Allergi hos katt som nyser

Hvis katten din nyser, kan det være et tegn på ulike ting, inkludert allergier. Lær mer om allergier hos katter som nyser. Lær mer om allergi hos katt som nyser.

Katter kan lide av allergier på lignende måter som mennesker, og vanlige allergener inkluderer pollen, støvmidd, mugg og visse matvarer. Hvis katten din nyser og du mistenker at det kan skyldes allergier, er det best å konsultere en veterinær for en riktig diagnose og behandling.

Veterinæren kan utføre tester for å identifisere potensielle allergener og anbefale passende tiltak. Avhengig av allergien kan behandlingen inkludere å unngå allergenet, bruke allergimedisiner eller endre kattens kosthold. Det er viktig å få riktig diagnose og behandlingsplan fra en profesjonell veterinær for å sikre kattens velvære.

Husk at katter også kan nyse av andre grunner, som infeksjoner, forkjølelse eller andre sykdommer. Hvis katten din viser andre symptomer sammen med nysing, som øyeutflod, hoste eller generell tretthet, bør du kontakte veterinæren din så snart som mulig for en grundig undersøkelse.

Symptomer på allergi hos katter som nyser

Her er noen utdypende punkter over symptomer som kan indikere allergi hos en katt når den nyser:

 1. Nysing: Hyppig eller plutselig nysing kan være et tidlig tegn på allergi hos katter. Nysing kan forekomme i korte perioder eller være mer vedvarende, avhengig av allergiens alvorlighetsgrad.
 2. Øyeproblemer: Kløe og irritasjon kan føre til røde eller rennende øyne. Katter kan også gni øynene sine mot gjenstander i et forsøk på å lindre kløen.
 3. Pelsproblemer: Allergier kan føre til overaktivitet i kattens immunsystem, som kan påvirke pelsen. Katten kan begynne å slikke eller bite seg mer, noe som kan føre til hårtap eller irriterende hudproblemer.
 4. Kløe: Katter som lider av allergi kan klø seg hyppig, spesielt i områder som ansikt, ører, poter og halebase.
 5. Neseutflod: Allergiske reaksjoner kan føre til en rennende nese hos katter, som kan manifestere seg som klart eller tykt slim som kommer fra nesen.
 6. Hoste eller tung pust: I noen tilfeller kan allergier forårsake irritasjon i luftveiene, noe som kan føre til hoste eller anstrengt pust.
 7. Fordøyelsesproblemer: Katter med allergier kan oppleve oppkast eller diaré som reaksjon på det stoffet de er allergiske mot.
 8. Endringer i adferd: Katter kan bli rastløse eller irriterte på grunn av kløe og ubehag, noe som kan føre til endringer i atferd og stemning.

Nysing

allergi. Hvis katten din nyser og du mistenker at det kan være relatert til allergi, er det viktig å være oppmerksom på andre symptomer og atferdsendringer som kan forekomme samtidig. Her er noen mulige symptomer på allergi hos katter når de nyser:

 1. Hyppig nysing: Katter som lider av allergi kan nyse hyppigere enn vanlig. Dette kan være sporadisk eller kontinuerlig, avhengig av alvorligheten av allergien.
 2. Øye- og neseutflod: Katten kan ha rennende øyne og/eller en rennende nese i tillegg til nysing. Dette er vanlig ved allergiske reaksjoner.
 3. Kløe: Kløe i ansiktet, ørene eller andre deler av kroppen kan følge med nysing og er et vanlig tegn på allergi hos katter.
 4. Økt slikking eller biting: Allergier kan føre til økt slikking eller biting på bestemte områder av kroppen, noe som kan resultere i hudirritasjon eller tap av pels.
 5. Hoste: I noen tilfeller kan allergier irritere luftveiene og forårsake hoste eller hvesing.
 6. Endringer i atferd: Katter kan bli mer rastløse, irriterte eller til og med tilbaketrukne på grunn av ubehaget forårsaket av allergiene.
 7. Hudproblemer: Allergier kan føre til hudreaksjoner som rødhet, blemmer eller utslett, spesielt hvis katten klør eller biter seg på huden.
 8. Fordøyelsesproblemer: I noen tilfeller kan allergier føre til oppkast eller diaré.

Husk at symptomer på allergi kan overlappe med symptomer på andre helseproblemer. Hvis katten din opplever nysing og andre symptomer som bekymrer deg, bør du kontakte veterinæren din. En profesjonell diagnose er nøkkelen for å fastslå om nysing faktisk skyldes allergi eller om det er en annen underliggende årsak.

