og vil vanligvis ikke trives eller formere seg på menneskehud. Likevel er det viktig å opprettholde god hygiene og unngå direkte kontakt med en katt som har en aktiv skabbinfeksjon.

Hvis du har mistanke om at katten din har skabb og har helseproblemer som kan være relatert til skabb, bør du konsultere en veterinær. Hvis du selv opplever symptomer på skabb, som kløe og hudutslett, bør du kontakte en lege for riktig diagnose og behandling.

Relatert: Kan katter få skabb

Hvordan behandle skabb på katt?

Her er noen generelle trinn som kan være involvert i behandlingen av skabb på katter:

 1. Veterinærkonsultasjon: Hvis du mistenker at katten din har skabb, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. Veterinæren vil kunne foreta en grundig vurdering av kattens tilstand og fastslå om det faktisk dreier seg om skabb.
 2. Diagnose: Veterinæren kan ta hudprøver for å bekrefte diagnosen og identifisere hvilken type skabb katten lider av.
 3. Behandlingsplan: Veterinæren vil utarbeide en behandlingsplan basert på kattens tilstand og typen skabb. Dette kan inkludere reseptbelagte medisiner, aktuelle behandlinger eller andre tiltak.
 4. Medisiner: Typiske medisiner som kan brukes for å behandle skabb hos katter inkluderer akaricider, som er stoffer som dreper mider. Disse medisinene kan gis muntlig eller påføres huden, avhengig av veterinærens anbefalinger.
 5. Miljøbehandling: Skabbmider kan overleve i kattens omgivelser, så det kan være nødvendig å rengjøre og desinfisere kattens seng, leker og andre områder hvor katten tilbringer tid.
 6. Oppfølging: Det kan være nødvendig å følge opp med veterinæren for å sikre at behandlingen virker som den skal, og for å justere behandlingsplanen om nødvendig.

Husk at behandlingen kan variere avhengig av kattens alder, helsetilstand og graden av infeksjon. Det er viktig å følge veterinærens råd nøye for å sikre en effektiv behandling og forhindre tilbakefall.

Igjen, dette er generelle retningslinjer, og du bør søke råd fra en kvalifisert veterinær for å få spesifikke anbefalinger som passer til din katts situasjon.

Relatert: Symptomer på skabb hos katt

Veterinærkonsultasjon

Hvis du mistenker at katten din har skabb, er det viktig å søke profesjonell hjelp fra en veterinær. Her er noen trinn du kan følge når det gjelder en veterinærkonsultasjon:

 1. Velg en pålitelig veterinær: Finn en erfaren og pålitelig veterinær i ditt område. Du kan be om anbefalinger fra venner, familie eller andre kjæledyrseiere, eller søke på nettet etter lokale veterinærklinikker.
 2. Lag en avtale: Ta kontakt med veterinærklinikken for å avtale en konsultasjon for katten din. Fortell dem om symptomene du har observert og bekymringene dine.
 3. Forbered informasjon: Før du drar til veterinæren, er det nyttig å ha noen detaljer klare. Dette kan inkludere når symptomene først startet, hvilke symptomer du har observert, eventuelle endringer i kattens oppførsel eller helse, og om katten har hatt kontakt med andre dyr.
 4. Konsultasjon: Under konsultasjonen vil veterinæren undersøke katten din grundig. De vil se etter tegn på skabb og andre mulige helseproblemer. Det kan være nødvendig å ta hudprøver eller andre tester for å bekrefte diagnosen.
 5. Diagnose og behandlingsplan: Hvis veterinæren mistenker skabb, vil de kunne gi deg en diagnose basert på undersøkelsen. De vil deretter diskutere behandlingsalternativene med deg, inkludert medisiner og andre tiltak som kan være nødvendige.
 6. Spørsmål: Ikke nøl med å stille veterinæren eventuelle spørsmål du har om behandlingen, prognosen, eller noe annet du lurer på angående kattens helse.
 7. Følg opp: Etter konsultasjonen, følg veterinærens råd nøye. Følg behandlingsplanen, gi medisiner slik det er foreskrevet, og ta kontakt med veterinæren hvis du merker eventuelle endringer i kattens tilstand.

Å søke tidlig veterinærhjelp er viktig for å sikre at katten din får riktig diagnose og behandling. Husk at kun en veterinær kan gi deg nøyaktige anbefalinger basert på kattens individuelle behov.

