Behandling av blodøre hos hund

Blodøre, også kjent som hematom i øret, oppstår når det samler seg blod eller væske mellom øregangen og ørebrusken på grunn av skade eller betennelse. Lær mer om behandling av blodøre hos hund.

Kan blodøre gå over av seg selv?

Blodøre, også kjent som hematom i øret, har en tendens til å være smertefullt og kan i noen tilfeller forsvinne av seg selv, men det er viktig å merke seg at det ikke alltid skjer. Selv om mindre hematomer kan løse seg selv over tid, kan flere faktorer påvirke om et blodøre går over av seg selv eller krever behandling:

 1. Størrelse: Mindre hematomer har en større sjanse for å løse seg selv, spesielt hvis hunden unngår å klø eller gni på øret og dermed reduserer sjansene for ytterligere skade eller irritasjon.
 2. Tid: Noen mindre blodører kan redusere seg selv i størrelse og forsvinne over en lengre periode, men dette kan ta flere uker eller til og med måneder.
 3. Hundenes rasen og øreform: Noen hunderaser med lange og hengende ører kan være mer utsatt for blodører, da ørene er mer utsatt for traumer og irritasjon.
 4. Smerte og ubehag: Selv om et blodøre går over av seg selv, kan det fortsatt forårsake smerte og ubehag for hunden din. Ubehandlet kan det også føre til arrdannelse eller deformasjon av øret.
 5. Risiko for tilbakefall: Hvis et blodøre har gått over av seg selv, er det en risiko for at det kan komme tilbake hvis underliggende årsaker, som øreinfeksjoner eller allergier, ikke blir adressert.

Selv om mindre blodører kan forsvinne på egen hånd, er det viktig å oppsøke en veterinær så snart du merker symptomer. Veterinæren kan vurdere blodørets alvorlighetsgrad og anbefale riktig behandlingsplan for å forhindre komplikasjoner og sikre hundens velvære. I tilfeller der blodøret er alvorlig eller forårsaker betydelig ubehag, kan veterinæren anbefale behandling som tømming av væske eller kirurgisk inngrep for å sikre en mer vellykket helbredelse.

Hvordan behandle blodøre hos hund

Det er viktig å merke seg at du bør kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsråd, da blodører kan være smertefulle og kreve profesjonell behandling.

Her er noen trinn som kan hjelpe i behandlingen av blodøre hos hunder:

 1. Kontakt veterinær: Først og fremst bør du kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsråd. Veterinæren vil kunne vurdere alvorlighetsgraden av blodøret og anbefale passende behandlingsmetoder.
 2. Tømming av væske: I noen tilfeller kan veterinæren avgjøre om det er nødvendig å tømme ut væsken som har samlet seg i øret. Dette gjøres ved å tappe ut væsken med en nål og en sprøyte.
 3. Kirurgisk inngrep: I mer alvorlige tilfeller kan veterinæren anbefale kirurgisk inngrep for å korrigere blodøret og forhindre tilbakefall. Dette kan involvere å fjerne det samlede blodet og sy sammen ørebrusken for å redusere sjansene for at det samler seg mer væske.
 4. Bruk av medisiner: Veterinæren kan også foreskrive smertestillende eller betennelsesdempende medisiner for å lindre ubehag og redusere hevelse.
 5. Forebygging: For å redusere risikoen for blodører bør du unngå å klø eller gni hundens ører aggressivt. Regelmessig rengjøring av ørene og beskyttelse mot eksterne faktorer som insekter og allergener kan også bidra til å forebygge øreproblemer.

Husk at det er viktig å følge veterinærens råd og retningslinjer for behandling av blodøre hos hunder. Dette vil sikre at hunden din får den beste omsorgen og raskere bedring.

Kontakt veterinær

Behandling av blodøre hos hund bør alltid utføres under veiledning av en veterinær, da feil behandling kan føre til komplikasjoner eller tilbakefall. Her er noen trinn du kan følge når du kontakter en veterinær for behandling av blodøre:

 1. Kontakt veterinær: Ta kontakt med en veterinær så snart du merker symptomer på blodøre hos hunden din. Veterinæren vil kunne gi en nøyaktig diagnose og anbefale riktig behandlingsplan basert på hundens tilstand og alvorlighetsgraden av blodøret.
 2. Klinisk undersøkelse: Veterinæren vil utføre en klinisk undersøkelse av hundens øre for å vurdere omfanget av blodøret og identifisere eventuelle underliggende årsaker. Dette kan innebære å undersøke hundens øre, føle etter hevelser og lytte til hundens historie.
 3. Tømming av væske: Hvis blodøret er stort eller smertefullt, kan veterinæren bestemme seg for å tappe ut væsken som har samlet seg. Dette bør gjøres med sterilt utstyr for å unngå infeksjon.
 4. Medikamentell behandling: Veterinæren kan foreskrive smertestillende medisiner, betennelsesdempende medisiner eller antibiotika for å lindre smerte, redusere hevelse og forebygge infeksjon.
 5. Kirurgisk inngrep: I noen tilfeller kan veterinæren anbefale kirurgi for å fjerne det samlede blodet og sy sammen ørebrusken. Dette kan være nødvendig hvis blodøret er alvorlig eller ikke svarer på andre behandlingsmetoder.
 6. Ørepleie: Etter behandling er det viktig å følge veterinærens instruksjoner for omsorg av hundens øre. Dette kan inkludere rengjøring av øret med anbefalte løsninger, unngåelse av irritanter og beskyttelse mot å klø eller riste på øret.