Øyeproblemer

Symptomer på allergi hos katter kan inkludere en rekke tegn, inkludert øyeproblemer. Her er noen symptomer på øyeproblemer relatert til allergi hos katter:

 1. Rennende øyne: Katter med allergier kan oppleve økt tåreflod, som kan føre til våte eller fuktige områder rundt øynene.
 2. Rødhet: Allergiske reaksjoner kan føre til at øynene blir røde eller irriterte.
 3. Hevelse: Øyelokkene kan hovne opp på grunn av allergier, noe som kan være synlig som en endring i kattens øyekontur.
 4. Kløe: Allergier kan føre til kløe og ubehag i øyeområdet, og katten kan gni eller klø seg på øynene.
 5. Øyeutflod: Katter med allergier kan utvikle en klissete, slimete eller purulent øyeutflod som kan samle seg rundt øynene.
 6. Øyeirritasjon: Katten kan blinke hyppig eller gni poten mot øyet for å lindre irritasjon.
 7. Øyelokk-sår: Konstant kløing eller gnidning kan forårsake skader på øyelokkene eller hornhinnen, noe som kan føre til sår eller infeksjoner.
 8. Fotofobi: Noen katter kan bli overfølsomme for lys på grunn av øyeirritasjon forårsaket av allergier.

Husk at allergier ikke er den eneste årsaken til øyeproblemer hos katter. Infeksjoner, skader og andre medisinske tilstander kan også føre til lignende symptomer. Hvis katten din opplever øyeproblemer eller andre symptomer som bekymrer deg, bør du konsultere veterinæren din. En profesjonell vurdering vil hjelpe med å fastslå den underliggende årsaken og gi riktig behandling.

Pelsproblemer

Allergier hos katter kan også manifestere seg gjennom pelsproblemer. Her er noen symptomer på pelsrelaterte problemer som kan være forbundet med allergier:

 1. Overdreven slikking: Allergier kan føre til at katten slikker seg mer enn vanlig, spesielt på bestemte områder av kroppen. Dette kan føre til hårtap og irritert hud.
 2. Hårtap: Overdreven slikking eller biting på grunn av allergi kan føre til merkbart hårtap, spesielt på områder som mage, lår og poter.
 3. Pelsendringer: Kattens pels kan bli matt, tørr eller grov på grunn av allergiske reaksjoner.
 4. Hudirritasjon: Allergier kan forårsake kløe og irritasjon i huden, som kan føre til rødhet, hevelse eller små blemmer.
 5. Hot spots: Kontinuerlig kløe og slikking kan føre til lokale områder med betent og irritert hud, kjent som “hot spots.”
 6. Selvpåført skade: Katter kan bokstavelig talt skade seg selv i et forsøk på å lindre kløe og ubehag. Dette kan føre til sår, sårskorper og hudinfeksjoner.
 7. Mattede områder: Hvis katten slikker eller biter seg mye på bestemte steder, kan pelsen bli sammenfiltret og matt.
 8. Licking granulom: Dette er en tilstand der katten slikker en bestemt del av kroppen så mye at det dannes en fortykket, ofte betent og skallet lapp på huden.
 9. Skraping eller gniding: Katter med allergier kan ofte skrape eller gni seg mot gjenstander for å lindre kløen.

Det er viktig å merke seg at pelsproblemer ikke nødvendigvis er begrenset til allergier alene. Infeksjoner, parasitter og andre hudsykdommer kan også føre til lignende symptomer. Hvis du mistenker at katten din lider av allergier eller har pelsproblemer, bør du rådføre deg med en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling.

Kløe

Kløe er et vanlig og tydelig symptom på allergi hos katter. Her er noen symptomer og tegn som indikerer kløe hos katter på grunn av allergi:

 1. Hyppig klore- eller gnageatferd: Katter som lider av allergi kan klø seg mye mer enn vanlig, spesielt på visse områder av kroppen som ansikt, nakke, rygg, mage eller poter.
 2. Slikking: Overdreven slikking, spesielt på bestemte områder, kan indikere kløe forårsaket av allergier. Dette kan føre til hårtap og irritasjon.
 3. Biting: Katter kan bite seg på områder som klør eller irriterer dem på grunn av allergier. Dette kan også føre til sår og hudproblemer.
 4. Riper på møbler eller gjenstander: Katter kan prøve å lindre kløen ved å gni eller skrape seg mot møbler, vegger eller andre gjenstander i hjemmet.
 5. Hudirritasjon: Kløende allergier kan føre til rødhet, hevelse og irritasjon i huden. Huden kan virke irritert, tørr eller skjellende.
 6. Hårtap: Overdreven kløe og slikking kan føre til hårtap, spesielt der katten fokuserer sin kløende atferd.
 7. Licking granulom: Intens kløing og slikking på ett område kan resultere i en tykkere, ofte betent hudlapp kjent som et licking granulom.
 8. Økt klore- og bitemerker på egen pels: Katten kan skade sin egen pels og hud ved overdreven kløe og biting.