Diagnose

Diagnosen skabb hos katter stilles vanligvis av en veterinær gjennom en kombinasjon av fysiske undersøkelser, symptomer og eventuelt laboratorietester. Her er noen trinn som veterinæren kan ta for å stille en diagnose:

 1. Fysisk undersøkelse: Veterinæren vil undersøke kattens hud og pels nøye. De vil se etter typiske tegn på skabb, som kløe, hårtap, rødhet, betennelse, skorper, og kanskje til og med synlige mider.
 2. Symptomer: Veterinæren vil diskutere symptomer og observerte endringer i kattens oppførsel eller utseende. Dette kan hjelpe dem med å forstå om skabb er en mulig diagnose.
 3. Hudskraping: Veterinæren kan ta en hudskraping, hvor de skraper forsiktig av en liten mengde hud fra den infiserte kattens område. Dette prøvetaket blir deretter undersøkt under et mikroskop for å påvise tilstedeværelsen av skabbmider eller deres egg.
 4. Laboratorietester: I noen tilfeller kan veterinæren sende prøver til et laboratorium for å bekrefte diagnosen. Dette kan inkludere mikroskopisk undersøkelse av hudprøver eller andre tester for å identifisere mider eller deres genetiske materiale.
 5. Differensialdiagnoser: Veterinæren vil også vurdere andre mulige årsaker til kattens symptomer, da det finnes andre hudsykdommer og problemer som kan ligne på skabb.

Det er viktig å huske at diagnosen skabb krever profesjonell kompetanse og utstyr. Hvis du mistenker at katten din har skabb, bør du søke hjelp fra en veterinær så snart som mulig. Veterinæren vil kunne gi en nøyaktig diagnose og utarbeide en passende behandlingsplan basert på kattens tilstand og type skabb.

Behandlingsplan

Behandlingsplanen for skabb hos katter vil variere avhengig av kattens tilstand, typen skabb og veterinærens vurdering. Her er noen generelle trinn som kan inkluderes i en behandlingsplan:

 1. Diagnose: Veterinæren vil først bekrefte diagnosen ved å undersøke katten og eventuelt ta hudprøver. Basert på diagnosen vil de kunne bestemme hvilken type skabb katten lider av og hvor alvorlig infeksjonen er.
 2. Medisiner: Veterinæren kan forskrive passende medisiner for å behandle skabb. Dette kan inkludere aktuelle behandlinger som salver eller sjampoer som inneholder akaricider, som dreper mider. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med muntlige medisiner, som tabletter eller flytende medisiner.
 3. Miljøbehandling: Det er viktig å rengjøre kattens miljø for å fjerne eventuelle mider som kan overleve der. Vask kattens seng, leker og andre områder den tilbringer tid, med passende rengjøringsmidler anbefalt av veterinæren.
 4. Isolasjon: Hvis du har flere katter eller andre kjæledyr, kan det være nødvendig å isolere den infiserte katten for å hindre spredning av skabb.
 5. Oppfølging: Veterinæren kan gi deg en tidsplan for oppfølgingsbesøk. Dette er viktig for å vurdere om behandlingen virker som den skal og om det er behov for justeringer.
 6. Vask av sengetøy og klær: Hvis katten din har brukt sengetøy eller klær, kan det også være lurt å vaske disse grundig for å fjerne eventuelle mider.
 7. Beskyttelse mot gjentakelse: Veterinæren kan gi råd om hvordan du kan beskytte katten din mot fremtidige infeksjoner. Dette kan inkludere forebyggende tiltak og hygienepraksis.
 8. Vær tålmodig: Behandling av skabb kan ta tid, og det er viktig å være tålmodig og følge veterinærens anbefalinger nøye.

Husk at dette bare er generelle retningslinjer, og det er viktig å følge veterinærens råd og behandlingsplan for kattens spesifikke situasjon. Hvis du har spørsmål eller bekymringer under behandlingen, bør du ikke nøle med å kontakte veterinæren for veiledning.

Medisiner

Behandling av skabb hos katter innebærer vanligvis bruk av medisiner for å drepe skabbmider og lindre symptomene. Husk at medisiner og behandlingsmetoder kan variere avhengig av veterinærens anbefalinger og kattens spesifikke tilstand. Her er noen typer medisiner som kan brukes i behandlingen av skabb hos katter:

 1. Akaricider: Dette er medisiner som er designet for å drepe skabbmider. De kan komme i form av aktuelle behandlinger (som salver, sjampoer eller spot-on-produkter) eller muntlige medisiner. Eksempler på akaricider som kan brukes på katter inkluderer ivermektin og selamektin. Disse medisinene dreper mider ved å påvirke deres nervesystem.
 2. Antiinflammatoriske medisiner: Katter med skabb kan oppleve kløe, betennelse og ubehag på grunn av infeksjonen. Veterinæren kan forskrive antiinflammatoriske medisiner for å lindre disse symptomene og forbedre kattens komfort.
 3. Antibiotika: Hvis det oppstår sekundære infeksjoner som følge av kattens skraping og irritasjon, kan veterinæren forskrive antibiotika for å behandle infeksjonene.
 4. Immunostimulerende midler: Noen ganger kan veterinæren anbefale immunostimulerende midler for å hjelpe kattens immunsystem med å bekjempe skabbinfeksjonen mer effektivt.
 5. Miljøbehandling: I tillegg til medisiner for katten kan det være nødvendig å rengjøre og desinfisere kattens omgivelser for å fjerne eventuelle mider som kan overleve der.