Husk at blodører kan være smertefulle og ubehagelige for hunden din, så det er viktig å søke profesjonell veterinærhjelp så snart som mulig. Selv om du kan gi hunden midlertidig lettelse, er det veterinæren som kan gi riktig diagnose og behandling for å sikre at hunden får den beste omsorgen og helbredelsesprosessen.

Tømming av væske

Tømming av væske fra et blodøre bør kun utføres av en veterinær eller en profesjonell med riktig opplæring og erfaring, da det innebærer en medisinsk prosedyre som kan være risikabel hvis det gjøres feil. Her er noen generelle retningslinjer for tømming av væske fra et blodøre hos hund under veiledning av en veterinær:

 1. Kontakt veterinær: Før du prøver å tømme væske fra hundens blodøre, må du kontakte en veterinær for å få råd og veiledning. Veterinæren kan evaluere hundens tilstand og gi deg råd om riktig tilnærming.
 2. Bruk sterile materialer: Hvis veterinæren bestemmer at tømming av væsken er nødvendig, må du bruke sterilt utstyr for å minimere risikoen for infeksjon. Dette kan inkludere en steril sprøyte og en steril nål.
 3. Lokalbedøvelse: Før du starter prosedyren, kan veterinæren bruke en lokalbedøvende løsning for å minimere ubehag for hunden. Dette kan hjelpe med å redusere smerte under tømmingen.
 4. Forsiktig tømming: Under veiledning av veterinæren, kan du forsiktig stikke nålen inn i blodøret for å tømme ut væsken. Dette bør gjøres med forsiktighet for å unngå skade på vevet og ørebrusken.
 5. Kontroll på væskenivået: Væsken skal tømmes langsomt og kontrollert for å unngå plutselige endringer i trykk som kan være ubehagelige for hunden.
 6. Etterbehandling: Etter at væsken er tømt, kan veterinæren utføre andre nødvendige prosedyrer, som for eksempel å fylle blodøret med en passende mengde medikamentell løsning for å hindre at det fylles med væske igjen.

Husk at det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye og ikke prøve å tømme væsken på egen hånd uten riktig opplæring. Tømming av væske fra et blodøre kan være komplisert og krever nøyaktighet for å unngå komplikasjoner. Sørg for å søke profesjonell veterinærhjelp for å sikre at hunden din får den beste omsorgen og behandlingen den trenger.

Kirurgisk inngrep

Behandling av blodøre hos hunder gjennom kirurgisk inngrep kan være nødvendig i tilfeller der blodøret er alvorlig, ikke responderer på andre behandlingsmetoder, eller har høy risiko for tilbakefall. Kirurgi bør alltid utføres av en erfaren veterinær. Her er noen trinn som vanligvis følges ved kirurgisk behandling av blodøre:

 1. Konsultasjon med veterinær: Først må du oppsøke en veterinær for å få en nøyaktig diagnose og avgjøre om kirurgi er nødvendig. Veterinæren vil vurdere hundens tilstand og graden av blodøret før de anbefaler kirurgisk inngrep.
 2. Forberedelse til operasjon: Hunden din vil sannsynligvis måtte faste før kirurgi for å forhindre oppkast under anestesi. Veterinæren vil gi deg spesifikke instruksjoner om faste og andre forberedelser.
 3. Anestesi: Før operasjonen starter, vil hunden bli bedøvet for å sikre at den ikke føler smerte eller ubehag under inngrepet.
 4. Kirurgisk inngrep: Under operasjonen vil veterinæren lage et snitt på innsiden eller baksiden av øret, avhengig av blodørets beliggenhet. Målet er å fjerne det samlede blodet og redusere hevelsen. Noen ganger kan ørebrusken også sys sammen for å unngå at det samler seg mer væske.
 5. Drenering og søm: Veterinæren kan sette inn en dreneringskanal for å hjelpe med å fjerne eventuell gjenværende væske eller blod. Deretter vil de sy sammen såret for å fremme helbredelse.
 6. Postoperativ omsorg: Etter operasjonen vil hunden din trenge tid til å komme seg fra anestesien. Veterinæren kan foreskrive smertestillende og antibiotika for å hindre smerte og infeksjon. Du vil også motta instruksjoner om hvordan du skal pleie såret og eventuelle bandasjer.
 7. Etterkontroller: Veterinæren vil planlegge etterkontroller for å overvåke hundens helbredelsesprosess og sørge for at alt går som det skal.

