Behandling av lus på hund

Behandling av lus på hunder involverer vanligvis bruk av spesifikke lusemidler som er trygge og effektive for dyret ditt. Lær hvordan du skal behandle lus på hund.

Kan lus smitte fra hund til menneske?

Lus som påvirker hunder, kjent som hundelus, er normalt spesifikke for hunder og er sjelden overførbare til mennesker. Hundelus skiller seg fra de lusene som infiserer mennesker, som hodelus og kroppslus. Hver type lus har tilpasset seg ulike dyrearter og trives vanligvis best på vertene de er tilpasset for.

Selv om det er lite sannsynlig at hundelus smitter til mennesker, er det viktig å være oppmerksom på muligheten. Hvis du har en hund med en lusinfeksjon, er det likevel lurt å ta forsiktighetsregler for å unngå unødvendig kontakt med hunden og sørge for god hygiene, spesielt hvis du eller noen i familien har en tendens til allergiske reaksjoner eller sensitiv hud.

Hvis du mistenker at hunden din har lus og du er bekymret for mulig overføring til mennesker, kan du kontakte veterinæren for råd og bekreftelse på diagnosen. Det er også lurt å opprettholde generell renslighet og følge gode hygienevaner for både deg selv og kjæledyrene dine.

Relatert: Lus på hund

Hvordan se lus på hund?

Å oppdage lus på hund kan kreve nøye observasjon, spesielt fordi lusene er små og kan skjule seg i hundens pels. Her er noen trinn du kan følge for å se lus på hunden din:

 1. Del pelsen: Start med å dele hundens pels i små seksjoner slik at du kan se nærmere på huden. Du kan bruke fingrene eller en fin kam for å skille pelsen.
 2. Søk nøye: Undersøk huden og pelsen nøye, spesielt i områder der lus ofte trives, som rundt ørene, nakken, lysken og halen. Se spesielt etter små insekter som beveger seg.
 3. Se etter egg (nits): I tillegg til lus, kan du også se etter luseegg eller nits som er festet til hårstråene. Disse eggene er vanligvis ovale og kan variere i farge, ofte hvite eller gulaktige. De kan sitte tett inntil hårstråene og er ofte lettere å oppdage enn voksne lus.
 4. Lusekam: Bruk en fin kam, også kjent som en lusekam, for å kjøre gjennom hundens pels. Dette kan hjelpe deg med å samle lus eller egg som kan ha blitt fanget i kammen.
 5. Bevegelse og kløe: Hvis hunden din klør seg mye, biter på seg selv eller virker urolig, kan dette indikere tilstedeværelsen av lus. Lus og lusebitt kan forårsake kløe og irritasjon i hundens hud.
 6. Bruk godt lys: For å gjøre inspeksjonen enklere, bruk godt lys, gjerne naturlig dagslys eller en lampe med sterkt lys. Dette vil hjelpe deg med å se eventuelle lus eller egg tydeligere.

Husk at lus kan være vanskelige å oppdage, spesielt hvis hunden din har tykk pels. Hvis du er usikker på om hunden din har lus, eller hvis du mistenker en infeksjon, bør du kontakte en veterinær. En profesjonell veterinær kan gi deg riktig diagnose og anbefale passende behandling hvis det er nødvendig.

Relatert: Hvordan oppdage lus på hund

Behandle lus på hund

Lusinfeksjoner hos hunder er relativt sjeldne, men det er viktig å håndtere dem raskt for å forhindre spredning og ubehag for hunden din. Her er noen trinn du kan følge for å behandle lus på hunden din:

 1. Diagnose: Først må du være sikker på at hunden din virkelig har lus. Dette kan kreve en veterinærs vurdering. Lus er små insekter som klistrer seg til hundens pels og kan sees med det blotte øye.
 2. Isolering: Hvis du har flere hunder, bør du isolere den infiserte hunden for å forhindre spredning av lus til andre kjæledyr.
 3. Behandling: Kontakt veterinæren din for å få anbefalinger om hvilket lusemiddel som er trygt og passende for din hund. Vanlige behandlingsalternativer inkluderer lusemidler i form av sjampo, spray, spot-on-løsninger eller orale medisiner.
 4. Bad og rengjøring: Bruk lusemiddel-sjampoen eller produktet som veterinæren har anbefalt, og følg bruksanvisningen nøye. Vær forsiktig med å unngå øyne, ører og munn. Gjenta behandlingen som angitt på produktet og som veterinæren din har foreskrevet. Etter behandlingen, grundig børst hunden din for å fjerne døde lus og egg.
 5. Vask av omgivelser: Lus kan også overleve i hundens omgivelser, så det kan være lurt å vaske hundens seng, tepper og andre områder hvor hunden tilbringer tid. Vask alt i varmt vann og tørk på høy varme for å drepe eventuelle lus eller egg.
 6. Forebygging: For å forhindre fremtidige lusinfeksjoner, kan du vurdere å bruke forebyggende midler som repellerer lus og andre skadedyr. Regelmessig børsting og stell av hundens pels kan også hjelpe med å oppdage potensielle problemer tidlig.