Husk at kløe kan være forårsaket av forskjellige faktorer, inkludert allergier, parasitter, hudinfeksjoner eller andre helseproblemer. Hvis katten din viser tegn på kløe, er det viktig å konsultere en veterinær for en riktig diagnose og behandlingsplan. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsetilstand og identifisere den underliggende årsaken til kløen for å gi passende behandling.

Neseutflod

Neseutflod er et annet mulig symptom på allergi hos katter. Her er noen tegn og symptomer på neseutflod assosiert med allergi:

 1. Klar eller farget utflod: Katter med allergier kan oppleve rennende nese med klar eller lett farget utflod.
 2. Hyppig nysing: Allergier kan føre til irritasjon i neseslimhinnen, noe som kan resultere i hyppige nysingsepisoder.
 3. Pustevansker: Noen ganger kan neseutflod ledsages av pustevansker, spesielt hvis slimhinnene i nesen er betent.
 4. Konstant sniffing eller gni nesen: Katter kan vise økt sniffing eller forsøke å gni nesen sin for å lindre irritasjon.
 5. Nysing og kløe i ansiktet: Kløe og irritasjon i ansiktsområdet, inkludert nesen, kan føre til nysing og gnaging.
 6. Øyeproblemer: Neseutflod kan noen ganger være forbundet med øyeproblemer som rennende eller irriterte øyne.
 7. Endringer i matlyst eller atferd: Katter med allergier kan vise tap av matlyst, sløvhet eller endringer i atferd på grunn av ubehag.
 8. Tilbaketrekning eller irritabilitet: Vedvarende ubehag på grunn av neseirritasjon kan føre til at katten blir tilbaketrukket eller irritert.

Husk at neseutflod ikke nødvendigvis er begrenset til allergier alene. Infeksjoner, irritanter og andre medisinske tilstander kan også føre til lignende symptomer. Hvis du mistenker at katten din har neseutflod eller andre symptomer på allergi, bør du rådføre deg med en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling.

Hoste eller tung pust

Selv om hoste eller tung pust ikke er de mest vanlige symptomene på allergi hos katter, kan de likevel forekomme i noen tilfeller. Her er noen tegn og symptomer på hoste eller tung pust som kan være relatert til allergi hos katter:

 1. Hoste: Allergier kan forårsake irritasjon i luftveiene, noe som kan føre til tørr hoste hos katter. Hosten kan være sporadisk eller mer vedvarende avhengig av allergiens alvorlighetsgrad.
 2. Tung pust eller pustevansker: Alvorlige allergiske reaksjoner kan forårsake hevelse i luftveiene, noe som kan føre til tung pust eller pustevansker. Dette kan være et alvorlig tegn på en potensiell allergisk reaksjon.
 3. Hvesing eller pipelyder: Hvis luftveiene blir påvirket av allergier, kan det føre til hvesende eller pipende lyder mens katten puster.
 4. Vansker med puste: Katter kan vise tegn på å ha vanskeligheter med å puste, inkludert rask pusting eller bruk av tilleggs- og hjelpepustemuskler.
 5. Nedsatt aktivitet og energi: Katter som har vanskeligheter med puste på grunn av allergier, kan vise nedsatt aktivitet og energinivå på grunn av den ekstra anstrengelsen det tar å puste.

Det er viktig å merke seg at hoste eller tung pust også kan skyldes andre helseproblemer, som infeksjoner, luftveissykdommer eller hjerteproblemer. Hvis katten din opplever hoste, tung pust eller andre pustevansker, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din for en nøyaktig diagnose og passende behandling. Hvis katten din har alvorlige pusteplager, kan det være nødvendig med øyeblikkelig veterinærhjelp.