Husk at kirurgisk behandling av blodøre hos hunder bør utføres av en profesjonell veterinær med erfaring innen dette området. Dette vil sikre at hunden din får den beste omsorgen og den mest vellykkede behandlingen.

Bruk av medisiner

Behandling av blodøre hos hunder ved bruk av medisiner kan hjelpe med å lindre smerte, redusere betennelse og bidra til helbredelsesprosessen. Her er noen vanlige typer medisiner som kan brukes i behandlingen av blodøre hos hunder:

 1. Smertestillende medisiner: Veterinæren kan foreskrive smertestillende medisiner for å lindre ubehag og smerte hos hunden. Disse medisinene kan hjelpe hunden med å føle seg mer komfortabel mens blodøret helbredes.
 2. Betennelsesdempende medisiner: Betennelsesdempende medisiner, som ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), kan bidra til å redusere hevelse og betennelse rundt blodøret. Disse medisinene kan også bidra til å lindre smerte.
 3. Antibiotika: Hvis det er tegn til infeksjon, kan veterinæren foreskrive antibiotika for å behandle og forebygge infeksjoner. Dette er spesielt viktig etter kirurgiske inngrep for å hindre at såret blir infisert.
 4. Øredråper eller ørebehandlinger: Veterinæren kan anbefale spesifikke øredråper eller løsninger for å behandle eventuelle infeksjoner eller betennelser i hundens øre. Disse medisinene kan også bidra til å holde øret rent og forebygge ytterligere problemer.
 5. Steroider: I noen tilfeller kan veterinæren foreskrive kortikosteroider for å redusere betennelse og hevelse rundt blodøret. Disse medisinene bør brukes med forsiktighet og under veterinærens tilsyn på grunn av mulige bivirkninger.

Det er viktig å følge veterinærens doseringsinstruksjoner nøye når du administrerer medisiner til hunden din. Du bør også informere veterinæren om eventuelle andre medisiner eller tilstander hunden din har, da dette kan påvirke valget av medisiner og dosering.

Husk at medisiner alene kanskje ikke alltid er tilstrekkelig for å behandle blodøre fullstendig. Veterinæren vil vurdere hundens tilstand og bestemme om medisinering er tilstrekkelig, eller om andre behandlingsmetoder som tømming av væske eller kirurgi er nødvendige.

Forebygging

Forebygging av blodøre hos hunder handler om å minimere risikofaktorer og opprettholde god ørehygiene. Her er noen trinn du kan ta for å forebygge blodøre og andre øreproblemer hos hunder:

 1. Rengjøring og inspeksjon: Inspiser regelmessig hundens ører for tegn til irritasjon, betennelse eller unormal utflod. Rengjør ørene forsiktig med en myk klut eller en ørerensende løsning anbefalt av veterinæren. Ikke bruk Q-tips eller andre gjenstander inne i øret, da dette kan skade øregangen.
 2. Tørk ørene: Etter bading eller svømming, tørk forsiktig hundens ører for å fjerne overskuddsvann. Fuktige ører kan skape et miljø som fremmer bakterievekst.
 3. Insektkontroll: Bruk egnede insektsmidler for å beskytte hunden din mot øreparasitter, som øremidd. Dette kan bidra til å forhindre irritasjon og betennelse i øregangen.
 4. Allergi og følsomhet: Identifiser eventuelle allergener eller irriterende stoffer som kan påvirke hundens ører, for eksempel matallergier eller miljøallergier. Diskuter med veterinæren om mulig behandling eller tiltak.
 5. Unngå overdreven kløing: Hunden kan klø på ørene på grunn av irritasjon eller kløe. Unngå å la hunden klø eller gni ørene for mye, da dette kan føre til skade eller øke risikoen for blodøre.
 6. Riktig fôring: Gi hunden riktig ernæring for å opprettholde et sterkt immunsystem. Dette kan bidra til å forhindre noen tilfeller av betennelse eller infeksjon som kan føre til øreproblemer.
 7. Regelmessige veterinærkontroller: Ta med hunden din til regelmessige veterinærkontroller for generell helsevurdering, inkludert øreundersøkelser. Dette kan bidra til å oppdage eventuelle tidlige tegn på øreproblemer og forhindre at de utvikler seg videre.
 8. Riktig trening og lek: Unngå aggressiv lek eller aktiviteter som kan føre til skader på hundens ører, spesielt hvis den har lange og hengende ører som er mer utsatt for traumer.

Husk at forebygging er nøkkelen til å holde hundens ører sunne. Hvis du merker tegn på øreproblemer, som rødhet, hevelse, lukt eller utflod, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en korrekt diagnose og behandling.

Referanser

Om forfatteren