Husk at det er viktig å samarbeide med en veterinær gjennom hele behandlingsprosessen for å sikre riktig diagnose og bruk av riktige produkter. Selvmedisinering og bruk av produkter beregnet for mennesker kan være farlig for hunden din.

Diagnose

Diagnose av lus på hunder innebærer å identifisere de små insektene eller deres egg i hundens pels. Her er noen trinn du kan følge for å diagnostisere lusinfeksjon hos hunden din:

 1. Visuell inspeksjon: Undersøk hundens pels nøye ved å dele pelsen og se etter små insekter som beveger seg. Lus er vanligvis små, flate insekter som klistrer seg til huden og pelsen. De kan variere i størrelse og farge avhengig av lusearten.
 2. Søk etter egg (nits): Lus legger egg, også kjent som nits, på hundens hårstrå. Disse eggene er vanligvis ovale og kan være hvite eller gulaktige. De festes ofte tett til hårstråene, vanligvis i nærheten av huden. Bruk en lusekam eller fin kam for å sjekke hunden nøye for disse eggene.
 3. Bevegelse og kløe: Hvis hunden din klør seg mye, biter på seg selv eller virker urolig, kan dette indikere lusinfeksjon. Lus og lusebitt kan forårsake kløe og irritasjon i hundens hud.
 4. Sjekk områder med mindre pels: Lus kan være lettere å oppdage i områder med mindre pels, som rundt ørene, nakken, lysken og halen. Disse områdene kan være gode steder å begynne inspeksjonen.
 5. Bruk av lusekam: En lusekam med tette tenner kan hjelpe deg med å fjerne lus og egg fra hundens pels. Børst hunden grundig med en lusekam og undersøk kammen for å se om du finner lus eller egg.

Hvis du mistenker at hunden din har lus, er det viktig å konsultere en veterinær for en korrekt diagnose og behandlingsanbefalinger. En veterinær kan bekrefte luseinfeksjonen og foreslå riktig behandling for å lindre hundens ubehag og bli kvitt lusene. Det er også viktig å huske at andre hudproblemer eller parasitter kan forårsake lignende symptomer, så en profesjonell vurdering er nødvendig.

Isolering

Isolering av en hund med lus er viktig for å forhindre spredning av infeksjonen til andre kjæledyr og mennesker. Lus kan lett overføres fra en infisert hund til andre dyr, spesielt hvis de har nær kontakt. Her er noen trinn du kan følge for å isolere en hund med lus:

 1. Separer den infiserte hunden: Plasser den hunden som er diagnostisert med lus i et eget rom eller område som de andre kjæledyrene ikke har tilgang til. Dette vil redusere sjansen for direkte kontakt og overføring av lus.
 2. Unngå nærkontakt: Ikke la den infiserte hunden leke, sove eller spise sammen med andre dyr. Hold dem adskilt for å unngå at lusene overføres.
 3. Separate leker og utstyr: Bruk separate leker, boller, tepper og andre utstyr for den infiserte hunden. Dette reduserer risikoen for at lus overføres gjennom felles utstyr.
 4. God hygiene: Vask hendene grundig etter å ha håndtert den infiserte hunden, og unngå å berøre andre dyr før du har vasket hendene. Dette bidrar til å minimere risikoen for at lusene overføres til andre kjæledyr.
 5. Beskyttelse for mennesker: Selv om lus som påvirker hunder, vanligvis ikke smitter mennesker, kan de i sjeldne tilfeller hoppe over til mennesker. Ved å isolere den infiserte hunden, reduserer du risikoen for at lusene kommer i kontakt med mennesker.
 6. Rengjøring og vedlikehold: Hold området der den infiserte hunden er isolert, rent og godt vedlikeholdt. Dette kan bidra til å begrense lusenes spredning og gjøre det enklere å håndtere situasjonen.
 7. Veterinærkonsultasjon: Kontakt en veterinær for å bekrefte diagnosen og få råd om behandlingsmuligheter for den infiserte hunden. Veterinæren kan gi deg mer spesifikke retningslinjer for isolering og behandling.

Husk at selv om isolasjon er viktig for å hindre spredning av lus, er det like viktig å søke profesjonell hjelp fra en veterinær for å håndtere lusinfeksjonen på en effektiv og trygg måte.