Fordøyelsesproblemer

Allergier hos katter kan også påvirke fordøyelsessystemet og forårsake forskjellige symptomer. Her er noen tegn og symptomer på fordøyelsesproblemer relatert til allergi hos katter:

 1. Oppkast: Katter med allergier kan oppleve gjentatt oppkast som en reaksjon på allergenet de har blitt eksponert for.
 2. Diaré: Allergier kan føre til endringer i tarmfunksjonen og forårsake diaré, som kan være løs eller væskeaktig.
 3. Magekramper: Noen katter kan vise tegn på magesmerter eller ubehag som følge av fordøyelsesproblemer relatert til allergier.
 4. Tap av matlyst: Allergiske reaksjoner kan føre til at katten mister interessen for mat, spesielt hvis maten inneholder allergener.
 5. Vekttap: Hyppig oppkast eller diaré på grunn av allergier kan føre til vekttap over tid.
 6. Gass eller oppblåsthet: Allergier kan føre til økt gassproduksjon eller oppblåsthet i magen.
 7. Endret avføringsmønster: Katter med allergier kan oppleve endringer i avføringsmønsteret, inkludert hyppigere avføring eller unormale avføringskonsistenser.
 8. Mageurolighet: Katter med fordøyelsesproblemer på grunn av allergier kan vise tegn på uro eller urolighet i mageområdet.

Husk at symptomer på fordøyelsesproblemer kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert allergier, intoleranser, matforgiftning eller andre underliggende helseproblemer. Hvis katten din viser tegn på fordøyelsesproblemer, bør du kontakte en veterinær for en korrekt diagnose og behandlingsplan. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsetilstand og identifisere den underliggende årsaken til symptomene for å gi riktig behandling.

Endringer i adferd

Allergier hos katter kan også påvirke deres atferd på ulike måter. Her er noen mulige endringer i atferd som kan være relatert til allergi hos katter:

 1. Økt rastløshet: Katter kan bli mer rastløse eller urolige på grunn av ubehaget forårsaket av allergier.
 2. Irritabilitet: Allergier kan føre til generell irritabilitet, og katter kan vise aggresjon eller irritasjon overfor andre kjæledyr eller familiemedlemmer.
 3. Søk etter lindring: Katter kan prøve å finne lindring for kløe eller ubehag ved å gni seg mot møbler, vegger eller andre overflater.
 4. Unngåelse: Katter kan forsøke å unngå områder eller situasjoner som potensielt utløser allergier.
 5. Endringer i søvnmønster: Katter med allergier kan oppleve søvnforstyrrelser på grunn av kløe eller ubehag.
 6. Endret appetitt: Allergier kan påvirke kattens matlyst, og de kan vise mindre interesse for mat.
 7. Endret sosial atferd: Katter kan bli mer reserverte eller tilbaketrukne som følge av ubehag forårsaket av allergier.
 8. Overdreven vasking: Katter kan øke antallet ganger de vasker seg selv i et forsøk på å lindre kløe eller ubehag.
 9. Selvpåført skade: Katter kan bite, slikke eller klø seg selv i overkant, noe som kan føre til hudirritasjon eller sår.

Husk at endringer i atferd ikke nødvendigvis er begrenset til allergier alene. Atferdsendringer kan også være forårsaket av andre faktorer som stress, smerte, sykdom eller endringer i miljøet. Hvis du merker endringer i kattens atferd som du tror kan være relatert til allergier eller helseproblemer, bør du konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling.

Potensielle allergener for katter

 1. Pollen: Katter kan reagere på utendørs allergener som pollen, spesielt under pollensesongen.
 2. Støvmidd: Disse mikroskopiske skapningene kan trives i hjemmemiljøet og utløse allergiske reaksjoner hos katter.
 3. Mugg: Fuktige områder i hjemmet kan være en kilde til muggsporer som katter kan være allergiske mot.
 4. Mat: Visse ingredienser i kattens mat kan forårsake allergiske reaksjoner, for eksempel kylling, fisk eller korn.
 5. Vaskemidler og rengjøringsmidler: Kjemikalier i vaskemidler og rengjøringsmidler kan forårsake allergiske reaksjoner hos katter som kommer i kontakt med dem.
 6. Parfyme og duftstoffer: Duftende produkter i hjemmet kan også utløse allergier hos følsomme katter.
 7. Andre kjæledyr: Katter kan også være allergiske mot allergener fra andre kjæledyr i hjemmet, som hundehår eller fuglefjær.

Husk at diagnosen allergi hos katter krever en profesjonell veterinærs vurdering. Hvis du mistenker at katten din lider av allergi på grunn av nysing eller andre symptomer, bør du kontakte veterinæren din for en nøyaktig diagnose og behandlingsplan.

Referanser

Om forfatteren