Det er viktig å følge veterinærens doseringsanbefalinger nøye og fullføre behandlingsforløpet som foreskrevet. Noen medisiner kan ha bivirkninger, så vær oppmerksom på eventuelle endringer i kattens oppførsel eller helse under behandlingen. Hvis du har spørsmål eller bekymringer om medisinene eller behandlingsplanen, bør du kontakte veterinæren for veiledning.

Husk at jeg ikke er en veterinær, så det er viktig å søke råd fra en kvalifisert veterinær for å få nøyaktige anbefalinger som passer til din katts situasjon.

Miljøbehandling

Miljøbehandling er en viktig del av behandlingen når det gjelder skabb hos katter. Skabbmider kan overleve i kattens omgivelser og på gjenstander den har hatt kontakt med. For å forhindre reinfeksjon eller spredning av skabb, er det nødvendig å rengjøre og desinfisere miljøet grundig. Her er noen trinn du kan ta for å gjennomføre miljøbehandling:

 1. Vask kattens seng og sengetøy: Vask kattens seng, tepper, sengetøy og andre tekstiler den har brukt. Vask dem på en høy temperatur med et egnet vaskemiddel.
 2. Rengjør leker og gjenstander: Vask kattens leker, børster og andre gjenstander den bruker regelmessig. Dette kan bidra til å fjerne eventuelle mider som kan ha blitt overført til disse gjenstandene.
 3. Støvsuging: Støvsug områder hvor katten tilbringer tid, som sofaer, tepper og gulv. Bruk en støvsuger med en HEPA-filter hvis tilgjengelig. Etter støvsuging, tøm støvsugerposen eller -beholderen utenfor huset for å unngå at mider sprer seg videre.
 4. Desinfisering: Tørk overflater og områder katten har vært i kontakt med, med desinfiserende rengjøringsmidler som er trygge for katter. Fokuser spesielt på områder der katten sover og hviler.
 5. Unngå kontakt med infiserte dyr: Hvis du har flere katter eller andre kjæledyr, kan det være lurt å holde den infiserte katten isolert til den er helbredet, for å hindre spredning av skabb.
 6. Vær tålmodig: Selv etter behandling av katten og miljøet, kan det ta noen uker før miljøet er helt fritt for mider. Vær tålmodig og oppretthold gode hygienepraksiser.

Husk at miljøbehandling er like viktig som medisinsk behandling for å oppnå fullstendig helbredelse og forhindre gjentakelse av skabb. Hvis du er usikker på hvordan du skal utføre miljøbehandling riktig, kan du konsultere veterinæren din for veiledning og råd som er spesifikke for kattens situasjon.

Oppfølging

Oppfølging er en viktig del av behandlingen av skabb hos katter for å sikre at behandlingen virker som den skal, og for å overvåke kattens fremgang. Her er noen trinn du kan følge når det gjelder oppfølging etter behandlingen:

 1. Følg veterinærens råd: Følg veterinærens behandlingsplan nøye, inkludert doseringen av medisiner og eventuelle andre anbefalte tiltak.
 2. Oppfølgingsbesøk: Veterinæren kan anbefale oppfølgingsbesøk for å vurdere kattens fremgang. Dette kan inkludere fysiske undersøkelser og hudskrapinger for å se om skabbmider eller deres egg fortsatt er til stede.
 3. Observasjon: Hold nøye øye med kattens symptomer og oppførsel. Hvis kløe, rødhet eller andre symptomer vedvarer eller forverres, bør du kontakte veterinæren.
 4. Fullfør behandlingen: Sørg for å fullføre hele behandlingsforløpet som veterinæren har foreskrevet, selv om kattens symptomer forbedrer seg tidligere. Dette er viktig for å sikre at alle skabbmider blir eliminert.
 5. Miljøbehandling: Fortsett med miljøbehandlingen, som rengjøring og desinfisering av kattens omgivelser, som veterinæren har anbefalt.
 6. Isolasjon: Hold den infiserte katten isolert fra andre dyr til veterinæren bekrefter at skabbinfeksjonen er fullstendig kurert.
 7. Hygienepraksis: Oppretthold gode hygienepraksiser for å forhindre gjentakelse av infeksjonen. Dette inkluderer jevnlig rengjøring av kattens sengetøy, leker og omgivelser.
 8. Kontakt veterinæren: Hvis du merker eventuelle endringer i kattens tilstand, eller hvis du har spørsmål eller bekymringer, bør du ikke nøle med å kontakte veterinæren for veiledning.

Oppfølging er avgjørende for å sikre en fullstendig helbredelse og forhindre tilbakefall av skabb. Vær tålmodig gjennom hele behandlingsforløpet og følg veterinærens anbefalinger nøye for å gi katten din den beste sjansen for å komme seg.

Referanser

Om forfatteren