Behandling

Behandling av lus på hunder involverer bruk av spesifikke lusemidler for å drepe lusene og lette hundens ubehag. Det er viktig å bruke produkter som er trygge og effektive for hunder, og du bør alltid konsultere en veterinær før du starter behandlingen. Her er noen trinn du kan følge for å behandle lus på hunden din:

 1. Konsulter en veterinær: Før du begynner behandlingen, bør du kontakte en veterinær for å bekrefte diagnosen og få anbefalinger om riktig behandlingsmetode og produkter som passer for hunden din.
 2. Velg riktig lusemiddel: Veterinæren vil hjelpe deg med å velge et egnet lusemiddel basert på hundens størrelse, alder og helsestatus. Det finnes en rekke lusemidler tilgjengelig, inkludert sjampo, spot-on-løsninger, orale medisiner og sprayer. Bruk kun lusemidler som er anbefalt av veterinæren din.
 3. Følg bruksanvisningen: Når du har fått anbefalingen fra veterinæren din, les nøye gjennom bruksanvisningen på lusemiddelet. Sørg for å følge doseringsinstruksjonene, påføringsmetoden og eventuelle andre retningslinjer.
 4. Forbered hunden: Før du bruker lusemiddelet, bør du børste hundens pels for å fjerne så mye løs pels som mulig. Dette vil hjelpe med å sikre at lusemiddelet når ned til huden.
 5. Påfør lusemiddelet: Påfør lusemiddelet i henhold til instruksjonene. Noen lusemidler kan kreve at du masserer produktet inn i hundens pels eller på huden. Pass på at du unngår kontakt med hundens øyne, ører og munn.
 6. Tilpass behandlingen: Noen lusemidler kan kreve gjentatt behandling etter en viss tid for å sikre at både voksne lus og egg (nits) blir eliminert. Følg anbefalingene fra veterinæren din nøye når det gjelder hvor mange behandlinger som kreves.
 7. Fjern døde lus og nits: Etter behandling kan du bruke en fin kam for å forsiktig fjerne døde lus og nits fra hundens pels. Dette hjelper med å forhindre irritasjon og ubehag.
 8. Miljørengjøring: Husk å rengjøre hundens seng, tepper og andre områder hvor hunden tilbringer tid. Vask alt grundig for å fjerne eventuelle lus eller egg som kan ha falt av.
 9. Oppfølging: Hold øye med hunden din i dagene etter behandlingen for å se om luseproblemet forbedres. Hvis du ser tegn til fortsatt infeksjon, bør du kontakte veterinæren din igjen for videre råd.

Husk at behandling av lus på hunder bør gjøres i samråd med en veterinær. Selv om lusemidler er tilgjengelige uten resept, er det best å få profesjonell veiledning for å sikre at du bruker riktige produkter og tar vare på hundens helse på riktig måte.

Bad og rengjøring

Behandling av lus på hund inkluderer også grundig bading og rengjøring for å fjerne lusene og deres egg fra hundens pels og omgivelser. Her er noen trinn du kan følge for å utføre bading og rengjøring som en del av lusebehandlingen:

 1. Forberedelse: Før du begynner badingen, bør du sørge for å ha alle nødvendige forsyninger klare, inkludert lusemiddel-sjampo som er anbefalt av veterinæren din, en børste eller kam for å fjerne døde lus og egg, håndklær og en sikker badeområde.
 2. Sjampo: Bruk den anbefalte lusemiddel-sjampoen i henhold til instruksjonene. Sørg for at du dekker hele hundens kropp med sjampoen, inkludert hode, nakke, kropp, ben og hale. Masser sjampoen forsiktig inn i pelsen og huden.
 3. La sjampoen virke: Følg instruksjonene på lusemiddel-sjampoen for hvor lenge du skal la den virke på hunden før du skyller den ut. Dette gir sjampoen tid til å drepe lusene og løsne eggene.
 4. Skyll grundig: Skyll hunden grundig med varmt vann for å fjerne all sjampoen. Pass på at det ikke er noen rester igjen i pelsen.
 5. Tørk hunden: Etter bading, tørk hunden forsiktig med et rent håndkle. Unngå å gni for hardt, da huden kan være irritert etter behandlingen.
 6. Børst eller kam: Etter tørking kan du bruke en fin kam eller lusekam for å fjerne døde lus og egg fra hundens pels. Dette hjelper med å forhindre irritasjon og fremmer helingsprosessen.
 7. Miljørengjøring: Vask hundens seng, tepper, klær og eventuelle andre områder hunden har vært i kontakt med. Vask alt i varmt vann og bruk høy varme for å tørke.
 8. Følg opp: Avhengig av lusemiddelet du brukte, kan det være nødvendig å gjenta behandlingen etter en viss periode. Følg nøye med på hunden din i dagene etter behandlingen for å sikre at lusinfeksjonen forbedres.

Husk at du bør konsultere en veterinær før du bruker noen lusemiddel-sjampo eller begynner bade- og rengjøringsprosessen. Veterinæren kan gi deg råd om riktig produkt og metode som passer best for hunden din og luseinfeksjonen.

Vask av omgivelser

Å rengjøre hundens omgivelser er en viktig del av lusebehandlingen for å minimere risikoen for gjentatt infeksjon. Lus kan overleve i miljøet rundt hunden, så det er viktig å ta skritt for å fjerne lus og egg fra områder der hunden tilbringer tid. Her er noen trinn du kan følge for å vaske hundens omgivelser:

 1. Vask hundens seng og tepper: Fjern alt sengetøy, tepper og putevar fra hundens område. Vask alt i varmt vann med et vanlig vaskemiddel. Høy varme kan hjelpe med å drepe lus og egg som kan være til stede.
 2. Tørk på høy varme: Etter å ha vasket, tørk alt på høy varme i tørketrommelen. Dette vil bidra til å drepe eventuelle gjenværende lus eller egg.
 3. Støvsuging: Støvsug hele området der hunden tilbringer tid, inkludert møbler, tepper og gulv. Fokuser spesielt på områder der hunden liker å hvile eller sove. Støvsugeren kan bidra til å fjerne lus og egg som har falt av hunden.
 4. Tøm støvsugerposen: Etter støvsuging, sørg for å tømme støvsugerposen i en forseglet plastpose og kast den i søppelet utenfor. Dette forhindrer eventuelle lus eller egg fra å spre seg tilbake i hjemmet.
 5. Damprensing: Hvis mulig, bruk en damprenser på tepper, møbler og andre overflater. Dampen kan hjelpe med å drepe lus og egg som kan være igjen.
 6. Desinfisering: Bruk et miljøvennlig desinfeksjonsmiddel for å tørke over harde overflater i hundens område, som gulv og møbler. Dette kan bidra til å drepe gjenværende lus eller egg.
 7. Gjenta etter behov: Gjenta rengjøringsprosessen regelmessig i løpet av lusebehandlingen for å sørge for at omgivelsene forblir frie for lus og egg.

Husk at det er viktig å konsultere en veterinær før du begynner behandlingen og rengjøringen. En veterinær kan gi deg mer spesifikke råd om hvordan du skal rengjøre hundens omgivelser for å minimere risikoen for gjentatt lusinfeksjon.

Forebygging

Forebygging av lusinfeksjon hos hunder innebærer å ta skritt for å minimere risikoen for at hunden din blir infisert med lus. Selv om lusinfeksjoner ikke er like vanlige hos hunder som hos andre dyr, kan forebyggende tiltak bidra til å beskytte kjæledyret ditt. Her er noen tips for forebygging av lus på hund:

 1. Regelmessig stell: Hold hundens pels ren og velstelt ved å børste den jevnlig. Dette kan bidra til å fjerne eventuelle løse hår, smuss og potensielle lus som kan ha kommet inn i pelsen.
 2. Høy hygiene: Hold hundens soveområde og lekeområder rene. Vask sengetøy, tepper og leker jevnlig for å minimere risikoen for lusinfeksjon.
 3. Sosial isolasjon: Unngå at hunden din har tett kontakt med andre hunder som kan være infiserte. Dette reduserer risikoen for overføring av lus.
 4. Unngå kontakt med ville dyr: Hindre hunden din i å komme i kontakt med ville dyr, da de kan være bærere av lus eller andre parasitter som kan smitte til hunden din.
 5. Parasittforebygging: Bruk forebyggende midler mot lopper og flått, da disse kan bære lus. Mange loppe- og flåttmidler kan også beskytte mot lusinfeksjon.
 6. Rutinemessige veterinærbesøk: Ta med hunden din til veterinæren for regelmessige helsekontroller. Dette gir veterinæren muligheten til å oppdage eventuelle helseproblemer, inkludert lusinfeksjoner, tidlig.
 7. Kontroller nyankomne dyr: Hvis du introduserer en ny hund til husstanden, sørg for at den er lusefri før du lar den ha kontakt med andre dyr.
 8. Kontroller hunden regelmessig: Utfør regelmessige visuelle inspeksjoner av hundens pels for å se etter tegn på lus eller andre parasitter. Jo tidligere du oppdager en infeksjon, desto lettere vil det være å behandle den.

Husk at forebyggende tiltak ikke kan gi en absolutt garanti mot lusinfeksjoner, men de kan bidra til å redusere risikoen betydelig. Hvis du mistenker at hunden din har en lusinfeksjon, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsråd.

Referanser

Om forfatteren